Este ziua cu numărul 1039 a războiului din Ucraina. Vladimir Putin amenință din nou Ucraina și anunță posibile atacuri cu racheta Oreșnik. Totuși, în următoarele zile, președintele ales al SUA, Donald Trump, ar urma să poarte discuții cu Vladimir Putin despre planul de pace. Asta spun mai multe voci din Ucraina. Între timp, jurnalistul Dmitrii Gordon, cu referire la surse din administrația de vârf americană, dar și ucraineană, a dezvăluit detalii despre negocierile purtate dintre cele două părți. Potrivit lui Gordon, în timp ce Rusia vrea tot Donbasul, inclusiv teritorii pe care nu le-a acaparat armat, Ucraina solicită aceleași granițe ca până în 2022.
„Rusia folosește energia ca armă politică, transformând oamenii din regiunea transnistreană în ostatici”, este reacția premierului de la Chișinău, Dorin Recean, după decizia Gazpromului de a nu mai livra gaze în stânga Nistrului. Totodată, prim-ministrul a dat asigurări că țara noastră este pregătită să gestioneze orice situație generată de acțiunile Gazprom. Republica Moldova este următoarea țintă pe lista lui Vladimir Putin, iar recentele acuzații ale Moscovei, conform cărora Chișinăul pregătește o operațiune militară în Transnistria, fac parte din planul de destabilizare ce ar putea escalada într-o intervenție militară, scrie Kyiv Post. Deși acuză Chișinăul fără argumente de discriminarea cetățenilor ruși, Moscova taie livrările de gaze către Moldova în mijlocul iernii, invocând o presupusă datorie respinsă de un audit internațional.
UPDATE Potrivit unui articol semnat de Orhan Dragas, expert sârb în domeniul securității și al relațiilor internaționale, Moscova urmărește destabilizarea Europei pentru a crea un front suplimentar, a slăbi sprijinul Occidentului pentru Ucraina și a restabili influența rusă, notează Adevărul. Acuzațiile ce vizează Transnistria denotă că Chișinăul ,,este următoarea țintă pe lista lui Vladimir Putin”, iar ,,cum va răspunde Occidentul la această amenințare va determina nu doar soarta Republicii Moldova, ci și securitatea Europei”. ,,Kremlinul a planificat deja acest drum: va organiza incidente, va acuza Moldova și apoi va interveni militar sub pretextul protejării poporului rus și a intereselor păcii. Aceasta nu este o ipoteză – este un scenariu deja testat în Ucraina, Georgia și alte părți ale spațiului post-sovietic”, conform aceluiași articol. Orhan Dragas notează că pentru Republica Moldova acesta este ,,un moment existențial și fără un sprijin militar puternic și un răspuns clar din partea Occidentului, Guvernul pro-european de la Chișinău nu va putea rezista presiunii unui război hibrid rus. Chiar și un mic contingent militar rus în Transnistria ar putea provoca o destabilizare de o amploare inimaginabilă”. ,,Occidentul a plătit deja prețul inactivității și ezitării în Ucraina. Acest preț, măsurat în sute de mii de victime ucrainene și orașe distruse, este prea mare. Acum nu mai sunt scuze. Moldova este o oportunitate pentru NATO și UE de a arăta unitate, hotărâre și forță. Acționând astăzi, pot preveni catastrofa de mâine. Pentru Kremlin, Moldova este doar o parte a unei strategii mai largi. Pentru Occident, acesta este momentul adevărului. Fie vor dovedi că sunt pregătiți să apere valorile europene, fie vor deschide ușa unei noi ere a expansionismului rus”, a punctat specialistul Orhan Dragas.
UPDATE Liderii americani și europeni sunt îndemnați să se pregătească pentru un posibil conflict cu Rusia, în contextul în care un acord de pace pentru Ucraina nu ar opri intențiile lui Vladimir Putin de a extinde granițele Federației Ruse. Cercetătorii și experții avertizează că obiectivul Kremlinului este restaurarea influenței sovietice prin recucerirea teritoriilor pierdute după sfârșitul Războiului Rece, scrie The Mirror. „Planul său strategic include atacarea tuturor statelor NATO care au aderat după 1997. Aceasta va duce, inevitabil, la un conflict cu forțele occidentale și la începutul celui de-Al Treilea Război Mondial”, avertizează expertul, potrivit Ziare.com.
UPDATE Ministerul Afacerilor Externe a venit cu o reacție după ce Kremlinul a acuzat Chișinăul de discriminare a cetățenilor ruși și promovarea rusofobiei pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit instituției, aceste afirmații sunt lipsite de fundament și urmăresc să divizeze societatea noastră.
UPDATE Grecia va furniza Ucrainei rachete Sea Sparrow de fabricație americană, scrie publicația de limbă elenă Ekathimerini, informează Ukrinform.
