Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

/INFOGRAFIC/ Invalda INVL: Riscuri și perspective în investițiile din sectorul bancar /P/

missing
30 noiembrie 2023, ora 10:44

Grupul de companii Invalda INVL reprezintă un grup de gestionare a investițiilor din Lituania, fondat în 1991. Invalda INVL este cu adevărat un pionier în domeniul gestionării capitalului în Țările Baltice. Companiile din grup au peste 300,000 de clienți și administrează active în valoare de peste 2 miliarde de euro în diferite clase. Invalda INVL investește activ și în sectorul bancar, în special în banca lituaniană Šiaulių Bankas și, începând cu 2018, în cea mai mare bancă din Moldova — maib. Am discutat cu Vytautas Plunksnis, Head of Private Equity, member of INVL Asset Management și președintele consiliului de administrație al maib, despre strategia companiei în domeniul investițiilor bancare, despre riscurile asociate acestui tip de investiții și perspectivele viitoare în acest domeniu.

Povestiți-ne mai multe despre investițiile Invalda INVL în maib și Šiaulių Bankas.

În prezent, avem două investiții în bănci: una în Moldova — în maib, și alta în Lituania — în Šiaulių Bankas, care este a patra bancă ca mărime din țară și se concentrează pe segmentul întreprinderilor mici și mijlocii (SME). 

În Šiaulių Bankas, am investit în 2014, când am achiziționat afacerea de gestionare a activelor din bancă, care era deja sub administrația noastră, și am cumpărat împreună cu aceasta o bancă mică. Cu toate acestea, băncile mici au perspective limitate, așa că am schimbat acțiunile noastre pe 6% la Šiaulių Bankas. Cel mai mare acționar al Šiaulių Bankas era EBRD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare). Apoi, am convenit să cumpărăm o parte din pachetul de la EBRD, și după toate tranzacțiile, am devenit posesorii a aproape 20% din pachetul de acțiuni al acestei bănci.


 

În ceea ce privește Moldova, am investit în sectorul bancar în 2018. Despre posibilitatea investiției am aflat tot de la EBRD, care căuta un partener pentru această tranzacție. Acum putem spune că totul a fost simplu, deoarece maib se dezvoltă cu succes, și așa mai departe. Dar credeți-mă, la acea vreme, investiția era una cu riscuri din cauza scandalului bancar care a avut loc în Moldova. Cu toate acestea, am decis să ne asumăm riscul, și sunt convins că participarea noastră la investiții a fost un semnal și pentru alți investitori că Moldova este o piață promițătoare.

Care sunt factorii pe care îi considerați cei mai importanți atunci când luați decizia de a investi în sectorul bancar?

Lituania și Moldova, în ciuda asemănărilor demografice, au diferențe în dezvoltarea economică. Integrarea Lituaniei în Uniunea Europeană și adoptarea euro au consolidat economia sa. Acum vedem cât de bine se descurcă băncile similare cu maib la noi, bănci ocupă aproximativ o treime din piață. Cu toate riscurile investiției în maib la acea vreme, am investit în cea mai mare bancă a țării.

În orice țară, băncile joacă un rol important în dezvoltarea economică. Dacă credeți în potențialul țării și în creșterea sa economică, investițiile în bănci pot fi profitabile, deoarece acestea lucrează cu un multiplicator. Pe măsură ce țara se dezvoltă, băncile se extind, acordă mai multe împrumuturi și câștigă mai mult. Cu toate acestea, investițiile în bănci nu sunt lipsite de riscuri. Recent, problemele unor bănci din SUA de la începutul acestui au subliniat acest lucru. Lucrul cu fondurile publice necesită supraveghere și reglementare strictă. Cerințele de conformitate și lupta împotriva spălării de bani se înăsprește de la an la an. Dacă o bancă nu investește suficient în conformitate cu legile și regulamentele, risca să-și piardă licența și să-și piardă investițiile.

Care sunt riscurile și avantajele în acest sector?

Mediul de afaceri din domeniul finanțelor se schimbă foarte rapid, în special în sectorul bancar. Apariția companiilor fintech, care, deși au licențe bancare, mai mult amintesc de companii tehnologice decât financiare, reprezintă o nouă provocare pentru băncile tradiționale.

