Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 663: Scenariu negru, problemă pe front și surpriza din birou! ISW reamintește minciuna lui Putin din 2022

18 decembrie 2023, ora 23:31

Războiul din Ucraina provocat de Vladimir Putin în urmă cu peste 660 de zile continuă, iar liderul de la Kremlin a declarat că Moscova nu se va opri până la victoria contra Kievului. Dar acum, el face o mutare secretă dezvăluită de fotografiile capturate de către sateliții spioni occidentali. Rusia are intenția să construiască o nouă bază navală la Marea Neagră, în portul Ochamchire din provincia separatistă Abhazia din Georgia, notează Ziare.com. Totodată, un grup paramilitar al rușilor care se opun lui Vladimir Putin, cu sediul în Ucraina, a afirmat că a distrus un pluton de trupe rusești din Belgorod, relatează Sky News. Legiunea „Libertatea Rusiei” a revendicat atacul transfrontalier din apropierea satului Terebreno. Nu a precizat dacă a distrus infrastructura sau a ucis soldați, dar a spus că a lăsat în urmă mine. Comandourile ucrainene de operațiuni speciale desfășoară misiuni ultrasecrete în Rusia, a declarat o sursă militară pentru The Times of London.

Un dispozitiv de ascultare a fost descoperit într-unul dintre viitoarele birouri ale comandantului-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, au anunţat duminică serviciile de securitate de la Kiev, precizând totodată că dispozitivul "nu era operaţional", relatează AFP și Agerpres. Declarațiile făcute de președintele Vladimir Putin cum că Rusia nu are nicio intenție de a invada NATO sunt foarte similare cu afirmațiile Kremlinului din finalul de 2021 și începutul de 2022, când oficialii ruși insistau că nu au de gând să invadeze Ucraina, remarcă think tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului, notează B1. Totodată, ISW scrie despre scenariul cu o victorie totală a lui Putin în Ucraina, ceea ce ar expune cel mai mult România și Polonia, iar NATO nu le-ar putea apăra cu actualele trupe din Est.

UPDATE Un atac rus asupra unei companii din Herson pe 18 decembrie a ucis un agent de securitate în vârstă de 40 de ani, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin, relatează Kyiv Independent. „Inamicul a tras într-o întreprindere privată dintr-unul dintre cartierele rezidențiale ale orașului”, a scris guvernatorul pe Telegram.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că noile sancțiuni impuse de Uniunea Europeană „vor reduce cu adevărat” baza economică a Rusiei pentru războiul împotriva țării sale, relatează Reuters. UE a declarat că sancțiunile, al 12-lea set introdus de bloc, se concentrează pe o interdicție a importului de diamante de origine rusă, precum și pe interdicții suplimentare de import și export și măsuri pentru a înlătura lacune și a combate eludarea măsurilor punitive.

UPDATE Două ședințe de judecată pentru opozantul Aleksei Navalnîi, care urmau să aibă loc luni, au fost amânate până în ianuarie, au arătat dosarele instanței, relatează Reuters. Aliații lui Navalnîi, care se pregăteau pentru transferul acestuia într-o colonie cu „regim special”, cel mai dur grad din sistemul penitenciar din Rusia, spun că acesta nu a mai fost văzut de avocații săi din 6 decembrie.

UPDATE Finlanda a semnat luni un acord de consolidare a cooperării sale militare cu Statele Unite, la o zi după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o consolidare militară rusă în urma aderării acestei ţări scandinave la NATO, potrivit News.ro. Acest acord - care oficializează relaţii mai strânse între Washington şi Helsinki - este salutat de către ministrul finlandez al Apărării Antti Hakkanen drept „un semn puternic al angajamentului Statelor Unite faţă de apărarea Finlandei şi întregii Europe de Nord”.

