UE ar urma să lanseze un al 11-lea val de sancţiuni împotriva Rusiei şi va încerca să combată eforturile de eludare a sancţiunilor economice introduse în urma invaziei acesteia în Ucraina, a declarat joi un înalt oficial al UE pentru CNBC. Între timp, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a susținut că a identificat persoanele presupuse responsabile pentru asasinarea bloggerului Maxim Fomin (cunoscut sub pseudonimul Vladlen Tatarsky), pe 13 aprilie.
Totodată, Ministerul Tineretului și Sportului din Ucraina a publicat un ordin care interzice oficial participarea la competiții în care vor fi reprezentanți din Rusia sau Belarus. Acest lucru se aplică sporturilor olimpice, non-olimpice și paralimpice.
UPDATE Războiul din Ucraina ar putea dura câţiva ani, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki într-un interviu pentru NBC News. „Nu calculăm nicio dată exactă, ci pur şi simplu observăm ce se întâmplă pe front, pe câmpul de luptă. Şi, în consecinţă, încercăm să ne adaptăm situaţiei, să lucrăm prin diplomaţia noastră cu partenerii noştri din Europa de Vest pentru a sprijini Ucraina”, a spus Morawiecki când a fost întrebat cât de mult ar putea dura războiul. „Da”, a adăugat el, întrebat dacă conflictul ar putea dura câţiva ani, scrie Mediafax.
UPDATE Trupele ucrainene au fost forțate să se retragă din unele părți din Bahmut, în fața unui nou asalt rusesc asupra orașului aflat în ruină, a anunțat vineri Marea Britanie, potrivit Reuters.
UPDATE ”Acum un an, crucișătorul rusesc Moskva, cu ajutorul marinei ucrainene, și-a încheiat ultima și cea mai reușită operațiune. A trecut printr-o transformare de la cea mai mare cutie de conserve din Marea Neagră la cea mai bună atracție pentru scafandri. Nu ne vom opri”, a scris ironic pe Twitter ministrul Apărării de la Kiev.El le-a transmis rușilor că au trei opțiuni: să fugă din Ucraina, să se predea sau ”să facă o baie în mare”, notează Ziare.com.
UPDATE Ministerul de Externe de la Kiev recomandă premierului ungar, Viktor Orbán, să înfrunte adevărul, după ce a afirmat că „Ucraina este o ţară inexistentă din punct de vedere financiar„. Potrivit reprezentantului oficial al MAE de la Kiev, Oleh Nikolenko, ajutorul acordat ucrainenilor este cel care asigură cerul pașnic deasupra Budapestei și a altor orașe europene, notează Rador. „O altă declarație anti-ucraineană. Nu suntem deloc surprinși că aceasta a avut parte de o reacție instantanee de aprobare de la Moscova” – a remarcat Nikolenko. Potrivit acestuia, este cinic faptul că de la conducerea ungară see vorbește despre problemele financiare ale altor țări într-un moment în care Ungaria însăși primește mulți bani de la UE pentru a-și menține stabilitatea economică.
UPDATE Statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu înseamnă că aceasta nu poate coopera cu NATO, republica trebuie să folosească mai multe oportunități oferite de Parteneriatul cu Alianța și cu UE, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, relatează Interfax, potrivit Rador.
UPDATE Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a declarat vineri că Washingtonul a ameninţat cu represalii Moscova după arestarea unui jurnalist de la Wall Street Journal (WSJ), Evan Gershkovich, pentru spionaj şi a sugerat că poate ar fi timpul canumărul jurnaliştilor americani care activează în Rusia să fie redus, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
UPDATE În luna martie, India a înlocuit China ca principală piață de export a Rusiei în Asia, arată datele Agenției Internaționale pentru Energie, citate de The Moscow Times. Exporturile rusești de petrol au crescut în martie la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape trei ani, în pofida sancțiunilor occidentale, a anunțat vineri Agenția Internațională pentru Energie (AIE). Dar veniturile obținute de Moscova din vânzarea de țiței au scăzut totuși puternic față de anul trecut, arată datele, notează Libertatea.
UPDATE China va continua eforturile de pace în Ucraina, iar ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, va efectua o vizită oficială la Moscova, a anunţat vineri Administraţia de la Beijing, fără a semnala, deocamdată, contacte cu Kievul, notează news.ro.
