S-au aflat în Ucraina încă din primele zile ale războiului. Jurnaliștii TV8, Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, au străbătut mii de kilometri, au înregistrat sute de ore de material video și s-au întâlnit cu oameni care au devenit, între timp, adevărați eroi.
Acum, ei pregătesc lansarea unui film documentar impresionant - „Drumul războiului: Irpin”, care aduce în prim-plan poveștile oamenilor care înfruntă cu un curaj supraomenesc ororile războiului și care trăiesc într-o realitate dură, unde fiecare clipă este o luptă pentru supraviețuire. Premiera va avea loc pe 13 iunie, ora 18:00, la Cinematograful Odeon, iar ulterior, filmul va fi prezentat publicului larg.
Procesul de filmare a documentarului „Drumul Războiului: Irpin” a fost un efort intens și dedicat al jurnaliștilor Viorica Tătaru și Andrei Captarenco. Aceștia au început filmările în luna aprilie 2022 și au înregistrat imagini timp de aproape un an.
Scopul lor a fost de a captura povestea eroilor filmului, Sașa și Marina, în diferite momente ale vieții lor, și de a documenta schimbările care au avut loc atât în viața lor, cât și în întreaga națiune ucraineană pe durata războiului cumplit. Pentru aceasta, cei doi au vizitat orașul Irpin de 14 ori.
„Războiul este cel mai urât lucru de care este capabil omul. Nu există nicio crimă care nu se întâmplă în timpul războiului, dar, în același timp, nu există nici limite de vitejie și bunătate între oameni și pentru oameni”, ne-a spus Andrei.
În mijlocul terorii, jurnaliștii Viorica și Andrei au decis să rămână în Ucraina. Au avut o misiune importantă - să ofere tuturor informații precise și să le permită să înțeleagă corect evenimentele.
„Pentru munca jurnalistică este important să te afli acolo unde se întâmplă ceva, să vezi cu ochii tăi, să înțelegi ce simt oamenii, ca să poți transmite informațiile corect. Încă din prima zi de război, am decis să adunăm materiale, să documentăm despre tot ce vedem, pentru că trăim momente istorice. Mai ales că propaganda rusă distorsionează realitatea și prezintă informațiile neverificate. De aceea, am simțit că e datoria noastră să ne implicăm, să luăm atitudine”, a declarat Viorica.
„Acest război m-a prins în Mariupol și din primele clipe, am văzut și am simțit că spațiul informațional este la fel de agresiv, poate chiar mai dur. Am decis împreună cu Viorica să rămânem în Ucraina și să trimitem informații pentru cei care au încredere în noi și care își făceau griji, pentru că erau dezorientați și dezinformați despre ce se întâmplă în Ucraina”, a afirmat Andrei.
Jurnaliștii TV8 ne-au mărturisit și cele mai emoționante momente pe care le-au trăit în cele mai fierbinți puncte de pe front.
„Cel mai emoționat moment l-am trăit în Herson, în ajunul Crăciunului, când au căzut câteva rachete chiar în centrul orașului. Am fost foarte aproape de explozie, dar am scăpat nevătămați”, ne-a spus Viorica.
„Când ești acolo, orice clipă trăită are o încărcătură deosebită, dar ce nu voi uita niciodată e prima clipă din dimineața de 24 februarie, când am realizat că a început un război adevărat, nu cel din filme și povești, ziua de 24 februarie 2022, când am nimerit sub o rafală de rachete care au lovit orașul Herson, în piața din centrul orașului, unde au murit lângă noi 7 persoane și alte peste 50 au fost rănite”, a relatat Andrei.
Realitatea crudă a războiului i-a schimbat.
„Războiul ne-a transformat pe toți în egală măsură, nimeni nu a rămas neafectat. Eu am simțit că această experiență m-a făcut mai puternică, mai rezistentă, mai echilibrată poate”, a subliniat Viorica.
„Cu siguranță, am devenit alt om decât eram înainte de 24 februarie 2022. Nu știu încă ce anume a schimbat din mine războiul, dar sigur nu sunt același cum eram și cum gândeam”, a zis Andrei.
Viorica a evidențiat că principalul obiectiv al documentarului a fost de a observa și înțelege transformarea profundă a poporului ucrainean.
„Prin filmul documentar pe care l-am realizat, ne-am propus să vedem și transformarea poporului ucrainean la care am asistat din prima zi, i-am văzut cum s-au consolidat ca națiune și cum sunt dispuși să treacă prin greutăți de nedescris pentru a-și obține libertatea. Eroii filmului nostru sunt doar un exemplu din cele 40 de milioane de locuitori ai Ucrainei”, a povestit Viorica.
Iar Andrei ne-a spus că filmul nu urmărește să transmită un mesaj personal, ci să pună în lumina reflectoarelor poveștile oamenilor care au fost afectați de conflictele devastatoare din Ucraina.
„Nu era ideea să transmit eu un mesaj, am fost acolo ca să întreb ce mesaje au oamenii rămași într-o clipă, fără nicio vină, fără cei dragi, fără case, viața cu care erau obișnuiți și în care erau fericiți. Vă invit să vizionați filmul ca să înțelegeți despre ce vorbesc”, a punctat Andrei.
Pe lângă lansarea filmului, Viorica Tataru și Andrei Captarenco pregătesc și alte evenimente legate de proiectul lor. În curând, va avea loc o expoziție de fotografii la Muzeul de Artă, care va completa povestea filmului.
Viorica Tătaru și Andrei Captarenco au fost desemnați printre cei mai buni jurnaliști ai anului 2023. Colegii noștri au fost premiați pentru cea mai bună reflectare în presă a războiului din Ucraina.
Cei doi au mai fost apreciați pentru curaj civic de Casa Regală din România, o premieră pentru Republica Moldova.
Viorica și Andrei sunt și deținătorii „Premiului Tudor Iașcenco” 2022, oferit de Asociația Presei Independente pentru curaj și demnitate în exercitarea misiunii de jurnalist.
Documentarul ce îl vor lansa, „Drumul războiului: Irpin”, a ajuns la Festivalul Internațional de Film și Producție Audiovizuală de la Roma, concurând pentru titlul de cea mai așteptată producție europeană, alături de alte cinci filme realizate pe continent.