Războiul continuă, iar armata israeliană avansează cu forțele terestre în sudul Gazei. Compania palestiniană de telecomunicaţii Paltel a anunţat luni seara că „toate serviciile de telecomunicaţii din Fâşia Gaza” sunt blocate din cauza „unei avarii survenite la principalele reţele de fibră de partea israeliană”, relatează AFP. În alt context, reprezentantele israeliană şi palestiniană la ONU s-au acuzat reciproc, luni, în Consiliul Drepturilor Omului, la Geneva, de „genocid” în războiul dintre Israel și Hamas, relatează News.ro.
UPDATE Ostaticii au primit tranchilizante precum Clonex și alte „vitamine” de la Hamas pentru a „părea fericiți” în timpul escortării lor din captivitate pe teritoriul israelian, potrivit Dr. Hagar Mizrahi, șeful diviziei medicale a Ministerului Sănătății din Israel, relatează Jerusalem Post. Ministerul Sănătății a analizat cazurile celor care s-au întors, ceea ce l-a determinat pe președintele Comisiei de Sănătate din Knesset, Yoni Meshariki, să ceară publicarea unui raport detaliat care să prezinte constatările medicale ale ostaticilor întorși în țară organizațiilor de sănătate din întreaga lume. Mizrahi a declarat în fața comisiei că spitalele implicate în primirea ostaticilor eliberați au documentat o serie de crime de război comise de Hamas în ceea ce privește starea de sănătate a celor răpiți. „Unele dintre aceste crime sunt înfometarea, lipsa de tratament medical și încătușarea prelungită”, a adăugat un purtător de cuvânt suplimentar în timpul reuniunii.
UPDATE Haaretz relatează că o rachetă a lovit o clădire din orașul israelian Ashkelon, care se află pe coasta de nord a Fâșiei Gaza, potrivit Times of Israel. Serviciul de ambulanță Magen David Adom spune că două femei în vârstă de 60 de ani au suferit răni ușoare provocate de schije după ce o rachetă lansată de teroriști din Gaza a lovit direct o clădire din Ashkelon. Serviciul spune că alte trei persoane, inclusiv doi copii, au suferit atacuri acute de anxietate, dar sunt nevătămate fizic.
UPDATE Greta Thunberg a acuzat Israelul că a comis crime de război și genocid în Fâșia Gaza, cerând încetarea „violenței inescuzabile” la câteva zile după ce forțele israeliene au reluat atacurile împotriva grupării militante palestiniene Hamas. „Uciderile oribile ale civililor israelieni de către Hamas nu pot legitima în niciun fel crimele de război în curs ale Israelului”, a spus activistul suedez într-un articol de opinie publicat marți în mai multe magazine. „Genocidul nu este autoapărare și nici nu este în niciun fel un răspuns proporțional.”. Thunberg, pe care Israelul a criticat-o pentru că și-a arătat public sprijinul pentru cauza palestiniană, a respins acuzațiile că mișcarea ei activistă, Fridays for Future, ar fi „radicalizată” sau „devenită politică”.
UPDATE Israelul se aşteaptă la lupte dificile în noua etapă a războiului său din Gaza, dar este deschis la „feedbackul constructiv” în ceea ce priveşte reducerea daunelor provocate civililor, atât timp cât sfaturile sunt în concordanţă cu obiectivul său de a distruge Hamas, a declarat marţi un purtător de cuvânt al guvernului, citat de Reuters. „Mergem înainte cu a doua etapă acum. O a doua etapă care va fi dificilă din punct de vedere militar”, a declarat Eylon Levy. Forţele israeliene au început să opereze în zona sudică a Fâşiei Gaza, condusă de Hamas, unde în ultimul timp, la recomandarea Israelului, au venit aproximativ 1 milion de oameni care s-au refugiat din zonele nordice intens bombardate.
UPDATE Forțele de Apărare ale Israelului susțin că trupele au avansat în zona Jebaliya din nordul Fâșiei Gaza, într-un mesaj pe canalul său de Telegram. Brigada 551 și forțele speciale ale Marinei Shayetet13 au efectuat un raid asupra sediului general al securității Hamas din zonă.
