Municipiul Chișinău la fel se află pe lista orașelor care se bucură de susținerea financiară a Uniunii Europene și ai partenerilor săi de dezvoltare. Conform unor date, oferite de o agenție de comunicare, în ultimii ani, valoarea investițiilor pentru municipiu a depășit suma de 2 miliarde de lei.
Un proiect ambițios, aflat încă în desfășurare, este renovarea clădirii Circului, una dintre atracțiile de bază ale capitalei. Pentru prima etapă a lucrărilor - ce presupune reabilitarea acoperișului - au fost alocate aproape 2 milioane de euro. Dar mai este mult până când circul va fi gata să-și deschidă ușile pentru spectatori. Și, bineînțeles, este nevoie de sume mari de bani pentru a duce proiectul la bun sfârșit. Directorul Circului își pune speranțe și pentru următoarele etape tot în susținerea Uniunii Europene.
„Suntem în clădirea Circului, unde se fac lucrări de conservare a clădirii, într-un proiect care are un buget de start de 1,8 milioane de euro, bani oferiți de UE. Iar sub noi se află o sală cu 2 mii de locuri”.
„ Clădirea a fost dată în exploatare în 1973, a activat până în 2002, după care angajații Circului au fost trimiși în concediu nedeterminat, pentru reparații. Așa a fost să fie. Oamenii nu au mai venit la serviciu, au început lucrările de reparație, după care Circul a fost dat în concesiune unei firme cipriote. Si de aici a început soarta tristă a circului”, a spus directorul Andrei Locoman.
Presa scria atunci că circul a fost luat în folosinţă de o companie cipriotă în 2008, pe un termen de 29 de ani. Agentul economic s-a obligat să repare clădirea, care era înglodată în datorii, dar nu şi-a onorat angajamentele. Doi ani mai târziu, Procuratura Generală a înaintat o acţiune civilă, solicitând declararea nulă a contractului. În 2013, se afla în insolvabilitate, iar statul l-a reprezentat în tot acest proces pe Andrei Locoman, care acum este directorul circului.
„Planul nostru trebuie să fie divizat în 2 etape: punerea lui în funcțiune sau reluarea activității de bază. Am readaptat un spațiu de repetiții, unde e arena mică. De 10 ani, acolo au loc spectacole.
A doua etapă fiind conservarea Arenei principale, am blocat toate căile de pătrundere, senzori de mișcare, anti-incendiu și am încercat sa identificăm un partener, era un proiect ce necesita finanțare serioasă și iată că, împreună cu Ministerul Culturii, la doleanțele noastre a reacționat PNUD Moldova, cu finanțare de la UE”.
Prima tranșă aprobată, în valoare de 1,8 milioane de euro, a fost pentru reparația arenei principale a Circului. Expertiza tehnică a fost efectuată înainte de pandemie. Concluziile au arătat că reabilitarea construcției este posibilă.
„O licitație unde s-a selectat un antreprenor care a făcut proiectul, apoi altă licitație unde s-au selectat doi antreprenori. Au fost licitații internaționale, puteau depune dosarul și din afară. Am început de la cupolă, apoi la acoperiș și vitralii”, a menționat Andrei Locoman.
„Înainte de a începe lucrările pentru elaborarea documentației de proiect, au fost făcute niște studii de prefezabilitate, iar la momentul acela, suma necesară pentru reabilitare, era estimată undeva la vreo 12 milioane de euro. Cred că deja cifra nu mai este valabilă, pentru că au trecut trei ani, plus pandemia și economia globală”, a spus managerul de proiect, Andrei Vasilachi.
Și în ziua filmărilor, în interiorul circului aveau loc lucrări de reparații. Conform spuselor managerului de proiect, prima etapă de intervenție presupune, la rândul ei, alte două etape: renovarea acoperișului și înlocuirea fațadei vitrificate a clădirii principale.
„Acum ne aflăm în blocul A, al edificiului circului, mai sunt și alte blocuri. În acest bloc trebuie să fie schimbat tot, începând cu și terminând cu rețelele și conectările etc”.
Pe acoperișul Circului era prevăzută și construcția unei vederi panoramice, dar din cauza că în luna mai 2022 a fost introdus în registrul monumentelor, orice intervenție de acest fel nu mai este posibilă.
„Edificiul în sine, inițial, nu reprezenta monument de arhitectură, pentru că e din perioada sovietică și după criteriul de vârstă și altele, nu reprezenta o valoare. Dar, în interiorul lui se aflau patru elemente care au avut statut de monumente, din start. Este vorba de acel mozaic de joc, pe care vi l-am arătat și care stă la intrare. E vorba de aceste laterale pe care vi le-am arătat și care sunt din argilă. Cred că obeliscul central l-ați văzut pe clădire. Acesta are de suferit din cauză că este făcut din metale prețioase, este vorba de cupru. Și când clădirea a fost lăsată, oamenii scoteau elementele și le vindeau. Statut de monument ea a primit anul trecut, întreaga clădire”.
Directorul Circului își pune mari speranțe în susținerea Uniunii Europene și pentru următoarele etape ale renovării clădirii.
„- Vedeți o soluție tot în fonduri europene? - Cred că da, o soluție majoră, fiindcă capacitatea financiară a statului este redusă. Speranța noastră sunt fondurile europene, pe care le vom încerca să le accesăm și să le obținem. Sunt sigur că, fără ajutorul Uniunii Europene, autoritățile locale nu ar putea duce acest edificiu la bun sfârșit”.
Un reportaj de Constantin Niculae
Imagini și montaj de Vlad Glinjan