Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 968: Alertă în România și risc pentru Moldova! Zelenski alertează despre primul pas către război mondial

10 recomandări: Cum ne putem încălzi în zilele cu temperaturi scăzute și ce fel de ceaiuri bem ca să ne fie cald

missing
27 noiembrie 2023, ora 08:15

În zilele cu temperaturi scăzute, e inevitabil să nu simți frig. Dar cum te poți încălzi? Nu e suficient să porți doar haine groase, acestea trebuie îmbrăcate într-un anumit mod. Ca să ne fie cald, e indicat să bem ceai cald, să folosim condimente, dar și să evităm consumul de alcool.

Îmbracă-te în straturi

Oricât de gros ar fi puloverul pe care l-ai îmbrăcat, dacă nu îți iei un maiou sau un tricou pe sub el, tot îți va fi frig. Obișnuiește-te, așadar, să porți mai multe straturi de haine. 

Ideal ar fi ca primul strat să fie întotdeauna dintr-un material care nu afectează sănătatea pielii, precum bumbacul (poate fi un maiou ori un tricou), iar ultimul strat să fie impermeabil - de exemplu, o jachetă prin care nu pătrunde apa, care să nu permită umidității să intre în restul hainelor și să accentueze astfel senzația de frig.

Hainele pe care le porți ar trebui să fie lejere, nu mulate. Atunci când porți o geacă puțin mai largă, se creează o pernă de aer care îți protejează corpul de frigul de afară. Dacă alegi jachetele mulate și pantalonii skinny, ți se va face frig mai repede. Dacă porți pantaloni strâmți, e bine ca aceștia să fie vătuiți, pentru a-ți ține de cald.

Ține umezeala departe

Atunci când pielea ți se udă, temperatura corpului scade cu mult mai repede decât în mod normal. Așadar, fă tot posibilul pentru a-ți menține hainele și pielea cât mai uscate. Și în acest caz, să ai mai multe straturi de haine este mai util, deoarece le poți îndepărta pe cele umede. Dacă plouă sau ninge, nu ieși din casă fără umbrelă sau pelerină de ploaie și încălțări impermeabile, precum și mănuși rezistente la apă.

Acoperă-ți gâtul și pieptul cu un fular

Mai ales dacă haina ta de iarnă nu îți acoperă bine zona gâtului, e recomandat să porți o eșarfă groasă sau un fular dintr-o lână moale, pe care să îl prinzi cu un nod supradimensionat în zona gâtului, astfel încât vântului să îi fie imposibil să pătrundă în interiorul hainelor.

Bea ceva cald

O cafea, o ciocolată caldă sau un ceai nu numai că îți oferă o senzație de încălzire pe interior atunci când le bei, însă îți vor încălzi și mâinile - mai ales femeile au foarte des mâini reci în timpul iernii. Tot în acest context, e bine să mănânci o masă caldă la prânz, dar și seara, pentru a te încălzi - o supă sau o tocăniță cu multe legume, o plăcintă caldă etc.

Mănâncă preparate mai grase

Se știe că atunci când temperaturile sunt foarte scăzute, e bine să mâncăm puțin mai gras. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să consumăm o cantitate mare de grăsimi animale sau grăsimi trans. Dacă urmează să petreci mult timp în frig, mănâncă un preparat mai gras, care e mai greu de digerat, deoarece corpul se va încălzi atunci când are loc digestia, dar alege ingrediente sănătoase. 

De exemplu, îți poți prepara un sandviș din două felii de pâine integrală în care pui file de hering și felii de avocado, stropite cu zeamă de lămâie. Sau, poți mânca un sandviș cu mozzarella, dovlecel ori vânătă la grătar și sos pesto.

Folosește-ți respirația pentru a te încălzi

Poți testa câteva tehnici de respirație care folosesc mai multe grupe musculare, generând astfel căldură. De exemplu, inhalează treptat aerul, apoi, când expiri, încordează-ți mușchii abdominali, dar și pe cei din zona pelviană. Repetă acest exercițiu de respirație timp de câteva minute și vei observa cum corpul începe să ți se încălzească.

