Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1037: Misterul prăbușirii, plicuri capcană și Bitcoinul salvator. Rusia a atacat masiv și după Crăciun

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 54: Ostatici eliberați și armistițiu cu focuri de armă! Rusia înarmează puternic Iranul

29 noiembrie 2023, ora 16:14

Hamas a eliberat încă 12 ostatici, iar Israelul a eliberat 30 de deținuți palestinieni, marţi, în cea de-a cincea zi a unui armistițiu prelungit de șase zile încheiat între gruparea militantă palestiniană şi Israel, ceea ce a adus o pauză necesară în războiul devastator din Fâșia Gaza, relatează Reuters.

Armistițiul dintre Israel și Hamas pare să reziste și sunt șanse să fie prelungit cu încă cinci zile, potrivit unor oficiali israelieni. Totuși, părți ale orașului Jenin, din Cisiordania, au fost închise în această noapte, trupele israeliene făcând razii, susținute de peste 50 de vehicule blindate. Au avut loc ciocniri între trupele israeliene și luptătorii palestinieni, cel puțin opt persoane fiind rănite.

UPDATE Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, l-a acuzat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu că din cauza acțiunilor sale a generat antisemitism în toată lumea și l-a numit „măcelarul Gazei”, relatează AFP, citată de France 24. „Netanyahu și-a scris deja numele în istorie ca fiind măcelarul Gazei. (…) Netanyahu pune în pericol securitatea tuturor evreilor din lume, susținând antisemitismul prin crimele pe care le-a comis în Gaza”, a afirmat liderul turc într-o declarație în fața membrilor din parlament ai partidului său cu rădăcini islamice, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP).

UPDATE Mosab Hassan Yousef, fiul co-fondatorului Hamas, Sheikh Hassan Yousef, a cerut Israelului să stabilească un termen limită pentru ca Hamas să elibereze ostaticii rămași, pe care îi deține și să ucidă liderii Hamas, inclusiv pe tatăl său, dacă nu reușesc să facă acest lucru, conform unui videoclip postat, ieri, pe X marți, fosta Twitter, conform Jerusalem Post.

UPDATE Hamas susține că Kfir Bibas, un bebeluș în vârstă de 10 luni, fratele său în vârstă de patru ani şi mama lor, care erau ţinuţi ostatici, au fost ucişi în timpul bombardamentelor israeliene asupra Fâşiei Gaza.  

UPDATE Serviciul german de informaţii interne (Bundesnachrichtendienst, BND) avertizează miercuri cu privire la un risc ”real” şi care se află ”la cel mai înalt nivel de mult timp” al unor atentate islamiste în Germania, din cauza Războiului din Fâşia Gaza între Israel şi Hamas, relatează AFP, citată de News.ro.

UPDATE Armistițiul din Orientul Mijlociu scoate la iveală cruzimea războiului și distrugerile masive de după bombardamente. Palestinienii strămutați în sudul Fâșiei Gaza se întorc zilele acestea acasă, în speranța că vor putea recupera măcar o parte din lucrurile personale. Din păcate, ceea ce găsesc la întoarcere, cu greu le mai amintește de locul în care au trăit până nu demult.

UPDATE Israelul şi Hamas au luat în considerare miercuri parametrii unei potențiale noi etape a acordului de încetare a focului în Fâșia Gaza, care să includă eliberarea de către gruparea islamistă palestiniană a unor ostatici bărbați sau militari, nu doar femei şi copii, a declarat o sursă informată cu privire la negocieri, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE Secretarul de Stat american Antony Blinken anunţă că efectuează o vizită în Israel, cu scopul de a smulge o prelungire a armistițiului între Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas care expiră joi, relatează AFP.

UPDATE Un DJ a pus muzică în faţa portretelor participanților la un festival care au fost ucişi de combatanți Hamas în atacul de la 7 octombrie, relatează AFP.