UPDATE Franța a anunțat că îngheață pe o perioadă de șase luni activele liderului mișcării Hamas, considerat „creierul” atacului din 7 octombrie, scrie Mediafax.
UPDATE Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunțat că vor lua o „pauză tactică locală” în zona Rafah din sudul Fâșiei Gaza până la ora 14:00, relatează Sky News. „Locuitorii din Gaza au fost instruiți să evite utilizarea drumului Salah al-Din și au fost redirecționați către alte rute. O pauză tactică locală va intra în vigoare astăzi în zona Rafah până la ora 14:00, pentru a permite intrarea de noi ajutoare umanitare”, a anunțat IDF într-un mesaj pe rețeaua X, fostul Twiter.
UPDATE Emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad al-Thani, a calificat campania militară a Israelului în Gaza drept un „genocid” și a declarat că este o rușine faptul că comunitatea internațională nu a oprit „această crimă odioasă”. Al Jazeera transmite că, în comentariile făcute la deschiderea summitului Consiliului de cooperare al Golfului de la Doha, al-Thani a spus: „Forțele de ocupație ale Israelului au încălcat toate valorile politice, etice și umanitare. Este o rușine pentru comunitatea internațională să permită ca această crimă odioasă să continue.”
UPDATE Hamas a planificat atacul din 7 octombrie timp de ani de zile, întocmind hărţi detaliate cu ajutorul spionilor din interiorul Israelului, este concluzia la care a ajuns armata ţării, după ce a examinat cantităţi uriaşe de telefoane, carnete de notiţe şi documente confiscate de la luptători căzuţi pe câmpul de luptă şi în Gaza, relatează The Guardian. Potrivit sursei, Hamas a avut un informator în Israel care i-a furnizat planurile unei baze militare din apropierea Fâşiei Gaza. Astfel de detalii nu ar fi putut fi furnizate fără „cunoştinţe din interior”, potrivit armatei israeliene, care a recuperat numeroase documente din ascunzătorile Hamas şi de la teroriştii neutralizaţi în timpul raidului.
UPDATE Uniunea Europeană se confruntă în prezent cu un risc terorist sporit ca urmare a războiului din Gaza, a afirmat marţi comisarul UE pentru afaceri interne, Ylva Johansson, relatează dpa, potrivit. „Cu războiul dintre Israel şi Hamas şi polarizarea pe care o provoacă în societatea noastră, cu sezonul de vacanţe care vine, există un uriaş risc de atacuri teroriste în Uniunea Europeană”, a spus Johansson, la sosirea la reuniunea miniştrilor de interne din UE de la Bruxelles. Ea a făcut referire la atacul cu cuţitul produs sâmbătă la Paris, în care un turist german a fost ucis şi alte două persoane au fost rănite, precum şi la alte incidente anterioare.
UPDATE Zeci de mii de palestinieni strămutați au sosit în Rafah, la granița cu Egiptul, în ultimele două zile, a transmis Organizația Națiunilor Unite, scrie CNN. Declarația vine după ce armata israeliană a spus duminică că își extinde operațiunile terestre în toată Gaza. „Având în vedere că adăposturile din orașul Rafah și-au depășit cu mult capacitatea, majoritatea nou veniților, strămutați, stau pe străzi și în zonele goale din oraș, unde au ridicat corturi și adăposturi improvizate”, a comunicat Agenția ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA). Agenția a avertizat cu privire la răspândirea bolilor din cauza supraaglomerării și a condițiilor sanitare precare din adăposturi și spune că s-au înmulțit bolile și afecțiunile transmisibile, cum ar fi diareea, infecțiile respiratorii acute, infecțiile cutanate. Din cauza lipsei condițiilor de igienă, s-au înmulțit păduchii.