UPDATE Expertul ucrainean Oleksii Pozniak, cercetător la Institutul de Demografie și Cercetări Sociale din Kiev, susţine că aproximativ 7,7 milioane de refugiați ucraineni se află în străinătate, iar 5,3 milioane dintre aceştia sunt în țările UE. Potrivit expertului ucrainean, aceasta este o problemă serioasă pentru funcționarea normală a statului, relatează agenția RBC-Ukraine, preluată de Rador.
UPDATE Maximilian Andronnikov, mai cunoscut sub numele de Cezar, liderul „Libertatea Rusiei”, promite că va lupta până la moarte pentru eliberarea țării sale și, implicit, îndepărtarea lui Vladimir Putin, căruia îi prevede o soartă similară cu a lui Bashar al-Assad, recent alungat din Siria, relatează site-ul tabloidului britanic The Sun. Caesar, în vârstă de 50 de ani, este liderul Legiunii „Libertatea Rusiei” - un grup militant de ruși care încearcă să-l răstoarne pe Vladimir Putin. În prezent, el și oamenii săi luptă în estul Ucrainei împotriva forțelor armate de la Moscova.
UPDATE Soldatul forțelor speciale nord-coreene Gyong Hong Jong, ucis de ucraineni în luptele din regiunea rusă Kursk, a lăsat în urmă un caiet, care acum este tradus. În notițele sale, militarul transmite că a fost trimis la mii de kilometri distanță pentru a ajuta trupele ruse, după ce a comis o greșeală „de neiertat”, relatează Ukrinform.
UPDATE Guvernul Federației Ruse a adoptat o măsură drastică: interzicerea apelurilor telefonice prin internet, atât pe telefoanele mobile, cât și pe cele fixe, relatează Meduza.io.
UPDATE Mai multe companii aeriene anunţă că-şi suspendă zborurile către oraşe ruseşti, decizii care intervin după ce experţi şi Washingtonul au estimat că prăbuşirea de Crăciun a unui avion de linie aparţinând companiei azere Azerbaijan Airlines ar fi putut fi cauzată de o rachetă antiaeriană rusească, relatează AFP, potrivit News.ro.
UPDATE Ministrul adjunct al Educației, Nadiia Kuzmiciova, a declarat, vineri, că Ucraina intenționează să deschidă peste 150 de instituții de învățământ subterane până în septembrie 2025, relatează Ukrainska Pravda. Potrivit oficialului ucrainean, la sfârșitul anului 2024 a început construcția a 139 de școli subterane și a câteva zeci de instituții de învățământ profesional. În prezent, 79 de instituții de învățământ subterane sunt în construcție activă și se așteaptă finalizarea a zece dintre ele până la finalul anului 2024.
UPDATE Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat, astăzi, că a dejucat un complot al Ucrainei de a asasina un ofițer rus de rang înalt și un blogger de război pro-rus cu o bombă ascunsă într-o boxă, relatează agenția de știri Reuters.
UPDATE Potrivit digi24.ro, până la primăvară Ucraina ar putea pierde teritoriul cucerit în Kursk. Cu un efort mai concertat al Moscovei de a împinge trupele ucrainene din Kursk, inclusiv cu sprijin nord-coreean, forțele Kievului ar urma să se retragă, în caz contrar, riscă să fie încercuite – au spus mai mulți oficiali americani, vorbind sub rezerva anonimatului. Iar publicația Bloomberg scrie că decizia Ucrainei de a închide robinetul pentru gazul rusesc, ar putea crea vulnerabilitate pentru întreaga rețea de gaze. Astfel, pe lângă infrastructura electrică, acum, rușii ar putea lovi și rețeaua de gazoduct.
UPDATE Rușii au pierdut zeci de mii de oameni în marșul lor spre Pokrovsk, dar au ajuns la câțiva kilometri de orașul estic ucrainean. Cucerirea lui ar deschide și mai mult ușa către unul dintre principalele obiective de război ale Kremlinului: capturarea restului regiunii Donețk, scriu Forbes, France24 și Radio Free Europe/Radio Liberty.
UPDATE Atac cibernetic, de tip DDoS, asupra a zece site-uri oficiale, inclusiv cele ale Ministerului de Externe și ale celor două aeroporturi principale din Milano. O grupare de hackeri pro-ruși a revendicat atacul, afirmând că acesta reprezintă un “răspuns pentru rusofobi”, scrie Biziday.
