Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 659: Verde pentru Chișinău și Kiev de la UE! România e alertată, iar Putin a pomenit de Moldova

14 decembrie 2023, ora 22:11

Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina. Informația a fost confirmată de președintele Consiliului European, Charles Michel, pe pagina sa de X. Ulterior, anunțul a fost confirmat și de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. Liderii europeni s-au reunit la Bruxelles pentru ultimul summit din acest an. Întâlnirea de două zile are subiecte spinoase: extinderea Uniunii Europene cu Ucraina și Moldova, ajutorul financiar pentru Ucraina şi bugetul blocului comunitar. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat joi acordul liderilor Uniunii Europene de a deschide discuțiile de aderare cu Kievul drept „o victorie” pentru țara sa și pentru Europa și a felicitat, totodată, Republica Moldova.

În a 659-a zi de la începutul războiul, Rusia continuă să atace Ucraina, cele mai masive bombardamente fiind în regiunea Sumî și Adviivka. Rusia a bombardat trei porturi ucrainene la granița cu România. Locuitorii din Tulcea și Galați au primit mesaje RO-Alert în toiul nopții. Atacul de azi-noapte cu drone care a vizat Odesa s-a soldat cu 11 persoane rănite și a avariat mai multe clădiri, potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență. Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în cadrul conferinţei sale maraton că obiectivele Moscovei în Ucraina rămân neschimbate şi că nu va exista pace până când acestea nu vor fi atinse, notează Mediafax.

UPDATE Președintele român Klaus Iohannis a felicitat joi autoritățile de la Chișinău după decizia luată de Consiliul European de deschidere a negocierilor de aderare la UE pentru Republica Moldova și Ucraina, notează Digi24. „Vă sprijinim, fiți curajoși, faceți reformele și împreună mergem mai departe” a fost mesajul președintelui Klaus Iohannis pentru Republica Moldova.

UPDATE Congresul american a adoptat definitiv joi un buget de 886 de miliarde de dolari pentru apărarea Statelor Unite în 2024, prelungind un dispozitiv de supraveghere electronică internaţională extrem de utilizat de agenţiile de informaţii americane, dar criticat de organizaţii pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor private, transmite agenţia France Presse.Adoptat în Camera Reprezentanţilor la o zi după votul din Senat, acest buget, în creştere cu aproximativ 3% faţă de cel din 2023, prevede în special mai multe miliarde de dolari pentru ''consolidarea poziţiei'' SUA în Asia-Pacific şi pentru contracararea influenţei Chinei.Documentul prelungeşte, de asemenea, un program de ajutor militar pentru Ucraina, ce permite deblocarea graduală a 300 de milioane de dolari pentru Kiev. Această sumă este mult sub cele 61 de miliarde de dolari cerute de preşedinţii american şi ucrainean Congresului până la finalul anului, chestiunea fiind încă în dezbatere, notează Realitatea.

UPDATE Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea Rep. Moldova la Uniunea Europeană este victoria noastră a tuturor, scrie pe Facebook Maia Sandu. „Suntem europeni şi acest lucru este recunoscut de întreaga UE”, adaugă ea.

UPDATE Premierul ungar s-a abţinut joi la votul liderilor statelor membre asupra deschiderii negocierilor cu Ucraina, acuzând o "decizie proastă", relatează AFP şi Reuters."Ungaria nu vrea să împărtăşească responsabilitatea" acestei alegeri "iraţionale" a celorlalte 26 de ţări şi deci "s-a abţinut", a afirmat Viktor Orban într-o înregistrare postată pe Facebook, potrivit Realitatea.

UPDATE Ucraina şi Republica Moldova „au făcut un nou pas către destinul lor european”, afirmă preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, după anunţul privind începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a celor două ţări, potrivit Mediafax.

UPDATE Preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, a transmis, joi seară, felicitări autorităţilor de la Choşinău, după ce Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova. ”Republica Moldova, un pas mai aproape de Uniunea Europeană (...) O veste cum nu se poate mai bună perntru românii de peste Prut. De aici încolo, drum întins către familia europeană. Un drum lung şi anevoios, dar care merită întregul efort, a transmis, joi seară, liderul PMP; Eugen Tomac. Acesta a transmis felicitări autorităţilor de la Chişinău pentru că au ştiut să valorifice ”această fereastră de oportunitate”, notează Știripesurse. Românii se vor reuni în interiorul Uniunii Europene, spune europarlamentarul PMP Eugen Tomac, după ce Consiliul European a decis joi să deschidă negocierile de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova.

