Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1023: Răni false, 10 morți și tensiune pe front! Zelenski îl critică pe Orban, iar Rusia acuză un jaf

externe

Război în Ucraina, ziua 386: Momentul doborârii dronei și propagandă cu Vanga. SUA: Rusia rămâne fără capacități şi fără prieteni

16 martie 2023, ora 17:56

Războiul declanșat prin invazia ordonată de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina continuă și în ziua cu numărul 386. O alertă aeriană a fost declarată în cea mai mare parte a Ucrainei în dimineața zilei, iar presa Occidentală a observat că propaganda rusă apelează tot mai des la ezoterism, inclusiv la interpretarea comodă a prezicerilor făcute de Vanga. Marea Britanie consideră că cel mai bun mod de a proteja Moldova de un atac rusesc nu este de a-i trimite sprijin militar, ci de a proteja Ucraina, potrivit ministrului de Externe James Cleverly. În același timp, Kremlinul a declarat că regretă „prejudecățile nejustificate” ale Republicii Moldova în ceea ce privește Rusia, precum și că Moscova rămâne deschisă unor bune relații cu Chișinăul, potrivit Reuters. Administraţia Chinei a îndemnat Ucraina şi Rusia să iniţieze urgent negocieri de pace, avertizând că există riscul escaladării conflictului militar, care ar putea scăpa de sub control. Forțele Aeriene ale Statelor Unite au difuzat un filmuleț cu ultimele imagini înregistrate în momentul incidentului din spațiul aerian internațional al Mării Negre soldat cu prăbușirea unei drone de recunoaștere MQ-9.

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin anunță că a discutat la telefon cu omologul său rus Serghei Şoigu în urma prăbușirii marţi a unei drone americane de tip MQ-9 Reaper la Marea Neagră şi apreciază că Rusia ”rămâne fără capacități” în urma invaziei, în urmă cu peste un an, relatează News.ro, care citează CNN. Pe de altă parte, generalul Mark Milley spune că nu mai este așa de sigur că a avut loc un contact fizic între avionul rusesc și drona americană MQ-9.  Totuși, se pare că Rusia a ajuns la locul dronei americane care a fost prăbușită în Marea Neagră după ce a fost acroșată de două avioane rusești Su-27, relatează CNN, citând oficiali americani. Totodată, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că simte că agresiunea rusă se apropie de punctul în care poate ceda și a mulțumit Danemarcei pentru decizia de înființare a unui fond de sprijin pentru Ucraina de un miliard de dolari. Atacurile la sol zilnice ale Rusiei împotriva liniilor de luptă ucrainiene au scăzut de la 90-100 de atacuri pe zi, la 20 până la 29 pe zi.

UPDATE Un înalt oficial rus a lansat un avertisment menit să pună pe jar guvernele țărilor care au ieșire la Marea Neagră. Volodimir Saldo, șeful administrației ruse din regiunea Herson din Ucraina, a declarat că marea va fi deveni un simplu "lac rusesc”. Declarațiile revoltătoare au fost distribuite marți pe Twitter de Anton Gerașcenko, un consilier al ministrului de interne al Ucrainei, notează Realitatea.

UPDATE Forțele aeriene americane au publicat o hartă grafică cu locațiile și orele aproximative ale coliziunii dronei MQ-9 Reaper cu un avion de vânătoare rusesc și ale prăbușirii în Marea Neagră la începutul acestei săptămâni, relatează CNN. Forțele aeriene americane din Europa au precizat într-un tweet ulterior că „punctele de pe hartă nu sunt trasate la scară, distanțele furnizate în casetele de text sunt o estimare a locației incidentului”.

UPDATE Constructorul auto ceh Skoda Auto, o divizie a grupului german Volkswagen, este pe ultima sută de metri în procesul de ieşire de pe piaţa din Rusia, după ce a suferit o lovitură de aproape 700 milioane de euro de pe urma invaziei ruseşti în Ucraina, a declarat joi directorul general de la Skoda, Klaus Zellmer, transmite Reuters. Skoda, liderul pieţei auto şi coloana vertebrală a sectorului industrial din Cehia, a văzut cum operaţiunile sale din Rusia au fost afectate de perturbările provocate de război şi de sancţiunile occidentale impuse Rusiei, informează Agerpres.

UPDATE Un soldat rus care a mărturisit că a ucis un civil în Ucraina, anul trecut, a fost condamnat la cinci ani și jumătate de închisoare de către un tribunal militar din Orientul Îndepărtat al Rusiei, sub acuzația de răspândire de „știri false” despre armată. Într-un interviu acordat în august anul trecut site-ului de știri independent iStories, Daniil Frolkin, un soldat în vârstă de 21 de ani, a declarat că a împușcat și ucis un civil în Andriivka, un sat din apropierea Kievului, care a fost ocupat de forțele rusești la scurt timp după începerea invaziei, notează Libertatea.

UPDATE Forțele Moscovei au făcut presiuni asupra orașului Vuhledar din Donețk, deși atacurile sale repetate au „eșuat” și au fost „extrem de costisitoare”, potrivit Ministerului britanic al Apărării (UK MoD), citat de Sky News. Londra afirmă că forțele ruse au urmărit succesul în oraș deoarece se află în competiție cu grupul militar privat Wagner. Forțele Wagner au fost în spatele „singurului succes tactic recent notabil” al Rusiei în jurul Bahmut, a declarat UK MoD. Dar, în condițiile în care între Wagner și Ministerul rus al Apărării continuă o dispută publică, Ministerul britanic al Apărării a declarat că există o „posibilitate realistă” ca unitatea de capturare a Vuhledar să se datoreze parțial faptului că Kremlinul „dorește ca propriul succes să concureze cu realizările Wagner”, notează G4media.

UPDATE Șeful administraţiei instalate de regimul de la Moscova în Crimeea, Serghei Aksionov, susține că Ucraina nu va putea cuceri peninsula de la Marea Neagră, anexată ilegal de Rusia în 2014, după lucrările de fortificare realizate recent acolo, potrivit Adevărul.

