Republica Moldova a ieșit puternică după implementarea recomandărilor Comisiei Europene pentru aderarea la Uniunea Europeană, pentru că a făcut ceea ce i s-a cerut și a livrat rezultate. Acum, cel mai important este să continue să muncească în cadrul aceluiași proces bazat pe merit, chiar dacă procesul de aderare poate fi dificile și chiar dureros în anumite privințe. Precizările au fost făcute de secretara de stat a Ministerului pentru Cooperare Internațională pentru Dezvoltare și Comerț Exterior a Suediei, Diana Janse, în cadrul unui interviu realizat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Janse a dat asigurări că Suedia este și rămâne alături de R. Moldova.
„Cred că ceea ce face Moldova este bine. Adică, până la urmă, este decizia voastră. E vorba doar să continuați să lucrați în acest proces bazat pe merit. Așa văd eu lucrurile. Acest întreg proces de aderare la UE este consumator de timp. Este destul de dificil. Poate fi dureros cu diverse reforme. Dar merită și cred că ceea ce ar trebui să faceți este doar să continuați pe această cale”, a precizat Diana Janse în cadrul interviului realizat de jurnalista Mariana Rață.
Secretara de stat a Ministerului pentru Cooperare Internațională pentru Dezvoltare și Comerț Exterior a Suediei consideră ambițioase planurile autorităților de la Chișinău ca R. Moldova să devină membru al Uniunii Europene în anul 2030.
„Este o agendă foarte ambițioasă, dar nu văd de ce este greșit să fii ambițios. Vreau să spun, din nou, este un proces bazat pe merit și cred că foarte puțini oameni, dacă te uiți cu doi, trei ani în urmă, ar fi crezut că ar fi posibil ca Moldova să fie unde este acum cu această decizie de a avea un statut de candidat și acum o recomandare puternică din partea Comisiei. Deci cred că există motive bune de a avea vise mărețe, a spus Janse.
Oficialul suedez a mai subliniat că atât Republica Moldova, cât și Ucraina rămân o prioritate pentru Suedia, care își va intensifica sprijinul pentru ambele state.
„În această iarnă am luat o decizie privind sprijinul energetic pentru Moldova. Este vorba de 300 de milioane de coroane, aproximativ 26 de milioane de euro, atât pentru a sprijini programul dumneavoastră de eficiență energetică, cât și pentru a susține moldovenii cu costurile lor energetice pe timp de iarnă. Pentru că știm că acest lucru este dureros, menținem Moldova pe radar pentru diverse tipuri de sprijin și ne facem cu adevărat partea noastră. Dar cred că, în final, modul de a rămâne o prioritate este de a fi relevant în acest domeniu, dacă există sentimentul că livrați de la dumneavoastră, atunci va fi întotdeauna mai multă disponibilitate de a sprijini această inițiativă. Și cred că acest lucru este cu adevărat crucial pentru o cooperare eficientă în dezvoltare, să avem un guvern cu care să lucrăm, care face tot posibilul. Pentru că văd asta ca o investiție în dezvoltare pe care o facem în Moldova, și această investiție va avea un randament mai bun, dacă o punem așa, atunci când guvernul lucrează puternic pentru aceste reforme, așa cum face guvernul moldovean. Așadar, ne vom face partea pentru a menține Moldova pe radar. Dar, din nou, așa cum ați subliniat, trăim într-o lume teribil de complicată. O mulțime de probleme se acumulează. Cum se spune, trebuie să fii atât de bun, încât să nu poți fi ignorat, ceea ce înseamnă să rămâi pe radar și relevant”, a menționat Diana Janse.
Interviul integral îl puteți urmări accesând video de mai jos.