Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1217: Atac mortal, monstru infernal și replici Trump-Medvedev. Jurnalistă TV8: Zelenski e la Summitul NATO

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 638: Risc de nor negru, pene de curent și apelul lui Scholz! Finlanda închide toate vămile cu Rusia

23 noiembrie 2023, ora 18:00

Țările din Europa sunt extrem de îngrijorate de o posibilă escaladare a războiului declanșat de Vladimir Putin din Ucraina, spre Vest. Acum, președintele rus mai face o mișcare neprevăzută periculoasă, mutând o nouă rachetă nucleară intercontinentală ICBM tip Yars în apropierea Occidentului, la baza sa militară Kozelsk, aflată la doar 1.500 de kilometri de Berlin și 2.400 de km de Londra, ce pot fi lovite de Moscova în doar câteva minute, scrie Ziare.com.

Există perspectiva reală ca Kievul să piardă războiul sau și mai rău pacea în fața Rusiei, ceea ce ar aduce asupra Europei un nor negru cum n-am mai văzut din 1939, scrie „The Telegraph“.  Oficialii norvegieni şi estonieni au declarat pe că ar putea urma exemplul Finlandei şi ar putea să-şi închidă punctele de trecere ale frontierei cu Rusia dacă criza migrației, orchestrată de Moscova, va escalada, potrivit Mediafax. Finlanda va închide toate punctele sale de trecere a frontierei cu Rusia, cu excepția celui din nordul extrem al țării, începând cu vineri, la miezul nopții, pentru a opri fluxul de migranți direcționat de Moscova către țara scandinavă, relatează Euractiv, citat de hotnews.ro.

UPDATE Operatorul de energie Ukrenergo a anunțat joi că rețeaua de electricitate ucraineană se află într-o situație „dificilă” de miercuri și că a cerut furnizări de urgență de la România, Slovacia și Polonia, transmite AFP.

UPDATE Transportatorii polonezi care protestează de la începutul lui noiembrie împotriva unei „concurenţe neloiale” din partea transportatorilor ucraineni au blocat joi un al patrulea punct de trecere a frontierei cu Ucraina, informează AFP și Agerpres.

UPDATE Cetăţenii din Belarus care vor să trăiască permanent în altă ţară trebuie să depună o solicitare în acest sens la autoritatea pentru migraţie de la Minsk, conform unui decret guvernamental făcut public joi, citat de dpa.

UPDATE Un important prezentator al televiziunii de stat ruse a lăudat victoria liderului olandez de extremă dreapta Geert Wilders în alegerile din Olanda, afirmând că victoria sa joacă în avantajul Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, relatează Moscow Times, citat de G4media.

UPDATE Uniunea Europeană trimite Finlandei gardieni de graniţă, pentru patrularea frontierei cu Rusia. Finlanda a acuzat Rusia că îi încurajează pe azilanţi să treacă graniţa. Ţara a transmis că sute de persoane au venit în ultimele două săptămâni, scrie Rador.

UPDATE Ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, le cere liderilor UE, într-un interviu pentru Financial Times, să nu favorizeze Ucraina în detrimentul ţărilor din Balcanii de Vest în ceea ce priveşte aderarea la blocul comunitar. "Seismograful nostru geostrategic loveşte în ambele direcţii", a spus el, adăugând că ar fi un "dezastru geostrategic" dacă executivul european ar privi Balcanii de Vest "cu lupa", în timp ce Ucraina ar fi privită "cu ochelarii roz". "Nu poţi avea anumite grupuri pe banda rapidă, iar altele pe banda de serviciu", a comentat Schallenberg. 

UPDATE Prin decretul său, președintele rus Vladimir Putin a transferat rețeaua de tipografii Prime Print, deținută de holdingul norvegian Amedia și administrată de Dmitri Muratov, 62 de ani, în conducerea temporară a guvernului de la Moscova, relatează Radio Svoboda.