UPDATE O rachetă lansată cel mai probabil de militanţii Hamas în timpul atacului lor din 7 octombrie asupra Israelului a lovit o bază militară israeliană unde, potrivit experţilor, s-ar afla multe dintre rachetele cu capacitate nucleară ale ţării, potrivit unei analize vizuale a urmărilor atacului realizată de The New York Times. Deşi rachetele în sine nu au fost lovite, impactul loviturii de la baza Sdot Micha din centrul Israelului a declanşat un incendiu care s-a apropiat de depozitele cu rachete şi alte arme sensibile. Israelul nu a recunoscut niciodată existenţa arsenalului său nuclear, deşi avertizori de integritate israelieni, oficialii americani şi analiştii de imagini din satelit sunt cu toţii de acord că ţara deţine cel puţin un număr mic de arme nucleare.
UPDATE Armata israeliană a negat marţi că a cerut Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) să golească în termen de 24 de ore un depozit cu ajutoare medicale din sudul Fâşiei Gaza, aşa cum a susţinut secretarul general al organizaţiei, transmite AFP. „Astăzi, OMS a primit o notificare de la Forţele de apărare ale Israelului pentru a ne scoate proviziile din depozitul nostru medical din sudul Fâşiei Gaza în 24 de ore deoarece operaţiunile la sol îl vor face inutilizabil”, a anunţat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe reţeaua de socializare X ( fost Twitter). „Solicităm Israelului să retragă acest ordin şi să ia toate măsurile posibile pentru a proteja civilii şi infrastructura civilă, inclusiv spitalele şi instalaţiile umanitare”, a adăugat el.
UPDATE Agenţia franceză de ştiri, Agence-France-Presse, citând o informare pentru presa străină a unor înalţi oficiali militari israelieni, a relatat luni că armata israeliană consideră că aproximativ doi civili au fost ucişi în Gaza pentru fiecare militant Hamas. Întrebat de CNN despre acest raport, purtătorul de cuvânt al IDF, locotenent-colonelul Jonathan Conricus, a declarat: "Pot confirma raportul. Şi pot spune că, dacă este adevărat, şi cred că cifrele noastre vor fi coroborate - dacă comparaţi acest raport cu orice alt conflict în teren urban între o armată şi o organizaţie teroristă care foloseşte civili ca scuturi umane şi care este încorporată în populaţia civilă, veţi constata că acest raport este extraordinar, extrem de pozitiv şi poate unic în lume."
UPDATE Consiliul Național de Securitate al Israelului a ridicat nivelul de avertizare de călătorie pentru mai multe țări din Europa, printre care Franța, Marea Britanie și Germania, relatează publicația Haaretz. Creșterea nivelului de avertizare la doi din cinci indică o „amenințare potențială” la adresa călătorilor israelieni în aceste țări. „Nu le spunem israelienilor să nu meargă în Europa, ci să fie mai atenți decât de obicei”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Consiliului de Securitate. Turiștii au fost sfătuiți să „evite să expună semne israeliene și evreiești și să evite adunările”, dar nu li s-a interzis participarea la evenimentele de Hanukkah organizate în locuri sigure, a mai transmis instituția.
UPDATE Prelungirea armistiţiului în Fâşia Gaza a eşuat pentru că mişcarea islamistă palestiniană Hamas, suspectată de violuri şi de violenţe sexuale asupra ostaticelor în timpul atacului său din 7 octombrie, nu vrea ca femeile să depună mărturie, spune purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, conform AFP. Poliţia israeliană a anunțat că anchetează posibile violenţe sexuale comise pe 7 octombrie de combatanţi ai Hamas, printre care violuri în grup sau mutilări de cadavre. Până acum, anchetatorii israelieni au adunat „peste 1.500 de mărturii şocante şi tulburătoare”, a declarat o poliţistă săptămâna trecută, în Parlamentul israelian. Ea a vorbit despre fete care au fost găsite fără haine şi s-a referit la mărturii privind violul colectiv, mutilarea şi uciderea unei tinere. Hamas a respins aceste acuzaţii, calificându-le drept „minciuni”.
