Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 637: Alerta de la Sandu și întrebare lui Zelenski! Putin: Rusia e pregătită pentru discuții de pace

22 noiembrie 2023, ora 23:17

Încă 30 de zile de stare de urgență în Republica Moldova. Proiectul a fost aprobat la ședința de astăzi a Guvernului de la Chișinău. Astfel, prim-ministrul Dorin Recean va merge în plenul Parlamentului pentru a cere deputaților să voteze pentru instituirea stării de urgență. Dacă Republica Moldova nu va putea deveni stat membru al UE din cauza conflictului transnistrean nerezolvat, atunci „Putin va avea drept de veto în Moldova”, a avertizat, marți, la Kiev, președinta Maia Sandu. Între timp, UE a acordat o nouă tranșă de 1,5 miliarde de euro drept ajutor financiar pentru Ucraina, a anunțat, miercuri, Comisia Europeană.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a îndemnat pe Donald Trump să-i împărtășească „planul său de pace” care ar conduce la oprirea invaziei Rusiei – dacă are vreunul, scrie cotidianul ucrainean Pravda, care citează un interviu acordat Fox News. În altă ordine de idei, întrebat într-un interviu dacă Ucraina ar folosi o ocazie de a-l ucide pe Putin, Volodimir Zelenski a dat un răspuns elocvent. Pe de altă parte, președintele rus Vladimir Putin le-a spus miercuri liderilor țărilor membre ale grupului G20 că este necesar ca lumea să se gândească la cum să fie oprită „tragedia” războiului din Ucraina, susținând totodată că Moscova n-a refuzat niciodată să participe la negocieri de pace cu Kievul, relatează Reuters.

UPDATE Trupele ucrainene se confruntă cu operaţiuni defensive „dificile” în unele părţi ale frontului de est, în condiţiile în care se instalează frigul aspru al iernii, dar forţele din sud continuă să desfăşoare acţiuni ofensive, a declarat miercuri preşedintele Volodimir Zelenski. Trupele ruseşti au lansat în această toamnă acţiuni ofensive pe diferite secţiuni ale liniei frontului din estul Ucrainei, încercând să avanseze în oraşul devastat Avdiivka şi în nord-est, între oraşele Lîman şi Kupiansk. „Vreme dificilă, apărare dificilă pe fronturile Lîman, Bahmut, Doneţk şi Avdiivka. Acţiuni ofensive în sud”, a scris Zelenski pe Telegram. Zăpada şi temperaturi de îngheţ - minus 5 grade Celsius s-au înregistrat în cursul zilei de miercuri şi se prognozează să scadă şi mai mult - ar putea complica şi mai mult operaţiunile pe front, unde luptele trec deja la o fază de uzură.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că l-a îndemnat pe Vladimir Putin să pună capăt agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, la prima reuniune online a G20 la care a participat președintele rus de la începutul războiului, potrivit AFP. „I-am cerut să își retragă trupele de pe teritoriul ucrainean pentru ca acest război să se încheie în sfârșit”, a declarat liderul german la o conferință de presă la Berlin cu premierul italian Giorgia Meloni.

UPDATE Ministrul de externe de la Helsinki a dezvăluit că autoritățile finlandeze iau în considerare să mai închidă din cele patru puncte de trecere rămase deschise - sau chiar a întregii frontiere - cu Rusia. Peste 600 de persoane fără documente de călătorie valabile pentru UE au intrat luna aceasta în Finlanda, prin Rusia, ceea ce a determinat Helsinki să închidă mai multe puncte de trecere a frontierei.