UPDATE Kremlinul a apreciat joi că Alianţa Nord-Atlantică se va implica din ce în ce mai mult din punct de vedere militar în conflictul din Ucraina, dar a subliniat că acest lucru nu se va răsfrânge asupra deciziei Rusiei de a-şi atinge obiectivele pe care şi le-a stabilit atunci când şi-a lansat campania militară în ţara vecină, relatează EFE şi Interfax. "NATO va continua să furnizeze armament Ucrainei, să îmbunătăţească toate caracteristicile tactico-tehnice ale acestui armament, ridicând nivelul implicării sale în conflict", a declarat, pentru oficiosul rus Izvestia, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, potrivit Agerpres.

UPDATE Finlanda va închide toate punctele sale de trecere a frontierei cu Rusia, cu excepția celui din nordul extrem al țării, începând cu vineri, la miezul nopții, pentru a opri fluxul de migranți direcționat de Moscova către țara scandinavă, relatează Euractiv.

UPDATE Alianţa Nord-Atlantică şi-a avertizat ţările membre că prea multe formalităţi birocratice îngreunează deplasarea trupelor în Europa, problemele de logistică, un capitol cheie în războaiele moderne, urmând să ducă întârzieri importante în cazul în care ar izbucni un conflict cu Rusia, relatează Reuters și Agerpres.

UPDATE Yuri Şcihol, şeful Serviciului de Stat pentru Comunicaţii Speciale şi Protecţie a Informaţiilor al Ucrainei (SSSCIP), a fost demis sub suspiciunea de corupţie şi arestat preventiv, relatează dpa, potrivit Agerpres.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să înceteze agresiunea împotriva Ucrainei, în cadrul primei reuniuni online a G20 la care a participat preşedintele rus de la începutul războiului, potrivit Gândul.

UPDATE O fetiță în vârstă de 2 ani, dată dispărută în Ucraina, a fost descoperită în Rusia lui Vladimir Putin. Paradoxal, copilul a fost „adoptat” de un cuplu cu legături puternice la Kremlin, Serghei Mironov fiind liderul partidului A Just Russia (O Rusie Dreaptă), aliat politic al președintelui rus. Conflictul din Ucraina a adus în atenția opiniei publice mondiale și fenomenul copiilor deportați în Rusia. Ucraina a transmis că nu mai puțin de 19.546 de copii ucraineni au fost duși în Rusia de la începutul invaziei pe scară largă din luna februarie a anului 2022.

UPDATE Aproximativ 20.000 de bărbați ucraineni au încălcat legea marțială și au trecut ilegal granița, conform BBC. Autoritățile din țările vecine Ucrainei, respectiv din România, Ungaria, Slovacia, Polonia și Moldova, au declarat că 19.740 de bărbați au trecut ilegal granițele între 24 februarie 2022 și 31 august 2023, notează Gândul.

UPDATE Soldații ucraineni se confruntă cu probleme serioase pe front, din cauza vremii nefavorabile. Acest lucru a fost recunoscut și de președintele Zelenski. Tot mai multe imagini cu probleme întâmpinate de soldații Ucrainei au apărut pe rețelele de socializare. Mașini de infanterie și blindate blocate în noroaie au fost filmate pe front, iar despre acest lucru a vorbit și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Adevărul.

UPDATE Autorităţile ruse au anunţat joi, 23 noiembrie, că au întărit măsurile de securitate în regiunea Murmansk (nord-vest) ce se învecinează cu Finlanda, după decizia Helsinki de a nu lăsa decât un singur punct de trecere a frontierei cu Rusia deschis, informează AFP.

UPDATE Preşedintele ales al Argentinei, Javier Milei, i-a oferit preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, șansa de a găzdui un summit pentru pace. Despre aceasta a anunţat Diana Mondino, director de politică externă la La Libertad Avanza, partidul lui Milei. „Intenționăm să acționăm ca sediu, dacă este posibil”, a asigurat Mondino presei. Preşedintele ucrainean i-a mulţumit lui Milei pentru „sprijinul clar”: „Fără ambiguitate între bine şi rău. Doar sprijin clar pentru Ucraina. Noi, ucrainenii, suntem conștienți de acest lucru şi îl apreciem foarte mult”, a spus Zelenski. Relația dintre ţările din America Latină şi guvernul ucrainean a fost complexă încă de la începutul războiului. Kievul a invitat lideri precum preşedintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva să viziteze ţara de mai multe ori, dar până acum nu a mers nimeni, scrie Mediafax.