Un alt exercițiu de respirație provine din yoga și poartă denumirea de respirația ujjayi. Pentru a folosi această respirație, încordează-ți ceafa atunci când inspiri pe nas, apoi expiră pe gură, relaxându-ți ceafa și gâtul. Repetă acest exercițiu până când simți că te încălzești.

Folosește condimente

Ghimbirul, ardeiul iute și piperul cayenne stimulează circulația sangvină, contribuind astfel la încălzirea corpului. Consumă aceste condimente în ceaiuri ori în preparate culinare pe care le poți mânca pe parcursul zilei (presărate peste supe, salate sau tocănițe).

Evită consumul de alcool

Alcoolul poate crea o falsă impresie de încălzire a corpului, de aceea, multe persoane preferă să bea, de exemplu, vin fiert, atunci când trebuie să stea mai mult în frig. De fapt, în acest fel, deși pe moment se pot încălzi, ulterior, temperatura corpului scade mai repede. Evită, deci, în zilele răcoroase, să consumi alcool dacă vei petrece timp afară, în frig și adu-ți cu tine, mai degrabă, un termos cu ceai fierbinte.

Fă-ți o baie caldă

Dacă ajungi acasă după multe ore petrecute în frig și încă simți că tremuri, o baie caldă îți va crește rapid temperatura corpului. Pentru ca temperatura să se mențină și după ce ieși din baie, asigură-te că te îmbraci bine, pune-ți și un halat pe tine și nu uita de șosete groase și de papucii de casă. În acest fel, vei reuși să menții senzația de căldură pe o perioadă mai lungă de timp. 

Crește-ți rezistența corpului la frig

Corpul se poate adapta la frig dacă îl antrenezi, spun oamenii de știință. Într-un mic studiu din 2014, care a durat 20 de zile, un grup de bărbați sănătoși a petrecut până la trei ore pe zi în câte o cadă cu apă la temperatură mică (14°C) pentru a se observa cum se adaptează corpul la frig.

La începutul studiului, bărbații s-au confruntat cu tremurat intens, acesta fiind răspunsul inițial al corpului uman la frig. Ritmul cardiac și metabolismul lor s-au accelerat, generând căldură. În același timp, vasele lor de sânge s-au îngustat și s-au retras de pe suprafața pielii, provocând scăderea temperaturii pielii. Practic, sistemele vasculare ale participanților s-au strâns, trăgând sângele către interior, în efortul de a scăpa de frigul de la exterior.

Până în ultima zi a studiului, situația s-a schimbat. Participanții ajunseseră să tremure mai puțin, metabolismul și ritmul cardiac se acceleraseră, ca răspuns la baia cu apă rece, dar vasele de sânge nu se mai îngustau și temperatura pielii nu mai scădea atât de mult. 

Per total, participanții au raportat mai puțin disconfort în timpul băilor spre finalul studiului. În același timp, spre final, probele lor de sânge conțineau mai puțini markeri de stres indus de frig - deci corpurile lor se obișnuiseră cu frigul.

Câteva tipuri de ceai pentru a te încălzi și a-ți întări imunitatea

Ghimbir 

Vrei sa te încălzești? Fă-ți un ceai dintr-o linguriță de ghimbir ras, adaugă lămâie și o linguriță-două de miere. Ceaiul este foarte energizant și are efect maxim, mai ales dimineața. Mierea îți va da energie, grație conținutului bogat în vitamine și minerale, iar ghimbirul va pune în mișcare sângele și îți va detensiona mușchii. 

Cătină

Cătina este foarte bogată în vitamine. Din aceasta cauză, ceaiul de cătină pe timp de iarnă poate înlocui o parte din vitaminele pe care le luăm vara, în special din fructe si legume proaspete. Pe de altă parte, cătina stimulează organismul să se încarce de energie și îl ajută să se adapteze mai ușor la trecerea bruscă de la căldura la frig. Pentru îndulcire, folosește miere, nu zahăr. 