Băncile vechi ar putea rămâne în urmă dacă nu reușesc să se adapteze la noul mediu și la tehnologie. Companiile fintech creează produsele lor de la zero, fără sisteme și metode de lucru învechite. În plus, față de noile oportunități, acest lucru reprezintă și un risc semnificativ pentru băncile tradiționale.

Cu toate acestea, atractivitatea acestui sector constă în faptul că, odată cu creșterea economică, o bancă care oferă un serviciu solicitat de clienți poate să câștige. Este un principiu universal. Inovațiile și noile tehnologii pot aduce beneficii semnificative băncilor, oferindu-le un avantaj competitiv pe piață.

Pentru bănci, este crucial să monitorizeze tendințele tehnologice și să reacționeze flexibil la schimbări, integrând inovațiile în activitatea lor pentru a rămâne competitive și pentru a satisface nevoile clienților moderni.

Care sunt tendințele macroeconomice actuale și cum pot afecta sectorul bancar în ansamblu?

Într-adevăr, în multe părți ale lumii și ale Europei, economia se confruntă cu o creștere lentă sau chiar cu stagnare, ceea ce prezintă riscuri semnificative pentru sistemul bancar. O creștere economică scăzută poate duce la scăderea calității portofoliului de credite al băncilor sau la o reducere a cererii de împrumuturi. Investițiile mai mici devin un alt factor care arată un context economic dificil.

O altă tendință importantă este rata dobânzilor, care poate influența semnificativ operațiunile bancare. În Moldova, Banca Centrală a redus rata de bază destul de agresiv. Dacă recent rata de bază era de 22% pe an, aceasta a scăzut semnificativ. În același timp în Europa ratele dobânzilor au crescut treptat, și există speranța că nu vor începe să scadă în viitorul apropiat.

Atunci când ratele dobânzilor cresc, de obicei este mai ușor pentru bănci să opereze, dar atunci când acestea scad brusc, poate fi dificil de activat profitabil, deoarece banca poate atrage depozite scumpe și există posibilitatea să nu poată acorda împrumuturi în condiții mai avantajoase. Acest lucru creează provocări suplimentare pentru sectorul bancar în condițiile unor rate scăzute ale dobânzilor și a unei creșteri economice lente.

Cum priviți transformarea digitală a băncilor la nivel mondial? Ce inovații și tehnologii implementați pentru îmbunătățirea serviciilor bancare?

Digitalizarea devine o parte integrantă a viitorului sectorului bancar. Observăm cum tot mai multe servicii bancare devin disponibile prin aplicații mobile sau internet banking. La maib, oferim deja majoritatea depozitelor și împrumuturilor prin aceste canale digitale, reflectând înțelegerea creșterii importanței platformelor digitale.

Trecerea la sistemul Agile la Maib sub conducerea noului director general, Georgi Shakhidze, este o direcție pozitivă de dezvoltare. Recent, am implementat un sistem de recunoaștere facială, permițând identificarea clientului fără a vizita o sucursală bancară. Sunt convins că în viitor, până la 90% din tranzacțiile cu amănuntul vor fi efectuate prin canale digitale, ceea ce se conformează tendințelor globale, lăsând sucursalele bancare pentru consultări și soluționarea problemelor mai complexe.

Chiar și persoanele în vârstă, precum mama mea în vârstă de 73 de ani, folosesc deja internetul pentru a plăti facturile comunale. Acest trend cuprinde întreaga lume, iar cu cât este mai tânăr utilizatorul, cu atât se simte mai confortabil în spațiul digital.

Cu toate acestea, este important să înțelegem că digitalizarea aduce și noi provocări. Criminalitatea cibernetică se dezvoltă rapid, așa că băncilor și autorităților de reglementare le este necesar să investească în educația digitală a clienților și în instrumente de securitate cibernetică pentru a-i proteja de infractorii digitali. Acesta este un aspect cheie care trebuie luat în considerare în procesul de continuare a digitalizării serviciilor bancare.

Care sunt așteptările Invalda INVL pentru viitor din aceste investiții?