UPDATE Kremlinul a declarat joi că regretă „prejudecățile nejustificate” ale Republicii Moldovei la adresa Moscovei și că Rusia rămâne deschisă bunelor relații între cele două țări, potrivit Agerpres, care citează Reuters. 'Rusia a fost mereu - şi rămâne - deschisă stabilirii de relaţii de bună vecinătate şi reciproc avantajoase inclusiv cu (Republica) Moldova. Regretăm sincer că actuala conducere a Republicii Moldova manifestă prejudecăți nejustificate şi neîntemeiate la adresa Moscovei. Suferă probabil de infectare cu nosofobie'', a declarat joi reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit sursei citate, notează Adevărul.

UPDATE Oficiali americani au declarat sub condiția anonimității pentru Politico că Washingtonul estimează că până la 100.000 de soldați ucraineni ar fi murit în războiul declanșat de Vladimir Putin, potrivit HotNews. Pe lângă numărul uriaș de morți o altă problemă pentru forțele armate ucrainene este că mulți dintre militarii pierduți erau veterani ai luptelor împotriva separatiștilor pro-ruși din Donbas, fiind practic cei mai experimentați soldați ai Kievului.

UPDATE Rusia a dat asigurări joi că nu reprezintă o ”ameninţare” pentru Finlanda şi Suedia, două ţări care vor să se alăture NATO, dar a căror aderare a fost până acum blocată de Ankara, relatează France Presse. „Am deplâns în repetate rânduri această orientare către aderare a Finlandei şi Suediei, am spus de mai multe ori că Rusia nu este în niciun caz o ameninţare pentru aceste ţări”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Potrivit acestuia, cele două ţări „nu au niciun diferend” cu Rusia.

UPDATE Cel mai bun mod de a apăra Republica Moldova de un atac al Rusiei este de a proteja Ucraina, a afirmat joi ministrul de externe britanic James Cleverly, relatează din Chişinău agenţia Reuters. Acesta a refuzat însă se angajeze în ce privește trimiterea directă de arme, notează Digi24.

UPDATE Kremlinul a declarat că o decizie privind recuperarea dronei americane Reaper doborâte în Marea Neagră va fi luată de Ministerul rus al Apărării. Peskov a spus că nu ştie ce a decis ministerul să facă. „Aceasta este prerogativa armatei. Dacă ei consideră că este necesar pentru interesele noastre şi pentru securitatea noastră în Marea Neagră, o vor face", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unei conferinţe telefonice, potrivit Mediafax.

UPDATE Blindate de recunoaștere de tip AMX-10 RC promise de către Franța la începutul lui ianuarie ”tocmai au sosit în Ucraina”, a anunțat ministrul francez al Apărării Sébastien Lecornu în Comisia Apărării din cadrul Adunării Naționale.”Unele au plecat deja pe o linie a frontului”, a precizat el miercuri, fără să precizeze numărul vehiculelor blindate, potrivit Ziare.com.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a ieșit joi cu noi sfaturi pentru miliardarii și elitele financiare ale Rusiei, îndemnând la investiții în noi tehnologii, unități de producție și întreprinderi care să ajute Moscova să depășească „tentativele Occidentului de a distruge economia” țării, relatează Reuters, potrivit HotNews.

UPDATE Preşedintele Vladimir Putin i-a îndemnat joi pe miliardari şi elita de business a Rusiei să investească în noi tehnologii, facilități de producție şi companii, pentru a ajuta Rusia să depășească ceea ce a numit încercările Occidentului de a-i distruge economia, transmite Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE Potrivit ucrainenilor, Rusia a mobilizat 20 de nave de război și o mulțime de unități ale flotei auxiliare în Marea Neagră, acolo unde, marți, o dronă a armatei SUA a fost doborâtă de două avioane de luptă ale Kremlinului. Printre aceste nave se numără mai multe portavioane care pot fi echipate cu zeci de rachete Kalibr. Acest lucru a fost declarat de șefa centrului de presă comun al Forțelor de Apărare din Sud, Natalia Gumeniuk, potrivit Spotmedia.

UPDATE Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va examina joi cu membrii cabinetului rus punerea în aplicare a mesajului său anual rostit în faţa plenului reunit al celor două camere ale parlamentului, Consiliul Federației, scrie Rador.

UPDATE Armata americană a făcut publice imaginile cu avioanele rusești care au interceptat drona Reaper deasupra Mării Negre în urmă cu două zile, incident care a dus la prăbușirea aeronavei. În imagini se vede cum un avion Suhoi 27 se apropie și trece pe lângă drona MQ-9 lăsând în urmă două șuvoaie de combustibil. Apoi, același avion sau perechea sa de misiune face aceeași manevră și se apropie și mai mult de drona de supraveghere americană, moment în care transmisia imaginilor a fost întreruptă, posibil din cauza contactului fizic dintre aeronave. Ultimele cadre arată că una dintre palele elicei este îndoită, ceea ce sugerează că americanii au avut dreptate când au spus că a existat contact între Su-27 și Reaper, iar rușii au mințit când au afirmat că avionul lor nu a atins drona, notează HotNews.

UPDATE Ministerul turc de Externe a reiterat încă o dată joi poziția Turciei, potrivit căreia Ankara nu recunoaște „anexarea ilegală” a Crimeei de către Rusia, relatează Hurriyet. „Republica Autonomă Crimeea, care este afiliată Ucrainei, a fost anexată de către Federația Rusă în urmă cu nouă ani, astăzi [16 martie], printr-un referendum ilegitim organizat cu încălcarea dreptului internațional”, se arată în comunicat, notează G4media.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin a descris natura relațiilor actuale dintre Germania și Statele Unite drept o ”dependență umilitoare”. ”Chiar politicienii europeni au susținut-o în mod public și în repetate rânduri că, după cel de-Al Doilea Război Mondial, Germania nu a fost niciodată un stat suveran în sensul deplin al cuvântului. Acestea nu sunt afirmațiile mele, ci acestea sunt declarațiile a cel puțin unuia dintre cei mai cunoscuți și mai respectați politicieni din Germania şi poți fi doar de acord cu el”, a spus Putin, într-un interviu acordat jurnalistului Pavel Zarubin, potrivit Rador.