Măceșe 

Fructele de măceș sunt vasodilatatoare, deci protejează vasele de sânge, dar aduc și un surplus de vitamina C. Ca și ceaiul de cătină, cel de măceșe ajută organismul să se adapteze rapid la schimbările de temperatură și te ține departe de gripe și răceli, crescându-ți imunitatea. 

Soc 

Se știe că florile de soc au proprietăți diuretice, laxative și antinevralgice, provoacă transpirație abundentă, ajutând astfel la scăderea temperaturii. De aceea, ceaiul de soc este util în tratarea răcelilor, gripelor și bronșitelor, împiedică curgerea nasului și a ochilor. Este recomandat a fi consumat la debutul răcelii.

Cimbru 

Cimbrul este un puternic dezinfectant și combate tusea, infecțiile respiratorii, cele intestinale și/sau urinare. Pentru ceai, este indicată o combinație de cimbru, mușețel și soc. Rezultă o infuzie foarte eficientă pentru combaterea gripei, a răcelilor și a bronșitelor. 

Coji de fructe 

Din cojile de fructe (mere, portocale etc.), lăsate câteva zile la uscat, poți să-ți faci ceaiuri toată iarna. Ceaiurile de coji de fructe sunt nu doar aromatizate, ci și pline de vitamine, iar în combinație cu iasomia, bunăoară, te încălzesc și îți conferă o stare de liniște, de bine. De aceea, un astfel de ceai este indicat a se consuma seara, înainte de culcare. 

Echinaceea 

Echinaceea, o plantă de-a dreptul miraculoasă, are proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale. Prin urmare, ea poate lupta împotriva oricărui fel de infecție microbiană. Efectele sale antipatogene se datorează unei combinații de elemente constitutive care includ și unele minerale, cum ar fi cupru, potasiu, iod și fier, împreună cu vitaminele A, E si C. În combinație cu mure și coada șoricelului, echinaceea este eficientă și în prevenirea și tratarea cistitei. 

Scortișoară 

Nu întâmplător, scorțișoara se folosește la vinul fiert. Ea mărește temperatura corpului, te protejează de răceli și te ajută să faci față frigului. Desigur, nu o să bei vin fiert dimineața la prima oră. Dar, poți să presari un pic de praf de scortișoară în cafeaua sau ceaiul de dimineață și vei avea parte de un început de zi mult mai vioi.

Câteva moduri de preparare a unor ceaiuri

Ceaiul de ghimbir

Fierbe 3 rondele de ghimbir proaspăt în 250 de mililitri cu apă. Acoperă şi lasă la fiert 15 minute, după care se strecoară, se lasă puţin la răcit şi se adaugă 1/2 linguriţă cu miere de albine şi zeamă de lămâie (opţional).

Ceaiul negru cu scorţişoară, cuişoare, cardamom şi nucşoară

Se fierbe apă pentru ceai, se lasă pliculeţele de ceai negru la infuzat. După ce ai scos pliculeţele se fierbe ceaiul timp de 5 minute împreună cu puţin cardamom, scorţişoară, ghimbir, nucşoară şi cuişoare. Se strecoară şi se consumă cu puţină miere de albine şi lapte (opţional).

Ceaiul verde

Alege un ceai verde de calitate, de preferat sub formă de frunze pe care să le laşi la infuzat în funcţie de instrucţiunile de pe ambalaj.