UPDATE Ministerul Agriculturii din Slovacia a luat decizia de a interzice cerealele ucrainene pe piața din țară după ce un lot de grâu ucrainean cu o greutate de 1.500 de tone a fost depistat cu un pesticid care nu este permis în Uniunea Europeană și care poate afecta negativ sănătatea umană, potrivit Realitatea.
UPDATE O companie din China a cumpărat cupru în valoare de cel puţin 7,4 milioane de dolari de la o uzină amplasată în regiunea din Ucraina anexată de Rusia, care este vizată de sancţiunile occidentale, arată datele vamale ruseşti analizate de Reuters, notează Digi24.
UPDATE Rusia se bazează pe recrutarea militară pentru a câștiga războiul. Parlamentul de la Moscova a dat undă verde noii legi federale care introduce "convocarea electronică" la biroul militar de înregistrare și înrolare. Obiectivul principal este crearea unui sistem în care recruții să nu mai aibă posibilitatea de a evita înrolarea. Dacă angajații anteriori ai biroului de înrolare erau obligați să predea personal o citație pe hârtie în mâinile unui recrut, acum, bărbații de vârstă militară vor începe să primească somații, inclusiv digitale, în contul lor de pe site-ul serviciilor publice Gosuslughi, folosit de către ruși pentru a plăti facturile la utilități, amenzi și taxe la stat, pentru a se înscrie la medic, a pune întrebări la IRS sau la poliție. În plus, potrivit noii legi, după primirea unei citații electronice, sau pe hârtie, recruții vor trebui să se prezinte la biroul de înrolare, în timp ce cei care nu primesc citație sau se prefac că nu primesc una" vor fi pedepsiți, scrie Il Fatto Quotidiano, potrivit Rador.
UPDATE Ucraina va „testa și va folosi” orice arme neinterzise pentru a-și elibera teritoriul, inclusiv Crimeea ocupată de ruși, a declarat vineri secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei. „Crimeea este teritoriul Ucrainei și vom testa și folosi acolo orice arme care nu sunt interzise de legile internaționale, care vor ajuta la eliberarea teritoriilor noastre”, a scris pe Twitter Oleksiy Danilov.
UPDATE Liderii Chinei şi Braziliei discută despre războiul din Ucraina în timpul unei vizite de stat la Beijing, a relatat mass-media chineză CCTV. În cadrul unei întâlniri cu preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, aflat în vizită la Beijing, Xi Jinping a declarat că Beijingul a făcut din relaţiile cu Brazilia o prioritate diplomatică, a relatat televiziunea de stat CCTV. Cei doi lideri au fost de acord că dialogul şi negocierile sunt singura cale viabilă de ieşire din criza ucraineană, a precizat CCTV, potrivit Mediafax.
UPDATE Premierul maghiar Viktor Orban a declarat vineri că Ucraina este un stat inexistent din punct de vedere economic și a pus sub semnul întrebării asistența financiară acordată de Occident Kievului, relatează TASS și Hotnews. „De fapt, Ucraina este o țară inexistentă din punct de vedere financiar. Scăderea indicatorilor economici este enormă, ceea ce este complet de înțeles din cauza războiului. Desigur, Ucraina nu se poate finanța singură. Întrebarea este dacă sprijinim Ucraina. Și, în momentul în care America si Europa raspund 'Nu' la această întrebare, războiul se va încheia”, a declarat Orban pentru postul ungar Kossuth.
UPDATE Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a condamnat un videoclip „respingător” cu presupusa decapitare a unui prizonier de război ucrainean, argumentând că responsabilii trebuie aduşi în faţa justiţiei. „Prim-ministrul a spus că videoclipul a fost îngrozitor şi că cei responsabili trebuie să răspundă pentru el”, se arată într-un comunicat de la Downing Street. Într-o conversaţie telefonică cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cei doi lideri au discutat despre „eforturile de a accelera sprijinul militar pentru Ucraina”. Pentru Sunak, „Regatul Unit şi aliaţii săi trebuie să continue să se asigure că Ucraina se află în cea mai puternică poziţie posibilă pentru a-şi exploata recentele succese pe câmpul de luptă”, potrivit Mediafax.