Ministrul canadian de Externe Melanie Joly a sugerat că implicarea Occidentului în războiul din Ucraina nu are drept scop doar înfrângerea Rusiei, ci o schimbare de regim la Moscova. Joly a spus acest lucru în timpul conferinței de presă în care a anunțat un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei: ”Putem vedea cât de mult izolăm regimul din Rusia în acest moment – și trebuie să facem acest lucru la nivel economic, politic și diplomatic – și care este impactul asupra societății și cât de mult putem pregăti o potențială schimbare de regim în Rusia”. Ambasadorul Rusiei în Canada, Oleg Stepanov, a reacționat la aceste afirmații, spunând că a fost vorba despre o ”scăpare freudiană”. ”Ea și alți lideri de la Ottawa nu vor să recunoască că actuala politică rusă este susținută de uriașa majoritate a poporului”, a spus Stepanov. O declarație similară a făcut și ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, care a spus că țările occidentale ”poartă un război nu între ele, ci împotriva Rusiei”, potrivit Cotidianul.

UPDATE Președintele polonez Andrzej Duda a anunțat că țara sa va transfera patru avioane de luptă MiG către Ucraina în următoarele zile, transmite Reuters, potrivit Hotnews.

UPDATE Rusia ar fi ajuns la locul unde a fost găsită drona americană, anunță CNN, citând oficiali. Într-o conferință de presă care a urmat unei convorbiri rare între președintele Statului Major General Mark Milley și omologul său rus, șeful Statului Major General Valery Gerasimov, Milley a declarat că drona va fi dificil de recuperat, scrie The Guardian. CNN relatează că doi oficiali au declarat că Rusia a ajuns la locul prăbușirii MQ-9 în Marea Neagră. Milley a declarat reporterilor că drona „probabil s-a scufundat la o adâncime semnificativă, astfel încât orice operațiune de recuperare din punct de vedere tehnic ar fi foarte dificilă”, dar că informațiile pe care le-a adunat nu vor putea fi accesate.

UPDATE Hackerii ruşi par să pregătească un nou val de atacuri cibernetice împotriva Ucrainei, inclusiv o ameninţare de tip "ransomware" la adresa organizațiilor care servesc liniile de aprovizionare ale Ucrainei, a estimat miercuri un raport de cercetare al Microsoft, informează Reuters, citat de Agerpres.

UPDATE Partea ucraineană a dat un acord parțial pentru începerea măsurătorilor pe brațul Chilia, începând de vineri, anunță ministrul român al Transporturilor, Sorin Grindeanu.

UPDATE Președintele R.P.Chineze, Xi Jinping, intenționează ca după vizita pe care o va face la Moscova să stea de vorbă cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, prin legătură video sau la telefon - a comunicat publicația "Wall Street Journal", citând surse proprii. Mass-media străine afirmă, de asemenea, că Xi va sosi în Federația Rusă săptămâna următoare. Nici Beijingul, nici Moscova nu au confirmat acest lucru. Cu toate acestea Washingtonul s-a grăbit să declare că salută participarea mai activă a R.P.Chineze la soluționarea crizei din Ucraina și ar vrea ca aceasta să renunțe să mai sprijine Rusia. După părerea expertului, contactul direct al liderului R.P.Chineze cu președintele Ucrainei este întru-totul posibil, dar chinezii vor continua politica de echilibru și de neamestec în conflict, relatează Nezavisimaia Gazeta preluata de Rador.

UPDATE Războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina acum mai bine de un an nu și-a atins obiectivele inițiale, după mai mute eșecuri ale armatei roșii. Acum, în luna februarie 2023, Rusia a pornit o ofensivă în estul Ucrainei, câștigând un teritoriu infim de numai 0,039% din țara vecină, conform Institutului pentru Studiul Războiului.

UPDATE Până de curând, experții militari s-au întrebat de ce Rusia susține că a distrus 35 de sisteme Himars, potrivit rapoartelor cotidiene oficiale ale Ministerului rus al Apărării, când la momentul respectiv, la începutul anului, Ucraina primise doar 20 dintre aceste sisteme de lansare de rachete multiple uşoare, montate pe camioane militare, fabricate în Statele Unite. Cea mai plauzibilă explicație a fost atunci că Putin a falsificat datele într-o operațiune de propagandă, anunță abc.es. Însă acum știm că nepotrivirea dintre date și fapte nu a fost un defect de acuratețe în comunicarea cu Kremlinul, deoarece misterul a fost rezolvat în Cehia. Compania InflaTech, care până acum un an se dedica fabricării de jocuri gonflabile mari pentru târguri și festivaluri populare, s-a dovedit a fi un furnizor al Armatei ucrainene cu un produs revoluționar: modele gonflabile, copii exacte ale sistemului de lansare care sunt apoi distribuite strategic pe front cu scopul de a induce în eroare serviciile de informații ruse, potrivit Știripesurse.

UPDATE Rusia a decis să se retragă din programul european Eureka. Eureka este cea mai mare rețea publică din lume pentru cooperare internațională în domeniul cercetării, dezvoltării și al inovării, prezentă în peste 45 de țări, potrivit Știripesurse.

UPDATE Europenii sunt mai uniți ca niciodată în privința Ucrainei, însă problemele socio-economice ar putea face ca această unitate să scadă în următoarea perioadă. Este informația ce rezultă din ultimul sondaj efectuat în zece țări de Consiliul European pentru Relații Externe, un grup paneuropean, potrivit Adevărul.

UPDATE Aproximativ 3.400 de militari și reprezentanți ai mai multor instituții, precum și din alte 12 state aliate și partenere, inclusiv din Republica Moldova, vor participa în perioada 20 martie - 2 aprilie, la Exercițiul multinațional „Sea Shield 2023”. Evenimentul este organizat de Forțele Navale Române și va avea loc în sud-estul României, pe mare, pe fluviu, în Delta Dunării și în zona costieră.