Surse: doc.ro, eva.ro, libertatea.ro

Aerul rece ne poate afecta negativ pielea: Cum anume ar fi bine să o îngrijim în timpul iernii
Cum ne putem întări imunitatea pentru a preveni răceala în sezonul rece: Cei patru „magnifici” ai sistemului imunitar
Miere plus scorțișoară, aur pentru sănătate? Ce se întâmplă dacă le consumăm regulat

Duminică, 20 octombrie, urmărește cea mai importantă bătălie politică a anului 2024! Cei mai buni jurnaliști sunt aici pentru tine, de la 07:00-până la 00:00, suntem în direct! Află primul ce a ales și ce a decis Republica Moldova! ALEGE LIBER, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
Ultima rundă de dezbaterilor electorale la TV8. Mariana Rață și Anatol Golea i-a așteptat în studioul Alege Liber pe: Alexandr Stoianoglo, candidatul PSRM, Andrei Năstase, candidat independent, Renato Usatîi, candidatul Partidului Nostru, Vasile Tarlev, candidatul Partidului Pentru Viitorul Moldovei și pe Natalia Morari, candidat independent.
Alege liber
Alege liber
TV8 dă start dezbaterilor electorale! Mariana Rață și Anatol Golea i-au avut drept invitați în studioul Alege Liber pe: Tudor Ulianovschi, candidat independent /Octavian Țîcu, candidatul Blocului Împreună și Irina Vlah, candidat independent.
Alege liber
Alege liber
PROMO/ Urmăriți cele mai tari dezbateri electorale, de luni, ora 19:55, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
(Partea II) Ediție specială la TV8 cu Mariana Rață și Anatolie Golea: Primele rezultate ale alegerilor locale generale 2023. Turul I
Alege liber
Alege liber
(Partea I) Ediție specială la TV8: Alegeri locale generale 2023!
Alege liber
Alege liber
Ultima rundă de dezbateri electorale la TV8. Invitați în platoul ALEGE LIBER sunt: - Lilian Carp (PAS) - Ion Ceban (MAN) - Victor Chironda (PPDA) - Ștefan Gligor (PS) - Platon Tatiana (FAS)
Alege liber
Alege liber
Dezbaterile electorale continuă la TV8. Astăzi, în platoul ALEGE LIBER au fost invitați candidații pentru funcția de primar al Capitalei: - Andrei Donică (Mișcarea Profesioniștilor Speranța); - Arina Spătaru (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa); - Vitalie Prohnițchi (Partidul Verde Ecologist); - Alla Popova (Patrioții Moldovei).
Alege liber
Alege liber
Astăzi, TV8 te ajută să-i cunoști pe următorii candidați pentru fotoliul de primar al Capitalei. În următoarea rundă de dezbateri se vor întâlni: - Ion Bulgac (CUB); - Diana Caraman (PCRM); - Ion Purice (PL); - Mihail Poleanschi (Congresul Civic).
Alege liber
Alege liber
Alege liber după ce privești dezbaterile de la TV8. Astăzi, în platoul dezbaterilor au fost invitați candidații pentru funcția de primar al Capitalei: - Vasile Bolea (RENAȘTERE); - Adrian Albu (PSRM); - Oleg Burlacu (PLDM); - Cristina Vulpe (ȘANSA); - Ruslan Popa (NOI). Alege Liber... cu TV8!
Alege liber
Alege liber
Analizăm campania electorală pentru alegerile locale. Vom avea turul doi în Chișinău? Ediție Specială cu Mariana Rață.
Alege liber
Alege liber
ALEGE LIBER! Continuăm dezbaterile electorale între candidații pentru funcția de primar de Chișinău. /Astăzi, toate întrebările vor fi pentru: - Dragoș Galbur (PNM); - Roman Mihăeș (PNL); - Vadim Brînzaniuc (PSDE); - Anatol Usatîi (PDCM).
Alege liber
Alege liber
Număr record de candidați înscriși în cursa pentru fotoliul de primar de Chișinău. Mariana Rață te invită să-i cunoști pe cei 27 de de concurenți. Primii invitați în studioul ALEGE LIBER de la TV8 sunt: - Vasile Costiuc, PP Democrația Acasă - Ruslan Codreanu, Blocul Ruslan Codreanu - Constantin Butucel, PACE - Ion Ștefăniță, Mișcarea Respect Moldova - Ștefan Urîtu, Voința Poporului - Munteanu Andrei, PP NOI
Alege liber
Alege liber
До выборов в местные органы власти осталось менее двух недель. На пост примара муниципия Бельц баллотируется 15 кандидатов. Кто эти люди и как они собираются решать проблемы Бельц? На эти и другие вопросы постараемся ответить в ходе дебатов, организованных телеканалом TV8. Во втором раунде дебатов участвуют кандидат от «Либерально-демократической партии Молдовы (ЛДПМ) Сергей Бурлаку, кандидат от Партии коллективного действия — «Гражданский конгресс» Марк Ткачук и кандидат от партии «Строим Европу дома» (PACE) Ион Страчук. Кандидат от партии ȘANSA Виктория Шапа, кандидат от партии «Альтернативная Сила Спасения Молдовы» Анастасия Светличный и кандидат от «Партии перемен» Николай Григоришин отказались от участия в дебатах.
Alege liber
Alege liber
До выборов в местные органы власти осталось менее двух недель. На пост примара муниципия Бельц баллотируется 15 кандидатов. Кто эти люди и как они собираются решать проблемы Бельц? На эти и другие вопросы постараемся найти ответы в ходе дебатов, организованных телеканалом TV8. В первом раунде дебатов участвуют кандидат от партии "Действие и солидарность" (PAS) Владимир Русу, кандидат от партии "Коалиция в поддержку единства и благосостояния" (CUB) Сергей Попович и кандидат от Партии коммунистов (ПКРМ) Александр Густой. Кандидат от «Нашей партии» Александр Петков и независимый кандидат Марина Кравченко отказались от участия в дебатах.
Alege liber
Alege liber
Ești gata de vot? Mariana Rață și Anatolie Golea, moderatorii dezbaterilor electorale de la TV8, te ajută să te informezi. De luni, 23 octombrie - Alege Liber - Alege TV8! Privește LIVE emisiunea, la ora 20:00!
Alege liber
Alege liber
Maraton de ediții speciale la TV8: Alegeri locale generale 2023

