Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1049: Atac de Crăciun, premieră istorică și bilanț sumbru la Kursk. Îl va ierta Zelenski pe Putin?

social

/VIDEO/ Delia, îngerul care a dăruit viață: Povestea micuței eroine, care a salvat 3 fetițe, după ce părinții i-au donat organele

16 aprilie 2023, ora 11:00

Misiunea ei, pe această lume, a fost să salveze alte vieți și să dăruiască speranță. Asta crede o femeie din Capitală despre fetița ei care, fiind în comă cerebrală, a donat trei organe vitale pentru alte trei copile. Este un caz cunoscut opiniei publice, ce s-a produs în anul 2015. Delia Berari s-a născut cu grave probleme de sănătate, din cauza unei hipoxii intrauterine. A trăit trei ani și patru luni, luptând în fiecare zi pentru viața sa. 

Dar, când se întorcea cu familia de la un tratament din Italia, pe drum i s-a făcut rău și a intrat în comă. Părinții ei au luat cea mai dificilă decizie din viață: cea de a dona organele Deliei altor copii care aveau mare nevoie de ele. De-a lungul anilor, între părinții Deliei și familiile fetițelor salvate s-a format o legătură strânsă pe viață. 

Delia a fost un copil mult așteptat. Părinții ei, care aveau un băiat mai mare, au încercat timp de 12 ani să conceapă încă un copil. Vestea că va fi fetiță a fost întâmpinată cu mult entuziasm. Deși sarcina a decurs normal, nașterea, ce a avut loc la un spital privat, a fost un proces cu multe probleme.

Dosarul, pornit de procurori, pe acest caz și acum se rejudecă la Curtea de Apel Chișinău. Din cauza unei hipoxii intrauterine, fetița s-a născut cu leziuni cerebrale, ceea ce i-a afectat mai multe funcții cognitive. 

„Lucrurile în viața noastră s-au schimbat când noi am perceput-o și acceptat-o pe Delia nu ca o povară, dar ca o comoară. Eu, când m-am trezit din anestezie și medicul mi-a spus că fetița va fi vegetativă toată viața, am intrat în șoc”, ne-a spus Diana Berari, mama Deliei. 

Copilăria Deliei, deși a fost scurtă, a fost marcată și de multă suferință. Crizele îi puneau în fiecare zi viața în pericol. Fetița a rezistat trei ani și patru luni. Într-o zi din noiembrie 2015, familia Berari se întorcea din Italia, unde fusese la proceduri de recuperare. Pe drum, când se deplasau prin Ungaria, nu departe de frontiera cu România, micuța a făcut un status convulsiv. 

A fost internată la cel mai apropiat spital, dar deja intrase în comă cerebrală. Acolo, părinții ei au luat cea mai grea decizie din viața lor: cea de a dona organele Deliei altor copii care aveau mare nevoie de asta. 

„A fost grea până la momentul în care ... Totdeauna există acel „dar dacă”, dar dacă ea se va trezi? Omul are speranțe până în ultima clipă... După a 5-a zi eu mi-am dat seama de ce oamenii stau doar 3 zile pe laiță. În aceste trei zile, în reanimare, se vedea foarte clar, vădit, cum sufletul o părăsește, ea nu mai are viață. Ochii erau încețoșați. Tegumentele... Ea nu mai avea viață”, a povestit Diana.

Prelevarea de organe a avut loc într-un spital din Oradea, care se afla la circa 100 de kilometri de spitalul unde Delia fusese internată de urgență. Doctorii au fost impresionați de gestul familiei. 

Medicii au prelevat rinichii și ficatul, care au ajuns la trei fetițe din România cu vârste apropiate de mica donatoare. 

„Cu toate problemele, ea a rezistat o perioadă și ne-a făcut fericiți, pe noi ca părinți. Atunci m-am gândit că dacă ea a luptat ca să trăiască, de ce nu o părticică din tine, mă gândeam la inima ei, ca era foarte puternică, ceva măcar să trăiască, lasă să trăiască mai departe. Nu contează ce... Atunci pentru mine nu era important în cine să trăiască, dar să trăiască. Doar să trăiască. Atât”.

