10 automobile vor ajunge la Agenţiile Teritoriale de Asistenţă Socială din subordinea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. Automobilele sunt destinate specialiştilor în prevenirea violenţei de gen din cadrul agențiilor, iar asta înseamnă că ei vor putea interveni promt în situații de risc. Iar statisticile arată că, în Moldova, din cauza violenței, mor în fiecare an în jur de 40 de femei.
Mașinile au fost procurate de ambasada Regatului Unit la Chișinău, în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație și costă peste 3 milioane de lei. Acestea au fost repartizate celor 10 agenții teritoriale de asistență socială din țară și sunt destinate specialiştilor în prevenirea violenţei de gen. Cheile de la automobile i-au fost înmânate ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. Acesta a urcat într-o mașină, pentru a o examina și pe interior.
„În contextul Reformei ”Restart”, în Republica Moldova au fost create 10 agenții de asistență socială. Aceste agenții vor gestiona câte trei, patru raioane din Republica Moldova, deci, toate aceste mașini vor fi atribuite la fiecare agenție teritorială”.
Odată rezolvată problema transportului, autoritățile caută acum specialiști care să muncească în agențiile teritoriale. Aceștia urmează să fie angajați începând cu luna ianuarie. Cât despre salariu, deși nu spune care va fi, ministrul spune că va fi unul motivant.
„Noi avem nevoie de foarte multe persoane, cum spuneam, în Republica Moldova, cu părere de rău, avem o nevoie cronică de specialiști, dar noi urmează să rectificăm acest lucru. Am făcut acest pas cu agenția, deci, agenția va avea 21 de colaboratori, începând cu 2024”.
Mașinile donate vor simplifica munca asistenților sociali din cele 10 agenții teritoriale de asistență socială, care se axează în special pe combaterea violenței față de femei. Reprezentanții Fondului ONU pentru Populație spun că, în Moldova, violența față de femei este încă la un nivel alarmant.
„Dacă este să vorbim de o a doua pe care o consider o problemă în Republica Moldova sunt normele sociale. Noi ar trebuie să lucrăm mai mult pe schimbarea mentalității, pe acceptarea diversității rolurilor femeilor și această schimbare trebuie făcută începând de la fiecare gospodărie aparte”.
Pentru a combate violența față de femei, au fost create diferite instrumente care să protejeze victimele acestui fenomen și să lea dea încredere să nu mai tolereze astfel de comportamente.
„De exemplu, am fondat primul cămin din regiunea transnistreană pentru femeile care sunt victime ale violenței. Totodată, am fondat spații sigure, cu diverse servicii pe întreg teritoriul Moldovei”.
Anual, în Moldova, circa 40 de femei își pierd viața, din cauza violenței, iar cel puțin 63% din femeile noastre sunt victimele acestui fenomen.