UPDATE Trei rachete au fost doborâte marţi deasupra regiunii ruse Belgorod, ce se învecinează cu Ucraina, a anunţat guvernatorul regiunii Viaceslav Gladkov pe canalul de mesagerie Telegram, informează miercuri AFP.

UPDATE Militari ucraineni au găsit pe teritoriul lor rămăşiţele a ceea ce pare a fi o dronă de uz civil, fabricată de o companie chineză, modernizată şi înarmată, ce ar fi fost folosită de Rusia, transmit EFE și CNN. Drona a fost doborâtă într-o pădure ucraineană a cărei localizare nu este specificată, iar rămăşiţele ei au fost arătate jurnaliştilor de la CNN de militari ucraineni, care au dat asigurări că au doborât-o cu armele lor automate Ak-47.

UPDATE Z-extrasenzorial reprezintă un nou tip de propagandă rusească care câștigă popularitate la televiziunile publice ruse. În mod special, vizionarii emisiunilor TV sunt din ce în ce mai des invitații unor emisiuni politice de la posturile federale de televiziune, scrie The Insider. Experţi în tarot, numerologi, astrologi și parapsihologi (unii dintre ei se consideră foști militari) împărtășesc predicții despre rezultatul războiului din Ucraina, despre guvernarea, domnia lui Vladimir Putin și viitorul Rusiei. În plus, cunosc o adevărată perioadă de glorie, fiind în mare vogă la televiziunea rusă, predicțiile unor ghicitori celebri din trecut - Nostradamus, Vanga, Wolf Messing și alții. Natura lor alegorică îi permite propagandei ruse să interpreteze declarațiile în modul în care are ea nevoie, explică The Insider. Publicația notează că întoarcerea către ezoterism ajută la creșterea rating-ului emisiunilor politice: oamenii încearcă să înțeleagă ce se întâmplă prin intermediul iraționalului, deoarece explicațiile logice nu funcționează sau nu le convin. Este vorba despre „Z-extrasenzorialii” care sunt în serviciul propagandei ruse - a declarat Katia Maksimova, jurnalist și autoare de la publicaţia The Insider, potrivit Știripesurse.

UPDATE Încă de la începutul războiului, România a fost alături de Ucraina şi a ajutat şi cu ce este vizibil şi cu ce nu este vizibil, ceea ce a fost vital pentru că Rusia să fie oprită, a spus, la Bucureşti, Iulia Timoșenko, fost prim-ministru al Ucrainei, informează Ziarul Financiar.

UPDATE „Operațiunea militară specială” din Ucraina va fi inclusă în manualele de istorie din Rusia, care vor fi actulizate cât de curând. Elevii de liceu vor primi noile cărți în care va fi inclus un capitol despre invadarea Ucrainei, notează Adevărul.

UPDATE Șeful statului major al SUA, Mark Milley, a declarat că prăbușirea dronei de supraveghere americane interceptate de avioane rusești a arătat comportamentul tot mai agresiv al Moscovei, iar Rusia a avertizat Washingtonul că prin zborul dronelor în apropierea Crimeei se riscă o escaladare a situației, potrivit HotNews.

UPDATE Birourile militare de înregistrare și înrolare din 35 de regiuni rusești au început să trimită citații rezidenților locali, pentru a se alătura unei tabere de pregătire militară, a declarat Pavel Chikov, șeful grupului internațional pentru drepturile omului Agora, anunță Meduza.

UPDATE Sediul Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) din Rostov e în flăcări. Potrivit locuitorilor, o explozie puternică a fost auzită înainte de observa ridicându-se stâlpul de fum negru.

UPDATE Mai puţin de 3.000 de locuitori, inclusiv 33 de copii, rămân în Bahmut, a raportat guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, potrivit căruia „sunt oameni care refuză absolut să plece”. Potrivit acestuia, în timp ce 42 de copii au rămas în Avdiivka săptămâna trecută, acum sunt doar 13. Oraşul asediat Bahmut este principala ţintă a Rusiei de mai bine de şapte luni. În ciuda faptului că este înconjurată pe trei părţi de trupe ruseşti, armata ucraineană a fost ocupată cu apărarea oraşului, probabil în încercarea de a uza forţele grupării paramilitare Wagner, potrivit Mediafax.

UPDATE Numărul de atacuri ale grupului Wagner asupra oraşului Bahmut a scăzut semnificativ, în special în ultimele zile, remarcă Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă actualizare a conflictului ruso-ucrainean. Finanţatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a subliniat recent impactul pe care deficitul de muniţie îl are asupra capacităţii trupelor paramilitare de a continua ofensiva în regiune şi a declarat că, din cauza lipsei de muniţie şi a luptelor grele, Wagner a trebuit să reducă încercuirea oraşului, potrivit Mediafax.

UPDATE Postul de radio RMF FM a transmis că serviciile de securitate poloneze au destructurat o rețea de spionaj care lucra pentru Moscova. Șase persoane au fost arestate sub suspiciunea că au montat camere de supraveghere pentru a filma infrastructura de transport utilizată pentru furnizarea de ajutoare către Ucraina, a mai relatat postul de radio. RMF FM a afirmat că posibilii spioni pregătiseră planuri de sabotaj, notează Adevărul.

UPDATE Franţa este acuzată că a încetinit un pachet de 2 miliarde de euro al Uniunii Europene pentru achiziţionarea de arme pentru Ucraina, cerând ca muniţiile să fie fabricate în interiorul blocului, a relatat miercuri The Telegraph, potrivit Mediafax.

UPDATE Ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, a devenit dușmanul numărul 1 al grupării paramilitare ruse Wagner.Informația i-a fost adusă la cunoștință oficialului italian în urmă cu 10 zile, printr-un raport al serviciilor secrete italiene prin care i-au comunicat lui Crosetto că grupul rusesc Brigada Wagner a pus o recompensă pe capul său. Totul a pornit de la o declarație recentă făcută de Guido Crosetto, care afirmase că fenomenul migrațional din Marea Mediterană este provocat de mercenarii organizației lui Evgheni Prigojin.Conform celor scrise de cotidianul Il Foglio, care a publicat ştirea în premieră, recompensa ar fi în jur de 15 milioane de dolari, potrivit Ziare.com.

