Peste 30 de state și zeci de organizații internaționale și financiare se reunesc marți, 17 octombrie, la Chișinău pentru a participa la Platforma de Sprijin a Republicii Moldova. Scopul evenimentului este de a mobiliza și de a concentra ajutorul țărilor dezvoltate pentru țara noastră.
Discuțiile oficialilor se vor axa pe șase piloni: efort umanitar, energie, lupta împotriva corupției, managementul frontierelor, asistență financiară și reforma administrației.
„Prin intermediul acestei Platforme am avut mult sprijin în gestionarea crizei refugiaților, crizei energetice, stabilizarea financiar-bugetară a țării noastre și apropierea R. Moldova de Uniunea Europeană. Astăzi vom discuta despre cum partenerii noștri vor sprijini în continuare R. Moldova și acțiunile noastre se vor axa pe sprijinul pe termen mediu și lung”, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, în fața jurnaliștilor.
Franța își arată interesul pentru stabilitatea și securitatea Moldovei. Noi suntem alături de Moldova în drumul său european. Astăzi ne vom concentra pe acțiuni de termen lung precum conectivitatea energetică, reforme, reziliență”, a afirmat Catherine Colonna, ministra Afacerilor Externe din Franța.
La începutul evenimentului are loc semnarea acordurilor de finanțare între Republica Moldova și parteneri.
Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, care urmărește generarea de asistență politică, financiară și materială, precum și de expertiză aprofundată pentru procesul de reformare democratică a Republicii Moldova.
Primele trei ediții au avut loc în 2022, la Berlin, București și Paris. În urma acestora, partenerii de dezvoltare au enunțat angajamente financiare în valoare de circa 1,4 miliarde de euro.
Potrivit ultimelor date furnizate de Ministerul Finanțelor, din banii anunțați, în bugetul de stat au fost transferate peste 420 milioane de euro și 42 milioane de dolari.