UPDATE Turcia a informat NATO că nu va ratifica aderarea Suediei la alianță la timp pentru desfăşurarea ceremoniei de primire a statului scandinav săptămâna viitoare, cu ocazia reuniunii miniştrilor de externe aliaţi, au afirmat miercuri două surse ale agenţiei Reuters, relatează Agerpres.

UPDATE Republica Moldova ar fi fost folosită de Rusia drept cap de pod pentru atacul asupra Odesei dacă în 2021 nu ar fi avut loc alegeri anticipate și la guvernare ar fi ajuns Șor și PSRM. Declarația a fost făcută de deputatul PAS, Adrian Cheptonar, în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit în Belarus pentru a participa la un summit al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) la Minsk, a anunţat la 23 noiembrie serviciul de presă al Kremlinului. CSTO este o alianță între Rusia, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Belarus şi Tadjikistan, formată în 2002. Reuniunea urmează să discute "îmbunătățirea în continuare a sistemului de securitate colectivă". Summitul are loc la Minsk, întrucât dictatorul belarus Alexander Lukaşenko este actualul preşedinte al acesteia. Ultima dată când Putin a ajuns într-o vizită oficială în Belarus a fost în decembrie 2022. În ultimele câteva luni, Putin a călătorit în Kazahstan, China şi Kârgâzstan.

UPDATE Copiii cu afecțiuni precum ADHD și autism au fost în mod special afectați de traumele și incertitudinile războiului din Ucraina și de perturbările din viața de zi cu zi, spun familiile și experții. Însă și în cazul copiilor care nu aveau nevoi speciale, situația este gravă, cinci milioane de copii au cerut ajutor psihologic în 2022, arată New York Times.

UPDATE Consilierul pentru comunicare al ministrului afacerilor externe al Republicii Moldova, Igor Zaharov, a declarat că Chișinăul nu a extrădat și nu intenționează să extrădeze ucrainenii de vârstă militară fugiți din Ucraina. În plus, Kievul nu a făcut o astfel de solicitare, a declarat acesta la Radio Moldova citat de TASS și preluat de Rador Radio România. „Până acum, niciun singur cetățean ucrainean, care a împlinit vârsta militară sau care o va împlini în viitorul apropiat, nu a fost și nu va fi extrădat în Ucraina. Nu am avut astfel de cazuri, iar partea ucraineană nu a cerut extrădarea acestor cetățeni", a spus Zaharov.

UPDATE Jurnalistul Boris Maksudov, corespondent al postului de televiziune Rossiya 24, a murit în urma rănilor suferite în timpul unui atac al forţelor armate ucrainene în regiunea Zaporojie. Presa rusă a relatat acest lucru. Ieri, armata ucraineană a tras cu un proiectil de fragmentare dintr-o dronă asupra unui grup de jurnalişti ruşi, iar Maksudov a fost rănit de schije, relatează Ria Novosti, citat de Mediafax.

UPDATE În ciuda ororilor expuse în Gaza, războiul împotriva Ucrainei are o semnificație mult mai mare pentru securitatea și prosperitatea viitoare a Marii Britanii și a Europei. Occidentul, „distras” acum de conflictul din Gaza, e „pe punctul de smulge înfrângerea din fălcile victoriei în Ucraina. Fluxurile occidentale de armament și muniție încep să sece și aparent sunt redirecționate spre estul Mediteranei”, subliniază autorul în „The Telegraph“. Or, „grupările teroriste din Orientul Mijlociu ne amenință cu atentate. Dar ele sunt limitate și nu au capacitatea de a se transforma în acel gen de subjugare tiranică pe care Putin și-ar dori atât de mult s-o încerce în Ucraina. Nu au nici capacitatea de a trimite focoase nucleare letale să brăzdeze cerul. Există perspectiva reală ca Ucraina să piardă, ceea ce ar aduce asupra Europei un nor negru cum n-am mai văzut din 1939”, avertizează ziarul britanic The Telegraph, citat de Adevărul.

