Comisia Europeană ar putea fi pregătită să acorde Budapestei 10 miliarde de euro, după ce premierul ungar, Viktor Orban, a amenințat că va face să deraieze planurile Uniunii Europene de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina. Cu toate acestea, Executivul de la Bruxelles a fost îndemnat să nu-l „liniștească” pe Viktor Orbán în așa mod, transmite The Guardian.
Măsurile luate de Executivul de la Budapesta în ultimii ani care au subminat independența instituțiilor democratice, corupția și presupusa cheltuire abuzivă a fondurilor europene au determinat omisia Europeană să blocheze aproximativ 27 de miliarde de euro care trebuiau să fie alocate Ungariei.
Astfel, într-un pas care probabil va alimenta frustrarea susținătorilor statului de drept, Comisia a semnalat că ar putea fi pregătită să deblocheze până la 10 miliarde de euro, aparent ca urmare a progreselor înregistrate în ceea ce privește reformele judiciare.
Acțiunea are loc înainte de o reuniune a liderilor europeni programată pentru data de 14 decembrie, când cei 27 de șefi de guvern din UE urmează să discute un pachet de ajutor propus de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, modificări ale bugetului blocului și dacă să aprobe sau nu deschiderea negocierilor de aderare cu Kievul, Chișinăul și Sarajevo.
Un diplomat al UE, care a vorbit sub condiția anonimatului, crede că decizia de dezghețare nu va fi luată din cauza presiunii asupra Ucrainei.
„Comisia trece la asta pentru că nu au altă opțiune. Dacă Ungaria lucrează în parte, atunci comisia nu are de ales decât să dea banii”, a spus diplomatul.
Daniel Freund, un deputat german care reprezintă Verzii în Parlamentul European și un critic al guvernului Orbán, a îndemnat luni UE să nu cedeze în fața amenințărilor lui Orbán.
„Guvernul Orbán nu a îndeplinit reformele necesare. Nu trebuie să dăm niciun ban. Dacă Comisia decide altfel, este doar dintr-un singur motiv: încearcă să îl liniștească pe Orbán, care a exagerat complet amenințând cu veto”, a spus acesta.
Totodată, parlamentarul german, a avertizat că deblocarea fondurilor pentru Ungaria în această etapă ar putea crea un precedent riscant.
„Dacă Orbán reușește, alții îi vor urma exemplul și vor abuza de vetoul lor”, a spus el, adăugând: „Va slăbi semnificativ Uniunea Europeană în viitor”.
Premierul ungar Viktor Orban i-a trimis o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, în care îi cere ca UE să renunţe la eforturile de a pune deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina pe agenda summitului de la Bruxelles de săptămâna viitoare, transmite Bloomberg.
„Există aşteptări că, la summit, Consiliul European poate şi trebuie să decidă cu privire la începerea negocierilor de aderare cu Ucraina”, spune Orban în scrisoarea sa către preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care are data de luni şi a fost văzută de Bloomberg.
„Având în vedere nivelul actual al pregătirilor politice şi tehnice, aceste aşteptări sunt nefondate”, adaugă premierul Ungariei.
Deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina necesită sprijinul unanim al tuturor celor 27 de state membre ale UE.
Este a doua încercare a lui Orban de a face presiuni asupra şefului Consiliului UE pentru a regândi imboldul de a sprijini Ucraina şi vine în momentul în care ţara se confruntă cu o incertitudine tot mai mare în ceea ce priveşte livrarea de ajutor şi finanţare din partea aliaţilor săi occidentali, notează Bloomberg.
Noua solicitare nu va face decât să consolideze poziţia lui Orban ca principal antagonist în UE. Premierul ungar a subminat unitatea occidentală prin încheierea de acorduri energetice cu Rusia, prin încercarea de a limita ajutorul acordat Ucrainei, prin întârzierea extinderii NATO şi prin solicitarea publică adresată Bruxelles-ului de a elimina sancţiunile economice impuse Moscovei, scrie News.ro.
Premierul ungar s-a opus cu vehemență deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina, după ce Comisia Europeană a decis la începutul lunii noiembrie să recomande deschiderea acestor discuții.
Liderii UE se întâlnesc pe 14 și 15 decembrie și urmează să decidă dacă e cazul să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.