O fregată a Flotei ruse a Mării Negre a lansat un atac cu patru rachete de croazieră asupra infrastructurii militare din Ucraina, a anunțat miercuri dimineață Ministerul rus al Apărării, transmite Reuters, citată de News.ro. Ministerul a precizat că „țintele desemnate” au fost lovite. Pe de altă parte, Kievul susține că direcția principală a loviturii cu drone a fost regiunea Hmelnîțk, iar rachetele au fost îndreptate spre sudul țării. Deși nu a fost distrusă, nici a treia rachetă „nu și-a atins” ținta, mai spun ucrainenii. Marina ucraineană a declarat marţi seara târziu că marina rusă a menținut două submarine, complet echipamente cu până la opt rachete Kalibr, în serviciu în Marea Neagră, notează Mediafax.
Ezitările Occidentului și hotărârea tot mai fermă a Rusiei de a-și pune toate resursele – umane și economice – în slujba războiului prevestesc un an greu pentru apărarea Ucrainei, scrie „The Wall Street Journal“. SUA, Uniunea Europeană și Marea Britanie au o producție economică anuală combinată de aproximativ 45 de trilioane de dolari — de 20 de ori mai mare decât economia Rusiei — și tehnologie superioară. Pe hârtie, susținătorii Ucrainei sunt mult mai puternici decât atacatorul ei. Dar Rusia face mult mai mult efort. Totuși, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat marţi „încrezător” cu privire la continuarea ajutorului militar american pentru Ucraina, îndemnând totodată statele aliate să își mențină efortul, informează AFP. Între timp, Moscova avertizează SUA împotriva unei noi „curse a înarmării” şi nu exclude un război între Rusia şi NATO.
UPDATE O iarnă aspră va afecta în primul rând soldații ruși din prima linie, iar Ucraina va câștiga timp prețios. Ofițerii ucraineni speră într-o iarnă grea care să le facă rău rușilor. Spre deosebire de soldații ucraineni, care au îmbrăcăminte de iarnă, adăposturi și încălțăminte adecvată, majoritatea soldaților ruși de pe frontul din Ucraina sunt prost echipați și nepregătiți pentru temperaturi scăzute și zăpadă, scrie publicația germană Bild, citată de Ziare.com.
După întâlnirea de ieri cu Kuleba, diplomatul șef al UE Josep Borrell a fost întrebat dacă sprijinul neclintit pentru Ucraina este „elefantul din cameră.” „Uite, camera este plină de elefanți. Avem o sală plină de probleme mari și întrebări mari. Și cu siguranță, perspectiva războiului din Ucraina este una dintre cele mai importante probleme, pe care le confruntăm,” a replicat Borrell. „Dar, să fiu sincer, nu văd niciun semn ca statele membre ar da semne de „oboseală,” așa cum vorbește presa. “Retorica nu poate plăti facturile sau umple arsenalul de luptă, conchide editorialistul. Premierul României, Marcel Ciolacu, a promis că va ajuta Ucraina până la capăt. Vorba cea, “va coborî și ultimii cârnați din podurile românilor, pentru a-i hrăni pe ostașii eliberatori”, potrivit Newsstandard.
UPDATE Un bărbat care a scris cu degetul „Nu războiului” pe un turnichet acoperit cu zăpadă la intrarea pe un patinoar din parcul Gorki din Moscova a fost condamnat la 10 zile de închisoare, relatează Reuters.
UPDATE Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a afirmat miercuri că, „în circumstanţele actuale”, aderarea Ucrainei la NATO este exclusă de către statele membre, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.
UPDATE Rusia a pierdut peste 300.000 de soldaţi, sute de avioane şi mii de tancuri în războiul din Ucraina, dar a acumulat un stoc de rachete cu care ar putea ataca din nou iarna aceasta infrastructura energetică ucraineană, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Vorbind la o întâlnire a miniștrilor de externe ai NATO la Bruxelles, Jens Stoltenberg a spus că războiul a diminuat influența Rusiei în străinătate, a făcut-o mai dependentă de China și a costat-o o parte substanțială din forțele sale convenționale.
UPDATE Rusia pregătește o nouă lege conform căreia oricine vizitează ţara trebuie să se angajeze că nu va critica obiceiurile sau politicile ruse. Agenţia oficială de presă rusă TASS transmite că „Acordul de loialitate” a fost elaborat de Ministerul rus de Interne. Conform acestuia, nu trebuie să fie puse la îndoială valorile morale şi spirituale ale Rusiei, iar relatările oficiale privind modul în care Uniunea Sovietică a câştigat Al Doilea Război Mondial nu trebuie contestate. Practic, noua lege ar interzice vizitatorilor străini să desfăşoare orice activitate pe care guvernul rus o consideră dăunătoare intereselor Rusiei, transmit corespondenţii BBC. O purtătoare de cuvânt a Ministerului de Interne a declarat că noua lege va ajunge în scurt timp în faţa Parlamentului rus, notează Rador.