UPDATE Vladimir Putin spune că Rusia este “pregătită pentru discuții” cu Ucraina pentru a pune capăt “tragediei” războiului. Susține că Moscova nu a refuzat niciodată discuțiile de pace și dă vina pe Kiev pentru că acestea nu au avansat. Declarațiile președintelui Rusiei au avut loc în cadrul unei intervenții online la summitul G20, scrie Biziday. ”Da, desigur, acțiunile militare sunt întotdeauna o tragedie. Și, desigur, ar trebui să ne gândim cum să oprim această tragedie. Apropo, Rusia nu a refuzat niciodată discuțiile de pace cu Ucraina”, a spus Putin, conform Reuters. Vladimir Putin a mai declarat că Rusia este pregătită pentru discuții, dar  a dat din nou vina pe Ucraina pentru că negocierile nu avansează, din cauza unei legii care care interzice discuțiile cu actualul lider de la Kremlin. Sky News amintește că cele două părți s-au angajat anterior în negocieri, dar fără rezultate, deoarece Rusia a refuzat să renunțe la teritoriul ucrainene pe care le-a ocupat, în timp ce Kievul vrea înapoi toate terenurile. De atunci, Vladimir Putin a susținut în repetate rânduri că este pregătit pentru discuții, însă analiştii cred că este puțin probabil să facă acest lucru după alegerile din SUA.

UPDATE Trupele ucrainene se confruntă cu operaţiuni defensive "dificile" în unele părţi ale frontului de est, în condiţiile în care se instalează frigul aspru al iernii, dar forţele din sud continuă să desfăşoare acţiuni ofensive, a declarat miercuri preşedintele Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

UPDATE Premierul Ungariei, Viktor Orbán, ameninţă că va bloca toate ajutoarele Uniunii Europene pentru Ucraina, precum şi viitoarea aderare a ţării la blocul comunitar, dacă liderii UE nu vor accepta să îşi revizuiască întreaga strategie de sprijin pentru Kiev, notează Mediafax.

UPDATE O actriţă rusă, Polina Menşih, a fost ucisă într-un atac ucrainean în timp ce dădea un spectacol în faţa trupelor din Doneţk, în Ucraina ocupată, a anunţat teatrul pentru care lucra, potrivit Ziare.com.

UPDATE Portul românesc Constanța de la Marea Neagră a expediat un volum record de 29,4 milioane de tone de cereale în primele 10 luni ale acestui an, iar livrările din Ucraina au reprezentat 40% din această cantitate, a declarat pentru Reuters autoritatea portuară.

UPDATE O rețea formată din 16 cetățeni din Ucraina, Belarus și Rusia, care ar fi spionat pentru Moscova și ar fi pregătit acțiuni de sabotaj la granița dintre Polonia și Ucraina, a fost destructurată. Cei 16 au fost arestatați de autoritățile din Polonia, iar Parchetul naţional din Varșovia a trimis miercuri la tribunal actul de acuzare, transmite Polskie Radio. Ministrul polonez al Serviciilor Speciale a explicat că rețeaua de spionaj reprezenta "o amenințare gravă" la adresa securității Poloniei, prin desfășurarea de "activități proruse", notează Digi24.

UPDATE Guvernul elveţian a aprobat miercuri exportul a 25 de tancuri de tip Leopard 2 către Germania - care s-a angajat să nu le trimită Ucrainei, pentru a respecta astfel neutralitatea Elveţiei, relatează AFP.Parlamentul elveţian a autorizat această vânzare în septembrie, potrivit news.ro.

UPDATE Forțele ruse care operează pe frontul de sud au crescut semnificativ numărul de atacuri și lovituri aeriene, dar trupele ucrainene au împiedicat câștigurile Rusiei și au provocat pierderi grele, a declarat generalul Oleksandr Tarnavskyi, comandantul Grupului Tavria, pe 22 noiembrie, potrivit Știripesurse.

UPDATE Răspunsul președintelui ucrainean la întrebarea dacă l-ar omorî pe Vladimir Putin a atras reacția Kremlinului. „Au fost amenințări verbale la adresa vieții lui Putin de mai multe ori din Ucraina. La diferite niveluri. Cu toții suntem conștienți de asta. Și nu vor reuși nimic. Nu avem nicio îndoială că scopurile și obiectivele operațiunii noastre speciale militare vor fi atinse”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, citat de TASS, scrie Spotmedia.

