Alcoolismul este o boală cronică, deci trebuie ținută sub control întreaga viață. Tratamentul este unul complex și, pe lângă ajutorul medical, presupune multă voință și caracter din partea celor care vor să-și schimbe viața. În continuare, Republica Moldova se află în topul ţărilor din lume cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor. Studiile arată că, pe parcursul unui an, un singur om, care are peste 15 ani, bea circa 13 litri de alcool pur. Ca să fie mai clar, e vorba de mai mult de o găleată.
Nivelul înalt de consum este cauzat de mai mulți factori, inclusiv, pentru că este accesibil pentru populație. Consumul necontrolat ori abuziv scurtează și din durata vieții. În țara noastră, unul din patru decese este asociat alcoolului.
Alcoolismul este o boală care poate fi tratată, dar foarte rar vindecată.
Greu de acceptat, dar dependența de alcoolism nu înseamnă să bei mult. Diferența între consumul abuziv și alcoolism constă în capacitatea de a controla procesul. Cu alte cuvinte, poți să bei în cantități mici, dar dacă nu te poți controla și nu te poți opri, cel mai probabil suferi de alcoolism.
„Dependentul nu controlează, chiar dacă recunoaște că are aceste probleme. Dacă nu se poate controla, atunci el este dependent de alcool”, spune psihoterapeutul de la Centrul de Sănătate Mintală, Botanica, Arcadie Astrahan.
Alcoolismul nu este doar boala sărăcilor, așa cum este percepută în societate. Fiecare poate dezvolta maladia, indiferent de starea financiară, de studii ori de viața socială.
„Toți, toți sunt candidați să formeze o dependență, dacă nu la vârstă fragedă, la unii apare după 40, la unii după 60, dar toate tipurile de profesii, nivelurile de intelect sunt la risc să dezvolte dependența de alcool”, explică psihoterapeutul.
Sunt cunoscuți și câțiva factori de risc, ce pot duce la declanșarea bolii. Asta nu înseamnă însă că neapărat vor duce: „Factorii de risc pentru formarea alcoolismului sunt genetica, experiența din copilărie, sunt traumele, abuzurile, neglijența, și expunerea la consum”.
Tratamentul persoanelor care suferă de alcoolism este unul complex. Cei care pornesc la acest drum, trebuie să parcurgă câteva etape, toate fiind la fel de importante. Neglijarea uneia ar putea duce la recidivă. În primul rând, bolnavii trebuie să treacă prin procedura de detoxificare, prin care din organism sunt eliminate toxinele.
„La detox, rata de decădere e foarte mare, peste 90 la sută se reîntorc la consum in primele lui de la externare. Este important să fie eliminate consecințele negative, dar și accesate programele terapeutice. Din păcate, noi nu avem niciun medicament care să trateze cauzei consumului”, menționează Arcadie Astrahan.
„Noi tratăm medicamentos comorbiditățile, tulburările, depresia, dar nu și consumul de alcool”, a adăugat el.
Chiar dacă nu există medicamente care să trateze cauza alcoolismului, specialiștii administrează două preparate medicamentoase, ce sunt introduse prin procedura de „codare”.
„Persoana care este codată sau are acest medicament - disulfiramul - în sânge, știe că dacă va avea alcool se va intoxica, până la moarte chiar. Iată o metodă de descurajare a consumului. Însă, disulfiramul nu micșorează atracția pentru alcool și nici funcția de control. Mai mult acționează pe bază de frică”, ne-a spus specialistul.
Iar prin preparatul naltrexona, pacienții nu simt plăcere de la consumul de alcool: „Persoanele care consumă iau acest preparat, chiar dacă consumă alcool nu au sentimentul de recompensă, efectul euforic. Nu-i chiar cum ai bea apă, pentru că consecințele negative asupra sănătății oricum sunt. Vorbim de intoxicații, probleme cardiace etc. Nalterxona. Ei nu simt plăcerea și consumă tot mai mult și mai mult”.
O parte dintre pacienții diagnosticați cu alcoolism sunt tratați de specialiștii Dispensarului Republican de Narcologie și subdiviziunile acestuia. În acest caz, tratamentul este achitat de către stat. Anul trecut, bugetul alocat de către Casa Naţională de Asigurări în Medicină dispensarului a fost de circa 50 de milioane de lei. Alți pacienți apelează la instituțiile private. În funcție de severitatea bolii, costul unui tratament începe de la o mie de lei și poate ajunge chiar și la 15 mii.
„Din experiență, codarea chimică, fără terapie, nu dau rezultatele dorite. De aceea se recomandă să se facă prima etapă - ajutorul de urgență, apoi farmacoterapia, psihoterapia și reabilitarea socială, cu codare adăugătoare cu disulfirat ori nalterxona și asta ar fi tratamentul”, zice psihoterapeutul.
Potrivit datelor preliminare, ce ne-au fost puse la dispoziție de reprezentanții Dispensarului Republican de Narcologie, anul trecut au fost înregistrate în jur de 2.500 de pacienți noi, cu alcoolism, ceea ce înseamnă cu circa 30 de persoane mai mult decât anul precedent.
În total, în țară sunt aproape 43 de mii de alcoolici. Circa o pătrime sunt femei. Nu se cunoaște, deocamdată, câți dintre ei se tratează la Dispensarul Republican de Narcologie, informațiile vor fi disponibile în lunile februarie-martie.
Există și niște recomandări privind cantitatea de alcool ce poate fi consumată în decurs de o zi. Nu mai mult de 10 mililitri de grame de alcool pur. Acest lucru înseamnă un pahar de 150 de mililitri de vin, 330 de mililitri de bere, iar dacă vorbim de rachiu, atunci nu mai mult de 80 de mililitri.
Un reportaj de Veronica Gherbovețchii
Imagine și montaj de Vlad Glinjan