UPDATE Andrey Kolesnikov şi Denis Volkov (Centrul Levada) au publicat o nouă lucrare pentru think tank-ul Carnegie, care documentează atitudinile Rusiei faţă de război. Concluzia principală: sprijinul pentru cursul imprimat de Kremlin nu a scăzut. Sprijinul pentru acţiunile Rusiei în Ucraina a fost în medie de 75% de la începutul războiului. Marea majoritate a ruşilor se află într-o stare de indiferenţă. Ei „susţin” ceea ce face regimul, aşteptând ca totul să se termine. Numărul celor care nu susţin războiul a rămas şi el constant, la 19-20%. Doar 13% dintre ei atribuie însă responsabilitatea conflictului Rusiei, scrie Mediafax.
UPDATE Kremlinul se arată ofensat de faptul că Finlanda își întărește frontiera cu Rusia, spunând că ”nimeni și nimic” nu amenință statul scandinav. Dimpotrivă, masarea de trupe la graniță poate constitui o amenințare pentru Rusia.
UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a deplasat miercuri în regiunea Odesa (în sudul ţării) să se întâlnească cu responsabili militari din zonă şi să analizeze situația de securitate de la Marea Neagră, potrivit EFE, citată de Agerpres. „Astăzi lucrăm în regiunea Odesa. Am început cu informări militare şi reuniuni privind securitatea în regiune”, a declarat Zelenski pe rețelele sale de socializare, subliniind situația din regiunea Mării Negre ca fiind una dintre problemele care urmează să fie discutate. Printre problemele abordate, preşedintele ucrainean a evidențiat „măsuri împotriva minelor” explozive cu care Rusia încearcă să îngreuneze navigația în largul coastei ucrainene la Marea Neagră şi „garanțiile de securitate pentru coridorul de cereale” deschis în mod unilateral de marina ucraineană pentru a permite din nou exportul de cereale ucrainene pe mare.
UPDATE Dacă se aşteaptă să câștige următoarea cursă a înarmărilor, SUA se înșală, a spus ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, într-un interviu pentru cotidianul Izvestia, publicat miercuri, în care nu a exclus un posibil conflict militar între Rusia şi NATO, potrivit Reuters. Circumstanțele actuale nu sunt "favorabile" unor discuții cu Washingtonul pe tema controlului armelor, a declarat într-un interviu pentru semioficiosul Izvestia, Serghei Riabkov, responsabil de legăturile cu SUA, neproliferare şi controlul armelor în Ministerul de Externe rus.
UPDATE După ce nu a reușit să avanseze atât de mult pe cât spera în contraofensiva sa de vară, Ucraina se pregătește de o iarnă în defensivă, în fața unei armate ruse care desfășoară ofensive cu forţe din ce în ce mai multe în Donbas (est), ceea ce i-a permis să preia inițiativa pe frontul de est, relatează EFE. În aceste condiţii, preşedintele Volodimir Zelenski a anunțat marţi seara, în discursul său către națiune, că a ordonat o „întărire semnificativă” a fortificațiilor defensive ale Ucrainei, scrie Cotidianul.
UPDATE Ucrainenii au spulberat cu rachete HIMARS oficialii ruși care se bucurau că au capturat un sat. Armata ucraineană a spulberat 5 oficiali de rang înalt ai conducerii militare rusești exact în momentul în care aceștia se întâlneau într-un sat capturat din regiunea Herson, notează NewsWeek.
UPDATE Dmitro Kuleba, ministrul de externe ucrainean, respinge îngrijorările privind lipsa de progres a forțelor armate ucrainene în războiul împotriva Rusiei. Miercuri, la sosirea la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO de la Bruxelles, Kuleba a spus că "Nu există niciun impas. Trebuie să continuăm, trebuie să luptăm în continuare. Ucraina nu va da înapoi". În ceea ce privește angajamentele de ajutor pe termen lung din partea Uniunii Europene şi a Statelor Unite, Dmitro Kuleba a declarat că rămâne „încrezător” în luarea unor decizii favorabile Ucrainei, relatează DPA, citată de Agerpres.
UPDATE Uniunea Europeană a livrat Ucrainei aproximativ 300.000 de obuze din cele un milion promise până în prezent, a declarat miercuri ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, care participă la o reuniune NATO la Bruxelles, informează Reuters. În ultimele luni, Kievul s-a angajat într-o campanie concertată de atragere a principalilor producători mondiali de armament pentru a înființa operațiuni în Ucraina, în încercarea de a nu mai fi dependent de armele și munițiile oferite de aliații săi.
