Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1057: „Rachetă în Moldova”, alertă națională, pene de curent și lupte grele! ISW: Rusia nu va renunța

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 652: Atac lângă Moldova, cadou lui Putin și alerta de la Zelenski! NATO anunță planul de iarnă al Rusiei

07 decembrie 2023, ora 15:09

Ziua 652 a războiului din Ucraina a început cu un atac rusesc cu drone la granița României, în apropiere de Republica Moldova. Infrastructura portuară ucraineană de la Dunăre a fost lovită într-un bombardament cu drone. Exploziile au avariat un depozit de cereale și mai multe camioane aflate în zonă. Un șofer de TIR a fost ucis în acest atac. În ultimele 24 de ore, au avut loc 91 de ciocniri între armata ucraineană și ocupanții ruși, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Luptătorii ucraineni au respins atacurile rusești în direcțiile Kupiansk, Limansk, Avdiivka, Maryinsky, Bahmut, Șahtarsk și Zaporojie. 

Între timp, SUA anunță un nou pachet de armament pentru Ucraina, de 175 milioane de dolari. Acest pachet de ajutor militar - „unul dintre ultimele pe care SUA le poate oferi”, a transmis Antony Blinken, potrivit Sky News, iar Marea Britanie a anunțat un ajutor de alte 37 de milioane de euro. De asemenea, a mai anunțat și un nou pachet de sancțiuni în care sunt vizați oamenii lui Putin. Totodată, Congresul american a eşuat miercuri în adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari reclamat cu insistență de preşedintele Joe Biden, conținând fonduri pentru Ucraina şi Israel, notează AFP. Preşedintele rus Vladimir Putin mizează pe "colapsul" sprijinului occidental pentru Ucraina, a declarat miercuri Volodimir Zelenski în faţa liderilor G7, menţionând că armata rusă a "crescut semnificativ presiunea" pe front, relatează AFP.

UPDATE 17:55 O instanță rusă a prelungit joi până la 13 martie perioada de detenție a doi avocați ai lui Alexei Navalnîi, potrivit unui comunicat al tribunalului. Avocații, Alexei Liptser și Vadim Kobzev, au fost acuzați că sunt membri ai unui grup extremist. EI sunt acuzați că s-au folosit de accesul lor la Navalnîi pentru a-i permite acestuia să dirijeze activități extremiste din spatele gratiilor, transmițându-i materiale susținătorilor săi. Navalnîi a respins această sugestie ca fiind ridicolă. Atunci când avocații au fost arestați în octombrie, susținătorii lui Navalnîi au calificat acest lucru drept o încercare de a-l izola și mai mult în închisoare și de a-l împiedica să comunice cu lumea exterioară, transmite Hotnews.

UPDATE 17:24 Zelenski va vizita Argentina la sfârșitul săptămânii. Președintele Ucrainei va participa duminică, 10 decembrie, la inaugurarea noului președinte al Argentinei, Javier Miley, au informat surse ale canalului Todo Noticias. Aceasta va fi prima călătorie a lui Zelenski în America Latină de la începutul invaziei rusești pe scară largă a Ucrainei.

UPDATE 16:41 O „bunicuță”, surprinsă de internauți în orașul Lviv, în timp ce schia pe stradă, ținându-se de o frânghie, legată de mașină. Distracția nu a durat mult, iar „bătrâna” a fost reținută de polițiști, care au aflat că nu este o bunică, ci un bărbat de 30 de ani. Mai mult, acesta era căutat pentru sustragerea de la mobilizarea în serviciul militar. Informațiile despre „schiorul în vârstă” au fost transferate biroului militar și ulterior a fost înrolat.

UPDATE 16:19 Guvernul ucrainean este „foarte îngrijorat" de apelurile federațiilor sportive pentru ca rușii și bielorușii să fie admiși individual la Jocurile Olimpice de la Paris sub un steag neutru, a declarat miercuri ministrul interimar al sportului, Marviy Bidnyi, pentru AFP. Marți, federațiile sportive internaționale au cerut Comitetului Internațional Olimpic (CIO) să admită sportivii ruși și belaruși la Olimpiada din 2024 sub un steag neutru „cât mai curând posibil". „Așa cum a spus pe bună dreptate președintele Zelenski: „Evident, orice steag neutru al sportivilor ruși este pătat cu sânge”. Contăm pe o decizie responsabilă și pe o conducere a CIO care nu va permite Rusiei să folosească sportul pentru propagandă militară", a declarat Bidnyi.