Diana este de părere că fiecare dintre noi are o misiune pe acest pământ, iar misiunea Deliei a fost să salveze alți copii: „Eu asta o cred, pentru că dacă suprapun toate lucrurile - de ce anume în România, de ce anume atunci, pentru că Delia putea să moară cel puțin o dată pe zi”. 

Fetițele salvate de organele pe care le-au primit de la Delia au devenit, între timp, foarte apropiate de familia Berari. Se întâmplă deseori să vină în ospeție, fac schimb de fotografii ori merg la zilele lor de naștere: „Noi ne cuprindem, când ne îmbrățișăm cu fetițele, eu simt, posibil doar eu asta simt, este o energie pe care o simt. Și asta tot îmi aduce o liniște sufletească”.

Și familiile fetițelor care au fost salvate sunt recunoscătoare soților Berari. Cristina vrea să uite de acele timpuri când se ruga ca să apară un donator pentru fiica ei, care făcea dializă de cinci ori pe zi. 

Acum, uitându-se înapoi, Diana este împăcată cu decizia luată în acel spital din Ungaria: „Suntem foarte mulțumiți de gestul pe care l-am făcut. Foarte mulțumiți. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru cuget și înțelepciune date mie și soțului meu. Acum ne bucurăm de asta. 

Noi mergem la Paștele Blajinilor, aducem tot omagiul. dar când merg la mormântul ei. Am un sentiment de dualitate: da, acolo este carcasa corpului. Eu, în genere, cred că sufletul Deliei este mereu cu noi. Nu pot să spun că nu sunt tristă, aș minți dacă aș spune că nu plâng... E un sentiment dual pentru că am o liniște că o parte din ea continuă să trăiască. Îmi oferă o stare de liniște sufletească”. 

De la moartea Deliei au trecut circa 10 ani, dar femeia a mai păstrat câteva dintre lucrurile fiicei, care continuă să-i trezească o mulțime de amintiri: „I-am păstrat-o nu știu de ce. Mi-e tare dragă. Ea dacă era mică, între 2 și 3 ani a purtat această rochie. Și coronița. Părul ei era foarte frumos și ascultător. Îmi plăcea să mă joc cu părul ei. Și ei îi plăcea, mă lăsa să-i fac cosițe”.

Cazul Deliei Berari a fost unul răsunător pentru opinia publică, din mai multe considerente. Nu doar din cauza problemelor survenite la naștere, fiind vorba de un spital privat și un reputat medic ginecolog, ci și pentru decizia luată de părinții ei de a dona organele. 

Multă lume a încurajat gestul familiei, dar au fost și din cei care au blamat-o. Diana vrea să creadă că datorită mediatizării cazului, și alți oameni vor fi mult mai deschiși pentru donarea de organe - atât de salvatoare pentru bolnavii, viața cărora atârnă de un fir de ață. 

„Stăteam și mă gândeam: mulți nu fac gesturile acestea, dar ar putea să salveze... Gata, până aici m-am ținut. Nu mai pot”. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan

/VIDEO/ „Poștărița anului” are nevoie urgentă de ajutor. Svetlana Ceban luptă pentru a nu orbi
/VIDEO/ Istoria mamei cu 5 copii din Cahul, care a vândut vaca pentru lemne: „Am salvat două familii”
/VIDEO/ Adopția, proces anevoios? Istoria unui copil care și-a găsit familie: „M-a cuprins și mi-a spus să nu-l mai las vreodată”
/VIDEO/ 2025, an al transformărilor și noilor începuturi: Ce prezic astrologii pentru Republica Moldova
/VIDEO/ 2025, an al transformărilor și noilor începuturi: Ce prezic astrologii pentru Republica Moldova
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/FOTO/ Alertă la Aeroportul Chișinău! Un explozibil a fost găsit într-o mașină de jucărie
/FOTO/ Alertă la Aeroportul Chișinău! Un explozibil a fost găsit într-o mașină de jucărie
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Atenție, călători: Document nou pentru românii care merg în Marea Britanie începând cu 2 aprilie 2025
Atenție, călători: Document nou pentru românii care merg în Marea Britanie începând cu 2 aprilie 2025