UPDATE Adam, fiul șefului Ceceniei, Ramzan Kadîrov, va supraveghea batalionul Șeih Mansur, al Ministerului Rus al Apărării, a declarat președintele parlamentului cecen, Magomed Daudov, preluat de Meduza. „Lui Adam Kadîrov i s-a încredințat o sarcină importantă: de acum înainte va supraveghea una dintre cele mai pregătite unități de luptă din cadrul Ministerului Apărării al Federației Ruse, batalionul Șeih Mansur”, a scris el pe canalul de Telegram. Daudov a subliniat că adolescentul Kadîrov, care a împlinit 16 ani pe 24 noiembrie, are o muncă grea, dar hotărârea și responsabilitatea îl vor ajuta să-și îndeplinească sarcinile, notează Libertatea.
UPDATE Ministerul de interne de la Moscova a pregătit un proiect de lege care i-ar forța pe străinii care vor să intre în Rusia să semneze un „acord de loialitate” care le-ar interzice să critice politica statului rus, „discrediteze” istoria militară sovietică sau încalce „valorile de familie tradiționale”, relatează Reuters.
UPDATE Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că Dreptul internaţional trebuie să se aplice în toate conflictele, dar că războaiele din le ale Occidentului, potrivit Reuters.
UPDATE Rusia a acuzat Occidentul că încearcă să-i obstrucţioneze participarea la reuniunea ministerială de la Skopje a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
UPDATE Criza ucraineană a marcat un punct de cotitură pentru consumul de gaze din Europa, care se așteaptă să scadă din nou în acest an, pe măsură ce locuințele și firmele adoptă măsuri de îmbunătățire a eficienței și pompe de căldură, potrivit organismului mondial de supraveghere a energiei, Agenția Internațională pentru Energie (AIE), scrie The Guardian.
UPDATE Ucraina suspectează Rusia de otrăvirea soţiei şefului spionajului militar ucrainean Kirilo Budanov, declară un purtător de cuvânt al GUR, Andrii Iusov, AFP.
UPDATE Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării de la Kiev (GUR) a confirmat pe 28 noiembrie otrăvirea soției lui Kyril Budanov. Pe lângă Mariana Budanova, au fost otrăviți și alți ofițeri de informații care erau responsabili de operațiuni legate de Federația Rusă.
UPDATE Comandantul adjunct al Corpului 14 Armată al Forțelor Armate Ruse, generalul-maior Vladimir Zavadsky a murit pe frontul din Ucraina, scrie Ziare.com.
UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu va face pace în Ucraina înainte de a ști rezultatele alegerilor din SUA din noiembrie 2024, a declarat un oficial de rang înalt din Departamentul american de Stat, în contextul îngrijorărilor că o eventuală victorie a lui Donald Trump ar putea reduce sprijinul occidental pentru Kiev, relatează Reuters.
UPDATE Dacă Occidentul nu poate câștiga războiul din Ucraina, atunci ce război (mai) ar putea câștiga? Bună întrebare! Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a fost cel care a pus întrebarea într-un interviu pentru ziarul german Die Welt, publicat vineri, 10 noiembrie. Interesul întrebării, de fapt, constă nu atât în răspuns, cât în faptul că se pune astăzi chestiunea, după douăzeci de luni de război. Întrebarea presupune că ipoteza unei înfrângeri a Ucrainei, în ciuda sprijinului occidental, nu este doar luată în considerare, ci și plauzibilă, relatează în Le Monde editorialistul Silvie Kaufmann citat de Rador.
UPDATE „Distragerea atenției de la Ucraina îi folosește doar Rusiei”, a declarat Bret Schafer, șef al departamentului care cercetează manipularea informației al grupului de reflecție de la Washington „German Marshall Fund of the United States' Alliance for Securing Democracy”. „Cu cât se concentrează publicul occidental mai mult pe Israel și Hamas, cu atât e mai puțin atent la faptul că Congresul e pe punctul de a renunța la finanțarea efortului de război ucrainean”, a precizat el. „Când pui reflectorul pe alte locuri distragi atenția de la Ucraina”, notează Știripesurse.
UPDATE Bancherul Oleg Tinkov, care a părăsit Rusia și a renunțat la afacerile din țară, l-a criticat aspru pe dictatorul rus Vladimir Putin.Acesta l-a acuzat că a distrus Rusia. Postarea îndrăzneață a fost publicată pe contul său de Instagram, pe 28 noiembrie. Bancherul a scris jumătate din postare în engleză. El l-a numit pe Putin „al naibii de idiot” și „maniac nebun”, notează Ziare.com.