UPDATE 16:00 La Kiev a fost inaugurat un monument dedicat lui Oleksandr Matsievsky, soldatul ucrainean neînarmat care a devenit cunoscut în întreaga lume pentru că a spus „Glorie Ucrainei” înainte de a fi executat de ruși.

UPDATE 15:48 Ucraina se pregătește pentru transportul în masă de camioane, peste granița ucraineană-poloneză cu trenuri containere. Potrivit directorului adjunct al Departamentului de Lucrări Comerciale Valerii Tkacev, 23 de vagoane au fost deja încărcate, iar problema permiterii trecerii graniței camioanelor va fi rezolvată în viitorul apropiat. De îndată ce va trece primul tren de probă, transportul cu camioane va fi lansat în masă, spune Tkacev.

UPDATE 15:17 Şeful Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei (SVR) a atenţionat joi Statele Unite că sprijinul occidental pentru Ucraina va transforma conflictul într-un „al doilea Vietnam”, a cărui umbră va plana ani la rând asupra Washingtonului, a consemnat Reuters, citată de Agerpres. „Ucraina se va transforma într-o „gaură neagră” care va absorbi tot mai multe resurse şi tot mai mulţi oameni”, a scris directorul SVR, Serghei Narâşkin, într-un articol publicat în oficiosul agenţiei. „În cele din urmă, SUA riscă să creeze un „al doilea Vietnam” al lor, iar fiecare nouă administraţie americană va trebui să încerce să gestioneze această situaţie”, a apreciat Narâşkin.

UPDATE 15:08 Rusia este pregătită să coopereze cu China în orice domeniu, inclusiv în cel al tehnologiei militare, a declarat joi Vladimir Putin. „Pe măsură ce ne gândim la viitor, la viitoarea ordine mondială, la asigurarea securității noastre, renunțăm la relațiile tradiționale de 'cumpărare și vânzare', ne gândim la viitor, ne gândim la tehnologie", a spus Putin la o conferință de investiții.

UPDATE 15:00 Ucraina și Statele Unite au semnat un memorandum privind producția comună de arme. „Vorbim despre producția de apărare aeriană, repararea și întreținerea echipamentelor și producția de muniție critică”, relatează ministrul apărării al Ucrainei Rustem Umerov, pe canalul său de Telegram.

UPDATE 13:50 Ministerul britanic de Externe l-a convocat pe ambasadorul rus și a sancționat două persoane în legătură cu o încercare persistentă și nereușită a unor spioni cibernetici ruși de a interveni în politica britanică. Un grup de hackeri denumit „Cold River" de către cercetătorii în domeniul securității cibernetice, care lucra în numele Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), a vizat politicieni, jurnaliști și ONG-uri britanice pe o perioadă de mai mulți ani, a precizat Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat, citat de către Hotnews.

UPDATE 12:47 Alertă aeriană în toată Ucraina. 

UPDATE 12:45 Alegerile prezidențiale din Rusia sunt programate pentru 17 martie 2024. Rezoluția a fost aprobată de Consiliul Federației în ședință plenară. Conform legii ruse, senatorii trebuie să stabilească data votării nu mai devreme de 100 de zile și nu mai târziu de 90 de zile înainte de alegeri. După aceasta, începe perioada de nominalizare.

UPDATE 12:00 Umerov a discutat despre planul de operațiuni al Ucrainei pentru 2024 cu șeful Pentagonului, Lloyd Austin. „Părțile au discutat despre obiectivele strategice și planul de operațiuni al Ucrainei pentru 2024. Separat, miniștrii au discutat despre dezvoltarea cooperării comune în domeniul apărării și atragerea investițiilor în complexul militar-industrial”, a informat serviciul de presă al Ministerului Apărării al Ucrainei.

