Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 654: Război până în 2025! Trupele rusești continuă încercările de a încercui Avdiivka

09 decembrie 2023, ora 16:47

În ziua 654 de război Olena Zelenska a avertizat că ucrainenii sunt în „pericol de moarte”, fiind lăsaţi să moară dacă ţările occidentale nu îşi continuă sprijinul financiar. În paralel, cancelarul german Olaf Scholz a lăsat să se înţeleagă că războiul din Ucraina ar putea dura până în 2025, garantând totodată sprijinul Germaniei, care ar putea fi nevoie să fie sporit dacă alţi aliaţi „ezită”. Între timp, luptele continuă, în special în regiunea Donețk, în jurul localității Avdiivka.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski face apel la ucraineni să reziste, în contextul în care țara se află la începutul celei de-a doua ierni în plin război, în care Kievul se așteaptă la noi lovituri rusești asupra infrastructurii energetice. Și Ministerul energiei din Ucraina le-a cerut vineri cetățenilor să încerce să economisească energia, după ce rușii a bombardat una dintre centralele termice din zona frontului. 

UPDATE Decizia Comitetului Internaţional Olimpic de a admite la Jocurile Olimpice de la Paris-2024 sportivii ruşi şi belaruşi sub un drapel neutru este „greşită” şi „încurajează” Moscova şi Minskul să îşi continue atacul asupra Ucrainei, afirmă autorităţile de la Kiev, informează AFP, citată de News.ro. „Membrii Comitetului Executiv al CIO care au luat această decizie îşi asumă responsabilitatea de a fi încurajat Rusia şi Belarus să îşi continue agresiunea armată împotriva Ucrainei”, susţine Ministerul ucrainean de Externe. „Nu există nicio îndoială că Kremlinul va folosi fiecare sportiv rus şi belarus ca armă în războiul său de propagandă”, a adăugat sursa citată.

UPDATE Autoritățile de la Kiev au început să demonteze o statuie a comandantului Armatei Roșii, Nikola Şciors, situată pe una dintre străzile principale din centrul capitalei, a anunțat Administrația de Stat a orașului Kiev. Parlamentul Ucrainei a scos în afara legii majoritatea simbolurilor sovietice și comuniste, a numelor străzilor și a monumentelor ca parte a procesului de decomunizare în 2015. De atunci, o serie de statui care comemorau personalități sovietice sau ruse au căzut.

UPDATE Până la 800.000 de ruși s-au mutat în Crimeea ocupată de la anexarea ilegală a acesteia în 2014, iar aproximativ 100.000 de ucraineni au plecat, a declarat Vladyslav Miroshnychenko, analist la Asociației pentru Apărarea Drepturilor Omului în Ucraina Comitetul Helsinki, potrivit The Kyiv Independent. Cifra se potrivește cu estimările anterioare făcute de alți oficiali ucraineni. Tamila Tasheva, reprezentantul permanent al președintelui Volodimir Zelenski pentru Crimeea, a declarat în iulie 2023 că între 500.000 și 800.000 de ruși s-au mutat ilegal în peninsulă începând din 2014. După anexarea ilegală din 2014, Rusia a pus în aplicare politici menite să crească ponderea rușilor în Crimeea, forțând în același timp ucrainenii să plece.

UPDATE Serviciile de securitate rusești au spionat infrastructurile de stat și private ucrainene din 2014 prin intermediul a mii de camere de securitate care funcționau cu software-ul rusesc „TRASSIR” aparținând companiei ruse „DSSL”. Cel puțin până în 2022, serviciile secrete ruse ar fi putut primi imagini video de la camerele de supraveghere din Ucraina, care funcționează cu software-ul rusesc TRASSIR, și să trimită datele către un server din Moscova, potrivit unei investigații a Skhemy (Schemes), un proiect de jurnalism de investigație și analiză al ediției ucrainene a Radio Liberty. În toiul războiului și al ocupării de către Rusia a teritoriilor ucrainene în 2014 și 2022, în Ucraina au fost instalate și au funcționat mii de camere de supraveghere video care funcționau cu software-ul rusesc TRASSIR dezvoltat de Laboratorul rusesc de sisteme de securitate digitală (DSSL). Acestea au fost achiziționate atât de întreprinderi de stat ucrainene, inclusiv pentru a fi utilizate în instalații de infrastructură critică, cum ar fi centrala nucleară de la Cernobîl, cât și de întreprinderi civile. De asemenea, ucrainenii le-au cumpărat în scopuri de securitate pentru a-și proteja locuințele. Activiști cu expertiză în domeniul tehnologiei de supraveghere video au declarat pentru Schemes că camerele de supraveghere marca TRASSIR și software-ul cu același nume instalate în întreprinderile civile și în sectorul public, inclusiv în instalațiile de infrastructură critică, ar putea trimite informații de la acestea către serverele rusești.