UPDATE Israelul a asamblat un sistem amplu de pompe ce ar putea fi folosit pentru a inunda tunelurile utilizate de gruparea militantă Hamas sub Fâşia Gaza, în încercarea de a-i alunga pe luptătorii palestinieni, a relatat luni Wall Street Journal (WSJ), citând oficiali americani, potrivit Reuters. La jumătatea lunii noiembrie, armata israeliană a finalizat montarea a cel puţin cinci pompe la un kilometru şi jumătate nord de tabăra de refugiaţi Al-Shati. Aceste mecanisme ar putea pompa mii de metri cubi de apă pe oră, inundând tunelurile în câteva săptămâni, potrivit raportului. Nu este clar dacă Israelul va lua în considerare utilizarea pompelor înainte ca toţi ostaticii să fie eliberaţi, potrivit articolului din WSJ. Hamas a declarat anterior că a ascuns captivi în "locuri sigure şi în tuneluri".
UPDATE Armata israeliană a anunțat că a pierdut încă trei militari în luptele cu Hamas din Fâșia Gaza, relatează The Times of Israel. Cei trei militari uciși sunt sergentul Yakir Yedidya Schenkolewski, de 21 de ani, căpitanul Eitan Fisch, de 23 de ani, și sergentul-major Tuval Yaakov Tsanani, de 20 de ani. În total, 78 de militari israelieni au murit de la începutul ofensivei terestre din Fâșia Gaza. Armata a mai precizat că alți patru soldați au fost grav răniți în timpul luptelor din nordul Gaza.
UPDATE Agenţia franceză de ştiri, Agence-France-Presse, citând o informare pentru presa străină a unor înalţi oficiali militari israelieni, a relatat luni că armata israeliană consideră că aproximativ doi civili au fost ucişi în Gaza pentru fiecare militant Hamas. Întrebat de CNN despre acest raport, purtătorul de cuvânt al IDF, locotenent-colonelul Jonathan Conricus, a declarat: "Pot confirma raportul. Şi pot spune că, dacă este adevărat, şi cred că cifrele noastre vor fi coroborate - dacă comparaţi acest raport cu orice alt conflict în teren urban între o armată şi o organizaţie teroristă care foloseşte civili ca scuturi umane şi care este încorporată în populaţia civilă, veţi constata că acest raport este extraordinar, extrem de pozitiv şi poate unic în lume."
UPDATE Anchetatorii israelieni care investighează consecințele atacurilor brutale efectuate de Hamas în data de 7 octombrie au găsit dovezi de violențe sexuale și mutilări din partea atacatorilor. Victimele actelor de violență sexuale și a mutilărilor au fost atât femei, cât și bărbați, relatează Daily Mail, citând-o pe Yael Sherer, o purtătoare de cuvânt a grupului de sprijin pentru Supraviețuitorii violențelor sexuale din Israel. Potrivit lui Sherer, există atât dovezi fizice, cât și relatări ale martorilor despre aceste acte odioase comise de teroriștii Hamas și Jihadului Islamic. „Teroriștii s-au asigurat că îi dezonorează pe acești oameni”, a declarat activita israeliană într-un interviu acordat pentru BBC.
UPDATE Autoritățile israeliene investighează acuzațiile unor cercetători americani potrivit cărora unii investitori ar fi știut de planul Hamas de a ataca Israelul pe 7 octombrie și ar fi folosit aceste informații pentru a profita de pe urma valorilor mobiliare israeliene, conform Reuters. În urma cercetărilor efectuate de profesorii de drept Robert Jackson Jr. de la Universitatea din New York și Joshua Mitts de la Universitatea Columbia, au constatat vânzări semnificative de acțiuni în lipsă înainte de atacurile care au declanșat un război care ține de aproape două luni. „Cu câteva zile înainte de atac, traderii păreau să anticipeze evenimentele care urmau să aibă loc”, au scris aceștia, făcând referire la interesul de a vinde în lipsă acțiuni de la MSCI Israel Exchange Traded Fund (ETF), care „a crescut brusc și semnificativ” pe 2 octombrie, potrivit datelor Autorității de reglementare a industriei financiare (FINRA).