UPDATE Biroul prezidenţial ucrainean a anunţat că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va susţine marţi o conferinţă de presă „importantă”. Reprezentanţii preşedintelui ucrainean nu au spus la ce oră va fi conferinţa şi nici ce subiecte va aborda Zelenski. Anterior, un general din armata ucraineană a declarat că trupele sale au fost nevoite să reducă unele operaţiuni militare din cauza lipsei de asistenţă externă. Soldaţii se confruntă şi cu o lipsă de obuze de artilerie de-a lungul „întregii linii de front", a precizat generalul de brigadă Oleksandr Tarnavski, potrivit Mediafax.

UPDATE Turcia şi companiile din această ţară au economisit în 2023 aproximativ două miliarde de dolari la facturile de energie majorând importurile de produse petroliere şi de petrol rusesc vândut la preţ redus, arată calculele Reuters pe baza datelor LSEG şi a estimărilor traderilor, iar Ankara vrea să cumpere şi mai mult de la vecina ei, în pofida sancţiunilor occidentale.

UPDATE În eventualitatea ocupării complete a Ucrainei, Rusia ar putea desfășura trei armate, compuse din 6 divizii mecanizate, la granițele cu România, Polonia, Slovacia și Ungaria. România ar fi direct amenințată din nord și sud-est de două armate ruse și un corp de armată. În fața unei asemenea amenințări, NATO nu ar putea apăra România cu forțele de care dispune în prezent în Europa, conform analizei ISW (Institutul pentru Sudiul Războiului), intitulată, ”Prețul scump al pierderii Ukrainei”. Statele Unite au interes mult mai mare în războiul dintre Ucraina și Rusia decât își imaginează majoritatea oamenilor. Cucerirea de către Rusia a întregii Ucraine este posibilă dacă SUA și UE își vor opri ajutoarele militare și economice, se arată în analiza făcută de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank american. Un astfel de rezultat nedorit, ar reprezenta o armată rusească obosită dar victorioasă, ajunsă la granițele NATO de la Marea Neagră, până la Oceanul Arctic, notează Spotmedia.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a sosit la Comisia Electorală Centrală a Federației Ruse pentru a depune documentele pentru a participa la alegerile prezidențiale din 2024. Vladimir Putin intră în cursa prezidenţială drept candidat auto-nominalizat. Conform legii cu privire la alegerea președintelui Federației Ruse, pentru aceasta trebuia să creeze un grup de alegători de cel puțin 500 de persoane. Întâlnirea grupului a avut loc pe 16 decembrie, iar participanții l-au susținut, în unanimitate, pe Putin. Setul de documente depus la Comisia Electorală Centrală include o cerere de înregistrare a unui grup în care se indică datele personale ale candidatului și ale tuturor participanților, un proces-verbal al ședinței, o listă a reprezentanților grupului, o declarație a candidatului privind consimțământul său de a candida la funcții şi alte documente, scrie Rador.

UPDATE Oficialii europeni iau în considerare posibilitatea de a utiliza articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană din 2007 pentru a priva Ungaria de dreptul de vot, pe fondul dezacordurilor privind un pachet de asistență propus pentru Ucraina, scrie Financial Times citând surse europene, potrivit Ziare.com.

UPDATE O expertă ONU în domeniul drepturilor omului şi-a exprimat luni îngrijorarea în legătură cu „dispariţia forţată” a opozantului rus Aleksei Navalnîi şi a cerut regimului de la Moscova să-l elibereze imediat, potrivit Adevărul.

UPDATE Trupele ucrainene au redus unele operațiuni militare din cauza lipsei de asistență externă, a declarat un general de rang înalt din armată. Soldații se confruntă, de asemenea, cu o lipsă de obuze de artilerie de-a lungul „întregii linii de front”, a declarat generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi pentru Reuters, citată de Sky News. „Există o problemă cu muniția, în special cu (obuze) post-sovietice – adică de 122 mm, 152 mm. Și astăzi aceste probleme există pe întreaga linie de front”, a spus el. Generalul Tarnavskyi a declarat că lipsa de muniție este o problemă „foarte mare” și că scăderea ajutorului militar străin are un impact pe câmpul de luptă, notează G4media.