UPDATE Grupul de hackeri UAC-0050 a trimis e-mailuri care pretindeau că sunt de la agenții guvernamentale ucrainene către autoritățile de stat poloneze, a informat Serviciul de Comunicații Speciale de Stat de la Kiev. Angajații guvernamentali din Polonia și Ucraina au primit e-mailuri cu subiecte legate de „datorii” și „pretenții legale”, potrivit unei investigații efectuate de Echipa Ucrainei de Răspuns în Situații de Urgență Informatică (CERT-UA). E-mailurile conțineau și atașamente sub formă de fișiere RAR protejate cu parolă. Când sunt deschise, aceste fișiere ar putea infecta computerele utilizatorilor cu malware. E-mailurile proveneau de la conturi guvernamentale legitime care au fost compromise, potrivit CERT-UA. Multe dintre ele proveneau din domeniul gov.ua.

UPDATE Quantum Systems, o companie germană de drone, s-a alăturat proiectului Diia City (un hub de investiţii hi-tech al Ucrainei) pentru a înființa unități de producție de drone în Ucraina. Quantum Systems speră să lanseze şi un centru de cercetare și dezvoltare în Ucraina. Quantum Systems a început să furnizeze Ucrainei drone după invazia din 2022. Quantum Systems proiectează, dezvoltă și produce drone de 8 ani. Compania are peste 200 de angajați și 80 de retaileri autorizați în întreaga lume.

UPDATE Autoritățile din mai multe orașe ale Rusiei au anulat spectacolele de artificii și s-au angajat să trimită bani pe front în loc să cumpere decorațiuni de Revelion. Mai mulţi oficiali locali s-au angajat să reducă festivitățile tradiționale de sărbători pentru a achiziționa echipament militar. Primarul din Soci a spus că fondurile alocate pentru artificii vor fi redirecționate către armata rusă: „Acesta va fi cel mai bun cadou pentru compatrioții noștri din prima linie”. Primarul din Novorossiîsk a anunțat, de asemenea, că orașul său va anula focul de artificii de Revelion și va folosi banii economisiți pentru a trimite echipamente pe front. Orașul montan Nalcik s-a angajat să nu cumpere nicio decorație nouă de sărbători anul acesta. Planuri similare sunt în vigoare în toată Rusia, inclusiv la Voljskîi în regiunea Volgograd, Vladikavkaz în Osetia de Nord-Alania și regiunea de sud a regiunii Stavropol.

UPDATE Eșecul de a sprijini Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei ar avea un cost mare pentru interesele economice și de securitate ale SUA, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby. „Dacă credeți că costul sprijinirii Ucrainei este mare acum, gândiți-vă la... cât de mare va fi în averea națională și în sânge american, dacă trebuie să începem să acționăm în conformitate cu angajamentele noastre din articolul 5 (din tratatul NATO, care presupune apărarea oricărui stat membru - n.red.)”, a spus Kirby. Finanțarea pentru Ucraina a fost blocată în Congres, republicanii refuzând să aprobe continuarea ajutorului. Kirby spuse că a fost „un mare cadou pentru Vladimir Putin”.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a lăsat să se înţeleagă că războiul din Ucraina ar putea dura până în 2025, garantând totodată sprijinul Germaniei, care ar putea fi nevoie să fie sporit dacă alţi aliaţi "ezită". "Nu, acest război probabil nu se va încheia atât de repede pe cât ne-am dori noi", a declarat Scholz, în discursul său de la congresul Partidului Social Democrat (SPD). "De aceea trebuie să putem continua să facem ceea ce facem acum (sprijinirea Ucrainei), anul acesta, anul viitor şi următorul", a adăugat el.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe ucraineni să-și păstreze rezistența în contextul în care sunt așteptate în această iarnă noi atacuri rusești asupra infrastructurii civile, relatează The Kyiv Independent. „Rolul statului nostru – chiar și acum, în timpul iernii, oricât de dificil ar fi – este de a da dovadă de putere și de a nu lăsa inamicul să preia inițiativa, de a nu-l lăsa să devină mai puternic”, a spus liderul de la Kiev în discursul său din seara zilei de 8 decembrie.

UPDATE Forțele ruse continuă operațiunile ofensive în zona orașului Avdiivka din regiunea ucraineană Donețk, unde au capturat a stație de tratare a apelor uzate, precizează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citat de Ukrainska Pravda. Imaginile de geolocalizare publicate pe 8 decembrie arată că trupele Moscovei au avansat până la o stație de epurare la 5 km nord-vest de Avdiivka.

UPDATE Parlamentul bulgar a depăşit vineri veto-ul preşedintelui Rumen Radev (considerat pro-rus), prin care acesta s-a opus donării a 100 de vehicule blindate Ucrainei, o donaţie ce fusese deja aprobată într-un prim vot în noiembrie, informează agenția EFE, preluată de Agerpres. Forul legislativ bulgar a aprobat din nou acordul cu 162 de voturi „pentru” – din partea parlamentarilor actualului guvern pro-euroatlantic de centru-dreapta -, „împotrivă” votând 55 de deputaţi ai unor formaţiuni considerate apropiate de Moscova, cum ar fi Partidul Socialist şi formaţiunea ultranaţionalistă Renaşterea.

