Unele propuneri ale fermierilor protestatri au fost respinse de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA). Viceprim-ministrul Vladimir Bolea a declarat joi într-un briefing că moratoriul propus de agricultori nu poate fi instituit, deoarece nu există prevederi legale care ar permite acest lucru și nici Comisia pentru Situații Excepționale(CSE) nu are astfel de împuterniciri. Bolea propune o „abordare țintită” a problemei.
Potrivit ministrului, „așa numitul moratoriu propus de către „Forța Fermierilor”, nu poate fi aplicat sub nicio formă, pentru că în primul rând, nu există o formă legală în Republica Moldova în baza căreia ar putea fi declarată o astfel de formă de susținere.
„Nici inclusiv CSE-ul nu are astfel de împuterniciri și mai mult ca atât, legislația din Republica Moldova prevede foarte clar (...) Nu are dreptul și nu poate interveni absolut nimeni între bancă și agentul economic care și-a luat credit, între o persoană juridică, inclusiv dacă cineva a vândut grâul la altcineva, deci nu există cadru legal care ar permite astfel de intervenții”, a spus Bolea.
Guvernul nu va susține nici propunerea de redirecționare din fondul AIPA pentru 2024 a 500.000.000 lei pentru compensarea producătorilor de porumb și floarea-soarelui.
„Guvernul nu susține această propunere pentru că o consideră discriminatorie în raport cu ceilalți agricultori și agenți economici din agricultură care au făcut investiții în 2023 și care au luat credite de la bancă și care au mizat cu certitudine pentru a primi aceste subvenții. Acțiunile care urmează să le facem trebuie să fie în susținerea agricultorilor care sunt în dificultate, dar să nu creăm dificultăți pentru alți agricultori”, a menționat Vladimir Bolea.
Oficialul a menționat că este necesară o o analiză complexă a fiecărui caz în parte. În acest sens Comisia privind constatarea incapacității de plată a fermierilor va elabora o listă a agenților economici care se află în prag de faliment și va veni cu măsuri țintite pentru aceștia.
Totodată, în ultima săptămână s-au înregistrat deja 15 cereri de solicitare a certificatelor care atestă forța majoră. Cu aceste certificate, agricultorii vor putea merge la bănci pentru a justifica imposibilitatea de a îndeplini obligațiile contractuale.
Ministrul susține că va avea întrevederi cu reprezentanții băncilor care urmează să livreze datele financiare ale fermierilor care au luat credite și acum sunt incapacitate de întoarcere a datoriilor. Comisia va studia aceste date pentru a determina cum și de când au fost acumulate aceste datorii.
„Profilul fermierilor care se află în prag de faliment este diferit. Industria agricolă este variată și există multe aspecte care pot influența situația financiară a unui agricultor. Trebuie să recunoaștem că există și din cei care au efectuat investiții iraționale sau au luat decizii financiare eronate de-a lungul timpului. Alții au avut deja mai multe restructurări financiare, iar acestea vin la pachet cu anumite riscuri și repercusiuni. Din acest motiv fiecare acțiune trebuie să fie rațională. Comunicarea eficientă între părți este unica modalitate de a îmbunătăți situația celor care întâmpină dificultăți financiare”.
„Tot astăzi, voi avea o ședință cu importatorii de inputuri, pentru a discuta despre costurile și prețurile acestora. Până la finalul săptămânii voi avea o discuție și cu reprezentații instituțiilor nebancare, pentru a clarifica toate aspectele care țin de sectorul agricol și de fermierii expuși riscului de insolvabilitate.
„Subliniez că, după discuțiile de săptămâna trecută, cât și cele avute marți cu fermierii, noi lucrăm pe toate direcțiile în paralel pentru a identifica un cadru legal pentru gestionarea dificultăților financiare ale fermierilor”, a punctat Bolea.