Stejarul lui Ștefan cel Mare, considerat și cel mai bătrân din Republica Moldova, riscă să se prăbușească. Copacul a ajuns în atenția autorităților de mediu, care i-au analizat starea fitosanitară. În urma studiului de analiză aprofundată, s-a constatat că arborele de la Cobîlea, Șoldănești, se află într-o stare puternic afectată de putrezirea lemnului şi prezintă pericol pentru populaţie, dar în acelaşi timp şi de surpare sub greutatea proprie.
Potrivit Agenției de Mediu, din punct de vedere al amplasării scorburii se constată că stejarul este foarte găunos. Sub influenţa factorilor fizici nefavorabili (vijelii, ploi abundente, vânt puternic etc.), există riscul de prăbuşire a acestuia.
În acest sens, pentru prevenirea incidentelor, specialiștii recomandă limitarea accesului fizic la tulpina arborelui. Accesul permis şi sigur pentru vizitatori poate fi permis doar pe perimetrul circumferinţei coroanei arborelui.
În cadrul măsurilor propuse de către specialiști pentru îmbunătățirea stării de sănătate a stejarului, se includ prelucrarea fitosanitară complexă a scorburilor și a coronamentului, înlăturarea ramurilor scheletare uscate, toaletarea coronamentului, umplerea fisurilor cu rășini naturale, aplicarea stimulatorilor de creștere și eliminarea pavajului din jurul arborelui.
Pentru a asigura continuitatea speciei și a conserva memoria istorică, specialiștii propun și măsuri precum multiplicarea vegetativă prin altoire a descendenților din stejarul lui Ștefan cel Mare și proptirea părții cu înclinare pentru a diminua riscul de prăbușire sub greutatea proprie.
La începutul lunii august 2023, TV8 a realizat un reportaj despre stejarul lui Ștefan cel Mare. Atunci, primăria ne-a spus că nu are specialiști și nici bani ca să lungească viața copacului plantat la mijlocul secolului 15, în timp ce autoritățile de la Chișinău nu fac nimic decât să vină cu sfaturi.
Stejarul lui Ștefan cel Mare din satul Cobîlea, raionul Șoldănești este un arbore secular, luat sub protecția statului încă acum 50 de ani. Autoritățile din localitate spun că acesta are nevoie urgentă de reabilitare, întrucât plombele din beton, turnate în scorbura copacului acum mulți ani, s-au desprins, iar copacul a fost invadat de insecte, care accelerează procesul de putrefacție.
De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Culturii declarau atunci că nicio echipă din cadrul ministerului nu a mers să vadă stejarul întrucât nu ține de competența acestui minister.
Cei de la Ministerul Culturii au redirecționat solicitările la Ministerul Mediului. La rândul lor, ei menționau că această problemă nu ține de competența lor și sugerează autorităților din satul Cobîlea să ceară ajutor de la specialiștii Grădinii Botanice.
Iar pentru a obține bani, cu care să acopere lucrările și materialele necesare, primăria trebuie să se adreseze Oficiului Național de implementare a Proiectelor în Domeniul Mediului.
Stejarul lui Ștefan cel Mare din satul Cobîlea este cel mai bătrân arbore din țară. Acesta are o vârstă de peste 750 de ani, o înălțime de 17 metri, iar circumferința trunchiului măsoară puțin peste 760 de cm. Asta înseamnă că pentru a fi cuprins, e nevoie de opt adulți sau 10 copii.