UPDATE Misiunea luptătorilor ucraineni de pe malul stâng al Niprului este sinucigașă. Aceasta este concluzia jurnaliștilor de la The New York Times, pe baza poveștilor participanților la traversarea râului și a propriilor observații.

UPDATE Luptătorii ruși din unitățile Storm-Z sunt „foarte probabil să fie întorși la sarcini de luptă cu răni nevindecate”, a declarat Ministerul britanic al Apărării, citat de Sky News. În unele cazuri, membrii unității s-au întors după amputarea unor membre, a adăugat acesta. O mare parte a unității este formată din recruți condamnați, care sunt „deosebit de predispuși să primească un tratament deficitar”, a spus ministerul, explicând că aceștia nu au adesea actele necesare pentru a avea acces la spitalele militare, potrivit G4media.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat luni, 18 decembrie, că a făcut o formă ușoară de coronavirus şi că zilele următoare va lucra de la distanţă, a relatat agenția germană de știri DPA, preluată de Agerpres „În mod clar aceasta nu este o surpriză plăcută. Cu câteva simptome, contez pe o formă uşoară şi pentru moment lucrez doar de la birou”, a postat Olaf Scholz pe platforma X, fostă Twitter, potrivit Libertatea.

UPDATE Armata rusă a distrus într-o măsură mai mare sau mai mică toate cele 17 centre de învăţământ şi cinci biserici din oraşul ucrainean Avdiivka de la începutul invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022, arată un raport al Centrului pentru Rezilienţă Informaţională (CIR).

UPDATE Forţele de la Kiev arată puterea obuzierului suedez Archer folosit de armata sa. Este nevoie de 20 de secunde pentru a te pregăti de luptă. În scurt timp, cu acest obuzier poţi deschide focul. Se introduc coordonatele ţintei, iar computerul calculează totul. „L-am primit recent. Suntem mulţumiţi şi foarte impresionaţi de acest obuzier. Funcţionează fără defecţiuni. Este foarte precis, foarte precis. A reuşit să tragă 21 de cartuşe în mai puţin de 3 minute”, explică un oficial, potrivit Mediafax. „Acest sistem este folosit în acţiuni de luptă în Ucraina pentru prima dată. Viitorul său depinde de performanţa sa”, spun oficialii del a Kiev, care caută să facă diferenţa pe front cu armele occidentale.

UPDATE Brigada germană ce va fi desfăşurată permanent în Lituania va fi pregătită complet de luptă în 2027, a anunţat luni ministrul apărării lituanian Arvydas Anusauskas, într-o conferinţă de presă, transmite Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE O stare de spirit sumbră planează peste soldații Ucrainei, în timp ce războiul cu Rusia continuă. În ciuda unei contraofensive dezamăgitoare în această vară și a semnelor de susținere financiară neclintită din partea aliaților, soldații ucraineni spun că rămân ferm hotărâți să câștige, potrivit Adevărul.

UPDATE Uniunea Europeană s-ar putea confrunta cu amenințări militare din partea Rusiei până la sfârșitul acestui deceniu, motiv pentru care țările membre ale blocului comunitar ar trebui să își pregătească industriile de apărare pentru a fi pregătite, susține guvernul german, potrivit HotNews.

UPDATE Liderii țărilor UE sunt nevoiți să găsească modalități de a-l împiedica pe Viktor Orbán să reducă sprijinul Bruxelles-ului pentru Kiev, au declarat oficiali și diplomați europeni, după ce intransigența liderului maghiar față de ajutorul acordat Ucrainei a marcat un nou minim în relațiile sale cu blocul comunitar, scrie Financial Times.

