Armata belgiană are atât de multă lipsă de muniție și finanțare încât soldații vor „trebui să arunce cu pietre” la scurt timp după începerea oricărui conflict, a declarat Marc Thys, un fost general de vârf, citat de Politico.
Thys, care s-a retras recent din armata belgiană cu gradul de general locotenent, a declarat că asigurarea rezervelor de muniție pentru a evita orice atac care durează până la două luni ar necesita investiții de „5 până la 7 miliarde de euro”, ceea ce este mult mai mult decât prevede guvernul în prezent. „Aveam 15 milioane de euro pe an pentru a cumpăra muniție, dar acum a fost mărită la 150 de milioane de euro”, a spus Thys.
„Dacă izbucnește războiul aici, va trebui să aruncăm cu pietre după doar câteva ore din cauza lipsei de muniție”, a adăugat Thys.
De când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022, guvernele occidentale au trimis muniție la Kiev pentru a o ajuta să respingă atacurile Moscovei și să-și întărească apărarea.
Cu toate acestea, producătorii de arme din bloc s-au străduit să-și intensifice capacitatea de a reaproviziona silozurile și de a menține proviziile să curgă spre est, mai ales când vine vorba de muniții de calibru 155 milimetri. Aceasta înseamnă că UE este aproape sigur că își va rata obiectivul autoimpus pentru livrările în Ucraina.
În timp ce un atac asupra Belgiei rămâne puțin probabil, deficitul pune în evidență viabilitatea livrărilor continue către Ucraina dacă stocurile naționale se epuizează. În noiembrie, la scurt timp după pensionarea lui Thys, guvernul belgian a semnat un acord de două decenii cu producătorul local de armament FN Herstal, inclusiv pentru muniție, dar livrările vor dura timp, spune sursa citată.