UPDATE Un băiat de 12 ani, care a fost ținut ostatic în Gaza timp de 52 de zile, a fost forțat în această perioadă să se uite la videoclipuri cu atrocitățile din 7 octombrie comise de Hamas, spune mătușa acestuia.

UPDATE Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că, dincolo de conflictul propriu-zis din Fâșia Gaza, foarte mulți oameni ar putea muri, în această zonă, din cauza bolilor. Tedros Adhanom Ghebreyesus – directorul general al OMS, a transmis că există un risc crescut de apariție a bolilor, în Fâșia Gaza, din cauza adăposturilor supraaglomerate și a lipsei de hrană, apă, canalizare și medicamente, scrie Gândul.

UPDATE Primăria din Oslo a ridicat miercuri steagul palestinian în semn de solidaritate cu populaţia din Gaza, unde mii de oameni şi-au pierdut viaţa într-o campanie militară israeliană ca represalii pentru atacul Hamas de la 7 octombrie, potrivi AFP.

UPDATE Miliardarul american Elon Musk, cunoscut pentru declarațiile politice imprudente, a răspuns ofertei militanților Hamas de a vizita Gaza.Pe rețeaua X care îi aparține, el a scris că o călătorie în acest sector este „puțin periculoasă”. Invitația a fost făcută în timpul unei conferințe de presă la Beirut de către membrul conducerii Hamas, Osama Hamdan. Militanții palestinieni încearcă să-l aducă pe Musk de partea lor, astfel încât să poată vedea rezultatele atacurilor israeliene asupra Gaza, deși se știe că unele dintre loviturile de pe propriul teritoriu au fost efectuate chiar de Hamas, notează Ziare.com.

UPDATE G7 susţine „viitoare pauze umanitare” în Fâșia Gaza şi o prelungire a celei în curs, scrie Money. Oficialii îndeamnă la o eliberare „necondiționată şi imediată” a tuturor ostaticilor. Miniştrii de Externe ai G7 reafirmă în acest comunicat „dreptul Israelului de a se apăra” – cu respectarea dreptului internaţional. Ei reiterează angajamentul ţărilor faţă de o ”soluție cu două state” a conflictului israeliano-palestinian.

UPDATE Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi că dreptul internaţional trebuie să se aplice în toate conflictele, dar că războaiele din Ucraina şi Gaza sunt foarte diferite.

UPDATE Ostaticii eliberați recent din captivitatea Hamas au început să vorbească despre perioada îngrozitoare pe care au îndurat-o cât timp au fost ținuți cu forța de teroriști în Gaza – obligați să doarmă pe bănci de lemn în camere mici unde se sufocau din lipsă de aer, nemâncați și uneori obligați să reprivească scenele masacrului odios din 7 octombrie, relatează BBC.

UPDATE Israelul a primit lista ostaticilor care urmează să fie eliberați de Hamas miercuri seara, a anunțat biroul premierului Benjamin Netanyahu în cursul dimineții. Potrivit Jerusalem Post, familiile ostaticilor în cauză au fost deja informate de autorități cu privire la eliberare.

UPDATE Iranul a ajuns la acorduri cu Rusia privind furnizarea de avioane de luptă Su-35 fabricate în Rusia, elicoptere de atac Mi-28 și avioane de antrenament Yak-130, transmite ministrul adjunct al apărării din Iran, generalul Mahdi Farahi, relatează agenția Tasnim. "Acordurile privind furnizarea de avioane de luptă Su-35, elicoptere de atac Mi-28 și avioane de antrenament Yak-130 de fabricație rusă către Iran au fost finalizate", a declarat ministrul adjunct al apărării al țării, potrivit Știripesurse.

UPDATE Doi palestinieni au murit după ce vehicule militare israeliene au blocat intrarea în spitalul din Jenin din Cisiordania, refuzând accesul pacienților la îngrijirea rănilor lor, potrivit doctorului Christos Christou, președintele internațional al organizației Médecins Sans Frontières, notează Știripesurse.