UPDATE Austria şi-a dat acordul pentru cel de-al 12-lea pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei, după ce Ucraina a scos Raiffeisen de pe lista neagră, au anunţat sâmbătă site-ul guvernului ucrainean şi un diplomat UE, scrie FT. Austria făcuse presiuni pentru a scoate banca de pe lista ucraineană denumită "sponsori internaţionali ai războiului" - care îşi propune să rușineze companiile care fac afaceri în Rusia şi care sprijină efortul de război, de exemplu, prin plata impozitelor. „Rezerva de sancţiuni a Austriei este ridicată", a declarat un diplomat UE, potrivit ZF.

UPDATE Serviciul de securitate ucrainean a anunţat că a lansat o anchetă penală în temeiul unei legi privind colectarea de informaţii după ce într-un birou care ar fi putut fi folosit în viitor de comandantul-şef al armatei, generalul Valeri Zalujni, a fost găsit un "dispozitiv tehnic", relatează Reuters. Serviciul de securitate a declarat duminică pe aplicația de mesagerie Telegram că a fost deschisă o anchetă în temeiul unui articol din Codul penal ucrainean privind "achiziționarea, vânzarea sau utilizarea ilegală a unor mijloace tehnice speciale pentru obţinerea de informaţii".

UPDATE Grupul rus Gazprom PJSC a informat că livrările sale de gaze naturale către China au atins duminică un nou maxim istoric, pe fondul creșterii cererii, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

UPDATE Conform The Telegraph, compania DTEK și compania britanică Rolls Royce au purtat deja primele negocieri despre dezvoltarea unor mini-reactoare nucleare (foto) în locații operate în prezent de centrale pe cărbune. Aceste reactoare avansate pot fi utilizate pentru generarea de energie, în procesul de încălzire, desalinizare sau alte utilizări industriale.

UPDATE Republica Moldova a început un exercițiu militar în apropierea regiunii separatiste Transnistria, care este controlată de trupele ruse, a anunțat Ministerul Apărării de la Chișinău. Exercițiile vor dura până vineri, iar vehiculele militare au fost puse, de azi, în mișcare, conform ministerului.

UPDATE Autoritățile poloneze intenționează să protejeze piața agricolă și de consum poloneză de Ucraina. Printre propuneri se numără închiderea acesteia pentru produsele ucrainene timp de 20 de ani după aderarea Ucrainei la UE. Ministrul adjunct al agriculturii din Polonia, politicianul Coaliției Civice, aflată la guvernare, Michal Kolodziejczak, a declarat acest lucru la radio Rmf24, relatează Ukrinform.

UPDATE În ultimele 24 de ore, 64 de ciocniri militare au avut loc pe front între trupele ucrainene și cele ruse. Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, în direcția Kupiansk, apărătorii au respins 9 atacuri inamice în zonele Sinkovka și la est de Petropavlovka, regiunea Harkov.  Totodată, în direcția Liman, forțele armate ucrainene au respins 8 atacuri inamice în apropiere de Makeevka, regiunea Lugansk și la est de Ternov, regiunea Donețk. În direcția Bahmut, au respins 5 atacuri în zonele Bogdanovka, Kleșcievka și Andreevka din regiunea Donețk. 

UPDATE Rusia și Ucraina au lansat drone pe teritoriul celuilalt pentru a doua zi consecutiv. Ministerul rus al Apărării a declarat că 35 de drone ucrainene au fost doborâte peste noapte în trei regiuni din sud-vestul Rusiei. O bază aeriană rusă care găzduiește avioane bombardiere folosite în Ucraina a fost printre ținte, potrivit unui canal rus Telegram care critică Kremlinul, scrie AlephNews.

UPDATE Rusia nu este interesată în prelungirea acordului privind exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, a relatat duminică agenţia de presă rusă RIA, citându-l pe ministrul rus al agriculturii Dmitri Patruşev, transmite Reuters.

UPDATE Pe Pământ există structuri secrete care doresc să transfere puterea mondială reptilienilor, dar pentru acest lucru este nevoie să fie distrusă populația din Rusia, susțin autorii articolului „Familia rusă ca bază a statului național", un deputat rus și un general FSB, potrivit The Moscow Times.

