Entuziasmul celor de la Tiraspol pare să fi scăzut, afirmă vicepremierul pentru Reintegrare. Deși la revenirea din Rusia, Vadim Krasnoselski anunța că Rusia va relua „în curând” livrările de gaz, Oleg Serebrian a declarat la „Cutia Neagră PLUS” că va fi gaz la un moment dat, dar este puțin probabil ca acesta să fie disponibil până la sfârșitul lunii ianuarie.
„Cert e dificil de spus acum, pentru că entuziasmul celor de la Tiraspol pare să fi scăzut și nu există deloc o certitudine că gazul va veni atât de repede. Sigur că la un moment dat gaz va fi, dar așteptarea că gazul va fi în a doua jumătate a lui ianuarie, probabil că e o așteptare neîndreptățită. Înclin totuși să cred că până la urmă se va găsi o soluție și sper că această soluție se va găsi pe malul drept, pentru a scoate din criză energetică regiunea transnistreană”, a declarat Oleg Serebrian.
Viceprim-ministrul crede că soluția optimă acum ar fi utilizarea cărbunelui din Ucraina, dar, a subliniat Serebrian, asta NU înseamnă că Moldova va bloca tranzitul de gaz spre stânga Nistrului:
„Eu cred că, în condițiile actuale, o soluție este utilizarea cărbunelui pentru producerea energiei, oferit de Ucraina dacă va exista posibilitatea. Repet, să nu se înțeleagă greșit această afirmație a mea, pentru că la Tiraspol deseori se scot din context declarațiile pe care le fac la emisiuni la Chișinău, asta nu înseamnă că noi vom crea cumva probleme tranzitului de gaz spre regiunea transnistreană. Vrem să vedem însă că Gazpromul deschide robinetul și permite gazului natural să meargă spre regiunea transnistreană, să vedem încă ce volume vor merge spre regiunea transnistreană, ce statut juridic.
Pentru că constatăm acum că se vorbește despre un gaz umanitar, ceva care rămâne încă destul de neclar pentru noi ce înseamnă. Sper sincer că cel puțin pe palierul energie electrică, o soluție va fi găsită în următoarele 10 zile. Pentru că, cum să spun, resursele pe care le au ei se epuizează, se apropie de sfârșit”.
Întrebat dacă s-ar lua în calcul livrări prin compania Natural Gaz, cu care Tiraspoltransgaz a semnat un contract, Serebrian a enunțat: „Răspunsul a fost dat de instituțiile competente, adică nu eu decid în acest sens, nu sunt decident în domeniul energiei”.
Vicepremierul a subliniat, totuși, că Gazprom trebuie să respecte contractul valabil până în septembrie 2026:
„Am închis ochii atunci când pentru malul drept nu s-a mai oferit gaz, (...) cel puțin ne-am eliberat de această dependență de gazul natural rusesc. Imaginați-vă ce s-ar fi întâmplat acum, în momentul de față, dacă era deconectat și malul drept, și malul stâng, impactul ar fi fost de șoc mult mai mare decât a fost”.
Oleg Serebrian a ținut să remarce că cei care cred că criza energetică ar fi fost soluționată cu o altă guvernare se înșală:
„Prețurile sunt foarte mari, costurile sunt foarte mari, sunt absolut de acord. Împărtășesc această stare și de neliniște și de incertitudine pe care o au oamenii și de nemulțumire legată de prețuri. Guvernul vine cu ajutoare, căutăm soluții ca să compensăm cât se poate.
Vreau să vă zic că dacă la Chișinău era o altă configurație politică și Moscova și-ar fi dorit sau Gazprom și-ar fi dorit să aducă acest gaz, vedeți câte probleme sunt de traseu, de altă natură, deci noi nu avem o frontieră directă cu Federația Rusă ca acest gaz să fi ajuns în Republica Moldova. Oricum se înșală cei care cred că criza energetică ar fi fost soluționată dacă în Chișinău era o altă guvernare, o altă culoare politică”.