Procesul de integrare europeană a Republicii Moldova și agenda de reforme a Guvernului, au fost subiectele discutate astăzi, în cadrul întrevederii în format online a prim-ministrului Dorin Recean cu prim-ministra Estoniei, Kaja Kallas.
Șeful Cabinetului de miniștri a mulțumit pentru sprijinul necondiționat al Estoniei în calea ireversibilă a țării noastre de integrare europeană, inclusiv prin schimbul de experiență și detașare de experți în domenii prioritare: justiție, combaterea dezinformării și a amenințărilor hibride.
„Integrarea europeană este alegerea fermă pe care au făcut-o cetățenii noștri. Împreună construim Europa acasă, ajustăm legislația și implementăm reformele necesare pentru a moderniza Republica Moldova și îmbunătăți viața oamenilor din întreaga țară”, a menționat în discuții prim-ministrul Dorin Recean.
Prim-ministra Kaja Kallas a reafirmat susținerea guvernului estonian pentru agenda europeană a țării noastre și disponibilitatea de dezvoltare a dialogului bilateral în domenii de interes comun.
Reprezentanții celor 27 de state membre ale Uniunii Europene urmează să decidă dacă e cazul să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova, Ucraina și Bosnia și Herțegovina, dar și o eventuală acordare a statutului de candidat pentru Georgia.
În ultimele săptămâni, premierul maghiar s-a opus cu vehemență deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina, după ce Comisia Europeană a decis la începutul lunii noiembrie să recomande deschiderea acestor discuții, asta chiar dacă Executivul european a constatat că Ucraina distrusă de război, care încă lupă împotriva invadatorilor ruși, a făcut suficiente progrese pentru a deschide negocierile.
„Ucraina este la fel de departe de aderarea la UE precum Makó este de Ierusalim”, a spus Orbán, într-un articol publicat de Politico, referindu-se la un orășel din apropierea graniței cu România.
Potrivit sursei citate, datorită faptului că Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de țară candidat „la pachet”, asta ar însemna că votul Ungariei ar putea afecta și aspirațiile europene ale Chișinăului. De asemenea, Orbán a dat mâna cu președintele rus Vladimir Putin luna trecută, ceea ce a declanșat un val de proteste.
Cu toate acestea, concluziile summitului european care va avea loc săptămâna aceasta sunt deja redactate sub formă de draft, iar proiectul provizoriu al declarației finale, în varianta sa de astăzi, la care G4Media a avut acces, recomandă deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.
Draft-ul concluziilor recomandă de asemenea și acordarea statutului de „țară candidată” Georgiei. Lucrul era de așteptat, consensul fiind că cele două țări, Ucraina și Moldova, vin „la pachet”.