UPDATE David Maxim, fost militar în Armata Israelului – luptător în Gaza și în Liban mai bine de 20 de ani – a declarat într-un interviu pentru Gândul că, dincolo de aceste zile de pauză în luptă pentru aducerea acasă a ostaticilor – războiul între Israel și Hamas nu s-a terminat. Interlocutorul Gândul a mărturisit că, atâta vreme cât gruparea teroristă nu este încă eliminată, războiul nu și-a atins faza finală.

UPDATE Susținători istorici ai statului evreu, druzii formează o comunitate strânsă, în prima linie în efortul de război israelian împotriva Hamas. Dar această minoritate arabă legată de Israel printr-un „pact de sânge” se consideră marginalizată și discriminată de controversata lege a statului național din 2018, care stabilește Israelul ca stat evreu, potrivit France 24, citat de Rador.

UPDATE Miniştrii de externe ai G7 le-au cerut miercuri rebelilor houthi din Yemen să "înceteze imediat" să ameninţe transportul maritim şi să elibereze echipajul unei nave de tip cargo pe care au confiscat-o în Marea Roșie în urmă cu zece zile, notează AFP, citat de Agerpres.

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 53: Armistițiu prelungit, prizonieri eliberați și focuri de armă! Israelul a estimat costul războiului
/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 52: Navă eliberată, vizita lui Musk și ultima zi de armistițiu! Hamasul vrea prelungirea acordului
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1036: Rachetă în Moldova! Rusia a bombardat masiv de Crăciun. Zelenski: „Ce poate fi mai inuman”?
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1036: Rachetă în Moldova! Rusia a bombardat masiv de Crăciun. Zelenski: „Ce poate fi mai inuman”?
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Peste 100 de Moși Crăciun în aceeași casă: Un colecționar din Chișinău a adunat obiecte vechi timp de 30 de ani
/VIDEO/ Peste 100 de Moși Crăciun în aceeași casă: Un colecționar din Chișinău a adunat obiecte vechi timp de 30 de ani
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Cum mâncăm de sărbători? Mesele copiase pot provoca probleme de sănătate
/VIDEO/ Cum mâncăm de sărbători? Mesele copiase pot provoca probleme de sănătate

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1037: Misterul prăbușirii, plicuri capcană și Bitcoinul salvator. Rusia a atacat masiv și după Crăciun

26 decembrie 2024, ora 13:24

Ipoteză șoc în cazul tragediei din Kazahstan. Avionul cu 67 de oameni la bord ar fi fost confundat cu o dronă ucraineană și ar fi fost doborât de apărarea antiaeriană din Rusia. Între timp, atacurile masive ale Moscovei au continuat și după Crăciun, după ce armata lui Vladimir Putin a bombardat Ucraina în ajunul și în timpul marii sărbători creștine. SUA vor continua să trimită arme în Ucraina după atacul rusesc de Crăciun împotriva acesteia, a spus Joe Biden, potrivit Rador.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene ce vizau uciderea de ofițeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova. Totodată, Rusia foloseşte bitcoin în comerțul exterior, pentru a contracara sancţiunile occidentale, potrivit ministrului de finanţe.

UPDATE Regiunea transnistreană va rămâne fără gaze începând cu data de 1 ianuarie, după ce Gazprom a anunțat că va sista furnizarea acestora, invocând o datorie pe care autoritățile de la Chișinău nu o recunosc. Într-un interviu pentru HotNews, vicepremierul Oleg Serebrian spune că Tiraspolul nu va reuși să gestioneze situația decât maxim 2-3 săptămâni și va fi nevoie de o intervenție umanitară din exterior. Oficialul a mai explicat că Gazprom are soluția tehnica de a continua livrările de gaze în regiunea transnistreană chiar și fără tranzitul prin Ucraina care va fi stopat în dimineața zilei de 1 ianuarie 2025. 

