Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 56: Ostatici eliberați la limită! Israelul anunţă că a reluat luptele, iar Netanyahu înarmează civilii

01 decembrie 2023, ora 08:15

Războiul din Orientul Mijlociu continuă! Tel Avivul a reluat lupta împotriva Hamas în Gaza, acuzând gruparea islamistă că a încălcat armistițiul și a tras spre teritoriul israelian. Ultimul schimb de ostatici a avut loc pe parcursul zilei de ieri, dar și în timpul nopții.  Pauza de șapte zile, care a început pe 24 noiembrie și a fost prelungită de două ori, a permis eliberarea a zeci de ostatici israelieni în schimbul a sute de prizonieri palestinieni și a facilitat intrarea ajutorului umanitar în enclava asediată.

Sirenele antiaeriene s-au declanşat la primele ore ale zilei în oraşele israeliene din apropierea Fâșiei Gaza, iar în enclavă au fost raportate explozii puternice și focuri de arme. Mai multe case din orașul Khan Younis au fost lovite, iar civilii spun disperați că tot ce își doresc este ca războiul să se încheie

UPDATE Administrația Joseph Biden este pregătită să le aplice restricții de călătorie coloniștilor israelieni care comit acte de violență contra palestinienilor, în Cisiordania, a afirmat, vineri, un oficial de la Washington, potrivit Gândul.

UPDATE Secretarul american de stat a avertizat că Israelul trebuie să facă pași concreți pentru a asigura protecţia civililor în Gaza, înainte de a-şi relua operaţiunile militare acolo. Antony Blinken a spus că Israelul, care are una dintre cele mai performante armate din lume, este capabil să înfrângă Hamas în timp ce minimizează daunele aduse civililor, scrie Rador.

UPDATE Națiunile Unite au condamnat, vineri, reluarea confruntărilor militare între Israel și grupurile militante Hamas și Jihadul Islamic, cerând intensificarea presiunilor pentru un armistițiu durabil, în timp ce Administrația SUA a anunțat continuarea eforturilor pentru a obține din nou suspendarea ostilităților, scrie Gândul.

UPDATE Armata israeliană a anunțat vineri că, odată cu reluarea luptelor, a făcut o hartă pentru a-i sfătui pe locuitorii din Gaza cu privire la zonele sigure pentru evacuarea lor, potrivit Știripesurse.

UPDATE Iranul a atribuit vineri Israelului şi SUA responsabilitatea pentru reluarea luptelor în Fâșia Gaza, relatează France Presse, citată de Agerpres. Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Nasser Kanani, a declarat printr-un mesaj postat pe reţeaua de socializare X că, „după ce au ucis peste 15.000 de palestinieni, vampirii sioniști au lansat un nou ciclu ucigător cu sprijinul continuu al guvernului american”.

UPDATE Oficialii israelieni au obținut planul Hamas de a efectua un atac fără precedent împotriva Israelului cu mai bine de un an înainte, dar au considerat scenariul nerealist, a susţinut joi New York Times pe baza unor documente secrete.

UPDATE Forțele de Apărare israeliene, IDF, au anunțat în această dimineață că au reluat luptele împotriva Hamas, după ce armistițiul temporar, prelungit deja de două ori, nu a mai fost reînnoit.

UPDATE Cetăţeni din Uruguay, Mexic şi Rusia se numără printre cei opt ostatici israelieni eliberaţi de Hamas în a șaptea zi a armistițiului din Gaza, a anunțat vineri, 1 decembrie, Qatar, mediator al acordului, potrivit Gândul.

UPDATE Reluarea luptelor în Gaza este scenariul de care se temeau cel mai mult agențiile umanitare ale ONU, iar în această dimineață, o echipă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Gaza a descris scenele din spitalele din teritoriu drept „un film de groază”, chiar înainte ca bombardamentele să înceapă din nou. În spitalul al-Ahli din orașul Gaza, pe care OMS l-a vizitat în timpul armistițiului de o săptămână, echipa a raportat pacienți cu „cele mai groaznice răni” zăcând sângerând pe podele, în timp ce cadavrele celor care au fost uciși erau aliniate în parcarea din exterior. Astăzi, OMS spera să coordoneze echipele medicale de urgență pentru a sprijini puținele spitale din Gaza care încă mai funcționează, dar a avertizat că acest lucru este acum „puțin probabil”, notează Rador.

UPDATE Cu o oră înainte ca armistițiul să se încheie, Israelul a declarat că a interceptat o rachetă trasă din Gaza, iar mass-media afiliată Hamas a raportat sunete de explozii şi focuri de armă în nordul enclavei palestiniene. Qatarul şi Egiptul au depus eforturi intense pentru a prelungi armistițiul, după ce joi a avut loc schimbul unui lot de opt ostatici şi 30 de prizonieri palestinieni, notează Mediafax.

UPDATE Serviciul pentru penitenciare din Israel a anunţat că a eliberat încă 30 de deţinuţi palestinieni, conform acordului prelungit de încetare a focului cu Hamas. Joi, în a şaptea zi a pauzei în ostilităti, Hamas a eliberat alţi opt ostatici israelieni. Numele palestinienilor eliberaţi nu au fost comunicate deocamdată, potrivit Rador.

UPDATE Premierul Benjamin Netanyahu a anunțat că autorităților vor mări numărul civililor care au dreptul să poarte arme. Decizia a fost anunțată în urma incidentului produs joi, 30 noiembrie, la Ierusalim. „Guvernul condus de mine va continua să extindă distribuția de arme către cetățeni”, a declarat Netanyahu, potrivit Sky News.