De ce îi pedepsește Putin pe transnistreni? „Sunt un instrument utilizat într-un joc politic mult mai mare”

missing
08 ianuarie 2025, ora 07:50

De ce Vladimir Putin pedepsește locuitorii de pe malul stâng al Nistrului? Pentru că regiunea transnistreană nu mai răspunde necondiționat la ordinele Moscovei. Analistul Armand Goșu a explicat, într-un interviu, că decizia Rusiei de a suspenda livrările de gaz este un gest de sancțiune împotriva Tiraspolului, care ar fi refuzat să deschidă un front de luptă împotriva Ucrainei, așa cum Kremlinul a cerut încă din primele zile ale invaziei.

„Împreună cu actuala administrație de la Chișinău, Tiraspol a reușit să evite provocări majore rusești îndreptate împotriva Ucrainei. Și au fost presiuni serioase din partea Moscovei, încă din primele săptămâni de război, în încercarea rușilor de a deschide un nou front de luptă în regiunea Odesa. Eliberarea Insulei Șerpilor și scufundarea crucișătorului Moskva i-au făcut pe ruși să renunțe deocamdată la planul invadării regiunii Odesa”, a declarat Armand Goșu.

Ce speră Kremlinul să obțină?

Primul obiectiv al Kremlinului este slăbirea actualei administrații din Transnistria.

„Greu de forțat înlăturarea acesteia acum, al doilea mandat al lui Krasnoselski expiră în decembrie 2026, deci peste doi ani. Iar, astăzi, Moscova este la un minim istoric de influență în stânga Nistrului, ceva similar s-a mai întâmplat în 1918-1919”, explică analistul.

Goșu subliniază că, pentru Kremlin, cei 350.000 de locuitori din regiunea transnistreană sunt un instrument în jocul geopolitic cu Ucraina, iar soarta acestora nu reprezintă o prioritate:

„Nu plec de la premisa că lui Putin îi pasă de soarta populației din stânga Nistrului. Pentru Kremlin, cei 350.000 de oameni sunt un instrument utilizat într-un joc politic mult mai mare. Totul este subordonat obiectivului războiului cu Ucraina. Tiraspol a fost prea rezonabil cu solicitările Chișinăului și nu a încercat convingător să escaladeze situația atunci când Moscova i-a cerut-o. Deci, liderii Seriff, dar și președintele Krasnoselski, trebuie pedepsiți. Puterea lor trebuie slăbită”.

Pe termen mediu, Putin speră la instalarea unui Guvern pro-rus la Chișinău, în contextul alegerilor parlamentare din toamnă. 

„Un rezultat cât mai bun al forțelor politice pro-ruse la Chișinău este o miză uriașă pentru Moscova. Viitorul guvern în componența căruia ar fi partide pro-ruse va închide ochii la consolidarea capacităților militare din regiunea transnistreană. Asta înseamnă rotația trupelor rusești, mai ales a ofițerilor, furnizarea de mijloace necesare pentru mentenanța tehnicii militare de acolo.  Din Transnistria, Putin speră să crească presiunea asupra Ucrainei, chiar să inițieze diversiuni împotriva Odesei. În felul ăsta, speră Putin să-și consolideze poziția pentru „negocierile de pace” cu Ucraina”, subliniază Goșu.

Totuși, el consideră puțin probabilă o criză umanitară severă în stânga Nistrului:

„Este multă propagandă aici. Opoziția internă din Moldova, dar și mașinăria rusească de propagandă dau vina pe Ucraina, în primul rând, pentru că a întrerupt tranzitul gazului rusesc. Pe urmă, este vinovată Maia Sandu. Ea este oricum vinovatul de serviciu pentru orice se întâmplă. Urmează Guvernul Recean, pentru că n-a plătit datoria către Gazprom, datorie pe care Moldova n-a recunoscut-o niciodată. Sunt și voci critice raționale, din partea opoziției europene și a unor experți din societatea civilă, care acuză faptul că Guvernul trebuia să acționeze mai devreme, mai decis, să nu mai tolereze situația de la Moldovagaz, să nu spere în van că rușii vor continua livrarea gazului, pentru că ar fi în interesul lor s-o facă. 