UPDATE Autoritățile locale din Novorossisk, Soci, Nalcik, Vladikavkaz și din aalte orașe au renunțat la festivitățile de Anul Nou, la decorațiuni și artificii, pentru a finanța armata, informează Radio Svoboda. Oficialii susțin că fondurile economisite vor fi folosite pentru achiziționarea de echipamente pentru front. „Acesta va fi cel mai bun cadou pentru compatrioții noștri din primele linii ale operațiuni militare speciale și familiile lor”, a transmis primarul orașului Soci, Aleksei Kopaihorodskîi.

/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii

missing
07 septembrie 2024, ora 22:20

Viena este un fel de Mecca pentru toți cei pasionați de operă. Artiștii care ajung să evolueze pe scenele de acolo ating apogeul carierei, pentru că asta înseamnă să fii printre cei mai buni din lume. Dar puțini sunt cei care știu că și Republica Moldova are o contribuție la formarea patrimoniului cultural al Europei. La opera din Viena a cântat Maria Cebotari, renumita „privighetoarea Basarabiei” , dar și instrumentiști moldoveni cu renume mondial. Cu una dintre violonistele de la Chișinău, stabilite la Viena, faceți cunoștință în reportajul ce urmează. 

Faceți cunoștință cu Alexandra Tîrșu, recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale. Artista vine din Republica Moldova și cântă pe marile scene la o vioară Stradivarius ce datează din 1717. Aceasta i-a fost oferită de fondul Societății Stradivarius de la Chicago. 

Alexandra Tîrșu este absolventa Universității de Muzică din Viena, una dintre cele mai apreciate instituții de profil din lume. După încheierea studiilor a decis să rămână în capitala austriacă, acolo unde, spune ea, arta e la ea acasă. 

„Viena fiind orașul muzicii, aici se află foarte multe săli de concerte frumoase, vestite și importante. Noi ne aflăm aici, lângă Konzerthaus, unde am și evoluat de mai multe ori. Nivelul muzicii e foarte înalt, mai ales muzică clasică. Mereu poți să te duci la un concert seara, găsești în fiecare sală de concert un star. Este și o susținere mare din partea guvernului, foarte multe finanțe se dau pentru artă, proiecte, pentru cultură. Dacă ne uităm puțin, e un oraș de istorie mare și clar că e cu mult mai ușor să faci muzică aici, unde totul te inspiră. Te-ai dus pe o stradă, acolo a trăit Beethoven, te duci pe alta - acolo a trăit Mozart”, a declarat Alexandra Tirsu.

Acum, Alexandra culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Berlin, Hamburg și București până la Seoul, Shanghai și Beijing. Revine, însă, mereu la Viena. 

„În inima Europei, Viena este incontestabil centrul cultural al Austriei și una dintre capitalele mondiale ale muzicii. Operele, concertele și spectacolele de teatru joacă de secole un rol important în viața vieneză, iar mulți compozitori de renume mondial, precum Mozart sau Strauss au trăit și au lucrat în această metropolă. De-a lungul anilor, austriecii au știut să păstreze patrimoniul cultural , dar au lăsat loc și pentru dezvoltare și inovații”.

Mihaela Mocanu, care zilele trecute și-a încheiat mandatul de ambasador în Austria, vorbește cu mândrie despre contribuția artiștilor originari din Republica Moldova la promovarea imaginii țării noastre. 

„Astfel de valori ca Alexandra Tîrșu sau Maria Bunea, Marius Malinețchi sau Marcel Lazăr, care actualmente am înțeles că face concerte în Republica Moldova, și încă avem mulți pe care din economie de timp nu reușesc să le spun numele la toți, aduc o contribuție extraordinară promovării imaginii în Austria, dar totodată și prezentării RM în calitate de țară care aduce valori. RM, cum spuneam, nu este doar un beneficiar al oportunităților UE, dar iată prin artiștii pe care îi avem, RM demonstrează că avem valori care pot aduce contribuție la îmbogățirea diversității culturale europene”, a menționat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Dar nimeni, însă, nu a atins culmile Mariei Cebotari. Născută la Chișinău, la începutul secolului 20, între anii 1930 și 1940, soprana a fost inegalabilă în vremea ei, fiind angajata operei de la Viena până la sfârșitul vieții.

„Deseori eram într-o, nu aș spune că polemică, dar era un fel de concurență între noi, moldovenii și austriecii: cui aparține mai mult Maria Cebotari. Până la urmă am ajuns la înțelegerea că ea ne aparține nouă tuturor, atât timp cât Maria Cebotari a devenit steaua culturii pe care noi, ambele state, le împărtășim”, a declarat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Cifre oficiale arată că în Austria sunt stabiliți doar o mie de moldoveni. Dar pentru că mulți au ajuns aici cu acte românești, ambasada noastră de la Viena crede că ar fi vorba de o diaspora de patru-cinci mii. Mulți dintre aceștia sunt angajați în cadrul organizațiilor internaționale. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.