UPDATE 11:40 Ucrainenii afirmă că, la fel ca ieri, au provocat pierderi grele armatei ruse: 1.120 soldați, 18 tancuri, 26 de alte blindate de luptă, 21 de tunuri, 3 echipamente speciale și 29 diferite vehicule.

 

UPDATE 11:30 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a revocat pe Fiodor Venislavski din funcția de reprezentant prezidențial în Rada Supremă a Ucrainei. Venislavsk era deputat al partidului „Servitorul Poporului” și membru al Comitetului Radei Supreme a Ucrainei pentru securitate națională, apărare și informații. Cu o zi înainte, Venislavski a anunțat că Ucraina pregătește un proiect de lege care va prevedea livrarea citațiilor de înrolare prin e-mail.

UPDATE 11:12 Deficit de energie electrică în Ucraina. A fost solicitat ajutorul Slovaciei, României și Poloniei să asigure deficitul pe care îl înregistrează Ukrenergo. „Pentru a evita întreruperile și pentru a menține echilibrul în sistemul electric, Centrul de Dispecerat Ukrenergo este obligat să apeleze la asistență de urgență de la operatorii sistemului de transport al energiei electrice din Slovacia, România și Polonia între orele 11:00 și 19:00 cu o capacitate de 700 MW astăzi. Vă reamintim că asistența de urgență este o măsură de urgență pentru echilibrarea sistemului de alimentare. Totodată, nu s-au introdus limite de consum, nu au fost introduse programe de oprire și nu sunt prognozate”, informează Ukrenergo.

UPDATE 10:34 Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că doreşte să organizeze o întâlnire între liderii Ucrainei şi Ungariei, în contextul în care Budapesta se opune propunerii Comisiei Europene de a începe negocierile pentru aderarea Kievului la Uniunea Europeană, o decizie pe care liderii europeni ar trebui să o ia în unanimitate la summitul de săptămâna viitoare, relatează Reuters. Iermak a scris pe Telegram că a convenit cu Szijjarto „să lucreze la stabilirea unei date potrivite pentru o astfel de întâlnire”. La rândul său, Szijjarto a declarat într-un comunicat că Budapesta este deschisă la o astfel de întâlnire, „dar aceasta are sens doar dacă există şansa ca ea să aibă un rezultat pozitiv”. „Pentru aceasta sunt necesare pregătiri serioase şi discuţii preliminare”, a adăugat şeful diplomaţiei de la Budapesta.

UPDATE 08:43 Rusia încearcă să "înghețe" confruntările din Ucraina pe timpul iernii pentru a-și consolida forțele în vederea unui nou atac anul viitor, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Pe parcursul anului în curs, forțele ucrainene au desfășurat o contraofensivă în care au obținut unele câștiguri în est și sud. ,,Ceea ce vedem acum este că Rusia încearcă, de fapt, să obțină un fel de înghețare a acestui război, cel puțin pentru o perioadă scurtă de timp, astfel încât să se regrupeze, să se refacă și apoi să încerce să lanseze o ofensivă mai mare în primăvara anului viitor", a declarat Stoltenberg la un eveniment public găzduit de Financial Times. Stoltenberg a declarat că statele membre NATO continuă să furnizeze "fără precedent" arme și sprijin Ucrainei, în pofida îngrijorărilor legate de faptul că acest conflict duce la epuizarea stocurilor de arme occidentale, potrivit Defenseromania.

UPDATE 08:41 Kievul spune că a reușit să respingă mai multe atacuri rusești în Avdiivka, în estul țării, dar analizele observatorilor militari arată că Moscova a început o serie de asalturi pe întreaga linie a frontului, pe măsură ce ofensiva ucraineană a încetinit. În acest timp, aliații occidentali ai Ucrainei dau semne de oboseală, potrivit Libertatea.

UPDATE 08:35 Trupele rusești au preluat inițiativa de la forțele armate ucrainene și intensifică presiunea de-a lungul întregii linii de front, scrie publicația independentă rusească Meduza. Inclusiv în zonele în care armata ucraineană a avansat în vară și toamnă. Potrivit informațiilor, dincolo de asaltul din zona Avdiivka, trupele Moscovei, care și-au menținut pozițiile în zona orașului Bahmut încă din luna mai, au profitat de slăbiciunile Ucrainei pentru a lansa o ofensivă la nord și sud de oraș, notează Libertatea.