UPDATE Între timp, urmele disidentului rus Navalnîi s-au pierdut de 12 zile: riscul este ca acesta să se „sinucidă” în închisoare, notează Mediafax.

UPDATE Republica Moldova va accede la Acordul parțial extins privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, adoptat prin Rezoluția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei. Prevederile se conțin într-un proiect de lege votat în prima lectură de Parlament, transmite IPN.

UPDATE Rusia a pierdut în total 347.160 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, după ce în ultimele 24 de ore au înregistrat 1.090 de decese în rândul forţelor armate, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de The Kyiv Independent. Rusia a pierdut, de asemenea, 5.783 de tancuri, 10.752 de vehicule blindate de luptă, 10.822 de vehicule și rezervoare de combustibil, 8.175 de sisteme de artilerie, 926 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 610 sisteme de apărare aeriană, 324 de avioane, 324 de elicoptere, 6.290 de drone, 22 de nave și ambarcațiuni și un submarin.

UPDATE În cursul zilei de duminică, 17 decembrie, au avut loc 54 de confruntări pe linia frontului între Forțele de Apărare ale Ucrainei și trupele ruse, a transmis, într-un comunicat, armata ucraineană. Potrivit raportului, trupele ucrainene continuă să dețină poziții pe malul stâng al Niprului în regiunea Herson și să provoace pagube inamicilor, potrivit Libertatea.

UPDATE Declarațiile occidentale privind posibilitatea ca Rusia să atace NATO sunt o figură de stil menită să justifice greșelile în direcția ucraineană, a declarat președintele rus Vladimir Putin. „Este un nonsens total. Cred că președintele Biden înțelege acest lucru. Aceasta este doar o figură de stil pentru a justifica politica sa eronată în direcția rusă", a declarat acesta într-un interviu acordat jurnalistului Pavel Zarubin în cadrul emisiunii "Moscova. Kremlin. Putin" de la postul de televiziune "Rusia-1", potrivit Interfax. Șeful statului rus a comentat astfel declarațiile președintelui american Joe Biden, care a afirmat că Rusia ar putea ataca NATO dacă aceasta nu-l "oprește pe Putin în Ucraina", scrie Știripesurse.

UPDATE Legiunea Libertatea Rusiei, o grupare paramilitară cu sediul în Ucraina formată din ruşi care se opun preşedintelui Vladimir Putin, a revendicat duminică un atac transfrontalier la câţiva kilometri în interiorul regiunii Belgorod, relatează Reuters.

UPDATE Un dispozitiv de ascultare a fost descoperit într-unul dintre viitoarele birouri ale comandantului-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, au anunțat duminică serviciile de securitate de la Kiev. Serviciile de securitate ucrainene au precizat totodată că dispozitivul „nu era operațional”.

UPDATE Armata ucraineană a publicat pe rețelele sociale imagini cu o ambuscadă organizată împotriva unor blindate ruse în apropiere de localitate Sinkivka, regiunea Kupiansk. Conform unui raport despre situația de pe front, publicat luni de Statul Major al forțelor ucrainene, forțele Kievului au respins în ultimele 24 de ore peste 9 atacuri ruse în această zonă, scrie Digi24.

UPDATE Rusia a anunţat duminică faptul că va mări reducerile exporturilor de petrol în decembrie, posibil cu 50.000 de barili pe zi sau mai mult, mai devreme decât a promis, în timp ce cei mai mari exportatori ai lumii încearcă să susţină preţurile globale ale țițeiului, transmite Reuters.

