Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 640: „Cel mai mare atac cu drone”, generali demiși și surprize promise! Oferta Rusiei, respinsă de Kiev

25 noiembrie 2023, ora 18:27

În a 640-a zi de la începutul războiului în Ucraina, Moscova s-a dezlănțuit atacând masiv cu drone. Forţele aeriene ucrainene au anunţat că Ucraina a fost atacată noaptea trecută de un număr record de drone lansat de forţele ruse. Într-un comunicat se menţionează că sistemele antiaeriene au doborât 74 din cele 75 de drone, marea majoritate în regiunea Kiev. „Kremlinul este mândru că poate ucide”, a comentat liderul ucrainean Volodimir Zelenski, care, în alt context, a emis un decret de demitere a mai multor ofițeri de rang înalt din Garda Naţională a Ucrainei, informează sâmbătă dpa.

Pe de altă parte, Serviciul de Securitate al Ucrainei pregătește multe surprize pentru ruși pentru a elibera toate teritoriile ocupate. În special, podul Crimeea construit ilegal este sortit pieirii, a declarat şeful SBU Vasil Maliuk. David Arahamia, liderul grupului parlamentar al partidului Slujitorul Poporului, care a condus delegația ucraineană în cadrul negocierilor de pace din 2022, a dezvăluit că delegația rusă a promis pace Kievului în schimbul angajamentului de a nu adera la NATO, dar ucrainenii nu au avut încredere.

UPDATE Președintele leton Edgars Rinkēvičs a fost nevoit să coboare într-un adăpost antiaerian din cauza atacului masiv cu drone care a vizat Kievul în noaptea de vineri spre sâmbătă, cel mai amplu de la începutul războiului, scrie BBC.

UPDATE Vânzările de maşini chineze în Rusia par să fi atins apogeul, pe măsură ce producţia internă îşi revine după exodul producătorilor de automobile occidentali, au arătat datele văzute de Reuters, dar creşterea recentă a pieţei s-ar putea bloca, pe măsură ce costurile ridicate de import şi ratele dobânzilor vor începe să îşi facă efectul.
Cifrele sunt indicii timpurii că piaţa auto a Rusiei şi rolul Chinei în aceasta s-au stabilizat după aproape doi ani de tulburări cauzate de sancţiunile impuse ieşirii bruşte de pe piaţa rusă a companiilor occidentale, în urma invaziei Moscovei în Ucraina, scrie news.ro. Dar sectorul, care a înregistrat o scădere de aproape 60% a vânzărilor în 2022, în timp ce producţia a scăzut la un nivel minim post-sovietic, este încă departe de nivelurile sale anterioare invaziei. Vânzările şi producţia din 2023 vor fi printre cele mai scăzute din ultimii 10 ani. Înainte de invazia din februarie 2022, maşinile chinezeşti reprezentau mai puţin de 10% din piaţa rusă. În luna august a acestui an, cota de vânzări a mărcilor chineze a atins un vârf de aproape 56%, au arătat datele agenţiei de analiză Autostat şi ale companiei de consultanţă partenere PPK.

UPDATE Mulți dintre cei peste 200.000 de copii și tineri ucraineni refugiați în Polonia și România se confruntă cu probleme de sănătate mintală. Războiul și exilul au pus o povară psihologică semnificativă asupra acestor copii și a familiilor lor. Ei se confruntă cu incertitudine, anxietate sau stări de teamă cauzate de statutul de imigranți pe care îl au, în timp ce alții au parte chiar de traume serioase generate de război, potrivit unei ample analize a site-ului Sinopsis, scrie G4media.

UPDATE Statele Unite şi Germania speră să determine Ucraina să negocieze cu Rusia - prin livrări de armament bine ”ţintite”, dezvăluie tabloidul Bild citând surse guvernamentale anonime, scrie pe site Kyiv Independent.  

UPDATE Ministerul britanic al Apărării avertizează că – după ce sediul Flotei Mării Negre a Rusiei, din Sevastopol, a fost atacat cu rachete de armata ucraineană – Rusia și-a mutat o parte din nave și submarine într-un port din Novorossiysk, această bază navală putând să joace un rol extrem de important în campania de iarnă dusă de Kremlin împotriva Kievului.

UPDATE Prezentatoarea TV rusă Olga Skabeeva a lăudat victoria liderului olandez de extremă-dreapta Geert Wilders la alegerile din Țările de Jos, spunând că victoria este în avantajul Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, relatează The Moscow Times.