UPDATE China a acceptat să trimită arme letale Moscovei, arată un document "scurs" de la Pentagon, în care apar discuții interceptate ale spionilor ruși, însă Beijingul a cerut ca acest lucru să rămână secret, iar livrările să fie deghizate în transporturi de echipamente civile, scrie The Guardian, potrivit Digi24.
UPDATE Ministrul de externe al Chinei a declarat vineri că țara nu va vinde arme părților implicate în conflictul din Ucraina și va reglementa exportul de articole cu dublă utilizare civilă și militară. Qin Gang a răspuns îngrijorărilor din partea SUA și a altora că țara sa se gândește să ofere asistență militară Rusiei, pe care Beijingul a susținut-o politic și retoric în conflict, declarând în mod oficial că rămâne neutră. Vorbind la o conferință de presă cu omologul său german Annalena Baerbock, Qin a reiterat disponibilitatea Chinei de a ajuta la facilitarea negocierilor pentru găsirea unei soluții pașnice a conflictului și a spus că toate părțile ar trebui să rămână „obiective și calme”.
UPDATE Cadavrele a 82 de soldaţi ucraineni au fost returnate de forţele ruse la Kiev. Acest lucru a fost raportat de Kyiv Independent, citând o declaraţie a Ministerului ucrainean al Reintegrării. Restituirea cadavrelor celor căzuţi a avut loc pe baza Convenţiei de la Geneva care reglementează problemele umanitare în timp de război. La începutul lunii martie, trupurile a încă 17 soldaţi ucraineni ucişi au fost predate de ruşi. De la începutul conflictului, 1.500 de cadavre au fost returnate, notează Mediafax.
UPDATE Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) sugerează că Kremlinul va încerca să folosească arestarea jurnalistului Wall Street Journal Evan Hershkovich pentru a extrage concesii din Statele Unite. Potrivit analiștilor militari, „relatările despre implicarea personală a lui Putin în prima arestare a unui jurnalist american după Războiul Rece pot indica faptul că Kremlinul vede această arestare ca pe o escaladare planificată pe care va încerca să o folosească ca pârghie pentru a obține concesii din partea Statelor Unite”, scrie Libertatea.
UPDATE Întreaga flota rusă a Pacificului a fost pusă vineri în alertă maximă pentru exerciţii rapide care vor implica lansări de rachete, într-o demonstraţie masivă de forţă, pe fondul tensiunilor cu Occidentul din cauza luptelor din Ucraina, potrivit Mediafax.
UPDATE Annalena Baerbock, ministrul de externe al Germaniei, a cerut Chinei să își exercite influența asupra Rusiei asupra Ucrainei în timpul călătoriei sale la Beijing. Ea a spus că Germania vrea ca „China să influențeze Rusia pentru a-și opri agresiunea”. În timp ce a salutat China care a semnalat disponibilitatea de a intermedia o soluție în războiul din Ucraina, ea și-a exprimat rezerve cu privire la punctul de plecare al negocierilor de pace al Beijingului. „Trebuie să fiu sincer și să spun că mă întreb de ce poziționarea Chinei nu include apelul către agresorul Rusiei de a opri războiul”, scrie The Guardian.
UPDATE Ministerul Apărării al Regatului Unit a susținut în actualizarea zilnică de informații că trupele ucrainene au fost forțate să facă „retrageri ordonate” din pozițiile pe care le dețineau anterior în orașul Bakhmut și că în ultimele două zile s-a înregistrat un bombardament intens de artilerie din partea forțele rusești. „Rusia și-a reactivat atacul asupra orașului Bakhmut din regiunea Donețk, deoarece forțele ministerului rus și grupului Wagner au îmbunătățit cooperarea. Apărarea ucraineană deține încă regiunile de vest ale orașului, dar a fost supusă unui foc de artilerie rusesc deosebit de intens în ultimele 48 de ore. Forțele ucrainene se confruntă cu probleme semnificative de reaprovizionare, dar au făcut retrageri ordonate din pozițiile pe care au fost forțate să le cedeze”, potrivit datelor Ministerului Apărării al Regatului Unit.
