În primele două săptămâni ale anului, benzina s-a scumpit cu 1 leu și 12 bani, în timp ce motorina este cu 80 de bani mai scumpă. La a șasea scumpire în lanț, de la începutul acestui an, prețul la benzină va depăși de mâine pragul de 24 de lei. Majorarea accizelor la carburanți, ajustarea marjei comerciale, dar și deprecierea monedei naționale sunt principalele motive. Experții dau asigurări că în câteva zile, scumpirile vor încetini, iar prețurile se vor stabiliza.
În ultimele două săptămâni, prețul la carburanți a crescut în medie cu patru procente. De mâine intră în vigoare un nou val de scumpiri, așa că un litru de benzină va fi comercializat cu 24 de lei și 12 de bani, iar un litru de motorină va ajunge să coste la pompă 20 de lei și 88 de bani.
Dacă la începutul anului, un litru de benzină costa 23 de lei, acum șoferii vor scoate din buzunare cu un leu și 12 bani mai mult, în timp ce pentru motorină, conducătorii auto vor plăti un preț cu aproximativ 80 de bani mai mare. Scumpirile în lanț sunt cauzate de mai mulți factori, printre care se numără creșterea cu cinci procente a prețului la petrol la bursele internaționale, majorarea accizelor la carburanți cu șapte procente, ajustarea marjei comerciale de către companiile petroliere și deprecierea leului.
„La început de an ne confruntăm cu două fenomene, unul este majorarea accizelor, în fiecare an se indexează, în acest an, Guvernul le-a indexat cu șapte la sută. Motorina până la Anul Nou era importată cu acciza veche, dar acum se aduce cu acciza nouă și mai durează o lună până trec toți la acciza nouă. De regulă, la începutul anului are loc o ușoară depreciere a valutei naționale. Acest microșoc de depreciere a leului este doar în luna ianuarie, după aceasta intrăm într-o perioadă de stabilitate”, a menționat expertul economic, Veaceslav Ioniță.
Sătui de șirul de scumpiri din ultima perioadă, șoferii spun că vor continua să-și alimenteze vehiculele, economisind din alte părți, pentru că nu au încotro.
„Evident că nu te poți bucura de scumpiri, eu în continuare voi merge, îmi este legat jobul de viteză, chiar dacă va fi și 35 de lei voi merge, dacă până acum umpleam rezervorul cu o mie de lei, acum voi avea nevoie de 1400”.
„Orice scumpire nu este în favoarea cetățeanului.- Dar cum vă afectează prețurile? - Direct la buzunar. - Cheltuiți mai mult atunci când umpleți rezervorul? - Sigur, cheltuielile sunt mai mari, va trebui să economisim, doar că nu știm de unde să o mai facem, pentru că tot economisim în ultima vreme''.
„Nu avem încotro, vom încerca să economisim, dar...”
„Cât vă costă să umpleți rezervorul? - Până la Bălți am nevoie de 600 de lei. Este mult, de mâine va fi și mai mult. - Cred că este prea mult. - Bate la buzunar? - Da. - Dar circulați des cu mașina? - Da”.
Angajații de la benzinării ne-au spus că, în ciuda scumpirilor, nu duc lipsă de clienți.
„- Oricât ar fi sunt dispuși să plătească? - Oamenii înțeleg, asta este situația în țară, nu au ce face. - Din ăștia care se plâng pe prețuri nu sunt? - Nu”.
„Noi nu suntem independenți, suntem dependenți de tot ce se întâmplă în toată lumea”.
„Nu depinde de țara noastră, asta este situația la nivel internațional, nu sunt vizați cei de la putere”.
Atât experții, cât și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică spun că, în perioada următoare, valoarea accizelor și a marjei comerciale specifice va rămâne neschimbată, iar fluctuațiile prețurilor se vor stabiliza parțial și vor depinde doar de cotațiile internaționale la carburanți și cursul de schimb al monedei naționale.
Astăzi, ANRE a anunțat că prețul petrolului Brent a depășit pragul de 81 USD/baril, marcând cel mai înalt nivel din ultimele trei luni. Această creștere este atribuită sancțiunilor stricte impuse de SUA asupra sectorului petrolier al Rusiei. Noile restricții afectează exportatori cheie, peste 180 de nave și mai mult de 150 de tancuri petroliere, reducând semnificativ capacitatea Rusiei de a aproviziona piețele mari, cum ar fi China și India. Ca rezultat, aceste state sunt așteptate să-și diversifice sursele de petrol, orientându-se spre alte regiuni.