UPDATE Dacă autoritățile moldovenești nu doresc să participe la integrarea în spațiul post-sovietic, „atunci așa să fie”, a transmis președintele Rusiei, Vladimir Putin, în conferința sa anuală, potrivit Știripesurse. Potrivit lui, Moldova „a fost cea mai săracă țară din Europa”, iar acum acest loc de „onoare” a fost luat de Ucraina. Președintele Vladimir Putin a declarat că dacă Moldova vrea să se debaraseze de energia rusească mai ieftină, aceasta este alegerea sa.

UPDATE Într-un mesaj video, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski le-a spus liderilor UE că în acest moment „determinarea se definește fie la Bruxelles, fie la Moscova” și le-a reamintit despre „decizia lor deja promisă”. Ucraina și-a îndeplinit obligațiile stabilite de Comisia Europeană, a spus Zelenski, care a insistat: „Cred că unitatea va prevala la această reuniune a Consiliului European și că Uniunea Europeană își va confirma forța și responsabilitatea”, potrivit G4media.

UPDATE Austria încearcă să-și mențină relațiile vechi de decenii cu rușii și speră la o restabilire mai profundă a acestora, notează Reuters, citând surse familiarizate cu cele mai recente evoluții economice și diplomatice. Aici se încadrează și mișcarea prin care austriecii vor să-și scoată o bancă de pe o listă neagră a entităților care mai operează în Rusia, în schimbul semnării noilor sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Moscovei, au declarat două persoane familiarizate cu situaţia, citate de Reuters, informează Agerpres.

UPDATE Finlanda a anunțat joi, 14 decembrie, că închide din nou toate punctele de trecere a frontierei cu Rusia. Vestea vine la câteva ore după ce a redeschis două puncte. Moscova este acuzată de orchestrarea unei crize a migranților, relatează Agerpres.

UPDATE Într-o încercare de a arăta că şi Rusia se implică în dezvoltare AI, Kremlinul a difuzat în cadrul conferinţei de presă anuală a lui Putin un videoclip în care o variantă AI a preşedintelui joacă rolul jurnalistului şi îi pune întrebări, scrie Mediafax.

UPDATE Membrii Parlamentului European de la Strasbourg au fost avertizați joi să nu bea apă din sticlele împărțite în interiorul hemiciclului, după ce oamenii s-au îmbolnăvit din cauza unei suspecte de contaminare, scrie Politico, care citează serviciul de presă al biroului Robertei Metsola.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski nu a fost invitat la Summitul Consiliului UE de la Bruxelles din cauza temerilor că prezența sa „l-ar putea antagoniza” pe premierul ungar Viktor Orban, a informat Politico pe 14 decembrie, citând diplomați UE, relatează Politico.

UPDATE Un tribunal rus a respins joi apelul jurnalistului american Evan Gershkovich care contesta prelungirea arestului său preventiv pentru spionaj, acuzaţii pe care reporterul, arestat în martie, le respinge, informează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE O organizaţie internaţională de cercetare a acuzat Rusia de spălare a aproximativ 2,5 miliarde de dolari din traficul ilegal cu aur în trei ţări africane, de la începutul războiului din Ucraina, informează Rador.

UPDATE Ministerul român de Externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, după ce o nouă dronă rusească a căzut  în România, notează Digi24. Totodată, ministerul a informat și se consultă cu aliații NATO asupra evoluțiilor de la frontiera dintre România și Ucraina. Între timp, grănicerii ucraineni au publicat imagini din momentul în care apărarea antiaeriană încearca să doboare dronele lansate de Rusia spre regiunea Odesa.

UPDATE O femeie din Rusia l-a întrebat pe președintele rus Vladimir Putin de ce s-au scumpit atât de mult ouăle, în cadrul conferinței de sfârșit de an a liderului de la Kremlin. Ea a afirmat că o duzină de ouă a ajuns să coste 220 de ruble (circa 2,45 dolari), în timp ce prețul unui kilogram de piept de pui s-a dublat, de la 165 de ruble la 350 de ruble. „Vă rog, aveți milă de pensionari, nu avem milioane în pensii. Vă rog să faceți ceva în acest sens”, a spus ea, într-un videoclip pre-înregistrată. Putin a răspuns: „Am vorbit recent cu ministrul agriculturii, întrebându-l cum stau lucrurile cu ouăle. Mi-a spus că totul este „grozav””, potrivit G4media.