UPDATE 08:33 Statele Unite au acuzat patru soldați ruși de crime de război săvârșite împotriva unui cetățean american în timpul invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit unor informații, potrivit The Guardian. NBC News, citând o persoană familiarizată cu această chestiune, a relatat miercuri că procurorul general Merrick Garland ar urma să anunțe acuzațiile de crime de război legate de Ucraina în cadrul unei conferințe de presă la Washington, la ora 10:00, notează Libertatea.

UPDATE 08:21 Forțele de apărare antiaeriană au interceptat 15 din 18 drone Shahed în seara trecută. Principalele destinații ale acestora au fost regiunile Hmelnițk și Odesa, unde potrivit presei ucrainene a fost înregistrat și un deces. Ocupatorii au vizat infrastructura portuară din regiunea Dunării. Au fost avariate depozite, un lift și camioane. Șoferul unuia dintre camioane a murit. La fața locului a izbucnit un incendiu, care a fost stins cu promptitudine de către Serviciul de Stat de Urgență, a spus jurnalistul Dmitri Gordon.

UPDATE 08:19 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a declarat miercuri liderilor G7 că Rusia a intensificat presiunea asupra primelor linii și a avertizat că Moscova contează pe unitatea occidentală să se „prăbușească” anul viitor. Reuniunea virtuală a G7, la care participă aliații cheie ai Kievului, inclusiv președintele american Joe Biden și liderul Marii Britanii Rishi Sunak, vine pe fondul temerilor că sprijinul occidental pentru Ucraina ar putea scădea, deoarece aceasta face progrese limitate pe câmpul de luptă. „Rusia speră doar într-un singur lucru – că anul viitor consolidarea lumii libere se va prăbuși”, a spus Zelenski, avertizând că președintele Vladimir Putin „a crescut semnificativ presiunea pe front”. „Trebuie să câștigăm bătălia pentru motivație. Motivația poporului nostru și a întregii Europe. Bătălia în curs nu este doar despre soarta Ucrainei, ci este despre Europa”, a spus Zelenski liderilor.

UPDATE 08:00 Letonia va propune săptămâna viitoare o interzicere totală în UE a importurilor de cereale provenite din Rusia, dar adoptarea unui asemenea embargo în cadrul unei noi serii de sancţiuni pentru războiul desfăşurat de Rusia în Ucraina ar putea dura mult timp, relatează agenţia EFE. Ministrul leton al agriculturii, Armands Krauze, a declarat marţi seară presei că va propune acest embargo asupra cerealelor ruseşti la reuniunea ministerială a UE din 10-11 decembrie. Dar un purtător de cuvânt din ministerul său a precizat apoi că, chiar dacă miniştrii europeni ai agriculturii ar fi de acord, propunerea mai trebuie să fie discutată ulterior de miniştrii de externe şi în final aprobată de şefii de stat şi de guvern ai statelor UE, un proces ce poate dura mai multe luni, potrivit Agerpres.

UPDATE 07:40 Congresul american a eşuat miercuri în adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari reclamat cu insistenţă de preşedintele Joe Biden, conţinând fonduri pentru Ucraina şi Israel, notează AFP. Acest eșec este o dezamăgire pentru Joe Biden care îndemnase cu câteva ore mai devreme la aprobarea acestor fonduri într-un discurs foarte solemn. Blocarea acestora ar fi "cel mai mare cadou" oferit preşedintelui rus Vladimir Putin, a avertizat el, afirmând că liderul de la Kremlin, dacă va reuşi să pună mâna pe Ucraina, "nu se va opri aici".

UPDATE 07:20 Un grup de copii ruși și-a exersat abilitățile de tragere folosind fotografii cu președintele Joe Biden, omologul său ucrainean Volodimir Zelenski și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Ziarul controlat de guvernul rus, Argumenty I Fakti (Argumente și fapte), a relatat cum imaginile liderilor mondiali au fost folosite ca ținte într-un poligon de tir, situat într-o școală tehnică din orașul siberian Tomsk, la aproximativ 2.900 de kilometri est de Moscova, sâmbătă, 2 decembrie, scrie Newsweek.

