Țările din Europa sunt extrem de îngrijorate de o posibilă escaladare a războiului declanșat de Vladimir Putin din Ucraina, spre Vest. Acum, președintele rus mai face o mișcare neprevăzută periculoasă, mutând o nouă rachetă nucleară intercontinentală ICBM tip Yars în apropierea Occidentului, la baza sa militară Kozelsk, aflată la doar 1.500 de kilometri de Berlin și 2.400 de km de Londra, ce pot fi lovite de Moscova în doar câteva minute, scrie Ziare.com.
Există perspectiva reală ca Kievul să piardă războiul sau și mai rău pacea în fața Rusiei, ceea ce ar aduce asupra Europei un nor negru cum n-am mai văzut din 1939, scrie „The Telegraph“. Oficialii norvegieni şi estonieni au declarat pe că ar putea urma exemplul Finlandei şi ar putea să-şi închidă punctele de trecere ale frontierei cu Rusia dacă criza migrației, orchestrată de Moscova, va escalada, potrivit Mediafax. Finlanda va închide toate punctele sale de trecere a frontierei cu Rusia, cu excepția celui din nordul extrem al țării, începând cu vineri, la miezul nopții, pentru a opri fluxul de migranți direcționat de Moscova către țara scandinavă, relatează Euractiv, citat de hotnews.ro.
UPDATE Operatorul de energie Ukrenergo a anunțat joi că rețeaua de electricitate ucraineană se află într-o situație „dificilă” de miercuri și că a cerut furnizări de urgență de la România, Slovacia și Polonia, transmite AFP.
UPDATE Transportatorii polonezi care protestează de la începutul lui noiembrie împotriva unei „concurenţe neloiale” din partea transportatorilor ucraineni au blocat joi un al patrulea punct de trecere a frontierei cu Ucraina, informează AFP și Agerpres.
UPDATE Cetăţenii din Belarus care vor să trăiască permanent în altă ţară trebuie să depună o solicitare în acest sens la autoritatea pentru migraţie de la Minsk, conform unui decret guvernamental făcut public joi, citat de dpa.
UPDATE Un important prezentator al televiziunii de stat ruse a lăudat victoria liderului olandez de extremă dreapta Geert Wilders în alegerile din Olanda, afirmând că victoria sa joacă în avantajul Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, relatează Moscow Times, citat de G4media.
UPDATE Uniunea Europeană trimite Finlandei gardieni de graniţă, pentru patrularea frontierei cu Rusia. Finlanda a acuzat Rusia că îi încurajează pe azilanţi să treacă graniţa. Ţara a transmis că sute de persoane au venit în ultimele două săptămâni, scrie Rador.
UPDATE Ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, le cere liderilor UE, într-un interviu pentru Financial Times, să nu favorizeze Ucraina în detrimentul ţărilor din Balcanii de Vest în ceea ce priveşte aderarea la blocul comunitar. "Seismograful nostru geostrategic loveşte în ambele direcţii", a spus el, adăugând că ar fi un "dezastru geostrategic" dacă executivul european ar privi Balcanii de Vest "cu lupa", în timp ce Ucraina ar fi privită "cu ochelarii roz". "Nu poţi avea anumite grupuri pe banda rapidă, iar altele pe banda de serviciu", a comentat Schallenberg.
UPDATE Prin decretul său, președintele rus Vladimir Putin a transferat rețeaua de tipografii Prime Print, deținută de holdingul norvegian Amedia și administrată de Dmitri Muratov, 62 de ani, în conducerea temporară a guvernului de la Moscova, relatează Radio Svoboda.
UPDATE Kremlinul a apreciat joi că Alianţa Nord-Atlantică se va implica din ce în ce mai mult din punct de vedere militar în conflictul din Ucraina, dar a subliniat că acest lucru nu se va răsfrânge asupra deciziei Rusiei de a-şi atinge obiectivele pe care şi le-a stabilit atunci când şi-a lansat campania militară în ţara vecină, relatează EFE şi Interfax. "NATO va continua să furnizeze armament Ucrainei, să îmbunătăţească toate caracteristicile tactico-tehnice ale acestui armament, ridicând nivelul implicării sale în conflict", a declarat, pentru oficiosul rus Izvestia, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, potrivit Agerpres.
UPDATE Finlanda va închide toate punctele sale de trecere a frontierei cu Rusia, cu excepția celui din nordul extrem al țării, începând cu vineri, la miezul nopții, pentru a opri fluxul de migranți direcționat de Moscova către țara scandinavă, relatează Euractiv.
UPDATE Alianţa Nord-Atlantică şi-a avertizat ţările membre că prea multe formalităţi birocratice îngreunează deplasarea trupelor în Europa, problemele de logistică, un capitol cheie în războaiele moderne, urmând să ducă întârzieri importante în cazul în care ar izbucni un conflict cu Rusia, relatează Reuters și Agerpres.
UPDATE Yuri Şcihol, şeful Serviciului de Stat pentru Comunicaţii Speciale şi Protecţie a Informaţiilor al Ucrainei (SSSCIP), a fost demis sub suspiciunea de corupţie şi arestat preventiv, relatează dpa, potrivit Agerpres.
UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să înceteze agresiunea împotriva Ucrainei, în cadrul primei reuniuni online a G20 la care a participat preşedintele rus de la începutul războiului, potrivit Gândul.
UPDATE O fetiță în vârstă de 2 ani, dată dispărută în Ucraina, a fost descoperită în Rusia lui Vladimir Putin. Paradoxal, copilul a fost „adoptat” de un cuplu cu legături puternice la Kremlin, Serghei Mironov fiind liderul partidului A Just Russia (O Rusie Dreaptă), aliat politic al președintelui rus. Conflictul din Ucraina a adus în atenția opiniei publice mondiale și fenomenul copiilor deportați în Rusia. Ucraina a transmis că nu mai puțin de 19.546 de copii ucraineni au fost duși în Rusia de la începutul invaziei pe scară largă din luna februarie a anului 2022.
UPDATE Aproximativ 20.000 de bărbați ucraineni au încălcat legea marțială și au trecut ilegal granița, conform BBC. Autoritățile din țările vecine Ucrainei, respectiv din România, Ungaria, Slovacia, Polonia și Moldova, au declarat că 19.740 de bărbați au trecut ilegal granițele între 24 februarie 2022 și 31 august 2023, notează Gândul.
UPDATE Soldații ucraineni se confruntă cu probleme serioase pe front, din cauza vremii nefavorabile. Acest lucru a fost recunoscut și de președintele Zelenski. Tot mai multe imagini cu probleme întâmpinate de soldații Ucrainei au apărut pe rețelele de socializare. Mașini de infanterie și blindate blocate în noroaie au fost filmate pe front, iar despre acest lucru a vorbit și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Adevărul.
UPDATE Autorităţile ruse au anunţat joi, 23 noiembrie, că au întărit măsurile de securitate în regiunea Murmansk (nord-vest) ce se învecinează cu Finlanda, după decizia Helsinki de a nu lăsa decât un singur punct de trecere a frontierei cu Rusia deschis, informează AFP.
UPDATE Preşedintele ales al Argentinei, Javier Milei, i-a oferit preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, șansa de a găzdui un summit pentru pace. Despre aceasta a anunţat Diana Mondino, director de politică externă la La Libertad Avanza, partidul lui Milei. „Intenționăm să acționăm ca sediu, dacă este posibil”, a asigurat Mondino presei. Preşedintele ucrainean i-a mulţumit lui Milei pentru „sprijinul clar”: „Fără ambiguitate între bine şi rău. Doar sprijin clar pentru Ucraina. Noi, ucrainenii, suntem conștienți de acest lucru şi îl apreciem foarte mult”, a spus Zelenski. Relația dintre ţările din America Latină şi guvernul ucrainean a fost complexă încă de la începutul războiului. Kievul a invitat lideri precum preşedintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva să viziteze ţara de mai multe ori, dar până acum nu a mers nimeni, scrie Mediafax.
UPDATE Turcia a informat NATO că nu va ratifica aderarea Suediei la alianță la timp pentru desfăşurarea ceremoniei de primire a statului scandinav săptămâna viitoare, cu ocazia reuniunii miniştrilor de externe aliaţi, au afirmat miercuri două surse ale agenţiei Reuters, relatează Agerpres.
UPDATE Republica Moldova ar fi fost folosită de Rusia drept cap de pod pentru atacul asupra Odesei dacă în 2021 nu ar fi avut loc alegeri anticipate și la guvernare ar fi ajuns Șor și PSRM. Declarația a fost făcută de deputatul PAS, Adrian Cheptonar, în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.
UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit în Belarus pentru a participa la un summit al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) la Minsk, a anunţat la 23 noiembrie serviciul de presă al Kremlinului. CSTO este o alianță între Rusia, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Belarus şi Tadjikistan, formată în 2002. Reuniunea urmează să discute "îmbunătățirea în continuare a sistemului de securitate colectivă". Summitul are loc la Minsk, întrucât dictatorul belarus Alexander Lukaşenko este actualul preşedinte al acesteia. Ultima dată când Putin a ajuns într-o vizită oficială în Belarus a fost în decembrie 2022. În ultimele câteva luni, Putin a călătorit în Kazahstan, China şi Kârgâzstan.
UPDATE Copiii cu afecțiuni precum ADHD și autism au fost în mod special afectați de traumele și incertitudinile războiului din Ucraina și de perturbările din viața de zi cu zi, spun familiile și experții. Însă și în cazul copiilor care nu aveau nevoi speciale, situația este gravă, cinci milioane de copii au cerut ajutor psihologic în 2022, arată New York Times.
UPDATE Consilierul pentru comunicare al ministrului afacerilor externe al Republicii Moldova, Igor Zaharov, a declarat că Chișinăul nu a extrădat și nu intenționează să extrădeze ucrainenii de vârstă militară fugiți din Ucraina. În plus, Kievul nu a făcut o astfel de solicitare, a declarat acesta la Radio Moldova citat de TASS și preluat de Rador Radio România. „Până acum, niciun singur cetățean ucrainean, care a împlinit vârsta militară sau care o va împlini în viitorul apropiat, nu a fost și nu va fi extrădat în Ucraina. Nu am avut astfel de cazuri, iar partea ucraineană nu a cerut extrădarea acestor cetățeni", a spus Zaharov.