UPDATE Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) riscă să „îngroape mişcarea olimpică” impunându-le sportivilor ruşi şi belaruşi să participe sub drapel neutru la Jocurile Olimpice de la Paris, din vara viitoare, a denunţat preşedintele rus Vladimir Putin, informează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres. 

UPDATE Președintele Vladimir Putin a declarat joi că Rusia a desfășurat peste 600.000 de militari ruși în Ucraina, la aproape doi ani după ce a ordonat trupelor sale să captureze capitala Kiev. „Linia frontului are o lungime de peste 2.000 de kilometri (1.242 de mile). Sunt 617.000 de persoane în zona de conflict”, a declarat el în timpul primei sale conferințe de presă de sfârșit de an de când a invadat Ucraina, în februarie 2022. Până în prezent, autoritățile ruse nu au dezvăluit date exacte cu privire la mărimea grupului militar rus care luptă pe teritoriul ucrainean, notează G4media.

UPDATE Există un „risc real” ca președintele rus Vladimir Putin să nu se oprească cu Ucraina dacă va reuși să obțină victoria în această țară, a avertizat joi șeful NATO, Jens Stoltenberg, citat de agenția AFP. Această perspectivă este motivul pentru care aliații NATO din Ucraina trebuie să continue să sprijine militar Kievul, a subliniat Stoltenberg. „Dacă Putin câștigă în Ucraina, există riscul real ca agresiunea sa să nu se oprească acolo. Sprijinul nostru nu este un act de caritate – este o investiție în securitatea noastră”, a spus el, potrivit G4media.

UPDATE “Va fi pace când ne vom atinge obiectivele. Acestea nu s-au schimbat. Vă reamintesc despre ce am vorbit atunci: denazificarea Ucrainei, demilitarizarea ei și statutul său neutru,” a spus Vladimir Putin. Declarația a fost făcută în cadrul conferinței publice anuale pe care liderul de la Kremlin o organizează, în cadrul căreia răspunde la întrebări din partea cetățenilor și a jurnaliștilor. Conferința de anul trecut a fost anulată, scrie Biziday.

UPDATE Moscova amenință deschis România, în cazul în care Ucraina va folosi avioane F-16 care vor decola de pe teritoriul țării vecine. Unitățile de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât 41 din cele 42 de drone Shahed, lansate de armata rusă în noaptea de 14 decembrie, au anunțat Forțele Aeriene. De partea cealaltă, rușii anunță că au doborât și ei 9 drone ucrainene, în două regiuni rusești. 

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a declarat, în cadrul conferinței de presă în care răspunde întrebărilor „jurnaliștilor” și „cetățenilor” ruși că invazia din Ucraina este, de fapt, un „război civil”. Putin a vorbit și despre relațiile cu Occidentul și l-a lăudat pe premierul Ungariei Viktor Orban, notează Digi24.

UPDATE Înotătorul Kliment Kolesnikov (23 de ani), dublu medaliat olimpic pentru Rusia, nu este de acord cu participarea drept atlet neutru la Jocurile Olimpice din 2024. Săptămâna trecută, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a anunțat că le va permite sportivilor din Rusia și Belarus să participe la Paris 2024, dar aceștia trebuie să accepte anumite condiții, notează GSP.

UPDATE NATO a anunţat miercuri o creştere a bugetului său militar pentru 2024 cu 12%, până la 2,03 miliarde euro, şi a bugetului său civil cu 18,2%, până la 438,1 milioane de euro, notează Adevărul.

UPDATE Deputatul rus Vitali Milonov a declarat că regiunile Kiev, Odesa, Dnipropetrovsk și Harkov vor fi incluse în constituția rusă ca urmare a războiului. El a menționat și regiunea Zaporizhzhia, care a fost deja inclusă în Constituția Rusiei, potrivit Realitatea.

UPDATE Un reporter l-a întrebat pe liderul rus dacă ONU "şi-a pierdut funcția" prin faptul că nu a reuşit să împiedice loviturile israeliene în Gaza. Referindu-se la ONU, Putin a spus că structura instituției, ce necesită consens, înseamnă că nu se pot lua decizii acolo. „Tot ceea ce se întâmplă (în Gaza) este o catastrofă", spune Putin, potrivit Mediafax. Putin a comparat loviturile israeliene cu "operațiunea militară specială rusă" şi a spus că "nimic de genul acesta nu se întâmplă în Ucraina". Declaraţia lui Putin vine la o zi după ce armata rusă a vizat Kievul, rănind zeci de civili. Un spital de pediatrie a suferit daune. Putin a mai precizat că preşedintele Turciei joacă un rol de lider pentru a opri "tragedia" din Gaza şi pentru a crea condiţii pentru o pace pe termen lung.