UPDATE 07:00 Patru membri ai forţelor rusești din Ucraina au fost inculpați în SUA pentru crime de război împotriva unui cetăţean american, au anunţat miercuri autorități judiciare, subliniind că este vorba de primele urmăriri penale în baza legii americane cu privire la crimele de război din 1996, informează agențiile France Presse. „Departamentul Justiţiei a deschis primele procese, în virtutea legii americane privind crimele de război, împotriva a patru membri ai forţelor militare afiliate Rusiei pentru crime odioase împotriva unui cetăţean american”, a declarat ministrul Merrick Garland.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 651: Risc uriaș, omor în Rusia, vizita lui Putin și avion doborât! Zelenski e sigur de victoria Kievului
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 650: Butonul nuclear, atac la podul lui Putin și scrisoarea lui Orban. Alertă: Rusia ar putea ataca NATO
/VIDEO/ 175 de ani de la nașterea „Luceafărului poeziei românești”. Topul melodiilor compuse de basarabeni pe versurile lui Eminescu
/VIDEO/ 175 de ani de la nașterea „Luceafărului poeziei românești”. Topul melodiilor compuse de basarabeni pe versurile lui Eminescu
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Cărți la ușă: Povestea unei bibliotecare din Soroca, care aduce bucurie bătrânilor în pauza de masă
/VIDEO/ Cărți la ușă: Povestea unei bibliotecare din Soroca, care aduce bucurie bătrânilor în pauza de masă
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1056: Risc în Europa și atac masiv în Rusia! Moscova amenință Moldova, iar Biden îl ironizează pe Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1056: Risc în Europa și atac masiv în Rusia! Moscova amenință Moldova, iar Biden îl ironizează pe Putin

Campanie revoltătoare în Maroc: Milioane de câini vagabonzi ar putea fi uciși înaintea Cupei Mondiale de Fotbal

missing
foto: moroccophototours
15 ianuarie 2025, ora 14:36

Maroc este criticată din cauza unei campanii controversate de exterminare a câinilor vagabonzi. Inițiativa a fost elaborată cu scopul de a curăți străzile orașelor înainte de Cumpa Mondială la Fotbal din 2030, transmite Golazo.

Activiștii acuză autoritățile marocane că folosesc substanțe toxice, precum stricnina, un pesticid folosit frecvent pentru a ucide animale mici.

Grupul susține că puii de câine sunt împușcați sau capturați, iar campania autorităților au denumit-o „secretul urât al Marocului”.

Dacă planul va fi transpus în totalitate în practică, peste 3 milioane de câini riscă să fie omorâți.

Activista pentru drepturile animalelor, Jane Goodall, a condamnat ferm aceste acțiuni și a îndemnat FIFA să adopte o poziție fermă împotriva cruzimii.

„Sunt la fel de șocată să aflu de la IAWPC – Coaliția Internațională pentru Drepturile Animalelor, că vi s-au prezentat dosare detaliate care documentează aceste acte groaznice, majoritatea dintre ele fiind comise într-o manieră extrem de brutală și crudă, și totuși se pare că le-ați ignorat. Cu siguranță sunteți conștient de reacția pe care o vor avea fanii de fotbal din întreaga lume, mulți dintre ei fiind și iubitori de animale, atunci când vor afla despre acest lucru. 

Totuși, dacă nu acționați, FIFA va fi cunoscută pentru complicitatea într-un act groaznic de barbarie, chiar sub supravegherea dumneavoastră. Nu există niciun fel de scuză pentru groaznica campanie de cruzime care se desfășoară în numele fotbalului. Vă cer să folosiți poziția dumneavoastră de Secretar General al FIFA pentru a pune capăt imediat acestei atrocități și pentru a câștiga respectul și recunoștința publicului iubitor de fotbal din întreaga lume”, a declarat activista.

Maroc a fost confirmată la finalul lui 2024 drept una dintre cele trei gazde ale Cupei Mondiale 2030, alături de Spania și Portugalia.

/VIDEO/ FIFA a anunțat oficial gazdele Cupelor Mondiale din 2030 și 2034: Două premiere absolute

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.