UPDATE Gigantul energetic rus Gazprom a declarat sâmbătă că va suspenda exporturile de gaze către Republica Moldova pe 1 ianuarie, de la ora 05:00 GMT, din cauza datoriilor neachitate de către ţară, care se pregăteşte pentru posibile întreruperi extinse ale furnizării energiei electrice, transmite Reuters. Grupul îşi rezervă dreptul de a întreprinde orice acţiune, inclusiv rezilierea contractului de furnizare a gazelor cu Republica Moldova.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a acuzat sâmbătă, 28 decembrie, pe premierul slovac Robert Fico că deschide de ”al doilea front energetic” contra Ucrainei la ordinul Rusiei, în contextul escaladării diferendului între Kiev şi Bratislava privitor la tranzitul gazului rusesc, transmite Reuters. Adresându-se lui Robert Fico, Volodimir Zelenski i-a amintit că „sprijinirea agresiunii criminale ruse este absolut imorală”.
UPDATE Uniunea Europeană a cerut sâmbătă o anchetă „rapidă şi independentă” asupra prăbuşirii avionului Azerbaijan Airlines, după ce SUA au sugerat că incidentul este posibil să fi fost cauzat de o rachetă antiaeriană rusă, relatează AFP.
UPDATE Rusia a tras un semnal de alarmă cu privire la daunele de mediu severe pe care le-a provocat deversarea de petrol în Marea Neagră, care a fost cauzată de două tancuri petroliere rusești ce au fost lovite de o furtună în apropiere de Crimeea, relatează The Guardian.
UPDATE Rachetele Oreșnik pot lovi ținte aflate la mii de kilometri distanță, inclusiv în Europa și Statele Unite. Lansată din sudul Rusiei, racheta parcurge 800 de kilometri în doar 15 minute, cu o viteză de 10 ori mai mare decât a sunetului. Aceste caracteristici o fac imposibil de interceptat de sistemele de apărare antiaeriană. Putin a declarat că Rusia deține mai multe astfel de rachete și le va folosi doar dacă este necesar.
UPDATE Rusia ia în considerare o serie întreagă de posibile acțiuni în domeniul testelor nucleare, a afirmat ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov. „Situația internațională este extrem de dificilă în acest moment, politica americană în diferitele sale aspecte ne este extrem de ostilă astăzi”, a declarat Ryabkov.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că mai mulți soldaţi nord-coreeni răniţi au murit vineri în Ucraina, după ce au fost luaţi prizonieri, el acuzând Rusia că le-a oferit acestor soldaţi doar „o protecţie minimă”, notează AFP. „Mai mulţi soldaţi nord-coreeni au murit astăzi. Soldaţii noştri au reuşit să-i captureze. Dar erau răniţi foarte grav şi nu au putut fi salvaţi”, a spus el în discursul său video nocturn, denunţând „nebunia de care sunt capabile dictaturile”, trimiţând militari să moară „în lupte în Europa”.
UPDATE Soldații nord-coreeni din Ucraina, folosiți ca „trupe de sacrificiu”. Casa Albă: „1.000 au fost uciși sau răniți în șapte-opt zile”. Peste o mie de soldaţi nord-coreeni desfăşuraţi în Rusia pentru a lupta împotriva Ucrainei au fost ucişi sau răniţi în atacuri „fără speranţă” la Kursk şi folosiţi ca trupe „de sacrificiu”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.
UPDATE Slovacia vrea să găzduiască negocieri de pace între Rusia şi Ucraina. Slovacia, al cărei premier naţionalist Robert Fico a vizitat Moscova săptămâna aceasta, a declarat vineri că este pregătită să găzduiască negocieri de pace între Rusia şi Ucraina, în pofida ostilităţii Kievului, care a acuzat-o că vrea să-l „ajute” pe Vladimir Putin.
UPDATE Ministerul rus de Externe a anunţat sâmbătă că a răspuns noului pachet de sancţiuni ale Uniunii Europene extinzând semnificativ lista oficialilor UE şi ai statelor membre care au interdicţie de intrare în Rusia, relatează Reuters și Agerpres.
UPDATE Moscova denunță o discriminare a vorbitorilor de rusă din Republica Moldova: „Coincide aproape complet cu ce am observat în Ucraina”. Ministerul de Externe de la Moscova a publicat vineri raportul său pe 2024 despre încălcările drepturilor cetățenilor ruși și ale compatrioților în țările străine, iar cu privire la situația din Republica Moldova, MAE rus acuză că autoritățile din această țară „alunecă rapid spre sprijinirea ideologiei neonazismului și a discriminării rasiale”.
UPDATE Moș Crăciun e doborât de pe cer de o rachetă rusească, spre mulțumirea lui Moș Gerilă, într-un clip bizar circulat de propaganda pro-Kremlin. Pe mai multe site-uri rusești circulă un videoclip de propagandă neobișnuit, cu tematică de sezon, care adâncește discursul despre conflictul cultural dintre țările occidentale și Rusia, scriu publicația estoniană Postimees și cea rusească The Moscow Times.