UPDATE Legiunea Libertatea Rusiei, un grup paramilitar al rușilor care se opun președintelui Vladimir Putin, a declarat că se află în spatele unui atac transfrontalier în regiunea rusă Belgorod. Gruparea, desemnată drept teroristă în Rusia, a anunţat că a distrus o fortăreață a trupelor ruseşti în apropierea localităţii Terebreno, fără a preciza dacă a distrus infrastructura sau a ucis soldaţi, şi a adăugat că a lăsat în urmă mine. Duminică, Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, care se confruntă cu atacuri frecvente ale forţelor ucrainene, a declarat că Terebreno se află sub tirurile forţelor armate ucrainene şi că o „bătălie” este în desfășurare la marginea localităţii. El a precizat că niciun civil nu a fost rănit, dar că trei case şi liniile electrice au fost avariate. Sâmbătă, el a scris pe Telegram că 19 sate sau ferme au fost ţinta unor bombardamente, scrie HotNews.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a arătat încrezător cu privire la un sprijin financiar suplimentar pentru ţara sa, după ce liderii statelor Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă la un acord asupra unui nou pachet de asistenţă pentru Ucraina, transmite luni DPA. Deşi UE a decis joi, la Bruxelles, să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi cu Republica Moldova, Kievul nu renunţă la obţinerea de ajutor financiar suplimentar, notează Digi24.

UPDATE „Bravo, războinici! Lumea ajută atunci când vede că statul și poporul înșiși fac tot posibilul pentru a se apăra, când văd că țara are cu adevărat potențialul de a se apăra. Și mulțumesc tuturor din Ucraina, întregului nostru popor, care săptămână după săptămână demonstrează lumii cu propria lor putere - Ucraina va rezista, își va menține independența și va învinge”, a spus Zelenski, în discursul de duminică seara.

Război în Ucraina, ziua 661: Atac ucrainean la Kursk, iar Rusia bombardează Kievul cu un „val” de drone Shahed
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 662: Ploaie de drone. Zeci de contracte pentru producție de armament în Ucraina
В Митрополии Молдовы заявили о давлении на церковь "как в советское время"
В Митрополии Молдовы заявили о давлении на церковь "как в советское время"
Как распознать дипфейк видео и почему о них все чаще говорят в контексте выборов?
Как распознать дипфейк видео и почему о них все чаще говорят в контексте выборов?
Прогноз погоды на выходные: тепло и без осадков
Прогноз погоды на выходные: тепло и без осадков
Лишение прав, штраф в 150 000 леев и до 4 лет тюрьмы: с 7 сентября в Молдове ужесточили наказания для пьяных водителей
Лишение прав, штраф в 150 000 леев и до 4 лет тюрьмы: с 7 сентября в Молдове ужесточили наказания для пьяных водителей
/ВИДЕО/ Ковеши: У европейской прокуратуры есть полномочия расследовать хищения из фондов ЕС в Молдове
/ВИДЕО/ Ковеши: У европейской прокуратуры есть полномочия расследовать хищения из фондов ЕС в Молдове

/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii

missing
07 septembrie 2024, ora 22:20

Viena este un fel de Mecca pentru toți cei pasionați de operă. Artiștii care ajung să evolueze pe scenele de acolo ating apogeul carierei, pentru că asta înseamnă să fii printre cei mai buni din lume. Dar puțini sunt cei care știu că și Republica Moldova are o contribuție la formarea patrimoniului cultural al Europei. La opera din Viena a cântat Maria Cebotari, renumita „privighetoarea Basarabiei” , dar și instrumentiști moldoveni cu renume mondial. Cu una dintre violonistele de la Chișinău, stabilite la Viena, faceți cunoștință în reportajul ce urmează. 

Faceți cunoștință cu Alexandra Tîrșu, recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale. Artista vine din Republica Moldova și cântă pe marile scene la o vioară Stradivarius ce datează din 1717. Aceasta i-a fost oferită de fondul Societății Stradivarius de la Chicago. 

Alexandra Tîrșu este absolventa Universității de Muzică din Viena, una dintre cele mai apreciate instituții de profil din lume. După încheierea studiilor a decis să rămână în capitala austriacă, acolo unde, spune ea, arta e la ea acasă. 