UPDATE Cehia a propus ca UE să restricționeze mișcările diplomaților ruși în spațiul Schengen, a anunțat marți ministrul de externe de la Praga, Jan Lipavský, citat de Euractiv.

UPDATE Liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, plănuia să vorbească în Duma de Stat a Federației Ruse, criticând conducerea militară a țării.El și-a plănuit discursul chiar în ziua în care și-a început rebeliunea. În seara zilei de 23 iunie, un grup de deputați ruși au luat cuvântul în Duma de Stat, criticând guvernul pentru sprijinul insuficient acordat armatei. Jurnaliştii de la The Moscow Times relatează că Prigojin a plănuit să vină la această întâlnire pentru a critica, de asemenea, Ministerul rus al Apărării. Mai mult, sursa raportează că generalul Surovikin ar fi trebuit să vorbească și el. Prigojin urma să exprime toate informațiile negative, inclusiv pierderile reale ale forțelor ruse, precum și inacțiunea din partea Ministerului rus al Apărării, scrie Ziare.com.

UPDATE Forțele ucrainene au doborât toate cele 14 drone Shahed lansate de Rusia noaptea trecută, au informat Forțele Aeriene ucrainene. În plus, Rusia a lansat o rachetă de croazieră Kh-22 asupra Ucrainei, care nu a reușit să-și atingă ținta și a căzut într-o zonă deschisă a regiunii Zaporojie. Explozia a afectat clădiri rezidențiale, dar nu a provocat victime, scrie Spotmedia.

UPDATE Soldații ruși care mâncau la o cafenea din Ucraina au murit din cauza mâncării otrăvite, potrivit Sky News. S-a întâmplat în orașul Melitopol, ocupat de armata lui Putin, notează Adevărul. Unii dintre ei nu au supraviețuit, scrie site-ul televiziunii NTA, care emite de la Lvov.

UPDATE Kremlinul a declarat miercuri că îşi menţine politica de graţiere prezidenţială pentru deţinuţii care acceptă să lupte în Ucraina, după ce presa rusă a dezvăluit eliberarea unui bărbat ce fusese condamnat pentru omucideri sataniste şi canibale, informează AFP, conform Agerpres.

UPDATE Întrebat într-un interviu dacă Ucraina ar folosi o ocazie de a-l ucide pe Putin, Volodimir Zelenski a dat un răspuns elocvent. „E război, iar Ucraina are tot dreptul să-și apere teritoriul”, a spus liderul de la Kiev. El a vorbit și despre tentativele de asasinare sau răsturnare de la putere la adresa sa, spunând că s-a obișnuit cu ele așa cum lumea s-a adaptat la COVID, scrie Spotmedia. Zelenski a făcut această remarcă într-un interviu pentru The Sun, spunând că Rusia nu a renunțat la intențiile de a scăpa de el prin orice mijloace, astfel că Kievul are dreptul să-l elimine pe Vladimir Putin pentru a-şi apăra țara, relatează Ukrainska Pravda.

UPDATE La doar câteva luni după invazia Rusiei, în mai 2022, consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a susținut că Zelenski a supraviețuit mai multor tentative de asasinat de la începerea războiului. „Partenerii noștri vorbesc despre două sau trei încercări. Cred că au fost mai mult de o duzină de astfel de tentative”, a declarat el, pentru Ukrainska Pravda, scrie Spotmedia. Potrivit autorului, cu câteva săptămâni înaintea izbucnirii războiului, Zelenski respingea ideea că Moscova ar declanșa un atac neprovocat asupra țării sale și a sugerat chiar că avertismentele publice ale americanilor provoacă „panică” și afectează negativ economia Ucrainei. „Burns a venit ca să-i arate realitatea”, iar directorul CIA i-a dezvăluit că forțele speciale ruse vin după el, scrie Whipple. Acesta menționează că președintele Joe Biden i-a spus lui Burns să-i dea lui Zelenski detalii precise despre complotul rus. „Acest lucru i-a atras imediat atenția lui Zelenski: a fost surprins, trezit la realitate de această veste”, se arată în volumul lansat în ianuarie anul acesta.