UPDATE Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a apreciat joi că „siguranţa” centralei nucleare din Zaporojie, în sudul Ucrainei, este „pe muchie de cuţit”, după ce în apropierea ei au explodat recent două mine, relatează France Presse și Agerpres. „Dacă nu acţionăm acum pentru a proteja centrala, norocul nostru s-ar putea schimba mai devreme sau mai târziu, cu consecinţe potenţial grave asupra sănătăţii umane şi mediului înconjurător”, a avertizat Grossi într-un comunicat difuzat la Viena, unde se află sediul AIEA. „Suntem pe muchie de cuţit în ceea ce priveşte siguranţa şi securitatea nucleare la centrala din Zaporojie”, cea mai mare din Europa, ocupată de trupele ruse din martie 2022, a adăugat el, reiterând temerile deja exprimate în mai multe rânduri de organizaţia sa.
UPDATE Ministerul Agriculturii din Slovacia a interzis procesarea și introducerea cerealelor ucrainene în lanțul alimentar și furajer din cauza prezenței unui pesticid interzis în UE. Pesticidul identificat are un impact negativ asupra sănătății umane, a spus agenția. Anterior, pentru a proteja piața slovacă de cereale mai ieftine din Ucraina, oficialii slovaci și organismele de control au convenit asupra unei proceduri comune de inspecție, potrivit Hromadske.
Ministerul Agriculturii din Slovacia a declarat că sprijină Ucraina în exportul de cereale în țări terțe, dar în același timp va proteja interesele fermierilor autohtoni și piața europeană.
UPDATE Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a găzduit joi, 13 aprilie 2023, cea de-a doua reuniune a Trilateralei România – Ucraina – Republica Moldova la nivel de ministere de externe, care a fost axată pe teme de securitate și a beneficiat de participarea miniștrilor apărării din cele trei state. Astfel, la reuniune au mai luat parte ministrul apărării al României, Angel Tîlvăr, ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, ministrul apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi, și primul adjunct al ministrului de externe al Ucrainei, Emine Dzapharova, în numele ministrului Dmytro Kuleba, care nu a mai putut efectua deplasarea la București, din cauza evoluțiilor de ultimă oră legate de cursul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă. La finalul reuniunii trilaterale în format externe – apărare, a fost semnată de către cei șase reprezentanți ai României, Ucrainei și Republicii Moldova o Declarație Comună, care subliniază principalele elemente ale agendei discuțiilor și ale angajamentului celor trei state pentru dezvoltarea cooperării trilaterale.
UPDATE Ministerul Tineretului și Sportului din Ucraina a publicat un ordin care interzice oficial participarea la competiții în care vor fi reprezentanți din Rusia sau Belarus. Acest lucru se aplică sporturilor olimpice, non-olimpice și paralimpice, scrie Hromadske. În special, ministerul a ordonat departamentelor de sport să se asigure că delegațiile oficiale sunt rechemate din călătoriile lor în cazul participării la competițiile respective de către sportivi din Rusia sau Belarus. De asemenea, agenția a recomandat ca federațiile sportive din întreaga Ucraine să monitorizeze posibila participare a sportivilor ruși și belarusi la competițiile sportive internaționale și să informeze prompt ministerul în caz de depistare.
UPDATE Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a susținut că a identificat persoanele presupuse responsabile pentru asasinarea bloggerului Maxim Fomin (cunoscut sub pseudonimul Vladlen Tatarsky), pe 13 aprilie. FSB a susținut că presupușii agenți ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) Darya Trepova iar Yuriy Denisov a lucrat cu asociații Fundației Ruse Anticorupție Leonid Volkov și Ivan Jadanov – ambii aflați în străinătate – pentru a-l urmări pe Fomin luni de zile și, în cele din urmă, să-l asasineze. FSB a declarat că l-a adăugat pe Denisov pe lista internațională de urmărit după ce acesta a fugit din Rusia, scrie Adevărul.
UPDATE Uniunea Europeană va lansa un al 11-lea val de sancţiuni împotriva Rusiei şi va încerca să combată eforturile de eludare a sancţiunilor economice introduse în urma invaziei acesteia în Ucraina, a declarat joi un înalt oficial al UE pentru CNBC.
UPDATE Armata rusă a atacat ieri infrastructura civilă a 18 aşezări din regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei, a anunţat administraţia militară regională, pe baza informaţiilor publicate de Poliţia Naţională. Acest lucru a fost raportat de postul de stat ucrainean Suspilne. În special, ruşii au lansat un atac cu rachete, şapte raiduri aeriene, 68 de atacuri de artilerie, trei cu drone şi două cu sisteme de lansare de rachete multiple. Nu există victime sau răniţi, scrie Mediafax.