UPDATE Un tribunal rus l-a condamnat pe Yegor Balazeikin, în vârstă de 17 ani, la şase ani de închisoare pentru că a încercat să incendieze două birouri militare de înrolare din Kirovsk şi Sankt Petersburg, a informat RFE, notează Mediafax.

UPDATE Coreea de Nord a primit ajutor din partea Rusiei pentru lansarea cu succes a unui satelit de recunoaştere în această săptămână, au declarat joi deputaţi sud-coreeni care au acces la informaţiile agenţiei de spionaj a ţării, relatează Reuters.

UPDATE În perioada sovietică, cetățenii URSS aveau posibilități foarte limitate de a călători în afara granițelor sale, în special pentru a vizita țările blocului capitalist. Iar una dintre temerile rușilor este că se va reveni la o situație similară, ceva ce se întâmplă deja parțial după declanșarea ofensivei rusești în Ucraina, care a complicat foarte mult călătoriile ruşilor în țările occidentale, potrivit El Periodico, citat de Rador.

UPDATE Cheia supraviețuirii lui Putin este o echipă de economiști liberali talentați care se ocupă de politica monetară și fiscală a statului rus, observă jurnalistul rus Oleg Suhov, care s-a autoexilat la Kiev din cauza represiunii din Rusia. Această echipă a reformat economia și sectorul financiar al Rusiei și a permis regimului să treacă peste mai multe crize majore, notează Oleg Suhov în articolul publicat în The Kyiv Independent, notează Adevărul.

UPDATE Oleksandr Ștupun, purtător de cuvânt al armatei ucrainene, a declarat că au avut loc mai puține atacuri terestre și mai puține lovituri aeriene asupra Avdiivka, un oraș cu o populație de aproximativ 32.000 de locuitori dinainte de război, care se află sub atac rusesc de mai bine de o lună. În Avdiivka au mai rămas aproximativ 1.500 de locuitori, notează Realitatea.

UPDATE Un bărbat de origine rusă deţinut în Letonia pentru spionaj în favoarea Moscovei a murit în închisoare în urma unor probleme de sănătate subite, a anunţat miercuri administraţia penitenciară din ţara baltică, relatează AFP.

UPDATE Ucraina trebuie să-și consolideze potențialul militar înainte de iarnă. Soldații Forțelor Armate ale Ucrainei continuă să avanseze în est și sud, în ciuda condițiilor meteorologice dificile, inclusiv ploi, zăpadă și îngheț, se arată în ultimul raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

UPDATE Trupele ucrainene se confruntă cu operaţiuni defensive „dificile” în unele părţi ale frontului de est, în condiţiile în care se instalează frigul aspru al iernii, dar forţele din sud continuă să desfăşoare acţiuni ofensive, a declarat miercuri preşedintele Volodimir Zelenski, scrie Realitatea.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în mesajul de miercuri seară: „Coridorul nostru de export din Marea Neagră continuă să funcționeze și să ofere rezultate excelente. Aproape 5,5 milioane de tone de mărfuri au fost deja trimise în Africa, Asia și Europa. Le mulțumesc tuturor celor care apără securitatea Mării Negre și lucrează în porturile noastre”, potrivit Realitatea.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 637: Alerta de la Sandu și întrebare lui Zelenski! Putin: Rusia e pregătită pentru discuții de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 636: Zelenski e „vânat”, Sandu e la Kiev, dar mitropolitul are interzis! Avertizarea lansată de Londra
/VIDEO/ Șeful NATO a vorbit despre Moldova în ajun de summit la Haga: Precizările făcute pentru TV8
/VIDEO/ Șeful NATO a vorbit despre Moldova în ajun de summit la Haga: Precizările făcute pentru TV8
/PROMO/ De la propagandă clasică la deepfake: Cum recunoaștem adevărul în era digitală – de la 19:55, la „Alo, TV8”
/PROMO/ De la propagandă clasică la deepfake: Cum recunoaștem adevărul în era digitală – de la 19:55, la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Chișinăul reacționează la amenințările Iranului. Popșoi: „Moldova susține dreptul Israelului la autoapărare”
/VIDEO/ Chișinăul reacționează la amenințările Iranului. Popșoi: „Moldova susține dreptul Israelului la autoapărare”
/VIDEO/ 8 ANI DE TV8. Angela Gonța: „Libertatea nu este un dar, ci o obligație care trebuie apărată cu toată fermitatea”
/VIDEO/ 8 ANI DE TV8. Angela Gonța: „Libertatea nu este un dar, ci o obligație care trebuie apărată cu toată fermitatea”
/VIDEO/ Marșul Suveranității la Chișinău: „Vrem să dovedim și nouă, și dușmanilor că suntem independenți și liberi”
/VIDEO/ Marșul Suveranității la Chișinău: „Vrem să dovedim și nouă, și dușmanilor că suntem independenți și liberi”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 627: Furia lui Trump și noi victime în Gaza. Armistițiul Iran-Israel a fost încălcat