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/PROMO/ Seamănă minciuni și seceră voturi: Despre sperietorile campaniei electorale - de la 17:45, la „Moldova Gândește LIVE”
/PROMO/ Seamănă minciuni și seceră voturi: Despre sperietorile campaniei electorale - de la 17:45, la „Moldova Gândește LIVE”
 BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
/VIDEO/ Târg de caritate la Bubuieci: Mai mulți elevi au gătit pentru a ajuta doi copii grav bolnavi
/VIDEO/ Târg de caritate la Bubuieci: Mai mulți elevi au gătit pentru a ajuta doi copii grav bolnavi
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner

/VIDEO/ Târg de caritate la Bubuieci: Mai mulți elevi au gătit pentru a ajuta doi copii grav bolnavi

missing
18 octombrie 2024, ora 09:22

Zeci de viitori bucătari au decis să-și marcheze ziua lor profesională într-un mod inedit. Au petrecut o zi și o noapte în bucătărie, iar deliciile făcute de ei au fost vândute în scop caritabil. Este inițiativa profesorilor și elevilor școlii profesionale din comuna Bubuieci, care și-au dorit să aducă un plus de speranță în ochii a doi copii diagnosticați cu o maladie rară. Oamenii au venit să cumpere deliciile culinare, dar și să răspândească bine. Gestul a emoționat familia celor doi micuți care nu încetează să lupte pentru ca aceștia să poată avea o copilărie la fel ca toți ceilalți. 

Astăzi în familia Sava este sărbătoare. Maxim, mezinul cuplului, a împlinit patru ani. Doar că bucuria celor doi părinți este umbrită de necazul care le-a lovit doi din cei trei copii pe care îi au. Atât băiețelul omagiat astăzi, cât și sora lui mijlocie suferă de o maladie pe cât de rară, pe atât de complicată. Dar chiar dacă suferința li s-a dublat, părinții băiatului nu disperă. Dimpotrivă, spun că mezinul le dă curaj să lupte și mai dârz pentru copiii lor. 