UPDATE Occidentul ar trebui să înceteze să ofere ajutor financiar Ucrainei. Este inutil să ajuţi Ucraina, pentru că acum Occidentul este „mai interesat” de războiul din Israel. Preşedintele ucrainean „ar fi trebui trimis la un centru de reabilitare”. Ucrainenii „se comportă ca şarlatanii”. „Gaoductul Nord Stream a fost subminat de americani, chiar există cineva care a crezut altfel?”. Acestea sunt doar câteva dintre „mesajele” sociale pe care fabrica de bot a Kremlinului – o serie de conturi sociale identificate şi monitorizate constant (unele se nasc şi mor la două săptămâni) de către proiectul „Bot Blocker / antibot4navalny” – emise în masă, de la începutul lunii noiembrie, pe Facebook, iar din 23 noiembrie tot pe „X” (twitter), făcându-le să pară declaraţii ale vedetelor de la show business la fotbal, printre care Ashton Kutcher, Cristiano Ronaldo, Beyonce, Oprah, notează Mediafax.

UPDATE România şi-a asumat un rol de maximă importanţă în asigurarea tranzitului de cereale ucrainene către pieţele internaţionale, iar în perioada următoare este vizată o creştere a capacităţii de transport, spune Marcel Ciolacu la Summit-ul internaţional de la Kiev privind securitatea alimentară, scrie Mediafax.

UPDATE Comisia Europeană va furniza 50 de milioane de euro Ucrainei pentru a-şi repara şi moderniza infrastructura portuară, în încercarea de a contribui la sporirea exporturilor de produse agricole ucrainene, informează sâmbătă DPA. ''Capacităţile portuare îmbunătățite vor accelera exporturile de alimente şi alte bunuri pe care Ucraina le furnizează pe pieţele mondiale'', a menționat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o scrisoare adresată preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.''În timp, investiția noastră ar trebui să le permită porturilor Ucrainei să revină la nivelul cantităților ce erau exportate înainte de război'', a adăugat șefa executivului UE în scrisoare.

UPDATE În timpul unei vizite de stat la Praga, noul prim-ministru al Slovaciei, Robert Fico, a numit războiul din Ucraina un conflict înghețat care nu poate fi rezolvat prin trimiterea de arme ucrainenilor, scrie Mediafax.

UPDATE Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va participa săptămâna viitoare la o întâlnire a miniștrilor de externe ai NATO pentru a sublinia angajamentul alianței față de Ucraina în războiul său împotriva Rusiei, a anunțat sâmbătă Departamentul de Stat, notează Rador.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a emis un decret de demitere a mai multor ofiţeri de rang înalt din Garda Naţională a Ucrainei. Ofițerul cu cel mai înalt rang destituit este prim-adjunctul şefului Gărzii Naţionale, general-locotenentul Volodimir Kondratiuk, potrivit decretului prezidențial. Ceilalți trei adjuncți demiși sunt general-locotenentul Oleksandr Nabok şi doi generali-maiori, Oleg Sahon şi Mikola Mikolenko. Cu excepția lui Sahon, toți generalii erau în funcție înainte de război. Nu se cunosc deocamdată motivele acestei remanieri la conducerea Gărzii Naţionale ucrainene.

UPDATE David Arahamia, liderul partidului „Slujitorul poporului” şi cel care a condus delegaţia ucraineană la negocierile de „pace” cu ruşii din Belarus şi Turcia în 2022, a declarat că delegaţia rusă a promis pace Kievului în schimbul refuzului de a adera la NATO, dar ucrainenii nu i-au crezut, scrie Ukrainska Pravda,

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că Rusia a lansat peste 70 de drone Shahed asupra Ucrainei în timpul nopții, majoritatea fiind doborâte, relatează Reuters. Zelenski a declarat că atacul, care a avut loc la primele ore ale zilei în care Ucraina comemorează Holodomor, marea foamete provocată de Stalin în 1932-1933, care a ucis câteva milioane de ucraineni, a fost un act „terorist”, scrie HotNews. Potrivit acestuia, atacul nocturn este o dovadă a terorii deliberate. „Conducerea rusă este mândră că poate ucide. Războinicii noștri au doborât majoritatea dronelor. Din păcate, nu toate. Dar lucrăm în continuare pentru a ne consolida apărarea antiaeriană și a doborî mai mult. Și continuăm să lucrăm pentru a uni lumea în apărarea împotriva terorii ruse. Statul terorist trebuie să piardă și să fie tras la răspundere pentru ceea ce a făcut”, a menționat președintele.

UPDATE Aproximativ 650.000 de bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani au părăsit Ucraina de la începutul războiului, conform BBC Ucraina. Potrivit datelor furnizate de Eurostat, peste o jumătate de milion de bărbați refugiați locuiesc în prezent în cele 27 de state membre ale UE, și în Elveția, Liechtenstein și Norvegia, mulți dintre ei fără documente. 100.000 de persoane neînregistrate locuiesc în Germania, în timp ce în Austria cel puțin 14.000 de ucraineni au sosit utilizând documente false sau servicii ale unor traficanți. În conformitate cu legea marțială, bărbații ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, cu unele excepții, nu au voie să părăsească țara, deoarece ar putea fi chemați la serviciul militar.