24 iunie 2025, ora 16:00

Armistițiul dintre Iran și Israel a fost încălcat la scurt timp după ce a fost anunțat de președintele american Donald Trump. Potrivit liderului de la Casa Albă, înțelegerea trebuia să dureze 12 ore, însă Teheranul și Ierusalimul au reluat rapid atacurile reciproce. Între timp, mass-media iraniană a relatat moartea unui nou om de știință din domeniul nuclear.

Între timp, în Gaza, cel puţin 21 de persoane au fost ucise, după ce armata israeliană a deschis focul asupra unor persoane adunate în apropierea unui centru de distribuire de ajutoare. 

video: yt/Associated Press

UPDATE Israelul a distrus marți o instalație radar în apropiere de Teheran ca răspuns la încălcarea de către Iran a încetării focului, dar s-a abținut de la alte lovituri după ce premierul Benjamin Netanyahu a discutat cu Donald Trump, relatează Reuters citând biroul lui Netanyahu, transmite Mediafax.

UPDATE Preşedintele Donald Trump a revenit cu mesaje pe rețeaua sa socială, afirmând că Israelul nu va ataca Iranul, așa cum a promis. „Israel nu va ataca Iranul. Toate avioanele vor face cale întoarsă și se vor îndrepta spre casă, făcând în același timp un „Wave Plane” (salut - n.r.) prietenos Iranului. Nimeni nu va fi rănit, încetarea focului este în vigoare! Vă mulțumim pentru atenția acordată acestei probleme!”, a scris Donald Trump pe Truth Social.

UPDATE Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că atât Israelul, cât şi Iranul au încălcat armistiţiul pe care republicanul îl anunţase cu câteva ore în urmă şi a spus că nu este mulţumit de niciuna dintre ţări, dar mai ales de Israel, informează Reuters, potrivit Agerpres. „Atât Israelul, cât şi Iranul au încălcat armistiţiul. Nu sunt mulţumit de Israel. Nu sunt mulţumit nici de Iran. Dar sunt de-a dreptul nemulţumit de Israel”, a spus Trump, care a adăugat că Israelul şi Iranul se luptă de atât de multă vreme şi atât de dur că nici nu mai ştiu „ce mama naibii fac””. Într-o discuţie cu reporterii înainte de a pleca spre Haga, în Olanda, pentru summitul NATO, Trump a spus că Israelul „a descărcat” (bombele) imediat după ce a fost de acord cu armistiţiul. „Israelul trebuie să se calmeze, trebuie să fac Israelul să se calmeze”, a mai spus Trump. „Israel, nu lansa bombele alea. Dacă o faci, este o încălcare majoră. Adu-ţi piloţii acasă, acum!”, a scris Trump într-o postare pe platformele sale de social media la scurt timp după ce a părăsit Casa Albă pentru a pleca spre Haga, transmite Digi24. 