UPDATE Zelenski a declarat că este pregătit să discute cu Donald Trump, în condițiile în care fostul președinte american a susținut că ar putea „foarte repede” să asigure un acord de pace în conflictul dintre Rusia și Ucraina. „Sunt pregătit. Dacă are un plan de pace foarte specific, poate să mi-l împărtășească. Da, putem opri acest război dacă dăm Rusiei Donbas și Crimeea. În opinia mea, țara noastră nu va fi de acord cu un astfel de plan de pace. Acesta nu este un plan de pace”, a declarat Zelenski, scrie G4media.

UPDATE Solicitarea de a prelungi starea de urgență în Republica Moldova a fost motivată, potrivit Guvernului, de amenințările existente şi, respectiv, de necesitatea asigurării securităţii aprovizionării cu resurse energetice, gestionării fluxului de refugiați şi a contracarării altor riscuri de securitate. Starea de urgență a fost instituită pentru prima dată la 24 februarie 2022, ţinând cont de pericolul iminent la adresa securităţii naţionale provocat de războiul din Ucraina. De atunci, proiectul este prelungit la fiecare două luni. 

UPDATE Cel puţin 10.000 de civili, inclusiv peste 560 de copii, au fost ucişi în Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, în urmă cu 21 de luni, a transmis Organizația Națiunilor Unite. Cu toate acestea, deoarece multe cadavre nu au fost încă identificate, numărul real al morților va fi probabil „considerabil mai mare”, a anunţat Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) la Geneva. Peste 18.500 de civili au fost răniţi, conform OHCHR, potrivit Spotmedia.

UPDATE Ucrainenii spun că Moscova pare să trimită mai puține trupe și mai puține echipamente în bătălia pentru orașul Avdiivka considerat o poartă de acces către capitala regiunii Donețk. Oleksandr Ștupun, purtător de cuvânt al armatei ucrainene, a declarat că au avut loc mai puține atacuri terestre și mai puține lovituri aeriene asupra Avdiivka, un oraș cu o populație de aproximativ 32.000 de locuitori dinainte de război, care se află sub atac rusesc de mai bine de o lună. În Avdiivka au mai rămas aproximativ 1.500 de locuitori, notează HotNews.

UPDATE Igor Lipsits, unul dintre cei mai cunoscuți economiști ai Rusiei, afirmă că situația reală a economiei țării conduse de Vladimir Putin este „proastă”, în pofida declarațiilor optimiste făcute de Kremlin și propagandiștii săi, notează HotNews.

UPDATE Deficitul bugetar al Rusiei va fi de aproximativ 1% din PIB în 2023, a anunţat miercuri ministrul de Finanţe, Anton Siluanov, marcând cea mai recentă îmbunătăţire a situaţiei fiscale a Moscovei, în contextul creşterii veniturilor bugetare, transmite Reuters.

UPDATE Rusia a anunţat că a neutralizat în Marea Neagră patru drone navale ucrainene care se îndreptau către Crimeea şi că a distrus trei drone aeriene deasupra peninsulei anexate. „Patru vedete fără echipaj ale armatei ucrainene care se îndreptau către peninsula Crimeea au fost detectate în partea de vest a Mării Negre”, a scris într-un comunicat Ministerul rus al Apărării, adăugând că „toate țintele detectate au fost distruse”. Într-un comunicat separat, ministerul a afirmat că trei drone aeriene ucrainene au fost distruse de sistemele de apărare aeriană ruse deasupra Crimeei şi a denunțat „un atac terorist al regimului de la Kiev”.