UPDATE Un atac în masă cu drone a lovit sâmbătă diferite cartiere din Kiev, a declarat un martor ocular, iar primarul Vitali Kliciko a declarat că fragmente din dronele doborâte au lovit locuințe și alte clădiri, rănind două persoane, conform Reuters.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 638: Risc de nor negru, pene de curent și apelul lui Scholz! Finlanda închide toate vămile cu Rusia
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 639: Atac în valuri, noi sancțiuni și canibal grațiat de Putin! Starea de urgență, prelungită în Moldova
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii

missing
07 septembrie 2024, ora 22:20

Viena este un fel de Mecca pentru toți cei pasionați de operă. Artiștii care ajung să evolueze pe scenele de acolo ating apogeul carierei, pentru că asta înseamnă să fii printre cei mai buni din lume. Dar puțini sunt cei care știu că și Republica Moldova are o contribuție la formarea patrimoniului cultural al Europei. La opera din Viena a cântat Maria Cebotari, renumita „privighetoarea Basarabiei” , dar și instrumentiști moldoveni cu renume mondial. Cu una dintre violonistele de la Chișinău, stabilite la Viena, faceți cunoștință în reportajul ce urmează. 

Faceți cunoștință cu Alexandra Tîrșu, recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale. Artista vine din Republica Moldova și cântă pe marile scene la o vioară Stradivarius ce datează din 1717. Aceasta i-a fost oferită de fondul Societății Stradivarius de la Chicago. 

Alexandra Tîrșu este absolventa Universității de Muzică din Viena, una dintre cele mai apreciate instituții de profil din lume. După încheierea studiilor a decis să rămână în capitala austriacă, acolo unde, spune ea, arta e la ea acasă. 

„Viena fiind orașul muzicii, aici se află foarte multe săli de concerte frumoase, vestite și importante. Noi ne aflăm aici, lângă Konzerthaus, unde am și evoluat de mai multe ori. Nivelul muzicii e foarte înalt, mai ales muzică clasică. Mereu poți să te duci la un concert seara, găsești în fiecare sală de concert un star. Este și o susținere mare din partea guvernului, foarte multe finanțe se dau pentru artă, proiecte, pentru cultură. Dacă ne uităm puțin, e un oraș de istorie mare și clar că e cu mult mai ușor să faci muzică aici, unde totul te inspiră. Te-ai dus pe o stradă, acolo a trăit Beethoven, te duci pe alta - acolo a trăit Mozart”, a declarat Alexandra Tirsu.

Acum, Alexandra culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Berlin, Hamburg și București până la Seoul, Shanghai și Beijing. Revine, însă, mereu la Viena. 

„În inima Europei, Viena este incontestabil centrul cultural al Austriei și una dintre capitalele mondiale ale muzicii. Operele, concertele și spectacolele de teatru joacă de secole un rol important în viața vieneză, iar mulți compozitori de renume mondial, precum Mozart sau Strauss au trăit și au lucrat în această metropolă. De-a lungul anilor, austriecii au știut să păstreze patrimoniul cultural , dar au lăsat loc și pentru dezvoltare și inovații”.

Mihaela Mocanu, care zilele trecute și-a încheiat mandatul de ambasador în Austria, vorbește cu mândrie despre contribuția artiștilor originari din Republica Moldova la promovarea imaginii țării noastre. 

„Astfel de valori ca Alexandra Tîrșu sau Maria Bunea, Marius Malinețchi sau Marcel Lazăr, care actualmente am înțeles că face concerte în Republica Moldova, și încă avem mulți pe care din economie de timp nu reușesc să le spun numele la toți, aduc o contribuție extraordinară promovării imaginii în Austria, dar totodată și prezentării RM în calitate de țară care aduce valori. RM, cum spuneam, nu este doar un beneficiar al oportunităților UE, dar iată prin artiștii pe care îi avem, RM demonstrează că avem valori care pot aduce contribuție la îmbogățirea diversității culturale europene”, a menționat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Dar nimeni, însă, nu a atins culmile Mariei Cebotari. Născută la Chișinău, la începutul secolului 20, între anii 1930 și 1940, soprana a fost inegalabilă în vremea ei, fiind angajata operei de la Viena până la sfârșitul vieții.

„Deseori eram într-o, nu aș spune că polemică, dar era un fel de concurență între noi, moldovenii și austriecii: cui aparține mai mult Maria Cebotari. Până la urmă am ajuns la înțelegerea că ea ne aparține nouă tuturor, atât timp cât Maria Cebotari a devenit steaua culturii pe care noi, ambele state, le împărtășim”, a declarat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Cifre oficiale arată că în Austria sunt stabiliți doar o mie de moldoveni. Dar pentru că mulți au ajuns aici cu acte românești, ambasada noastră de la Viena crede că ar fi vorba de o diaspora de patru-cinci mii. Mulți dintre aceștia sunt angajați în cadrul organizațiilor internaționale. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.