UPDATE Războaie în desfăşurare, răsturnarea dramatică de la putere a unor lideri autoritari precum Bashar al-Assad, căderi de guverne, alegeri cu final neaşteptat, noi dezastre aduse de schimbările climatice în cel mai cald an de când se fac măsurători meteorologice - în întreaga lume, anul 2024 nu a încetat să aducă evenimente de mare impact, schimbări, emoţii şi îngrijorări pentru viitor, notează News.ro.

UPDATE Rusia dorește un acord obligatoriu din punct de vedere juridic pentru o pace durabilă care să asigure securitatea Rusiei și a vecinilor săi. Moscova nu vede rostul unei încetări a focului pentru a îngheța războiul din Ucraina, a declarat joi ministrul de Externe Serghei Lavrov, notează Money. “Un armistițiu este o cale spre nicăieri”, a declarat Lavrov, adăugând că Moscova suspectează că un armistițiu atât de slab ar fi pur și simplu folosit de Occident pentru a reînarma Ucraina. El a adăugat că Moscova dorește ca documentele juridice să fie redactate astfel încât să asigure “imposibilitatea încălcării acestor acorduri”.

UPDATE Biroul Procurorului General al Rusiei a adăugat Comisia Helsinki din SUA pe lista aşa-numitelor organizaţii indezirabile, relatează Radio Svoboda, potrivit Ukrinform. După cum se menţionează în decizia Parchetului General, activităţile comisiei „vizează destabilizarea situaţiei socio-politice din Rusia, membrii organizaţiei diseminând masiv materiale care discreditează politicile externe şi interne ale conducerii ţării, activitatea organelor de aplicare a legii şi a sistemului judiciar”, scrie Mediafax.

UPDATE Astăzi în Azerbaidjan a fost declarată zi de doliu în urma catastrofei aviatice în care au murit cel puțin 38 de persoane. Între timp, au apărut noi detalii despre incident. Una dintre versiunile examinate la moment este că avionul ar fi lovit de sistemele antiaeriene ale cecenilor, care l-ar fi confundat cu o dronă ucraineană. Autoritățile din Kazahstan, Azerbaidjan și Rusia au declarat că investighează accidentul.

UPDATE Avionul Azerbaijan Airlines, cu 67 de oameni la bord, care s-a prăbușit în ziua de Crăciun în Kazahstan, ar fi putut fi lovit de sistemele antiaeriene ale cecenilor. Scenariul este invocat și de presa rusă și de cea ucraineană, scrie Digi 24.

UPDATE Starea de urgență federală va fi decretată după incidentul soldat cu scufundarea a două petroliere în Strâmtoarea Kerci, a anunțat preşedintele R.Crimeea, Serghei Aksenov. Starea de urgență federală va fi declarată din cauza scurgerii de păcură, după ce cisternele s-au scufundat în apele dn zona Strâmtorii Kerci, a declarat, joi, preşedintele desemnat de ruşi în Crimeea, Serghei Aksenov, la postul de televiziune Crimea 24, scrie Rador.

UPDATE Regiunea Belgorod din Rusia a fost atacată de drone în cursul nopţii de miercuri spre joi. Au fost raportate pene de curent în mai multe localităţi, potrivit canalelor ruseşti Telegram, citate de RBC-Ucraina. Atacul a fost confirmat de guvernatorul regiunii, Vyacheslav Gladkov. Acesta a declarat că dronele au vizat districtul Grayvoronsky. Potrivit lui Gladkov, dispozitivele explozive lansate de drone au avariat o linie electrică. Ca urmare, mai multe localităţi au rămas fără curent electric, scrie Mediafax.

UPDATE Scufundarea navei cargou ruseşti Ursa Major în Marea Mediterană a fost cauzată de un "atac terorist", a declarat miercuri, 25 decembrie, compania care deţine nava, relatează AFP şi Reuters.