UPDATE Rusia a pierdut 320.670 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale, a informat azi Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. În ultimele 24 de ore au fost uciși 850 de soldați ruși, potrivit Spotmedia.

UPDATE Turcia nu vrea NATO și SUA în Marea Neagră din cauză că această prezență crește tensiunile. Vrea să convingă România și Bulgaria să i se alăture.Turcia, România și Bulgaria se apropie de un acord pentru a crea o forță comună pentru curățarea minelor care plutesc în părțile lor din Marea Neagră, ca parte a consecințelor invaziei Rusiei asupra Ucrainei, NewsWeek.

UPDATE Programul Alimentar Mondial (PAM) al Națiunilor Unite a avertizat că producția de grâu a Ucrainei ar putea să nu poată satisface cererea internă și de export în anii următori dacă rutele de export din Marea Neagră rămân blocate și dacă atacurile asupra infrastructurii alimentare continuă, scrie HotNews.

UPDATE BBC Rusia a relatat pe 21 noiembrie că autoritățile ruse l-au găsit mort într-o colonie penitenciară pe fostul șef al Departamentului de Cooperare Interdepartamentală și Securitate Internă al Comitetului de Investigații Ruse, Mihail Maksimenko, notează Adevărul.

UPDATE Cetățenii ruși continuă să-și vândă proprietățile în Bulgaria din cauza restricțiilor privind folosirea acestora după războiul din Ucraina și a sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană. În primele nouă luni ale anului, ei au vândut imobile în valoare de 12,7 milioane de euro în Bulgaria, arată date ale Băncii Naționale a Bulgariei (BNR). Anul trecut, vânzările au fost de două ori mai mari, depășind 22 de milioane de euro, arată Sega, citată de Rador.

UPDATE O jurnalistă din orașul Rjev, Regiunea Tver, Ekaterina Dunțova a fost chemată la Parchet, după ce și-a anunțat intenția de a-și desemna candidatura pentru alegerile prezidențiale din Rusia, din 2024, scrie Meduza, care citează pagina de Telegram Agenția. Pe 16 noiembrie, Dunțova a publicat o postare pe VKontakte și a scris că va participa la alegerile prezidențiale. Atunci și-a prezentat și site-ul electoral, duntsova2024.ru, notează Libertatea.

UPDATE Vladimir Putin va participa prin videoconferință la o reuniune a G20 găzduită miercuri de India. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunţat că şeful statului va prezenta „poziţia Rusiei” în contextul actual „foarte, foarte turbulent”. Ministerul de Externe indian a comunicat că reuniunea va aprofunda subiectele discutate la summitul G20 de la New Delhi, din septembrie. Participarea lui Putin este neașteptată. Preşedintele rus nu a participat la reuniunea respectivă la vârf, unde a fost reprezentat de ministrul de Externe Serghei Lavrov, scrie Spotmedia.

UPDATE Un videoclip cu o slujbă evanghelică din Sankt Petersburg, cu cântece despre rachete balistice și cu un cor care cântă „Rusia pentru Hristos” a devenit viral în weekend, iar pastorul care este în centrul videoclipului, Olga Golikova, vine să sublinieze că Dumnezeu are un „scop special” pentru Rusia, potrivit HotNews.

UPDATE Forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna, dar nu au făcut niciun avans revendicat sau confirmat pe 21 noiembrie, notează Adevărul.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 635: Vizită surpriză la Kiev! Zelenski: „Totul nu se va termina atât de repede pe cât ne-am dori”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 636: Zelenski e „vânat”, Sandu e la Kiev, dar mitropolitul are interzis! Avertizarea lansată de Londra
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
 BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner

/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie

missing
17 octombrie 2024, ora 23:00

Noul editorial Verde în ochi cu Mariana Rață este despre ziua de duminică, 20 octombrie. În ultimele două luni am fost martori ai unei ample campanii de promovare a minciunilor și de corupere a alegătorilor. Colegii noștri de la Ziarul de Gardă au surprins de minune cum exact funcționează această mașinărie din interior.