Începând cu 2018, cifra de afaceri maib a crescut de două ori, și nu doar numeric, ci și calitativ, prin produsele oferite și prin digitalizare. Cred că aceste două bănci, maib în 2023 și maib în 2018, diferă precum ziua și noaptea. Sperăm ca banca își va menține poziția de lider pe piață, oferind clienților produse conforme cu nevoile lor și continuând să avanseze către atingerea obiectivului nostru pe termen lung — de a câștiga aproximativ 20% din capitalul total.

Šiaulių Bankas, care ocupă locul patru ca mărime în Lituania, își propune obiective mai ambițioase. Pentru aceasta, sunt necesare produse de calitate și investiții semnificative în sistemele IT. Acest lucru îi va permite băncii să fie competitivă și să ofere clienților săi servicii inovatoare și utile în viitor.

invalda.md

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției TV8. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.

Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.

В Митрополии Молдовы заявили о давлении на церковь "как в советское время"
В Митрополии Молдовы заявили о давлении на церковь "как в советское время"
Как распознать дипфейк видео и почему о них все чаще говорят в контексте выборов?
Как распознать дипфейк видео и почему о них все чаще говорят в контексте выборов?
Прогноз погоды на выходные: тепло и без осадков
Прогноз погоды на выходные: тепло и без осадков
Лишение прав, штраф в 150 000 леев и до 4 лет тюрьмы: с 7 сентября в Молдове ужесточили наказания для пьяных водителей
Лишение прав, штраф в 150 000 леев и до 4 лет тюрьмы: с 7 сентября в Молдове ужесточили наказания для пьяных водителей
/ВИДЕО/ Ковеши: У европейской прокуратуры есть полномочия расследовать хищения из фондов ЕС в Молдове
/ВИДЕО/ Ковеши: У европейской прокуратуры есть полномочия расследовать хищения из фондов ЕС в Молдове

/VIDEO/ Festival la Muzeul Național de Istorie: 36 de vinării autohtone oferă vizitatorilor ocazia de a degusta soiuri locale /P/

missing
07 septembrie 2024, ora 21:31

Un festival dedicat artei viticole se desfășoară în acest weekend în curtea Muzeului Național de Istorie din Chișinău. Evenimentul a reunit 36 de vinării autohtone care oferă vizitatorilor ocazia de a degusta soiuri locale. 

„Astăzi am adus patru vinuri roșii și patru vinuri albe și un rose, avem vinuri din fetească regală, avem vinuri din sauvignon blanc, proaspete pentru ziua călduroasă de astăzi.” 

„Noi ne mândrim cu sauvignon blanc fume, astăzi e proaspăt lansat, cel mai vândut vin este pinot grigio. Pinot grigio a luat medalia de argint la concursul mondial de la Bruxelles, practic e cel mai vândut vin la moment.”

Fiecare pahar reprezintă o incluziune în arta viticolă de la noi. 

„-Ce v-a atras să veniți la acest festival? -În primul rând faptul că pot să descopăr mulți producători mici pe care nu-i găsim în supermarket-uri sau în târguri organizate tradițional sau evenimente.” 

„-Cum vi se pare vinul moldovenesc? -Cel mai bun în lume.” 

Vizitatorii au parte de un master-class dedicat vinurilor de autor din partea celor mai buni somelieri locali. 

„Vinul este un produs socio-cultural și el trebuie prezentat, trebuie povestit, trebuie savurat și totodată, noi micii producători suntem cei care venim și cu povestea din spatele vinului.” 

Evenimentul va continua și în această duminică. 

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției TV8. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/ВИДЕО/ Полиция нашла пропавшего 13-летнего подростка с помощью дрона
/ВИДЕО/ Полиция нашла пропавшего 13-летнего подростка с помощью дрона
Как распознать дипфейк видео и почему о них все чаще говорят в контексте выборов?
Как распознать дипфейк видео и почему о них все чаще говорят в контексте выборов?
Михай Попшой пригласил нового главу МИД Украины посетить Молдову
Михай Попшой пригласил нового главу МИД Украины посетить Молдову
/ФОТО/ На берегу Днестра в селе Рэскаец начали ремонт защитной дамбы
/ФОТО/ На берегу Днестра в селе Рэскаец начали ремонт защитной дамбы
В Митрополии Молдовы заявили о давлении на церковь "как в советское время"
В Митрополии Молдовы заявили о давлении на церковь "как в советское время"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.