UPDATE Jurnalistul Boris Maksudov, corespondent al postului de televiziune Rossiya 24, a murit în urma rănilor suferite în timpul unui atac al forţelor armate ucrainene în regiunea Zaporojie. Presa rusă a relatat acest lucru. Ieri, armata ucraineană a tras cu un proiectil de fragmentare dintr-o dronă asupra unui grup de jurnalişti ruşi, iar Maksudov a fost rănit de schije, relatează Ria Novosti, citat de Mediafax.
UPDATE În ciuda ororilor expuse în Gaza, războiul împotriva Ucrainei are o semnificație mult mai mare pentru securitatea și prosperitatea viitoare a Marii Britanii și a Europei. Occidentul, „distras” acum de conflictul din Gaza, e „pe punctul de smulge înfrângerea din fălcile victoriei în Ucraina. Fluxurile occidentale de armament și muniție încep să sece și aparent sunt redirecționate spre estul Mediteranei”, subliniază autorul în „The Telegraph“. Or, „grupările teroriste din Orientul Mijlociu ne amenință cu atentate. Dar ele sunt limitate și nu au capacitatea de a se transforma în acel gen de subjugare tiranică pe care Putin și-ar dori atât de mult s-o încerce în Ucraina. Nu au nici capacitatea de a trimite focoase nucleare letale să brăzdeze cerul. Există perspectiva reală ca Ucraina să piardă, ceea ce ar aduce asupra Europei un nor negru cum n-am mai văzut din 1939”, avertizează ziarul britanic The Telegraph, citat de Adevărul.
UPDATE Un tribunal rus l-a condamnat pe Yegor Balazeikin, în vârstă de 17 ani, la şase ani de închisoare pentru că a încercat să incendieze două birouri militare de înrolare din Kirovsk şi Sankt Petersburg, a informat RFE, notează Mediafax.
UPDATE Coreea de Nord a primit ajutor din partea Rusiei pentru lansarea cu succes a unui satelit de recunoaştere în această săptămână, au declarat joi deputaţi sud-coreeni care au acces la informaţiile agenţiei de spionaj a ţării, relatează Reuters.
UPDATE În perioada sovietică, cetățenii URSS aveau posibilități foarte limitate de a călători în afara granițelor sale, în special pentru a vizita țările blocului capitalist. Iar una dintre temerile rușilor este că se va reveni la o situație similară, ceva ce se întâmplă deja parțial după declanșarea ofensivei rusești în Ucraina, care a complicat foarte mult călătoriile ruşilor în țările occidentale, potrivit El Periodico, citat de Rador.
UPDATE Cheia supraviețuirii lui Putin este o echipă de economiști liberali talentați care se ocupă de politica monetară și fiscală a statului rus, observă jurnalistul rus Oleg Suhov, care s-a autoexilat la Kiev din cauza represiunii din Rusia. Această echipă a reformat economia și sectorul financiar al Rusiei și a permis regimului să treacă peste mai multe crize majore, notează Oleg Suhov în articolul publicat în The Kyiv Independent, notează Adevărul.
UPDATE Oleksandr Ștupun, purtător de cuvânt al armatei ucrainene, a declarat că au avut loc mai puține atacuri terestre și mai puține lovituri aeriene asupra Avdiivka, un oraș cu o populație de aproximativ 32.000 de locuitori dinainte de război, care se află sub atac rusesc de mai bine de o lună. În Avdiivka au mai rămas aproximativ 1.500 de locuitori, notează Realitatea.
UPDATE Un bărbat de origine rusă deţinut în Letonia pentru spionaj în favoarea Moscovei a murit în închisoare în urma unor probleme de sănătate subite, a anunţat miercuri administraţia penitenciară din ţara baltică, relatează AFP.
UPDATE Ucraina trebuie să-și consolideze potențialul militar înainte de iarnă. Soldații Forțelor Armate ale Ucrainei continuă să avanseze în est și sud, în ciuda condițiilor meteorologice dificile, inclusiv ploi, zăpadă și îngheț, se arată în ultimul raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).
UPDATE Trupele ucrainene se confruntă cu operaţiuni defensive „dificile” în unele părţi ale frontului de est, în condiţiile în care se instalează frigul aspru al iernii, dar forţele din sud continuă să desfăşoare acţiuni ofensive, a declarat miercuri preşedintele Volodimir Zelenski, scrie Realitatea.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în mesajul de miercuri seară: „Coridorul nostru de export din Marea Neagră continuă să funcționeze și să ofere rezultate excelente. Aproape 5,5 milioane de tone de mărfuri au fost deja trimise în Africa, Asia și Europa. Le mulțumesc tuturor celor care apără securitatea Mării Negre și lucrează în porturile noastre”, potrivit Realitatea.