UPDATE Gruparea teroristă Hamas a eliberat încă opt ostatici israelieni joi seară, în cea de a şaptea zi de armistițiu în Gaza. Perioada de încetare a focului convenită inițial era de patru zile, dar părțile au acceptat de două ori extinderea acesteia, de fiecare dată cu puțin timp înainte să expire, notează Rador.

UPDATE Toate privirile sunt ațintite acum asupra generalului în retragere Benny Gantz, fost ministru israelian al apărării, de la care oamenii se așteaptă că va încerca în curând să îi ia locul lui Netanyahu la conducerea Israelului, potrivit Politico.

UPDATE Conflictele s-au extins în două dintre cele mai importante regiuni strategice din lume, care necesită atenția Statelor Unite – în cazul în care China se decide să lanseze un atac împotriva Taiwanului, situația ar putea degenera foarte repede într-un război global pe trei fronturi pentru care SUA și țările aliate nu sunt pregătite, scrie Foreign Policy.

UPDATE În ultima săptămână, sute de camioane cu ajutoare umanitare au intrat în Fâșia Gaza, conform rapoartelor publicate de guvernul israelian și Societatea Semilunii Roșii Palestiniene, însă livrările de alimente, apă, combustibil și medicamente sunt sub nivelul necesar, notează Biziday.

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 55: Armistițiu prelungit în ultima clipă și dronă doborâtă! Hamas revendică atacul din Ierusalim
/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 54: Ostatici eliberați și armistițiu cu focuri de armă! Rusia înarmează puternic Iranul
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii

missing
07 septembrie 2024, ora 22:20

Viena este un fel de Mecca pentru toți cei pasionați de operă. Artiștii care ajung să evolueze pe scenele de acolo ating apogeul carierei, pentru că asta înseamnă să fii printre cei mai buni din lume. Dar puțini sunt cei care știu că și Republica Moldova are o contribuție la formarea patrimoniului cultural al Europei. La opera din Viena a cântat Maria Cebotari, renumita „privighetoarea Basarabiei” , dar și instrumentiști moldoveni cu renume mondial. Cu una dintre violonistele de la Chișinău, stabilite la Viena, faceți cunoștință în reportajul ce urmează. 

Faceți cunoștință cu Alexandra Tîrșu, recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale. Artista vine din Republica Moldova și cântă pe marile scene la o vioară Stradivarius ce datează din 1717. Aceasta i-a fost oferită de fondul Societății Stradivarius de la Chicago. 

Alexandra Tîrșu este absolventa Universității de Muzică din Viena, una dintre cele mai apreciate instituții de profil din lume. După încheierea studiilor a decis să rămână în capitala austriacă, acolo unde, spune ea, arta e la ea acasă. 

„Viena fiind orașul muzicii, aici se află foarte multe săli de concerte frumoase, vestite și importante. Noi ne aflăm aici, lângă Konzerthaus, unde am și evoluat de mai multe ori. Nivelul muzicii e foarte înalt, mai ales muzică clasică. Mereu poți să te duci la un concert seara, găsești în fiecare sală de concert un star. Este și o susținere mare din partea guvernului, foarte multe finanțe se dau pentru artă, proiecte, pentru cultură. Dacă ne uităm puțin, e un oraș de istorie mare și clar că e cu mult mai ușor să faci muzică aici, unde totul te inspiră. Te-ai dus pe o stradă, acolo a trăit Beethoven, te duci pe alta - acolo a trăit Mozart”, a declarat Alexandra Tirsu.

Acum, Alexandra culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Berlin, Hamburg și București până la Seoul, Shanghai și Beijing. Revine, însă, mereu la Viena. 

„În inima Europei, Viena este incontestabil centrul cultural al Austriei și una dintre capitalele mondiale ale muzicii. Operele, concertele și spectacolele de teatru joacă de secole un rol important în viața vieneză, iar mulți compozitori de renume mondial, precum Mozart sau Strauss au trăit și au lucrat în această metropolă. De-a lungul anilor, austriecii au știut să păstreze patrimoniul cultural , dar au lăsat loc și pentru dezvoltare și inovații”.

Mihaela Mocanu, care zilele trecute și-a încheiat mandatul de ambasador în Austria, vorbește cu mândrie despre contribuția artiștilor originari din Republica Moldova la promovarea imaginii țării noastre. 

„Astfel de valori ca Alexandra Tîrșu sau Maria Bunea, Marius Malinețchi sau Marcel Lazăr, care actualmente am înțeles că face concerte în Republica Moldova, și încă avem mulți pe care din economie de timp nu reușesc să le spun numele la toți, aduc o contribuție extraordinară promovării imaginii în Austria, dar totodată și prezentării RM în calitate de țară care aduce valori. RM, cum spuneam, nu este doar un beneficiar al oportunităților UE, dar iată prin artiștii pe care îi avem, RM demonstrează că avem valori care pot aduce contribuție la îmbogățirea diversității culturale europene”, a menționat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Dar nimeni, însă, nu a atins culmile Mariei Cebotari. Născută la Chișinău, la începutul secolului 20, între anii 1930 și 1940, soprana a fost inegalabilă în vremea ei, fiind angajata operei de la Viena până la sfârșitul vieții.

„Deseori eram într-o, nu aș spune că polemică, dar era un fel de concurență între noi, moldovenii și austriecii: cui aparține mai mult Maria Cebotari. Până la urmă am ajuns la înțelegerea că ea ne aparține nouă tuturor, atât timp cât Maria Cebotari a devenit steaua culturii pe care noi, ambele state, le împărtășim”, a declarat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Cifre oficiale arată că în Austria sunt stabiliți doar o mie de moldoveni. Dar pentru că mulți au ajuns aici cu acte românești, ambasada noastră de la Viena crede că ar fi vorba de o diaspora de patru-cinci mii. Mulți dintre aceștia sunt angajați în cadrul organizațiilor internaționale. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.