Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1056: Risc în Europa, atac masiv în Rusia și așteptările de la Trump. Biden îl ia peste picior pe Putin

Jurnaliștii TV8, Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, dezvăluie curajul eroilor din Ucraina în „Drumul războiului”: Data premierei

missing
12 iunie 2023, ora 18:20

S-au aflat în Ucraina încă din primele zile ale războiului. Jurnaliștii TV8, Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, au străbătut mii de kilometri, au înregistrat sute de ore de material video și s-au întâlnit cu oameni care au devenit, între timp, adevărați eroi. 

Acum, ei pregătesc lansarea unui film documentar impresionant - „Drumul războiului: Irpin”, care aduce în prim-plan poveștile oamenilor care înfruntă cu un curaj supraomenesc ororile războiului și care trăiesc într-o realitate dură, unde fiecare clipă este o luptă pentru supraviețuire. Premiera va avea loc pe 13 iunie, ora 18:00, la Cinematograful Odeon, iar ulterior, filmul va fi prezentat publicului larg.

Procesul de filmare a documentarului „Drumul Războiului: Irpin” a fost un efort intens și dedicat al jurnaliștilor Viorica Tătaru și Andrei Captarenco. Aceștia au început filmările în luna aprilie 2022 și au înregistrat imagini timp de aproape un an. 

Scopul lor a fost de a captura povestea eroilor filmului, Sașa și Marina, în diferite momente ale vieții lor, și de a documenta schimbările care au avut loc atât în viața lor, cât și în întreaga națiune ucraineană pe durata războiului cumplit. Pentru aceasta, cei doi au vizitat orașul Irpin de 14 ori.

„Războiul este cel mai urât lucru de care este capabil omul. Nu există nicio crimă care nu se întâmplă în timpul războiului, dar, în același timp, nu există nici limite de vitejie și bunătate între oameni și pentru oameni”, ne-a spus Andrei.

În mijlocul terorii, jurnaliștii Viorica și Andrei au decis să rămână în Ucraina. Au avut o misiune importantă - să ofere tuturor informații precise și să le permită să înțeleagă corect evenimentele.

„Pentru munca jurnalistică este important să te afli acolo unde se întâmplă ceva, să vezi cu ochii tăi, să înțelegi ce simt oamenii, ca să poți transmite informațiile corect. Încă din prima zi de război, am decis să adunăm materiale, să documentăm despre tot ce vedem, pentru că trăim momente istorice. Mai ales că propaganda rusă distorsionează realitatea și prezintă informațiile neverificate. De aceea, am simțit că e datoria noastră să ne implicăm, să luăm atitudine”, a declarat Viorica.

„Acest război m-a prins în Mariupol și din primele clipe, am văzut și am simțit că spațiul informațional este la fel de agresiv, poate chiar mai dur. Am decis împreună cu Viorica să rămânem în Ucraina și să trimitem informații pentru cei care au încredere în noi și care își făceau griji, pentru că erau dezorientați și dezinformați despre ce se întâmplă în Ucraina”, a afirmat Andrei.

Jurnaliștii TV8 ne-au mărturisit și cele mai emoționante momente pe care le-au trăit în cele mai fierbinți puncte de pe front.

„Cel mai emoționat moment l-am trăit în Herson, în ajunul Crăciunului, când au căzut câteva rachete chiar în centrul orașului. Am fost foarte aproape de explozie, dar am scăpat nevătămați”, ne-a spus Viorica.

„Când ești acolo, orice clipă trăită are o încărcătură deosebită, dar ce nu voi uita niciodată e prima clipă din dimineața de 24 februarie, când am realizat că a început un război adevărat, nu cel din filme și povești, ziua de 24 februarie 2022, când am nimerit sub o rafală de rachete care au lovit orașul Herson, în piața din centrul orașului, unde au murit lângă noi 7 persoane și alte peste 50 au fost rănite”, a relatat Andrei.

Realitatea crudă a războiului i-a schimbat.

„Războiul ne-a transformat pe toți în egală măsură, nimeni nu a rămas neafectat. Eu am simțit că această experiență m-a făcut mai puternică, mai rezistentă, mai echilibrată poate”, a subliniat Viorica.

„Cu siguranță, am devenit alt om decât eram înainte de 24 februarie 2022. Nu știu încă ce anume a schimbat din mine războiul, dar sigur nu sunt același cum eram și cum gândeam”, a zis Andrei.

Viorica a evidențiat că principalul obiectiv al documentarului a fost de a observa și înțelege transformarea profundă a poporului ucrainean.

„Prin filmul documentar pe care l-am realizat, ne-am propus să vedem și transformarea poporului ucrainean la care am asistat din prima zi, i-am văzut cum s-au consolidat ca națiune și cum sunt dispuși să treacă prin greutăți de nedescris pentru a-și obține libertatea. Eroii filmului nostru sunt doar un exemplu din cele 40 de milioane de locuitori ai Ucrainei”, a povestit Viorica.