UPDATE Cel puţin 21 de persoane au fost ucise, în centrul Fâşiei Gaza, de către armata israeliană, care a deschis focul asupra unor persoane adunate în apropierea unui centru de distribuire de ajutoare, anunţă Apărarea Civilă, relatează AFP, conform News.ro. „Douăzeci şi unu de morţi şi aproximativ 150 de răniţi au fost transferaţi la spital (...), după ce forţe de ocupaţie israeliene au luat drept ţintă adunări de cetăţeni care aşteptau ajutor pe drumul Salaheddin (între intersecţia) Netzarim şi podul peste (fluviul) Wadi Gaza, trăgând cu gloanţe şi obuze de tanc”, între ora ora locală 2.00 (şi ora României) şi ora locală 6.00 (şi ora României), declară AFP un purtător de cuvânt al acesteo organizaţii de prim-ajutor, Mahmoud Bassal.

UPDATE Republica Moldova susține dreptul Israelului la autoapărare, mai ales în contextul poziției exprimate de Iran, care și-a declarat deschis intenția de a „șterge această țară de pe fața pământului”. Declarația a fost făcută de ministrul de Externe Mihai Popșoi, în cadrul emisiunii „Новая неделя” de la TV8. „În ceea ce privește noul val de escaladare, ne-am exprimat poziția public: Moldova susține dreptul Israelului la autoapărare. Iranul, fără a ascunde acest lucru, prin poziția sa oficială, declară dorința și intenția de a șterge Israelul de pe fața pământului”, a declarat șeful diplomației de la Chișinău. Totodată, Republica Moldova își reafirmă angajamentul față de principiul neproliferării armelor nucleare. Popșoi a subliniat că această poziție este aliniată cu valorile și politicile partenerilor europeni ai Moldovei și că țara este parte la convențiile internaționale relevante.

UPDATE Mass-media iraniene au informat marți despre moartea unui alt om de știință din domeniul nuclear, cu puțin timp înainte de intrarea în vigoare a unei încetări a focului anunțată de președintele SUA, Donald Trump, armistițiu care nu a fost confirmat de autoritățile de la Teheran, relatează EFE, conform Agerpres. „Savantul iranian în domeniul nuclear Sedighi Saber a fost asasinat în ultimul atac terorist israelian în nordul Teheranului”, a indicat televiziunea de stat Press TV, fără să ofere mai multe detalii. Acesta este al 11-lea om de știință din domeniul nuclear ucis de Israel de când și-a lansat ofensiva militară la primele ore ale zilei de 13 iunie, care a vizat de asemenea instalațiile nucleare de la Natanz, Isfahan și Fordo.

UPDATE Ministrul israelian al Apărării Israel Katz acuză Iranul de încălcarea „totală” unei încetări a focului „declarată” de către preşedintele american Donald Trump şi anunţă că a ordonat represalii „în centrul Teheranului”, relatează AFP, conform News.ro. „În lumina încălcării totale de către Iran a armistiţiului declarat de preşedintele american şi lansării unor rachete către israel, conform politicii Guvernului israelian, hotărât să răspundă cu forţă oricărei  încălcări, am dat instrucţiuni armatei israeliene, în coordonare cu premierul (Benjamin Netanyahu) să continue activitatea intensivă de atacare a Teheranului şi să răspundă cu forţă încălcării armistiţiului de către Iran prin atacuri puternice împotriva unor ţinte ale regimului în centrul Teheranului”, anunţă pe X Israel Katz.

UPDATE „Sfârşitul regimului este aproape” în Iran, a declarat luni pentru AFP fiul fostului şah şi una dintre figurile importante ale opoziţiei în exil, Reza Pahlavi, cerând Occidentului să nu intre în noi negocieri cu sistemul religios la putere la Teheran. „Sfârşitul regimului este aproape, pentru noi este un moment similar cu căderea Zidului Berlinului”, a declarat fostul prinţ moştenitor într-un interviu acordat AFP la Paris, transmite Digi24.