UPDATE Ucraina a primit 150 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru a finanţa mese şcolare gratuite pentru elevii din ciclul primar şi pentru a reconstrui infrastructura, a anunţat premierul ucrainean Denîs Şmîhal, potrivit Ukrinform. „Fondurile vor fi alocate pentru furnizarea de mese gratuite pentru copiii din clasele 1-4, refacerea infrastructurii şi asigurarea producţiei neîntrerupte de bunuri agricole”, a declarat Şmîhal, potrivit Mediafax.

UPDATE Concernul Kalașnikov din Rusia a arătat primele imagini ale utilizării noii drone kamikaze Kub-10E, care a fost anunțată pentru prima dată de directorul general al companiei, Alan Lușnikov, într-un interviu pentru TASS.

UPDATE Guvernul regiunii Voronej, sud-estul Rusiei, a aprobat „Programul de creștere a ratei fertilității”, conform căruia, din ianuarie, fiecare familie în care soții au sub 35 de ani va primi o plată unică de 300.000 de ruble, circa 2.900 de euro, pentru nașterea unui al treilea copil (sau mai mult), relatează portalul independent Holod Media. Regiunea are circa 2,3 milioane de locuitori, notează Libertatea.

UPDATE Comandantul Forțelor de Apărare ale Estoniei, Andrus Merilo, a declarat într-un interviu că Federația Rusă, în calitate de agresor, și-a atins deja obiectivul, transmiţând lumii un semnal despre „normalitatea” ocupării teritoriului altui stat. Potrivit lui Merilo, prin ocuparea teritoriului unei țări vecine, Rusia a transmis lumii un semnal clar că acest lucru este „normal”, relatează agenția RBC-Ukraine, preluată de Rador.

UPDATE Regimul lui Vladimir Putin diluează granițele între nostalgie imperială și tendințele fasciste, iar întrebarea care se pune acum este dacă Rusia sub conducerea acestuia poate fi considerată un regim fascist. Folosirea termenului „fascism” pentru a descrie Rusia lui Putin capătă o semnificație deosebită, întrucât acest termen își îndeplinește rolul de analogie istorică, dar și de etichetă cu greutate, reflectând nu doar politica internă a Kremlinului, ci și agresiunile din Ucraina și ocuparea teritoriilor acestuia, scrie, în Kyiv Independent, Andreas Umland analist la Centrul de Studii Est-Europene din Stockholm al Institutului Suedez de Afaceri Internaționale, scrie Ziare.com.

UPDATE Un sondaj arată că disponibilitatea de a sprijini Ucraina „până la victorie” a scăzut brusc în Europa de Vest, în timp ce apropiata revenire a lui Donald Trump la Casa Albă ridică semne de întrebare cu privire la viitorul asistenței militare americane pentru Kiev, scrie Adevărul.

UPDATE Imaginile din satelit arată că Coreea de Nord furnizează tot mai multe muniții Rusiei și își extinde producția de arme pentru a sprijini Federația Rusă. Potrivit lui Andrii Kovalenko, șeful Centrului pentru Contracararea Dezinformării (CCD) și ofițer al Forțelor de Apărare ale Ucrainei, 60% din proiectilele de artilerie și mortiere folosite în prezent de Rusia în Ucraina provin de la Phenian.

UPDATE Militarii Brigăzii de Rachete Antiaeriene Herson au distrus una dintre rachetele rusești de croazieră lansate către Ucraina în prima zi de Crăciun. Totodată, comandamentul a informat că în cursul nopții și al dimineții, luptătorii brigăzii au doborât un total de 11 ținte inamice, notează NewsWeek.

UPDATE Un sondaj de opinie în Ucraina arată o schimbare importantă în privința aderării la NATO. 36% dintre respondenți nu sunt pregătiți să susțină aderarea la NATO dacă o parte din teritoriul Ucrainei este ocupată, ceea ce este cu 16 puncte procentuale mai puțin decât în ​​iunie 2023, scrie Hotnews.