UPDATE Autorităţile ruse au inclus numele directorului serviciilor militare ucrainene de informaţii (GUR) Kirilo Budanov pe lista persoanelor căutate, în contextul în care consideră spionajul militar ucrainean vinovat de mai multe atacuri în Rusia. Numele lui Kirilo Budanov, în vârstă de 37 de ani, apare de-acum în baza de date a Ministerului rus de Interne a persoanelor căutate cu privire la încălcări ale Codului Penal. Autorităţile ruse nu precizează ceea ce îi reproșează, notează Spotmedia.

UPDATE Ministrii Apărării din Marea Britanie, Japonia și Italia au semnat, joi, un tratat internațional pentru a lansa un ambițios program de dezvoltare a unui avion de luptă avansat, conform unui anunț oficial citat de Reuters.

UPDATE ​​O dronă a căzut în România în zona de graniță cu Ucraina, anunță Ministerul Apărării Naționale. Potrivit sursei citate, aceasta s-a prăbușit în zona localității Grindu din județul Tulcea, într-o zonă nelocuită, scrie Hotnews. Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunţă, joi, că a fost găsit un crater de 1,5 metri adâncime, ca urmare a prăbuşirii necontrolate a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene.

UPDATE Mai multe drone ucrainene care zburau deasupra regiunilor Moscova și Kaluga din Rusia au fost interceptate noaptea trecută, a informat Ministerul rus al Apărării. Potrivit acestuia, unitățile de apărare aeriană au distrus nouă drone. Nu au fost raportate victime sau pagube. Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a anunțat că o dronă a fost doborâtă în jurul orei 2:35, fiind interceptată în districtul Naro-Fominsk. Sobyanin a susținut că o altă dronă a fost distrusă în aceeași zonă în jurul orei 4:25, scrie Spotmedia.

UPDATE Pierderi record pentru armata rusă într-o singură zi. 1.300 de soldați au murit în ultima zi, susține Ucraina. De la începutul războiului, Rusia a pierdut 342.800 de militari în Ucraina, mai afirmă Kievul.

UPDATE Jurnaliştii au început să se adune la "Gostinîi Dvor" unde va avea loc linia directă cu cetăţenii combinată cu marea conferinţă de presă anuală a preşedintelui rus, Vladimir Putin. Un şir de reprezentanți ai presei s-a format, în această dimineață, pe strada Varvarka. După verificarea documentelor, care se desfășoară în mai multe etape pe drumul către locul de desfășurare a evenimentului combinat intitulat "Rezultatelor anului", și un control amănunţit, jurnaliștii intră în "Gostinîi Dvor", relatează Rador. Este interzisă intrarea cu alimente, băuturi sau țigări electronice - acestea vor trebui predate la intrare. La "Gostinîi Dvor", reprezentanții presei sunt verificaţi în privinţa temperaturii corporale și trec printr-un cadru special de dezinfectare cu ioni de argint. 

UPDATE Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, participă joi la un eveniment 2 în 1, la prima sa conferinţă de presă importantă de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, pe care o va combina cu faimoasa sa conferinţă-maraton la care va răspunde întrebărilor concetăţenilor săi, transmite EFE.

UPDATE Premierul Ungariei, Viktor Orban se opune în continuare demarării negocierilor de aderare cu Ucraina. Oficialul a spus că nu există nici o șansă pentru Ucraina, atâta timp cât nu a îndeplinit condițiile stabilite de către Comisia Europeană. „Am stabilit șapte condiții care au însoțit statutul de candidat al Ucrainei. Și, potrivit Comisiei Europene, trei din șapte nu au fost îndeplinite. Dacă nu ați îndeplinit condițiile preliminare, nu există nicio șansă să începeți să negociați. Are sens să revenim la asta când Ucraina a îndeplinit totul”, a spus Viktor Orban reporterilor înaintea summitului Consiliului European.

UPDATE În ultimele 72 de ore, Kremlinul a lovit Ucraina cu cel mai intens baraj de rachete balistice de la primele zile ale războiului, iar prin nivelul de intensitate, ritmul atacurilor rusești cu rază lungă de acțiune este comparabil cu bombardarea Arabiei Saudite de către Irak cu rachete Scud în timpul Războiului din Golf din 1991, potrivit rapoartelor militare oficiale ucrainene, notează NewsWeek.