UPDATE Deși Rusia a renunțat momentan la mobilizarea civililor din cauza nepopularității măsurii din septembrie 2022, ea reușește să-și regenereze forțele prin recrutarea masivă pentru armata sa profesionistă și concentrează cea mai mare parte a efortului uman asupra războiului din Ucraina. „În acest moment, Norvegia ar putea lua ocupa Murmanskul doar cu forțele de poliție, pentru că nordul Rusiei este pustiu”, glumește un expert scandinav, notează Ziare.com.
UPDATE Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a spus că „Moldova este pe drumul cel bun, iar Uniunea Europeană va continua să o susțină”, notează Știripesurse.
UPDATE Ministerul rus al Apărării a afirmat miercuri că o fregată a Flotei ruse din Marea Neagră a lovit cu rachete de croazieră infrastructura militară ucraineană, deși nu e clar când a fost lansat atacul. Forțele aeriene ucrainene au anunțat la scurt timp că Rusia a lansat în vestul și sudul Ucrainei 21 de drone și trei rachete, majoritatea fiind doborâte. Singura rachetă care a trecut de apărarea aeriană nu și-a atins ținta, au mai susținut forțele aeriene ucrainene, scrie HotNews.
UPDATE Premierul olandez în exerciţiu, liberalul Mark Rutte, pare bine plasat pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg în postul de secretar general al NATO, în pofida şocului provocat de victoria extremei drepte la alegerile legislative în Olanda, scrie marţi France Presse, conform Agerpres.
UPDATE În ultimele 24 de ore, rușii au efectuat 22 de atacuri în zona de frontieră a regiunii Sumî, în urma cărora 3 persoane au fost ucise și trei au fost rănite, a transmis administrație militară, potrivit Libertatea.
UPDATE România susține adoptarea, în luna decembrie, a deciziei pentru deschiderea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina, potrivit Știripesurse.
UPDATE Un cetățean rus din Kemerovo a fost reținut și acuzat de trădare și terorism, în timp ce încerca să călătorească în Ucraina pentru a lupta de partea inamicului, relatează serviciul de presă al serviciului regional de securitate - FSB, potrivit Ziare.com.
UPDATE Zece țări nord-europene, membre ale Forței Expediționare Comune (JEF), au ales să pună în aplicare, marți, o "clauză de apărare" care implică mobilizarea de resurse militare suplimentare pentru a proteja infrastructura submarină din Marea Baltică, ca răspuns la o serie de incidente, potrivit Ziare.com.
UPDATE În ultimele 24 de ore, rușii au efectuat 22 de atacuri în zona de frontieră a regiunii Sumî, în urma cărora 3 persoane au fost ucise și trei au fost rănite, a transmis administrație militară ucraineană. Într-un discurs la Consiliul Mondial al Rusiei, președintele Vladimir Putin a declarat că „suntem acum în fruntea creării unei ordini mondiale mai echitabile”, scrie Ziare.com.
UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat marţi Occidentul că doreşte să dezmembreze şi să jefuiască Rusia, într-un mesaj prin videoconferinţă adresat participanţilor la cel de-al XXV-lea Consiliu Mondial al Poporului Rus, care se desfăşoară la Moscova, informează agenţia EFE. "Ce vor de fapt (occidentalii) ? Ce vor ei de fapt este să dezmembreze şi să jefuiască Rusia. Dacă nu reuşesc prin forţă, atunci seamănă haosul", a indicat liderul de la Kremlin, scrie Realitatea.
UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi secretarul general adjunct, Mircea Geoană, s-au întâlnit, marţi, cu secretarul de stat american Antony Blinken, înaintea reuniunii miniştrilor de Externe NATO. Jens Stoltenberg a transmis, marţi seară, într-o postare pe Twitter, că miniştrii de externe NATO se întâlnesc pentru a aborda probleme stringente de securitate, potrivit Cotidianul.
UPDATE Președintele rus încearcă să transforme avantajul al națiunii sale în ceea ce privește numărul populației și muniții în progres pe câmpul de luptă, în timp ce voința și asistența occidentală pentru Kiev început să devină șovăielnice. Rusia are mult mai mulți oameni care să-i completeze armata decât ucrainenii, scrie WSJ. Președintele Vladimir Putin militarizează economia rusă, folosind venituri mari din petrol pentru a crește producția de arme. Între timp, paralizia politică din SUA și Europa amenință furnizarea de arme și bani de care depinde supraviețuirea Ucrainei, scrie „The Wall Street Journal“, citat de Ziare.com.