UPDATE Keith Kellogg, generalul american desemnat de Donald Trump ca reprezentant special pentru conflictul dintre Ucraina și Rusia, a condamnat atacul masiv cu rachete și drone din ziua de Crăciun și a spus că Statele Unite sunt „mai hotărâte ca niciodată să aducă pacea în regiune”. „Crăciunul ar trebui să fie un timp de pace, dar Ucraina a fost atacată cu brutalitate în ziua de Crăciun”, a scris Kellogg miercuri pe platforma socială X, citat de The Hill. „Lansarea unor atacuri la scară largă cu rachete și drone în ziua nașterii Domnului este greșită. Lumea urmărește îndeaproape acțiunile de ambele părți. SUA sunt mai hotărâte ca niciodată să aducă pacea în regiune”, potrivit Spotmedia.

UPDATE Premierul britanic Keir Starmer a denunțat miercuri "mașina de război sângeroasă şi brutală a lui Putin", după atacul masiv cu rachete şi drone explozive ruseşti asupra sistemului energetic ucrainean, care s-a soldat cu un mort, în ziua de Crăciun, relatează AFP.

UPDATE Un cablu electric submarin care leagă Finlanda de Estonia s-a defectat miercuri, a declarat prim-ministrul Finlandei, acesta fiind cel mai recent incident dintr-o serie care implică cabluri şi conducte de energie în Marea Baltică, transmite News.ro. Arto Pahkin, şeful operaţiunilor rețelei finlandeze de electricitate, a declarat pentru postul public de televiziune Yle că nu se poate exclude sabotajul. Prim-ministrul Finlandei, Petteri Orpo, a declarat că întreruperea nu a afectat aprovizionarea cu energie electrică a ţării.

UPDATE Bombardarea masivă a Ucrainei de către Rusia în ziua de Crăciun demonstrează că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu este interesat de pace – consideră ministrul olandez de externe, Caspar Veldkamp. Acesta a scris pe X că, alegând să atace inclusiv în ziua de Crăciun, Putin a arătat că vrea să distrugă Ucraina. Caspar Veldkamp a asigurat că, în 2025, Ţările de Jos vor continua să rămână angajate în oprirea agresiunii crude a Rusiei, potrivit Rador.

UPDATE Forţele Aeriene ale Ucrainei raportează că, în noaptea de 25 spre 26 decembrie, trupele ruse au lansat 31 de drone de diferite tipuri. Apărarea aeriană ucraineană a reuşit să doboare majoritatea dronelor folosite de ruşi pentru a ataca teritoriul Ucrainei. Atacul aerian a fost respins de forțe de rachete antiaeriene, sisteme de război electronic şi grupuri mobile de foc ale Forțelor Aeriene și Forțelor de Apărare ucrainene. Până la ora 08:30, a fost confirmată doborârea a 20 de drone, în regiunile Harkiv, Kiev, Cernihiv și Dnipropetrovsk. În plus, 11 drone inamice au dispărut de pe radare, ca urmare a activității desfăşurate de echipamentele de război electronic, scrie Rador.

UPDATE Cei trei ucraineni, care au trecut marți seară granița în România prin Munții Maramureșului în condiții meteo extreme și care au cerut ajutorul autorităților după ce s-au rătăcit, au fost găsiți și recuperați. Unul dintre ei este accidentat. Potrivit salvamontiștilor, ucrainienii nu au respectat inițial indicațiile salvatorilor și operațiunea a durat peste 12 ore, scrie Rador.

UPDATE Avionul cu 67 de oameni la bord, care s-a prăbușit în Kazahstan, ar fi putut fi lovit de sistemele antiaeriene ale cecenilor. Acestea ar fi confundat aeronava cu o dronă ucraineană. Scenariul este invocat și de presa rusă și de cea ucraineană. Imaginile cu partea din spate avionului plină de găuri par să întărească această ipoteză. Cel mai recent bilanț arată că 38 de persoane au murit în urma accidentului aviatic. Se pare că avionul a încercat de trei ori să aterizeze la Groznîi, însă ceața și luptele din regiune au împiedicat acest lucru. În acea zonă, sistemele antiaeriene cecene Panțîr răspundeau unui atac cu drone al ucrainenilor.