UPDATE Preţul petrolului Brent ar putea atinge 110 dolari barilul dacă Strâmtoarea Ormuz este blocată, estimează analiştii Goldman Sachs. Banca HSBC, mai conservatoare, vede preţurile urcând peste 80 de dolari în acelaşi scenariu, potrivit Reuters, transmite News.ro. Goldman Sachs estimează că, în trimestrul al patrulea din 2025, preţul mediu al petrolului Brent ar putea ajunge la 95 de dolari barilul, plecând de la ipoteza unei scăderi cu 50% a fluxurilor petroliere prin Strâmtoarea Ormuz timp de o lună, urmată de o reducere cu 10% pe parcursul următoarelor 11 luni. Preţul petrolului a atins luni cel mai ridicat nivel din ianuarie, în urma atacurilor americane asupra instalaţiilor nucleare ale Iranului, desfăşurate în sprijinul Israelului.

UPDATE Ministrul apărării israelian, Israel Katz, a declarat marți că a ordonat armatei să răspundă cu fermitate la ceea ce el a numit încălcarea de către Iran a armistițiului cu Israelul, informează Reuters, conform Agerpres. „Având în vedere încălcarea flagrantă de către Iran a armistițiului declarat de președintele Statelor Unite - prin lansarea de rachete asupra Israelului - și în conformitate cu politica guvernului israelian de a răspunde cu forță la orice încălcare, am instruit IDF (Forțele de Apărare Israeliene)... să continue operațiunile de mare intensitate care vizează activele regimului și infrastructura teroristă din Teheran”, a declarat oficialul, citat de Reuters.

UPDATE Armata israeliană anunţă marţi că desfăşoară operaţiuni de interceptare a unor rachete lansate de către Iran, după ce preşedintele american a anunţat intrarea în vigoare a unui armistiţiu în Războiul dintre Israel şi Iran, relatează AFP, conform News.ro. „La ora actuală, Forţele Aeriene depun eforturi să intercepteze şi să atace peste tot unde este necesar, pentru a elimina ameninţarea”, anunţă pe X armata israeliană.

UPDATE Israelul a acceptat propunerea președintelui american Donald Trump privind o încetare a focului cu Iranul după ce și-a atins obiectivul de a îndepărta amenințarea nucleară și balistică a Teheranului, a transmis marți biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu într-un comunicat, citat de Reuters, transmite Agerpres. „Israelul îi mulțumește președintelui Trump și Statelor Unite ale Americii pentru sprijinul lor în materie de apărare și pentru participarea lor la eliminarea amenințării nucleare iraniene”, se arată în document. „Ținând cont de atingerea obiectivelor operațiunii și în deplină coordonare cu președintele Trump, Israelul a acceptat propunerea președintelui (american) privind o încetare reciprocă a focului”, se mai spune în textul oficial.

UPDATE Președintele american Donald Trump a anunțat o încetare a focului între Israel și Iran. Armistițiul ar urma să înceapă marți dimineață și va dura 12 ore. Informația a fost confirmată și de presa de stat de la Teheran, transmite Digi24.„Felicitări tuturor! A fost pe deplin convenit de către și între Israel și Iran că va exista un armistițiu complet și total (în aproximativ 6 ore de acum, când Israelul și Iranul își vor fi lichidat și încheiat misiunile finale în curs de desfășurare!), timp de 12 ore, moment în care războiul va fi considerat încheiat”, a scris Trump pe Truth Social. Liderul de la Casa Albă a numit faza actuală a războiului din Orientul Mijlociu, între Ierusalim și Teheran, drept „Războiul de 12 zile” și a felicitat ambele țări „pentru că au avut rezistența, curajul și inteligența de a pune capăt” conflictului.„Acesta este un război care ar fi putut dura ani de zile și ar fi putut distruge întregul Orient Mijlociu, dar nu a fost așa și nu va fi niciodată. Dumnezeu să binecuvânteze Israelul, Dumnezeu să binecuvânteze Iranul, Dumnezeu să binecuvânteze Orientul Mijlociu, Dumnezeu să binecuvânteze Statele Unite ale Americii şi Dumnezeu să binecuvânteze lumea!”, și-a încheiat postarea liderul de la Washington.