„L-am născut cu planuri mari, cu gânduri mari pentru el și fiecare zi trecea într-o mare bucurie până în momentul când a fost copleșit de boală și s-a umbrit totul în fața noastră, dar nu am lăsat mâinile în jos, am devenit mai puternici și luptăm zi de zi, el ne încarcă cu energie, fiind zâmbăreț plin de viață”. 

De ziua lui Maxim, profesorii și elevii Școlii profesionale din localitatea Bubuieci au decis să organizeze un târg de caritate. Gestul i-a emoționat pe cei doi părinți și le-a umplut sufletul de speranță.

„Patru.- Patru anișori a împlinit astăzi Maxim? - Da. - Și ce îi spui tu lui? - La mulți ani.- Foarte emoționat a fost faptul că acest târg a fost organizat de ziua lui Maxim, astăzi împlinește patru anișori și este cel mai fericit și bucuros”. 

Ghidați de profesorii lor, elevii au muncit cu spor pentru a pregăti bucate alese. Spun că orele petrecute în bucătărie au fost o adevărată plăcere și că scopul acțiunii a meritat tot efortul.

„Toate produsele care le vedeți aici sunt făcute de noi, aici avem cușma lui Guguță, biscuiți bucuria, biscuiți cu ciocolată sau biscuiți fărâmicioși, culiveaca și băieței. - Cât ați muncit ca să le faceți pe toate?- Am muncit foarte mult, dar am muncit cu toată inima pentru că noi chiar am vrut să ajutăm și mereu suntem gata să ajutăm pe oricine”.

„Acești ardei umpluți moldovenești au fost pregătiți astăzi de către diriginta mea, cea mai scumpă, care ne ajută să învățăm meserie. - Dar ați ajutat-o și voi?- Da”.

Administrația instituției a avut să anunțe sătenii din timp despre eveniment, astfel că, la ora anunțată, curtea școlii profesionale s-a umplut de lume. 

Curtea instituției a fost plină, oriunde priveai cu ochii, oamenii răspândeau bunătate și erau fericiți că pot contribui și susține financiar această familie din puținul lor. 

„Totul este frumos și gustos, m-a surprins”.

Deși abia deprind meseria de bucătar, elevii au organizat și ateliere de gătit, pregătind delicii chiar în fața vizitatorilor târgului, iar ulterior servindu-i.

Tinerii bucătari au reușit să colecteze în jur de 25 de mii de lei din vânzarea produselor culinare și de patiserie. Asta va ușura măcar puțin povara celor doi părinți care trebuie să mai strângă pentru tratarea celor doi copilași 900 de mii de euro.

Cei doi copii ai familiei Sava suferă de o maladie genetică extrem de rară. Singura soluție pentru micuți este un preparat, pentru care trebuie să meargă tocmai în Australia. Dar provocarea cea mai mare e costul colosal al tratamentului - 600 de mii euro pentru un singur copil. Până acum, familia Sava a reușit să adune doar 300.000 de euro, dar continuă să spere că vor fi ajutați de oamenii de bună credință. 

Cei care vor să susțină financiar această familie pentru a-și salva micuții, o pot face pe:

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/PROMO/ Seamănă minciuni și seceră voturi: Despre sperietorile campaniei electorale - de la 17:45, la „Moldova Gândește LIVE”
/PROMO/ Seamănă minciuni și seceră voturi: Despre sperietorile campaniei electorale - de la 17:45, la „Moldova Gândește LIVE”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Târg de caritate la Bubuieci: Mai mulți elevi au gătit pentru a ajuta doi copii grav bolnavi
/VIDEO/ Târg de caritate la Bubuieci: Mai mulți elevi au gătit pentru a ajuta doi copii grav bolnavi
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.