Mii de oameni au ieșit ieri în stradă la Buenos Aires, nemulțumiți de măsurile drastice ale guvernului pentru a redresa economia și de noul protocol pentru menținerea ordinii publice, despre care spun că este prea dur și compromite dreptul la protest. Asta deși președintele Milei, care a preluat mandatul în urmă cu mai puțin de două săptămâni, a promis acțiuni dure împotriva celor care vor manifesta în stradă, anticipând nemulțumirea populației. Presa străină scrie că acesta este primul test real pentru noul lider al Argentinei.
„Acest protocol este ilegal pentru că încalcă drepturile, încalcă Constituția Argentinei și contravine tuturor acordurilor internaționale care susțin dreptul la protest. Mă întreb: în ce parte a lumii are loc un marș de 40 sau 50 de mii de oameni pe trotuar? Ce vor acești oameni? Este scandalos.”
„Nu suntem într-o monarhie. Ei nu pot dicta peste legile noastre. Dacă vor să declare starea de asediu, să o facă în mod explicit. Dacă vor să schimbe Constituția, să o prezinte în Congres. Noi îi vom confrunta în stradă, așa cum am făcut-o în toți acești ani.”
Protestatarii au fost conduși de grupuri care îi reprezintă pe șomeri și au cerut sprijin financiar mai mare pentru cei săraci. Oamenii s-au arătat indignați și de protocolul prezentat de noul ministru al securității numit de Milei care permite forțelor federale să împiedice manifestanții să organizeze proteste perturbatoare de blocare a drumurilor. Participanții s-au îndreptat spre piața principală Plaza de Mayo, iar poliția a fost prezentă pe tot parcursul protestului și a dirijat manifestanții departe de drumuri pentru a împiedica blocarea acestora.
Președintele Javier Milei a anunțat încă la preluarea funcției măsuri care includ reduceri de cheltuieli și o devalorizare drastică a monedei. Pe lângă planurile ample de reformare a economiei, acesta a avertizat și despre reprimarea protestelor. Ieri, oficialul a vorbit despre o serie de măsuri pentru economia aflată în dificultate a țării, eliminând sau schimbând peste 300 de reguli, inclusiv cele privind chiria proprietății și practicile de muncă.
„Am semnat un Decret de Necesitate și Urgență pentru a începe deblocarea cadrului legal și instituțional opresiv care ne-a distrus țara. Țara noastră, care la începutul secolului al XX-lea era cea mai mare putere a lumii, a fost implicată în ultima sută de ani într-un ciclu nesfârșit de crize, toate provenite din aceeași cauză: deficitul fiscal,” a declarat Javier Milei.
În ultimul an prețurile din Argentina au crescut cu aproximativ 150%. De asemenea, țara luptă cu rezerve scăzute de numerar și cu datoria guvernamentală ridicată, în timp ce 40 la sută din populație trăiește sub pragul sărăciei.