UPDATE Ministrul canadian al apărării, Anita Anand, a anunţat miercuri că, în urma celei de-a zecea reuniuni în format Ramstein, Canada va furniza Ucrainei mai multă muniţie şi apărare antiaeriană, potrivit Mediafax.

UPDATE Un mic canal de la gura de vărsare a Dunării a devenit un punct de interes geopolitic între Ucraina și România, provocând temeri că Rusia se poate amesteca, iar sprijinul Bucureștiului pentru vecinul său devastat de război s-ar putea diminua. Disputa a izbucnit atunci când Kievul a declarat luna trecută că a dragat canalul Bîstroe, un canal ucrainean lung de aproximativ 10 km, care face legătură între Marea Neagră și brațul Chilia al Dunării, acesta din urmă formând o graniță naturală între România și Ucraina, notează Financial Times, potrivit Știripesurse.

UPDATE Denis Puşilin, liderul instalat de Rusia în Doneţkul ocupat, a declarat pentru agenţia de presă de stat Tass că nu vede niciun semn că Ucraina se retrage din Bakhmut. El este citat spunând: "În Bakhmut, situaţia rămâne complicată, dificilă, adică nu vedem că există acolo premisele ca inamicul să retragă pur şi simplu unităţile", potrivit Mediafax.

UPDATE Armata ucraineană a respins peste 75 de atacuri ruseşti în cinci zone în ultima zi, scrie Kyiv Independent, preluând briefingul de dimineaţă al Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. Forţele ruse îşi concentrează eforturile pentru a conduce ofensive împotriva Liman, Bahmut, Avdiivka, Mariinka şi Şahtarsk în regiunea Doneţk. În ultimele 24 de ore, Rusia a tras trei rachete, vizând infrastructura civilă din Harkov, precum şi 29 de atacuri aeriene şi 79 de atacuri MLRS împotriva Ucrainei. Ameninţarea cu rachete rămâne ridicată, transmite armata. Forţele aeriene ucrainene au efectuat 16 lovituri asupra bazelor temporare ruseşti, în timp ce forţele de artilerie şi rachete ucrainene au lovit alte trei baze temporare ruseşti, un punct de control, două staţii radar, o staţie de război electronic şi un sistem de rachete antiaeriene, a adăugat Statul Major. Armata ucraineană a doborât şi un avion de luptă Su-25 şi 13 drone, potrivit Mediafax.

UPDATE Minele anti-blindate lansate de ucraineni de la mare distanță au fost unul dintre factorii care au provocat pierderile enorme de blindate suferite de armata rusă în sectorul Vuhledar, explică experții militari britanici. RAAM este un proiectil de artilerie special care împrăștie mine antiblindate la o distanță de până la 17 kilometri de unitatea de tragere. În unele cazuri, Ucraina a lansat minele în fața și în spatele unităților rusești care avansau, provocând haos în rândul blindatelor în momentul în care acestea începeau să se retragă.

UPDATE „Damascul recunoaşte noile graniţe ale Rusiei cu teritoriile care s-au alăturat în urma rezultatelor referendumurilor”, a declarat preşedintele sirian Bashar al-Assad, într-un interviu acordat RIA Novosti, referitor la autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk, dar şi regiunile ucrainene Herson şi Zaporojie. „Acestea sunt teritorii ruseşti şi chiar dacă războiul nu s-ar fi întâmplat, acestea sunt teritorii din punct de vedere istoric rusesc”, a spus el, potrivit Mediafax.

UPDATE Secretarul american al Apărării Lloyd Austin anunţă că a discutat la telefon cu omologul său rus Serghei Şoigu în urma prăbuşirii marţi a unei drone americane de tip MQ-9 Reaper la Marea Neagră şi apreciază, în urma unei reuniuni a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei că Rusia ”rămâne fără capacităţi” în urma invaziei, în urmă cu peste un an, relatează CNN. ”Rusia a ajuns să depindă de Iran şi de Coreea de Nord şi să folosească echipament care datează din al Doilea Război Mondial”, denunţă Austin. ”Aşadar, Rusia rămâne fără capacităţi şi rămâne fără prieteni”, reia el. Preşedintele rus Vladimir Putin a avut ”un an de dovezi că Statele Unite şi Grupul de Contact vor susţine dreptul Ucrainei de a se apăra singură pe termen lung”, subliniază el. ”Însă Putin speră în continuare să facă Ucraina să cedeze şi să ne facă pe noi să renunţăm”, estimează el. ”Aşa că nu putem renunţa şi nu vom renunţa”, avertizează şeful Pentagonului, notează Money.

UPDATE Singurul succes tactic notabil recent al Rusiei a fost în sectorul Bahmut, care este dominat de forțele de mercenari Wagner, angajate în prezent într-o dispută publică cu Ministerul rus al Apărării.
Există o posibilitate reală ca Ministerul rus al Apărării să fi fost insistent în încercarea sa de a obține rezultate în Vuhledar și din cauză că dorește ca propriul său succes să concureze cu realizările Wagner, notează Ministerul britanic al Apărării, potrivit HotNews.

UPDATE NBC News relatează, citând trei oficiali neidentificați ai administrației americane, că recenta ofensivă a Forțelor Aeriene ruse împotriva dronei americane MQ-9 Reaper a fost aprobată "la cele mai înalte niveluri de la Kremlin". Potrivit surselor NBC News, avionul de vânătoare rusesc nu a avut intenția de a atinge elicea dronei americane (autoritățile ruse neagă faptul unei astfel de coliziuni). Oficialii americani care au vorbit cu reporterii au văzut imagini ale incidentului - și, pe baza acestora, au ajuns la concluzia că coliziunea s-a datorat unei erori de pilotaj. În plus, publicația a precizat că, potrivit a trei oficiali ai Pentagonului și a unui oficial al administrației prezidențiale americane, Joe Biden, militarii ruși ajunseseră deja în zona în care a căzut MQ-9 Reaper. Rușii încearcă în mod activ să găsească și să recupereze epava dronei cu ajutorul unor nave și avioane, dar SUA nu au primit nicio dovadă că au reușit, au precizat sursele, potrivit Știripesurse.

UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov a insistat că se simte bine, în contextul în care se zvonește din ce în ce mai mult că suferă de probleme grave la rinichi și chiar de urmările unei tentative de otrăvire, relatează The Moscow Times.

UPDATE Parlamentul European a cerut miercuri adoptarea de noi sancţiuni împotriva regimului lui Alexandr Lukaşenko pentru reprimarea opoziției din Belarus şi pentru sprijinul acordat războiului declanșat de Rusia în Ucraina, relatează Agerpres. Într-o rezoluție adoptată cu o foarte largă majoritate (557 de voturi pentru, 25 împotrivă şi 40 de abțineri), eurodeputaţii cer UE „să extindă şi să întărească” sancțiunile împotriva responsabililor de represiunea împotriva opoziției.

UPDATE Un avion Airbus A319 care îl transporta pe preşedintele german Frank-Walter Steinmeier de la Berlin în Estonia a fost oprit de o escadrilă în spațiul aerian al ţării baltice, ilustrând modul în care forțele aeriene aliate supraveghează spațiul aerian baltic, potrivit dpa.

UPDATE Președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că incidentul cu drona americană prăbușită în Marea Neagră după ce s-a ciocnit cu un avion de luptă rusesc nu reprezintă „niciun pericol” pentru România, potrivit Digi24.

UPDATE Autorităţile poloneze au anunţat, miercuri, arestarea a șase indivizi suspectați de spionaj în favoarea Rusiei şi de pregătirea unor acte de sabotaj. Arestările au fost efectuate după depistarea a zeci de camere video instalate ilegal pe calea ferată, pe un aeroport şi pe axe rutiere importante, informează postul de radio RMF24, citat de cotidianul Le Monde, potrivit Spotmedia.

UPDATE Raiffeisen Bank încearcă să schimbe profituri blocate în Rusia în valoare de 400 de milioane de euro cu numerar înghețat al Sberbank în Europa, într-un plan care subliniază eforturile creditorului austriac de a-şi reduce expunerea la piaţa rusă, scrie publicaţia britanică Financial Times care citează trei surse, notează ZF.

UPDATE Statele Unite au șters de la distanță software-ul sensibil de pe drona MQ-9 Reaper înainte ca aceasta să se prăbușească în Marea Neagră pentru a împiedica Rusia să colecteze informații secrete, potrivit a doi oficiali americani, transmite CNN, potrivit Știripesurse.

UPDATE Președintele Statului Major General Mark Milley a declarat că Statele Unite nu știu dacă avionul de vânătoare rusesc a lovit intenționat drona americană deasupra Mării Negre, potrivit CNN.

UPDATE Turcia şi preşedintele său, Recep Tayyip Erdogan, au luat decizia privind aderarea Finlandei la NATO, care va fi anunţată oficial vineri în timpul unei vizite a preşedintelui finlandez, a anunţat Helsinki, potrivit Agerpres.

UPDATE Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit miercuri, prin telefon, cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, după incidentul cu drona militară a SUA prăbuşită în Marea Neagră. „Tocmai am vorbit la telefon cu omologul meu rus, ministrul Şoigu. Aşa cum am spus în mod repetat, este important ca marile puteri să fie modele de transparenţă şi comunicare, iar Statele Unite vor continua să efectueze activităţi aeriene oricând permite legislaţia internaţională”, a afirmat Lloyd Austin, citat de agenţia The Associated Press. Ministerul rus al Apărării a confirmat convorbirea telefonică. „Pe 15 martie, ministrul rus al Apărării, generalul Serghei Şoigu, şi secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, au discutat prin telefon, la iniţiativa părţii americane”, a comunicat Ministerul Apărării de la Moscova, potrivit cotidianului Le Monde, notează Spotmedia.

UPDATE Zelenski a dispus demiterea şefilor administraţiilor militare din regiunile Lugansk, Odesa şi Hmelniţki, anunță Reuters. Preşedinţia Ucrainei nu a precizat motivele demiterilor, care intervin după un an de război. Volodimir Zelenski a decis destituirea şefului Administraţiei militare regionale din Lugansk, Serhii Haidai, potrivit unor decrete publicate pe site-ului Preşedinţiei de la Kiev. Serhii Haidai este unul dintre cei care au comentat frecvent despre luptele din regiunea Lugansk din nord-estul țării care se învecinează cu Rusia. Potrivit presei ucrainene, ar urma să fie numit ambasador în Kazahstan. De asemenea, au fost demişi şefii administraţiilor militare regionale din Odesa şi Hmelniţki - Maksim Maraşcenko şi Serhii Gamali.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că simte că agresiunea rusă se apropie de punctul în care poate ceda. De asemenea, el a mulţumit Danemarcei pentru decizia de înfiinţare a unui fond de sprijin pentru Ucraina de un miliard de dolari.

Război în Ucraina, ziua 385: Planul Rusiei privind Moldova și dronă SUA doborâtă în Marea Neagră. UE vede riscuri majore
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 384: Atac la Kramatorsk. Rusia e preocupată de Moldova, iar Kievul apără în continuare Bahmutul
/VIDEO/ Supărați pe compensații: Oamenii cred că ajutorul la contor este prea mic
/VIDEO/ Supărați pe compensații: Oamenii cred că ajutorul la contor este prea mic
/VIDEO/ „Subminarea credinței” sau interese politice? De ce revin falsurile despre religie în spațiul public
/VIDEO/ „Subminarea credinței” sau interese politice? De ce revin falsurile despre religie în spațiul public
Contractul de muncă al lui Victor Bînzari, încetat! Cine a fost numit director interimar la Energocom
Contractul de muncă al lui Victor Bînzari, încetat! Cine a fost numit director interimar la Energocom
/VIDEO/ Miliardar rus din topul „Forbes”, în rând după cetățenia Moldovei: A falsificat acte pentru a demonstra că are mamă moldoveancă
/VIDEO/ Miliardar rus din topul „Forbes”, în rând după cetățenia Moldovei: A falsificat acte pentru a demonstra că are mamă moldoveancă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1022: Alertă cu Oreșnik, record pe front și atac în Rusia! Orban: „Sunt cele mai periculoase săptămâni”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1022: Alertă cu Oreșnik, record pe front și atac în Rusia! Orban: „Sunt cele mai periculoase săptămâni”

Oficial! România și Bulgaria aderă deplin la Schengen: Când intră în vigoare decizia

missing
12 decembrie 2024, ora 11:23

România și Bulgaria intră în spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025. Anunțul a fost făcut de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola,pe rețeaua X.