UPDATE Iran a lansat luni seara rachete asupra bazelor americane din Qatar. Explozii au fost auzite la Doha pe fondul unei amenințări și închiderii spațiului aerian. Qatarul a confirmat că nu s-au înregistrat victime în urma atacului iranian cu rachete asupra bazei aeriene americane al Udeid, situată lângă Doha, relatează mediafax.ro. Într-o declarație oficială, autoritățile din Qatar au anunțat că sistemele lor de apărare aeriană au interceptat cu succes rachetele, prevenind astfel pierderi de vieți omenești sau răniri. „Suntem încredințați că apărarea aeriană a Qatarului a dejucat atacul și a interceptat cu succes rachetele iraniene”, se arată în comunicat. Ministerul Apărării a adăugat: „Mulțumită lui Dumnezeu, vigilenței forțelor armate și măsurilor de precauție luate, incidentul nu s-a soldat cu decese sau răniți”.Qatarul a mai subliniat că spațiul său aerian și teritoriul național sunt „sigure” și a declarat că își rezervă dreptul de a răspunde în conformitate cu dreptul internațional.

video: yt/Associated Press

UPDATE Preşedintele american Donald Trump l-a avertizat, luni, pe fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev să nu folosească „cu uşurinţă” cuvântul „nuclear”, după ce acesta din urmă a afirmat în weekend că „sunt ţări care sunt gata să livreze direct propriile lor arme nucleare Iranului”, informează EFE, citată de Agerpres.  „În ceea ce priveşte preocupările preşedintelui Trump: Condamn atacul SUA asupra Iranului - nu şi-a atins obiectivele. Cu toate acestea, Rusia nu are intenţia de a furniza arme nucleare Iranului deoarece, spre deosebire de Israel, suntem membri ai Tratatului de neproliferare nucleară”, a explicat luni Medvedev, într-un mesaj postat pe contul său de pe platforma X, după ce a fost mustrat de Trump. Fostul preşedinte, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, şi-a temperat astfel remarcile de duminică, atunci când a afirmat pe canalul său Telegram că „sunt ţări care sunt gata să livreze direct propriile lor arme nucleare Iranului”.

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 626: Complot la Teheran, vizită la Moscova și atac la Damasc. 19 moldoveni au fost repatriați
/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 625: SUA atacă Iranul, iar Teheranul cere ajutorul Rusiei. Șeful ONU: „Escaladare periculoasă”
/VIDEO/ Bomba cu ceas de sub ASP. O firmă conectată la Andronachi a câștigat în arbitraj și obligă statul să plătească 90 milioane de lei
/VIDEO/ Bomba cu ceas de sub ASP. O firmă conectată la Andronachi a câștigat în arbitraj și obligă statul să plătească 90 milioane de lei
/PROMO/ De la propagandă clasică la deepfake: Cum recunoaștem adevărul în era digitală – de la 19:55, la „Alo, TV8”
/PROMO/ De la propagandă clasică la deepfake: Cum recunoaștem adevărul în era digitală – de la 19:55, la „Alo, TV8”
/VIDEO/ „Din copilărie nu mă conformam cu genul atribuit la naștere”: Nicholas așteaptă ca statul să-l vadă așa cum îl văd toți ceilalți
/VIDEO/ „Din copilărie nu mă conformam cu genul atribuit la naștere”: Nicholas așteaptă ca statul să-l vadă așa cum îl văd toți ceilalți
/VIDEO/ 8 ANI DE TV8. Angela Gonța: „Libertatea nu este un dar, ci o obligație care trebuie apărată cu toată fermitatea”
/VIDEO/ 8 ANI DE TV8. Angela Gonța: „Libertatea nu este un dar, ci o obligație care trebuie apărată cu toată fermitatea”
/VIDEO/ Momentul în care un balon cu aer cald ia foc în Brazilia: 8 oameni au murit
/VIDEO/ Momentul în care un balon cu aer cald ia foc în Brazilia: 8 oameni au murit

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.