Iar Andrei ne-a spus că filmul nu urmărește să transmită un mesaj personal, ci să pună în lumina reflectoarelor poveștile oamenilor care au fost afectați de conflictele devastatoare din Ucraina.

„Nu era ideea să transmit eu un mesaj, am fost acolo ca să întreb ce mesaje au oamenii rămași într-o clipă, fără nicio vină, fără cei dragi, fără case, viața cu care erau obișnuiți și în care erau fericiți. Vă invit să vizionați filmul ca să înțelegeți despre ce vorbesc”, a punctat Andrei.

Pe lângă lansarea filmului, Viorica Tataru și Andrei Captarenco pregătesc și alte evenimente legate de proiectul lor. În curând, va avea loc o expoziție de fotografii la Muzeul de Artă, care va completa povestea filmului.

Viorica Tătaru și Andrei Captarenco au fost desemnați printre cei mai buni jurnaliști ai anului 2023. Colegii noștri au fost premiați pentru cea mai bună reflectare în presă a războiului din Ucraina.

Cei doi au mai fost apreciați pentru curaj civic de Casa Regală din România, o premieră pentru Republica Moldova.

Viorica și Andrei sunt și deținătorii „Premiului Tudor Iașcenco” 2022, oferit de Asociația Presei Independente pentru curaj și demnitate în exercitarea misiunii de jurnalist.

Documentarul ce îl vor lansa, „Drumul războiului: Irpin”, a ajuns la Festivalul Internațional de Film și Producție Audiovizuală de la Roma, concurând pentru titlul de cea mai așteptată producție europeană, alături de alte cinci filme realizate pe continent.

Jurnaliștii TV8, Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, în cele mai fierbinți puncte de pe front: Frică, curaj și inspirație

Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/VIDEO/ Preț record al benzinei la început de 2025 în Moldova: Legătura cu sancțiunile SUA impuse Rusiei și două fenomene interne
/VIDEO/ Preț record al benzinei la început de 2025 în Moldova: Legătura cu sancțiunile SUA impuse Rusiei și două fenomene interne
/PROMO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității: De la 19:55 la „Alo, TV8”
/PROMO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității: De la 19:55 la „Alo, TV8”
Președinta a dat-o în judecată pe cetățeana care i-a denigrat bunicul într-o postare pe Facebook. Când are loc prima ședință
Președinta a dat-o în judecată pe cetățeana care i-a denigrat bunicul într-o postare pe Facebook. Când are loc prima ședință
/VIDEO/ Cine este noua prezentatoare de la „Iubește viața”: Proiectul îndrăgit revine cu un nou sezon la TV8
/VIDEO/ Cine este noua prezentatoare de la „Iubește viața”: Proiectul îndrăgit revine cu un nou sezon la TV8
/VIDEO/ S-au găsit soluții! Malul drept va rezista fără energie de urgență pe 14 ianuarie. Anunțul Energocom
/VIDEO/ S-au găsit soluții! Malul drept va rezista fără energie de urgență pe 14 ianuarie. Anunțul Energocom

/INFOGRAFIC/ Topul mărfurilor din Moldova importate și exportate în 2024: Câte miliarde de lei au valorat produsele

missing
14 ianuarie 2025, ora 16:38

Serviciul Vamal al Republicii Moldova a publicat topul mărfurilor importate și exportate în anul 2024. Astfel, valoarea mărfurilor aduse în țară depășește 175 de miliarde de lei, iar al celor scoase - 107 de miliarde.

Astfel, top trei mărfuri importate în Republica Moldova sunt:

  • combustibili, uleiuri minerale și produse petroliere în valoare de 27,4 miliarde de lei;
  • autovehicule în sumă de 14,7 miliarde de lei;
  • aparate și dispozitive mecanice de 13,4 miliarde lei.

În total, valorea mărfurilor importate în 2024 a atins 175,1 miliarde de lei.

Legat de exporturi, cele mai populare mărfuri sunt:

  • mașini, aparate și echipamente electrice în valoare de 9,5 miliarde de lei;
  • semințe oleaginoase în sumă de 7 miliarde de lei;
  • cereale de 5,6 miliarde de lei.

Astfel, valoarea totală a mărfurilor exportate a fost de 107, 7 miliarde de lei.

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/PROMO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității: De la 19:55 la „Alo, TV8”
/PROMO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității: De la 19:55 la „Alo, TV8”
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări
/VIDEO/ Cine este noua prezentatoare de la „Iubește viața”: Proiectul îndrăgit revine cu un nou sezon la TV8
/VIDEO/ Cine este noua prezentatoare de la „Iubește viața”: Proiectul îndrăgit revine cu un nou sezon la TV8
/VIDEO/ Oficial! Ziua din care moldovenii cu cetățenie română vor călători fără vize în SUA
/VIDEO/ Oficial! Ziua din care moldovenii cu cetățenie română vor călători fără vize în SUA

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.