„S-a făcut. E hotărât. Este meritat. România și Bulgaria vor adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025. Felicitări cetățenilor din ambele țări care au muncit din greu și îndelung pentru acest lucru. Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai sigură și mai unită”, a scris Roberta Metsola.

TV8.md amintește că ieri Țările de Jos au dat oficial undă verde admiterii complete a Bulgariei și României în spațiul Schengen, în urma unui vot în parlamentul olandez, după ce luni Austria a anunțat că a renunțat la opoziția față de aderarea celor două țări

Țările de Jos au dat undă verde pentru aderarea deplină a Bulgariei şi României la spaţiul Schengen
Austria renunță oficial la opoziția față de intrarea deplină a României în spațiul Schengen

???? Guvernul va cere mâine, parlamentului instituirea stării de urgență în energetică. Cabinetul de miniștri a votat astăzi necesitatea instituirii acestei măsuri. ???? Stare de urgență în domeniul economiei pentru 30 de zile și în regiunea transnitreană, aprobată de așa- zisul „parlament” de la Tiraspol. Între timp, Chișinăul anunță că ia în calcul plata compensațiilor pentru locuitorii din regiune, care riscă să rămână fără gazul rușilor de la 1 ianuarie. ???? Președintele oficiului teritorial a lui Șor din Dondușeni urmează să compară in fața magistraților, fiind învinuit de acceptarea finanțării ilegale. Este al treilea om din cercul fugarului care este trimis pe banca acuzaților de la începutul acestei săptămâni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ministerul Muncii anunță ca 90 de procente din cetățenii care au cerut compensații pentru luna noiembrie au fost declarați eligibili. Ajutoarele ar urma să fie disponibile începând cu ziua de mâine. /După ce ieri, sindicatele din învățământ au cerut o majorare de cel putin 15 la suta la salarii și au anunțat proteste, ministerul educației a declarat că a pornit discuții cu cei de la finanțe pentru a veni cu măsuri adiționale, fără a menționa însă despre ce este vorba. /Războiul din Ucraina va continua până când obiectivele stabilite de Putin vor fi atinse, anunță Kremlinul care ii cere Ucrainei să renunțe la ambiția sa de a adera la NATO și să se retragă regiunile pe care Rusia le-a revendicat. Cum a răspuns Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Nemulțumiți de faptul ca de anul viitor, salariile le vor fi majorate cu doar 9 la sută, pedagogii vor ieși vineri la protest. Sindicatele din educație cer pentru început o majorare de cel puțin 15 la sută. /Pe data de 16 decembrie va fi clar dacă rușii vor continua să livreze gaz în regiunea transnistreana. Luni este ultima zi în care Gazprom poate solicita tranzit prin intermediul altui gazoduct decât cel al Ucrainei. /Ion Ceban acuza administrația pieței centrale de colectare ilegală de taxe și cere demisia directorului actual. Ce spun comercianții, aflați în jurnal.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizie fără precedent în România. Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, urmând ca procesul electoral să fie reluat de la zero. /Ping pong de acuzații între cei demiși după majorarea tarifelor la gaz. În timp ce fostul ministru al Energiei il învinuiește pe șeful de la Energocom de situația creată, cel din urmă afirmă ca Parlicov trebuie să-și asume acest eșec. /Regiunea transnistreană a anunțat stare de urgență economică, în condițiile în care nu se știe dacă de la 1 ianuarie, Rusia va mai livra gaz malului stâng. Cum se răsfrânge această situație asupra malului drept, aflati în continuare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Premierul l-a demis din funcție pe ministrul Energiei, Victor Parlicov și a cerut ca șeful Energocom, dar si Oleg Tofilat să fie eliberați din functii. Recean urmeaza să ceară în Parlament instituirea strării de urgență în energetică. /Socialiștii și comuniștii cer demisia guvernului Recean. 26 de deputați au înaintat, în Parlament, documentul, acuzând executivul ca nu a reușit să evite criza energetică din țară. /ANI îl acuză pe deputatul neafiliat, Vasile Bolea de faptul că nu a declarat venituri în valoare de peste 200 de mii de lei în declarația de avere din 2018-2019, pe cand era deputat socialist.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mai multe categorii de bugetari, între care și profesorii se vor alege cu o majorare de salarii de doar 9%, în 2025. Aceasta aeste prevăzută în proiectul legii bugetului, aprobat de Guvern la câteva zile după majorarea cu 30 la sută a tarifului la gaz. /Ministra sanătății a cerut demisia medicului de pe ambulanță implicat în scandalul de la Ialoveni. Cei de la CNAMUP afirmă că investigația e încă în desfăsurare, iar o decizie pe acest caz încă nu a fost luată. /Un incendiu a mistuit astăzi un apartament cu două camere din sectorul Ciocana al capitalei. Pentru a evita o tragedie, pompierii i-au evacuat pe toți vecinii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Autoritățile au gestionat prost situația din domeniul energetic, iar între instituțiile responsabile s-a înregistrat lipsă de comunicare. Sunt concluziile făcute de experții energetici în urma audierilor de azi din parlament pe subiectul majorarii prețurilor la gazele naturale. /Încă o dronă rusească a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. De data aceasta, dispozitivul a fost gasit la Orhei. Ucraina va primi un nou ajutor militar de la SUA în valoare de 725 milioane de dolari. Se întâmpla cu două luni înainte de investirea lui Donald Trump, a cărui poziție față de războiul din țara vecină, încă nu este clară.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scumpirile la gaz vor afecta nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderile mari. Companiile farmaceutice ar putea să renunțe la fabricarea unor medicamente, iar hotelurile ar putea deveni mai scumpe cu 10 la sută. /Săptămâna trecute, peste 180 de copii cu vârsta de până la 5 ani au fost internați în spitalele din Chișinău cu infecții respiratorii. Numărul cazurilor a crescut, în ultima perioadă, anunță direcția generală asistență medicală din cadrul Primăriei. /Legislativul din Romania va fi format din 7 partide. Au fost anunțate rezultatele preliminare, care arată că PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR și Partidul Oamenilor Tineri vor face parte din Senat și Camera Deputaților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