UPDATE Imagini cu momentul în care supraviețuitorii avionului prăbușit în Kazahstan sunt scoși dintre rămășițe au fost publicate pe platformele sociale. Peste 20 de oameni au scăpat cu viață, iar alți mai bine de 30 au murit, după ce o aeronavă a Azerbaijan Airlines s-a prăbușit miercuri, 26 decembrie, în orașul Aktau, relatează Daily Mail.

UPDATE Avionul companiei Azerbaidjan Airlines care s-a prăbuşit miercuri, în ziua de Crăciun, în drum spre Rusia ar fi putut fi doborât de o rachetă sol-aer rusească, potrivit unor rapoarte ale unor instituții media ruse independente, citate de Kyiv Independent.

UPDATE Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofițeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente, informează Reuters, conform Agerpres. Documente împachetate în plicuri speciale, care conțineau explozibil, a fost unul dintre planurile de dată recentă ale Ucrainei, susțin rușii, care au arestat un număr de suspecți la Moscova, unii dintre ei fiind cetățeni ruși.

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat că, în ultimele 24 de ore, trupele de invazie ale Rusiei au bombardat 27 de localităţi din această regiune sudică. Într-un comunicat remis joi dimineaţă, oficialul precizează că două persoane au fost rănite în timpul atacurilor ruseşti. Armata rusă a atacat infrastructura socială și cartiere rezidențiale, potrivit Rador.

UPDATE Croații renunțaseră în 2008 la serviciul militar obligatoriu, însă războiul declanșat de ruși în Ucraina i-a speriat. Astfel că au revenit asupra decizie. „Ministerul Apărării a pregătit propuneri legislative care reglementează formarea militară de bază, precum şi alte aspecte legate de punerea în aplicare a serviciului militar obligatoriu", a precizat ministerul într-un comunicat citat de Agerpres.

UPDATE Companiile din Rusia au început să utilizeze bitcoin şi alte monede digitale în plăţi internaţionale, în urma modificărilor legislative care au permis o astfel de utilizare pentru a contracara sancţiunile occidentale. În acest an, Rusia a permis utilizarea criptomonedelor în comerţul exterior şi a luat măsuri pentru a legaliza „mineritul” de criptomonede, inclusiv bitcoin. Rusia este unul dintre liderii mondiali în minerit de bitcoin.

UPDATE Oamenii de știință ruși au criticat eforturile de curățare a petrolului care a ajuns pe țărmurile Mării Negre din cauza a două tancuri petroliere rusești, susținând că acestea nu dispun de echipamente suficiente. Pe 15 decembrie, două tancuri petroliere rusești, Volgoneft-212 și Volgoneft-239, au fost lovite de o furtună în strâmtoarea Kerci, unul dintre ele scufundându-se, iar celălalt fiind adus la mal, scrie The Guardian.

UPDATE Președintele Vladimir Putin (72 de ani) s-a lăudat cu racheta revoluționară Oreșnik, însă, după cum arată analiza fragmentelor și a rămășițelor, nu este o rachetă nouă, relatează portalul militar ucrainean Defense Express și ziarul Blesk din Cehia. În plus, data fabricării unor piese corespunde cu momentul la care ar fi trebuit respectat Tratatul privind eliminarea rachetelor, scrie Libertatea. Vladimir Putin a susținut ca producerea rachetei Oreșnik a început anul trecut.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1036: Rachetă în Moldova! Rusia a bombardat masiv de Crăciun. Zelenski: „Ce poate fi mai inuman”?
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1035: Alertă la Kiev, problemă la Cuciurgan și drone-momeală. Prognoză: Când și cum se va sfârși războiul
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1030: Semnal clar, atac masiv în Rusia și duelul propus de Putin. Alertă: „Moldova e o țintă ideală”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1030: Semnal clar, atac masiv în Rusia și duelul propus de Putin. Alertă: „Moldova e o țintă ideală”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.