Atât la Chișinău, cât și la Tiraspol, oamenii cu care discut sunt convinși că Gazprom va relua livrarea gazului în câteva zile și că astfel nu se va ajunge la o criză umanitară dramatică. Însă, sunt greu de prognozat consecințele politice”. 

De ce ar relua Rusia livrarea gazului?

Rusia ar putea relua livrările de gaz din frica unei intervenții a Ucrainei, explică Goșu:

„Pentru că există riscul unei crize umanitare în Transnistria, iar Ucraina este cel mai bine poziționată și are determinarea de a interveni. Kievul are și cea mai bună expertiză pe Transnistria. În plus, Ucraina are și stocuri de gaz și de cărbune pentru a alimenta MGRES. Ucraina are nevoie de energie electrică, în condițiile în care o mare parte din infrastructura ei energetică a fost bombardată de ruși. Ar fi un cadou nesperat pentru regiunea Odesa, care și-ar putea asigura alimentarea, în condițiile în care Rusia nu-și va bombarda propriile întreprinderi din Transnistria. Kievul poate interveni doar dacă va fi solicitat de Chișinău, ceea ce nu sunt convins că se va întâmpla. Moldovenii joacă foarte prudent și sunt dominați de frica de ruși”. 

Un moment favorabil pentru Chișinău

Potrivit lui Armand Goșu, Moldova are în prezent cele mai bune condiții pentru soluționarea diferendului transnistrean. Totuși, autoritățile de la Chișinău sunt reticente și preferă să aștepte evoluțiile politice internaționale înainte de a lua măsuri decisive:

„Guvernul de la Chișinău este în cea mai bună situație din ultimii 35 de ani, când ar putea să tranșeze dificilul dosar al reintegrării. Condițiile sunt mai bune ca niciodată, Rusia este în cea mai proastă și mai slabă poziție de după destrămarea URSS. Nu cred (că Moldova se va folosi de acest moment), pentru că sunt multe necunoscute în ecuație. În 20 ianuarie, Trump va prelua președinția la Washington, este o uriașă emoție în lume pe tema asta. Nu știm ce plan de pace va propune.

Dacă Putin se va menține la Kremlin, chiar dacă nu va ieși consolidat din acest război, Rusia va pretinde la o zonă de influență exclusivă în fostele republici sovietice, deci soarta Moldovei rămâne incertă. Elita de la Chișinău nu-și asumă riscuri, așteaptă să vadă cum se termină războiul, care sunt condițiile păcii din Ucraina, așteaptă ca să decidă „cei mari” evacuarea militarilor ruși din Transnistria, și doar apoi, după ce primesc toate garanțiile posibile și imposibile că nu supără pe nimeni, va acționa (...) Numai că Moldova nu este pregătită. Pentru a ieși din această schemă, Moldova avea nevoie de un plan finanțat de Bruxelles – un plan care nu presupunea mari investiții. În fond, capacitățile industriale și consumul din dreapta Nistrului sunt relativ modeste”.

TV8.md reamintește că pe 28 decembrie, Gazprom a anunțat oficial că lasă stânga Nistrului fără gaze din 1 ianuarie 2025, ora 07:00. Într-un comunicat, gigantul rus invocă pretinsa datorie a Moldovagaz drept motiv pentru care nu va livra niciun metru cub de gaz în regiunea transnistreană.

La scurt timp, premierul Dorin Recean a condamnat decizia Gazpromului și a dat asigurări că Republica Moldova pregătită să gestioneze orice situație generată de acțiunile Rusiei. De asemenea, Executivul nu exclude recurgerea la arbitraj internațional pentru a solicita despăgubiri, subliniind că deciziile Kremlinului afectează siguranța cetățenilor și provoacă pierderi economice.

„Ce s-a întâmplat e poate unul din cele mai clare exemple despre cum invazia rusă în Ucraina ne afectează direct”, a declarat expertul WatchDog, Eugen Muravschi.

/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Detalii în cazul tinerei găsite moartă la Dendrariu: S-a plâns la spital că ar fi fost agresată
/VIDEO/ Detalii în cazul tinerei găsite moartă la Dendrariu: S-a plâns la spital că ar fi fost agresată

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.