UPDATE Împrejurimile orașului Avdiivka au devenit o adevărată vale a morții pentru armata rusă, cu cadavrele a sute de militari împrăștiate în zonă. Sunt atât de mulți ruși uciși încât experții militari numesc ceea ce se întâmplă un masacru, potrivit Ziare.com.

UPDATE Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, la Interviurile Digi24.ro, că premierul ungar, Viktor Orban, face comerț cu viețile ucrainenilor, adăugând că, „din punctul de vedere al reputației țării pentru următorii cinci, zece ani, este o decizie incorectă”, care va aduce pierderi.

UPDATE Atacul de azi-noapte cu drone care a vizat Odesa s-a soldat cu 11 persoane rănite și a avariat mai multe clădiri, potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență. Printre victime se numără trei copii care au fost spitalizați cu răni. Salvatorii au instalat o stație mobilă de încălzire, în timp ce Crucea Roșie a organizat livrarea de alimente și alte bunuri necesare, scrie The Kyiv Independent.

UPDATE Rafinăria Neftohim de la Burgas profită de derogarea care i-a fost acordată pentru importul de țiței rusesc, pentru a face acest lucru la prețuri peste plafonul stabilit de Comisia Europeană, asigurând astfel venituri uriașe bugetului rusesc, scrie Știripesurse.

UPDATE În regiunea Cernihiv, în direcțiile cele mai periculoase, pozițiile primei și celei de-a doua linii de apărare vor fi dotate suplimentar. Videoclipul a fost afișat de generalul locotenent Serghei Naiev. „Dacă amenințarea crește, forțe suplimentare vor ajunge pe liniile pregătite și vom fi gata să răspundem în mod adecvat oricărei evoluții a situației”, a menționat generalul.

UPDATE Aproape 50% dintre români consideră că Republica Moldova este mai apropiată de România şi de UE, în condiţiile în care, în urmă cu 10 ani, procentul trecea de 50%, indică datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. A scăzut însă cu 10 procente numărul celor care cred că R. Moldova este mai apropiată de Rusia şi de Uniunea Eurasiatică.

UPDATE Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât 41 din cele 42 de drone rusești în noaptea de 14 decembrie, au anunțat Forțele Aeriene, potrivit The Kyiv Independent. Rusia a lansat un total de 42 de drone Shahed asupra Ucrainei, începând de miercuri seară. Dronele au fost lansate de la Balaklava și Chauda, din peninsula Crimeea, și de la Primorsko-Akhtarsk, în sudul Krasnodar Krai, Rusia. Majoritatea dronelor se îndreptau către regiunea Odesa. Forțele aeriene au raportat, de asemenea, că forțele rusești din regiunea Herson ocupată au lansat șase rachete antiaeriene S-300 spre regiunile Nikolaev și Herson.

UPDATE Liderii Uniunii Europene vor ajunge probabil în această săptămână la un acord privind acordarea a 50 de miliarde de euro (54 de miliarde de dolari) pentru Ucraina, deoarece această sumă va fi inclusă într-un pachet cu alte fonduri de care va beneficia Ungaria, care a amenințat că îl va bloca, a declarat comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, potrivit Reuters. „Este un pachet, nu este doar pentru Ucraina, există ceva în el pentru migrație, protecția frontierelor, susținerea unor state precum Turcia, în prezent bune prietene ale Ungariei și viceversa, pentru a obține și mijloace financiare suplimentare”, a precizat Hahn.

UPDATE Congresul american a aprobat miercuri formalizarea procedurii de impeachment (destituire şi punere sub acuzare) împotriva actualului preşedinte democrat Joe Biden, motivată de afacerile controversate din străinătate ale fiului său, şi considerată drept o "combinație politică nefondată" de către şeful statului, scrie AFP.

UPDATE  Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, într-un interviu că armata ucraineană pierde „rapid” teren pe linia frontului şi că erodarea sprijinului occidental pune Kievul într-o „situaţie dificilă”. Statele Unite, un aliat major al Ucrainei, „se întreabă unde se duc banii lor”, deoarece „nu există nicio victorie pe câmpul de luptă”, a declarat el pentru presa rusă Izvestia. „În plus, forţele armate ucrainene îşi pierd rapid poziţiile”, a adăugat el, potrivit Spotmedia.

