Un incendiu masiv a izbucnit miercuri în apropierea orașului Platanias din partea de vest a insulei grecești Creta, determinând autoritățile să evacueze sute de turiști din două hoteluri mari din zonă, potrivit unui purtător de cuvânt al pompierilor, transmite adevărul.ro.
Incendiul a izbucnit într-un stufăriș aflat între plajă și hoteluri și s-a extins rapid, alimentat de vântul puternic. Autoritățile au fost nevoite să evacueze întreaga parte vestică a Platanias, un oraș cu aproximativ 15.000 de locuitori care atrage mii de turiști în fiecare vară.
Mai mult de 90 de pompieri, sprijiniți de 30 de camioane și trei elicoptere cisternă, au intervenit pentru a limita flăcările.
Purtătorul de cuvânt a declarat că până la sfârșitul după-amiezii de miercuri, incendiul a fost limitat la un „perimetru stabil”, dar nu era încă sub control.
Sute de turiști, care își cărau valizele, și-au părăsit hotelurile după-amiază, în mijlocul unui fum dens și al unei atmosfere sufocante.
Deși temperaturile actuale sunt relativ normale pentru sezon, două valuri de căldură extremă în iunie și iulie, cu temperaturi de peste 44 de grade Celsius în unele zone, au uscat vegetația, contribuind la izbucnirea și extinderea incendiilor.
Un alt incendiu a izbucnit în peninsula Muntele Athos din Chalkidiki, în nordul Greciei, fiind combătut de zeci de pompieri.
În august, un incendiu masiv a devastat mai mult de 10.000 de hectare în zona Atenei, omorând o femeie și distrugând sute de case, întreprinderi și vehicule.
Peste 2.000 de incendii de vegetație au izbucnit în toată Grecia în această vară, care, potrivit autorităților, prezintă cel mai ridicat risc de incendiu din ultimele două decenii, pe fondul temperaturilor neobișnuit de ridicate legate de schimbările climatice.
Cu toate acestea, cele mai multe incendii au fost stăpânite înainte de a provoca pagube mari sau decese, așa cum s-a întâmplat în timpul verilor anterioare.
Grecia a cunoscut o iarnă blândă și uscată, urmată de o primăvară uscată și fierbinte, care a lăsat vegetația din întreaga țară uscată, permițând flăcărilor să se răspândească rapid.
Pentru a face față acestei amenințări, guvernul a investit în mai multe mijloace de stingere a incendiilor, inclusiv avioane care lansează apă și drone de avertizare timpurie.
Serviciul de pompieri a declarat joi după-amiază că, în total, 35 de incendii de vegetație au izbucnit în întreaga țară în ultimele 24 de ore.