Liceul „Ștefan cel Mare” din satul Doroțcaia este un exemplu viu al dificultăților cu care se confruntă oamenii din cauza consecințelor conflictului de pe Nistru. Pe vremuri, instituția funcționa la Grigoriopol, dar autoritățillor din regiunea transnistreană nu le-a plăcut acest lucru și liceul a fost practic „alungat” în satul Doroțcaia, controlat de autoritățile de la Chișinău. Acum, copiii care locuiesc în regiunea transnistreană, pentru a primi educație în cadrul programului din Republica Moldova, sunt nevoiți să călătorească cu autobuzul, uneori așteptând mai mult de o oră la „punctele de control” transnistrene.
Directorul liceului, Eleonora Cercavschi, crede ca într-o zi se vor putea întoarce la Grigoriopol. În cadrul proiectului „Доброго вечора, ми з України” de la TV8, ea a spus că nu vede conflicte sau furie la nivel de oameni, neînțelegerile dintre Chișinău și Tiraspol rămân exclusiv la nivel politic.
„Suntem de 20 de ani în satul Doroțcaia, raionul Dubăsari. Suntem Liceul „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol, dar am fost dați afară de acolo. Astăzi, în școala noastră învață 279 de copii din diferite sate ale regiunii Grigoriopol: Mălăiești, Butor, Tașlîc, Crasnogorca, Delacău și chiar din orașul Grigoriopol.
Ne este greu să facem față acestei probleme, sunt mulți copii și trebuie să îi transportăm pe toți cu autobuzul. Avem cinci autobuze pline, plus un microbuz școlar. Eram torturați în fiecare zi la intrare și la ieșire, ne opreau și uneori ne țineau la acest post o oră, o oră și jumătate. Nu ne-au arătat nimic, nicio plângere. Pur și simplu nu m-au lăsat să intru și asta e tot. În Transnistria au putut să-și demonstreze „puterea”, că pot lupta cu copiii”, a spus directorul liceului.
Instituția de învățământ a putut dovedi încălcările drepturilor omului de către autoritățile de pe malul stâng în CEDO în 2012. Instanța a dispus despăgubiri de 6.000 de euro, dar după 11 ani liceul nu a primit nimic.
„Cred că acum suntem mai aproape de rezolvarea conflictului transnistrean. În curând se vor împlini doi ani de când Rusia a arătat că nu este a doua armată din lume și atâta timp cât marchează timpul, le va mai dura încă 10 ani să ajungă în Transnistria. Pentru toate acestea trebuie să răspundă cineva. Au lăsat o generație și jumătate fără viitor, fără cunoaștere a limbii de stat”, a menționat Eleonora Cercavschi.
El își amintește că ea preda la o școală rusă și erau mulți colegi de pe malul stâng. În zilele noastre, când comunică, ei spun adesea că sunt nemulțumiți de viața din regiune, dar le este frică să vorbească despre asta deschis.
Directorul a adăugat că conflictul dintre Chișinău și Tiraspol este politic, dar nu este în rândul oamenilor de rând de pe ambele maluri ale Nistrului. El spune că visează la momentul în care Moldova se va uni din nou și liceul ei va reveni la Grigoriopol.
„Să întoarcem liceul în Grigoriopol. Atunci pot să-mi părăsesc funcția cu conștiința curată și să consider că mi-am îndeplinit sarcina.”
De mai bine de 20 de ani, liceul teoretic al satului Doroțcaia primește studenți de la liceul teoretic „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol, a cărui administrație și studenți au fost practic alungați din Grigoriopol de autoritățile de pe malul stâng.