UPDATE Apărarea aeriană rusă a doborât joi dimineață două drone ostile deasupra Moscovei, a declarat primarul orașului, Serghei Sobianin, fără a fi raportate victime sau pagube, potrivit Reuters. Ministerul rus al Apărării a declarat că un total de nouă drone au fost distruse deasupra regiunii Moscova și a regiunii adiacente Kaluga.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 657: Apelul lui Tusk și mesajul lui Kuleba înaintea Summitului UE: Amenințarea Ungariei a fost înlăturată
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 658: Dezastru la Kiev, atacul hackerilor și pierderi uriașe! SUA avertizează despre un cadou pentru Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
 BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner

/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie

missing
17 octombrie 2024, ora 23:00

Noul editorial Verde în ochi cu Mariana Rață este despre ziua de duminică, 20 octombrie. În ultimele două luni am fost martori ai unei ample campanii de promovare a minciunilor și de corupere a alegătorilor. Colegii noștri de la Ziarul de Gardă au surprins de minune cum exact funcționează această mașinărie din interior.

În luptă au fost aruncați zeci de milioane de euro, mai mulți politicieni-candidați ghidați din umbră de criminalul Ilan Șor și conserve mai vechi ale Kremlinului. În disperare să păstreze R. Moldova în sfera sa de influență, Rusia a înrolat chiar și preoți în armata sa de propagandiști. Nu a ezitat nicio clipă să amestece credința și cele sfinte în noroiul corupției politice și a partizanatului pentru minciună. Iar asta demonstrează, dincolo de cuvinte, că nu au nimic sfânt în ei.

Miza cea mare a acestor eforturi disperate ale Kremlinului este referendumul. Un referendum care ar putea spune verde-n ochi întregii lumi că cetățenii R. Moldova vor în UE. Nu parte a russkii mir, care seamănă ură, război și dezbinare. Ci parte a lumii civilizate care trăiește de peste jumătate de secol în pace și prosperitate.

În ultimele 6 săptămâni am încercat, prin editorialele Verde-n ochi, să vă arăt, prin probe concrete și date oficiale, cum este viața oamenilor care trăiesc în UE. Cum dincolo de propaganda anti-UE, promovată violent de elitele rusești, copiii și soțiile lor își trăiesc Dolce Vita în țări din Occident. La fel ca și copiii unor candidați din această campanie electorală care se opun integrării europene.

V-am arătat ce pensii au bătrânii din UE, față de cei din R. Moldova sau Rusia. V-am explicat de ce corupții lumii se tem de UE. Și cel mai important, v-am arătat cum UE a susținut financiar dezvoltarea R. Moldova. Reparația drumurilor, școlilor, grădinițelor, spitalelor, dezvoltarea afacerilor și a agriculturii.

În cei peste 30 de ani de independenta, Moldova a primit suport extern în valoare de peste 3,5 miliarde de euro. Asta înseamnă cam 1400 de euro pentru fiecare cetățean al acestei țări. Cel mai important donator care a oferit bani Republicii Moldova a fost  este UE. De aici am primit mai mult de jumătate din toată suma.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană ne-a întins din nou mâna și a anunțat un nou sprijin, fără precedent pentru R. Moldova. Suport financiar de 1,8 miliarde de euro. Această sumă e aproape echivalentul întregului suport oferit de UE R. Moldova în cei 30 de ani de independență. Grație acestor bani, Moldova va putea crește, se va putea dezvolta și în sfârșit va deveni atractivă pentru copiii și nepoții noștri.

Avem o datorie față de generațiile care vin. În primul rând, NU avem dreptul să le furăm viitorul. NU avem dreptul să îl vindem și nici nu avem dreptul să îl tratăm cu nepăsare.

„În UE, dar NU acum” este egal cu nidiodată. În trenul schimbărilor mari trebuie să urci atunci când el ajunge în gara ta. Următoarea cursă ar putea să nu mai fie. Am tot auzit în ultimele luni că referendumul din 20 octombrie  este o luptă între UE și Rusia. Greșit. Aceasta este lupta noastră pentru a ne desprinde de un trecut trist, plin de șantaj, sărăcie și abuz. În 2015, R. Moldova a ratat ocazia să fie povestea de succes a Parteneriatului Estic. Am pierdut ocazia din cauza unor politicieni corupți și avari care erau mai preocupați de propriile interese, decât de cele ale țării. Atunci, șansa noastră era în mâinile lor. 

Astăzi, viitorul nostru e în mâinile noastre. Să avem grijă ce facem cu el. Cel mai important lucru este ca după 20 octombrie să ne putem privi în ochi copii și nepoții și să le putem spune sincer și verde în ochi că am ales ce e mai bun pentru ei. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.