„Republica Moldova este recunoscătoare României pentru sprijinul constant și proiectele implementate în țara noastră”. Afirmația aparține șefufului diplomației R. Moldova care a venit cu un mesaj de felicitare, cu ocazia Zilei Naționale a României, marcată pe 1 decembrie.
„La Mulți Ani, România! Republica Moldova este recunoscătoare României pentru sprijinul constant și proiectele implementate în țara noastră. De la construcția de drumuri și poduri până la renovarea grădinițelor și școlilor, România a fost și este mereu alături de noi, contribuind la dezvoltarea durabilă a comunităților noastre. La fel, apreciem rolul esențial pe care România îl are în calitatea de principal susținător și avocat al Republicii Moldova în procesul nostru de aderare la Uniunea Europeană.
La mulți ani, România! Fie ca parteneriatul nostru să continue să crească și să se întărească, aducând beneficii durabile tuturor!”, este mesajul lui Popescu.
Ziua Națională a României, marcată la 1 decembrie, este sărbătorită cu mare fast în dreapta Prutului. Cei 105 ani de la Marea Unire vor fi marcați cu o paradă militară, la care vor participa peste 2.400 de militari și specialiști ai MApN, MAI, SRI și SPP, dar și soldați străini vor defila la București, împreună cu peste 150 de mijloace tehnice, în timp ce câteva zeci de aeronave vor survola orașul. În premieră la această paradă vom vedea tancurile franceze Leclerc din Grupul de Luptă NATO condus de Franța în România, noile elicoptere Black Hawk ale SMURD, dar și alte blindate de luptă, sisteme de rachete și mai multe tipuri de avioane F-16.
TV8.md reamintește că pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia a fost convocată Adunarea Națională a Românilor, care a culminat cu Hotărârea de unire necondiționată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce la data de 27 martie 1918 s-a decis unirea Basarabiei, iar pe 28 noiembrie 1918, organul reprezentativ al Bucovinei a votat și el unirea cu țara.
Pe 1 decembrie 1918, se decide astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crișanei și Maramureșului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naționalități și religii.