ANRE a scumpit gazul cu 3 lei și 62 de bani, majorare care vine la pachet și cu scumpirea căldurii centralizate din Chișinău și Bălți. Decizia a fost luată pe fundalul unui protest organizat de socialiști și simpatizanții lor. /În acest context, socialiștii și comuniștii pregătesc o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean si vor alegeri anticipate. Ei consideră că guvernarea nu este capabila să gestioneze situația actuală din domeniul energetic. /Maia Sandu se arată îngrijorată de instaurarea unei guvernări pro-ruse în România dupa alegerile prezidențiale și parlamentare. Cu ce îndemn a venit președinta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale și cel de-al ldoilea mandat al Maiei Sandu. În timp ce magistrații examinau demersul, afară, socialiștii și simpatizanții lor au organizat un protest scurt prin care au cerut renumararea voturilor. /Curtea de Apel Bălți va rămâne fără judecători. 12 magistrați de acolo, între care și președintele interimar demisionează. Se anunță plecări și la Cahul, dar și la Comrat. /Localnicii din Bîrnova, Ocnița s-au trezit azi dimineață cu bubuituri și explozii, iar un punct de trecere al frontierei moldovenești si-a sistat temporar activitatea. Rușii au atacat cu rachete hidrocentrala de la Novodnestrovsc, de lângă granița cu Republica Moldova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii ar putea lăsa fără gaz regiunea transnistreană de la 1 ianuarie. Asta ar putea duce la o catastrofă umanitară în stânga Nistrului și la scumpiri simțitoare pentru cetățenii de pe malul drept, afirmă premierul Dorin Recean. /ANRE va decide vineri dacă majorează tarifele la gaz, iar săptămâna viitoare, legislativul va organiza dezbateri publice pe acest subiect. Experții cred că majorările au fost impuse de Gazprom pentru a nu lăsa stânga Nistrului fără gaz. /Bunurile obținute fraudulos vor putea fi confiscate chiar dacă vor fi înregistrate pe persoane terțe. Guvernul a votat azi mai multe modificări la mecanismul de confiscare a bunurilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În prag de iarnă, am putea plăti mai mult pentru gaz. „Moldovagaz” a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a prețului. Cu cât am putea plăti mai mult! /Procuratura anticorupție anunță că Interpol a acceptat cererea de revizuire a refuzului din 2020 de a-l anunța pe Vladimir Plahotniuc în căutare internațională. O decizie în acest sens ar urma să fie luată în câteva luni. /Risc de explozie la Vadul lui Vodă, unde pompierii au scos dintr-o casă cuprinsă de flăcări mai multe butelii cu gaz. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoc și surpriză la alegerile din România. Candidatul independent Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Pe locul doi s-a clasat Elena Lasconi, care a fost și în topul preferințelor alegătorilor din Republica Moldova. /La 5 ani de când a fugit din țară, ANI a constatat nereguli in averea lui Ilan Șor. Acesta nu ar fi declarat peste 10 milioane de lei pe vremea când era primar și deputat. /Un marș de solidaritate față de femeile din țara noastră, supuse violenței a fost organizat astăzi în capitală. De la an la an, statisticele devin tot mai îngrijorătoare, afirmă ONG-urile.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secțiile de votare din afara țării, pentru prezidențialele din România, au fost deschise. Moldovenii cu cetățenie romana vor putea vota de astăzi și până duminică la cele 59 de birouri electorale deschise pe teritoriul țării noastre. /Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat în cazul fetiței din Tohatin, batută cu cruzime de mama ei și a solicitat statului să intervină pentru a proteja copila de violență. /Parlamentul urmează să modifice legea specială a fermierilor, votată acum două luni. Ar urma sa fie lărgit cercul agricultorilor eligibili, iar perioada de înghețare a datoriilor va fi extinsă. Anunțul a fost făcut aseară de președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.

/VIDEO/ Doliu în familia lui Nicolae Glib: Soția maestrului a murit, după ce s-a aflat în comă
/VIDEO/ Doliu în familia lui Nicolae Glib: Soția maestrului a murit, după ce s-a aflat în comă
/VIDEO/ „Subminarea credinței” sau interese politice? De ce revin falsurile despre religie în spațiul public
/VIDEO/ „Subminarea credinței” sau interese politice? De ce revin falsurile despre religie în spațiul public
/VIDEO/ Jumătate dintre puieți s-au uscat în primul an. Cum arată o plantare nouă, din Fundul Galbenei, pe teren degradat
/VIDEO/ Jumătate dintre puieți s-au uscat în primul an. Cum arată o plantare nouă, din Fundul Galbenei, pe teren degradat
/VIDEO/ Miliardar rus din topul „Forbes”, în rând după cetățenia Moldovei: A falsificat acte pentru a demonstra că are mamă moldoveancă
/VIDEO/ Miliardar rus din topul „Forbes”, în rând după cetățenia Moldovei: A falsificat acte pentru a demonstra că are mamă moldoveancă
O profesoară din Chișinău, diagnosticată cu o boală cumplită: Are nevoie de o sumă imensă pentru tratament. Cum o poți ajuta
O profesoară din Chișinău, diagnosticată cu o boală cumplită: Are nevoie de o sumă imensă pentru tratament. Cum o poți ajuta

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.