În luptă au fost aruncați zeci de milioane de euro, mai mulți politicieni-candidați ghidați din umbră de criminalul Ilan Șor și conserve mai vechi ale Kremlinului. În disperare să păstreze R. Moldova în sfera sa de influență, Rusia a înrolat chiar și preoți în armata sa de propagandiști. Nu a ezitat nicio clipă să amestece credința și cele sfinte în noroiul corupției politice și a partizanatului pentru minciună. Iar asta demonstrează, dincolo de cuvinte, că nu au nimic sfânt în ei.

Miza cea mare a acestor eforturi disperate ale Kremlinului este referendumul. Un referendum care ar putea spune verde-n ochi întregii lumi că cetățenii R. Moldova vor în UE. Nu parte a russkii mir, care seamănă ură, război și dezbinare. Ci parte a lumii civilizate care trăiește de peste jumătate de secol în pace și prosperitate.

În ultimele 6 săptămâni am încercat, prin editorialele Verde-n ochi, să vă arăt, prin probe concrete și date oficiale, cum este viața oamenilor care trăiesc în UE. Cum dincolo de propaganda anti-UE, promovată violent de elitele rusești, copiii și soțiile lor își trăiesc Dolce Vita în țări din Occident. La fel ca și copiii unor candidați din această campanie electorală care se opun integrării europene.

V-am arătat ce pensii au bătrânii din UE, față de cei din R. Moldova sau Rusia. V-am explicat de ce corupții lumii se tem de UE. Și cel mai important, v-am arătat cum UE a susținut financiar dezvoltarea R. Moldova. Reparația drumurilor, școlilor, grădinițelor, spitalelor, dezvoltarea afacerilor și a agriculturii.

În cei peste 30 de ani de independenta, Moldova a primit suport extern în valoare de peste 3,5 miliarde de euro. Asta înseamnă cam 1400 de euro pentru fiecare cetățean al acestei țări. Cel mai important donator care a oferit bani Republicii Moldova a fost  este UE. De aici am primit mai mult de jumătate din toată suma.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană ne-a întins din nou mâna și a anunțat un nou sprijin, fără precedent pentru R. Moldova. Suport financiar de 1,8 miliarde de euro. Această sumă e aproape echivalentul întregului suport oferit de UE R. Moldova în cei 30 de ani de independență. Grație acestor bani, Moldova va putea crește, se va putea dezvolta și în sfârșit va deveni atractivă pentru copiii și nepoții noștri.

Avem o datorie față de generațiile care vin. În primul rând, NU avem dreptul să le furăm viitorul. NU avem dreptul să îl vindem și nici nu avem dreptul să îl tratăm cu nepăsare.

„În UE, dar NU acum” este egal cu nidiodată. În trenul schimbărilor mari trebuie să urci atunci când el ajunge în gara ta. Următoarea cursă ar putea să nu mai fie. Am tot auzit în ultimele luni că referendumul din 20 octombrie  este o luptă între UE și Rusia. Greșit. Aceasta este lupta noastră pentru a ne desprinde de un trecut trist, plin de șantaj, sărăcie și abuz. În 2015, R. Moldova a ratat ocazia să fie povestea de succes a Parteneriatului Estic. Am pierdut ocazia din cauza unor politicieni corupți și avari care erau mai preocupați de propriile interese, decât de cele ale țării. Atunci, șansa noastră era în mâinile lor. 

Astăzi, viitorul nostru e în mâinile noastre. Să avem grijă ce facem cu el. Cel mai important lucru este ca după 20 octombrie să ne putem privi în ochi copii și nepoții și să le putem spune sincer și verde în ochi că am ales ce e mai bun pentru ei. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.