„Viena fiind orașul muzicii, aici se află foarte multe săli de concerte frumoase, vestite și importante. Noi ne aflăm aici, lângă Konzerthaus, unde am și evoluat de mai multe ori. Nivelul muzicii e foarte înalt, mai ales muzică clasică. Mereu poți să te duci la un concert seara, găsești în fiecare sală de concert un star. Este și o susținere mare din partea guvernului, foarte multe finanțe se dau pentru artă, proiecte, pentru cultură. Dacă ne uităm puțin, e un oraș de istorie mare și clar că e cu mult mai ușor să faci muzică aici, unde totul te inspiră. Te-ai dus pe o stradă, acolo a trăit Beethoven, te duci pe alta - acolo a trăit Mozart”, a declarat Alexandra Tirsu.

Acum, Alexandra culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Berlin, Hamburg și București până la Seoul, Shanghai și Beijing. Revine, însă, mereu la Viena. 

„În inima Europei, Viena este incontestabil centrul cultural al Austriei și una dintre capitalele mondiale ale muzicii. Operele, concertele și spectacolele de teatru joacă de secole un rol important în viața vieneză, iar mulți compozitori de renume mondial, precum Mozart sau Strauss au trăit și au lucrat în această metropolă. De-a lungul anilor, austriecii au știut să păstreze patrimoniul cultural , dar au lăsat loc și pentru dezvoltare și inovații”.

Mihaela Mocanu, care zilele trecute și-a încheiat mandatul de ambasador în Austria, vorbește cu mândrie despre contribuția artiștilor originari din Republica Moldova la promovarea imaginii țării noastre. 

„Astfel de valori ca Alexandra Tîrșu sau Maria Bunea, Marius Malinețchi sau Marcel Lazăr, care actualmente am înțeles că face concerte în Republica Moldova, și încă avem mulți pe care din economie de timp nu reușesc să le spun numele la toți, aduc o contribuție extraordinară promovării imaginii în Austria, dar totodată și prezentării RM în calitate de țară care aduce valori. RM, cum spuneam, nu este doar un beneficiar al oportunităților UE, dar iată prin artiștii pe care îi avem, RM demonstrează că avem valori care pot aduce contribuție la îmbogățirea diversității culturale europene”, a menționat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Dar nimeni, însă, nu a atins culmile Mariei Cebotari. Născută la Chișinău, la începutul secolului 20, între anii 1930 și 1940, soprana a fost inegalabilă în vremea ei, fiind angajata operei de la Viena până la sfârșitul vieții.

„Deseori eram într-o, nu aș spune că polemică, dar era un fel de concurență între noi, moldovenii și austriecii: cui aparține mai mult Maria Cebotari. Până la urmă am ajuns la înțelegerea că ea ne aparține nouă tuturor, atât timp cât Maria Cebotari a devenit steaua culturii pe care noi, ambele state, le împărtășim”, a declarat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Cifre oficiale arată că în Austria sunt stabiliți doar o mie de moldoveni. Dar pentru că mulți au ajuns aici cu acte românești, ambasada noastră de la Viena crede că ar fi vorba de o diaspora de patru-cinci mii. Mulți dintre aceștia sunt angajați în cadrul organizațiilor internaționale. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/ВИДЕО/ Полиция нашла пропавшего 13-летнего подростка с помощью дрона
/ВИДЕО/ Полиция нашла пропавшего 13-летнего подростка с помощью дрона
Как распознать дипфейк видео и почему о них все чаще говорят в контексте выборов?
Как распознать дипфейк видео и почему о них все чаще говорят в контексте выборов?
Михай Попшой пригласил нового главу МИД Украины посетить Молдову
Михай Попшой пригласил нового главу МИД Украины посетить Молдову
/ФОТО/ На берегу Днестра в селе Рэскаец начали ремонт защитной дамбы
/ФОТО/ На берегу Днестра в селе Рэскаец начали ремонт защитной дамбы
В Митрополии Молдовы заявили о давлении на церковь "как в советское время"
В Митрополии Молдовы заявили о давлении на церковь "как в советское время"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.