Ministrul Educației, Dan Perciun, a făcut apropo-uri pe seama nivelului de inteligență a unor deputați. Acesta le-a comparat competențele cu rezultatele ultimului test internațional PISA, care arată că aproape jumătate din elevii noștri nu înțeleg ce scriu și ce citesc. Discuția a avut loc în contextul convocării ministrului Educației în plenul Parlamentului, unde a vorbit despre reorganizarea sistemului educațional și problemele acestuia.
„Se pare că dumneavoastră, totuși, nu auziți, nu știu, nu ascultați, nu înțelegeți, îmi aduce aminte de ceva această caracterizare. Ascult și înțeleg. Aici, testul PISA, măsoară aceste competențe, complicat” , a spus ministrul Educației.
A urmat imediat replica deputaților.
„Domnul ministru nu s-a schimbat deloc, trecând la Guvern. El, în continuare, zice ce vrea și nu ceea ce se așteaptă de la el”.
Pe fondul discuțiilor despre rezultatele îngrijorătoare ale elevilor noștri la testul de evaluare Internațională, ministrul Dan Perciun a declarat că una din cele mai serioase probleme ale sistemului nostru educațional sunt școlile cu foarte puțini elevi.
„Avem și niște provocări foarte mari, or situația la moment nu este una simplă sau îmbucurătoare și este inclusiv consecința insistenței, pe parcursul a mai multor ani de a ține copiii captivi, prizonieri în școli mici, unde există un deficit acut de cadre didactice, unde un profesor predă 3-4 discipline”, a spus Perciun.
Potrivit ministrului Educației, în Moldova sunt acum 100 de școli cu nici 50 de elevi și 300 - cu mai puțin de 100, iar soluția ar fi comasarea instituțiilor. Ideea este criticată dur de către opoziție.
„ Dacă copii astăzi pleacă la distanțe de 15 km, cu infrastructura pe care o avem, cu infrastructura pe care o avem în Moldova, ce vor face aceste familii mâine, poimâine, ale acestor copii? Vor pleca în alt sat, în centrul raional, în Chișinău și care este soarta satelor?” , a spus deputatul Vlad Batrîncea.
În același timp, deputatul Batrîncea s-a arătat împotriva deciziei de comasare a Universității de Educație Fizică și Sport cu Universitatea de Stat.
„În Republica Moldova, am specializat sportul și am deschis pe timpuri o universitate care astăzi este mândrie. Apropo, a plecat colegul Carp, care știe că universitatea de sport și Testemițanu sunt unicele două instituții care au realizat admitere sută la sută, la buget și contract, adică studenți sunt Și iată în locul unei universități performante, domnul propune o facultate la universitatea de stat”, a spus Batrîncea.
De asemenea, opoziția s-a arătat nemulțumită de creșterea cu doar 15% a salariilor profesorilor, iar la finalul audierilor, președintele Parlamentului, Igor Grosu, i-a acuzat pe deputații din BCS de ipocrizie.
„Din păcate, această discuție, audiere, a eșuat. Nu ați fost sincer în discuții, nu acesta a fost scopul, să avem o discuție sincer. Ați arătat încă o dată ipocrizia voastră. O să vă dau un exemplu, sunteți ipocriți prin faptul că vă trimiteți copii la cele mai bune școli, dând lecții de morală la alți părinți din mediul rural, care-și duc copiii la cea mai bună școală din apropiere”, a spus Grosu.
O altă problemă, semnalată astăzi în parlament, ține de criza acută de profesori în școli. Din 31-a de mii de funcții didactice care există în țara noastră, 7 mii de posturi rămân vacante.