Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1057: „Rachetă în Moldova”, alertă națională, pene de curent și lupte grele! ISW: Rusia nu va renunța

Prețurile au explodat în Rusia. În plin război și în prag de alegeri, rușii se văd obligați să facă economii

missing
17 noiembrie 2023, ora 08:15

În plin război și în prag de alegeri, prețurile au explodat în Rusia. Pentru Daria Stepanova, mamă a doi copii care locuiește într-un orășel din partea de est a munților Ural, creșterea prețurilor la orice, de la alimente pentru copii la scutece, a forțat familia sa să renunțe la cele mai multe tratamente și la mâncarea în oraș, scrie adevarul.ro.

Familia Stepanov este una dintre milioanele de familii rusești care trebuie să facă economii din cauza schimbărilor semnificative impuse economiei rusești de războiul din Ucraina și de nenumăratele sancțiuni impuse de Occident.

Stepanova, în vârstă de 34 de ani, fiul ei în vârstă de cinci ani și fiul nou-născut, încearcă să se descurce cu cele 50.000 de ruble (550 de dolari) pe lună pe care le câștigă soțul ei, Serghei. Când merge prin zăpadă la magazine, inspectează prețurile pentru a căuta chilipiruri.

„Văd cum totul s-a scumpit doar în decursul ultimilor cinci ani”, a declarat Stepanova, în apartamentul ei din Sredneuralsk, un oraș situat pe malul lacului Iset, la aproximativ 25 km la nord de orașul Ekaterinburg din Urali și la 1400 km la est de Moscova.

„Înainte puteai să cumperi cu ușurință alimente în valoare de o mie de ruble pentru trei sau patru zile, dar acum, când te duci la magazin, o mie de ruble nu înseamnă nimic - poți cumpăra doar alimente pentru nevoile zilnice, cum ar fi lapte, iaurt, pâine și atât - mia ta a zburat”.

Prețul laptelui pentru bebeluși s-a cvadruplat în cei cinci ani de la primul ei copil, a spus ea, în timp ce prețul cărucioarelor s-a triplat, ajungând la 60.000 de ruble. Prețurile scutecelor de unică folosință și ale alimentelor pentru copii s-au dublat cel puțin, a spus ea.

Veniturile familiei nu au crescut cu atât de mult, în timp ce rubla a scăzut în raport cu dolarul american din februarie 2022, când președintele Vladimir Putin a ordonat intrarea trupelor în Ucraina, ceea ce a făcut ca bunurile importate să fie mai scumpe în ruble.

„Nu mai sunt bani pentru tratamente. Bineînțeles că poți trăi fără ele, dar viața este mai puțin distractivă”.

În timp ce multe familii din întreaga lume se luptă cu creșterile de prețuri, particularitățile economiei de război a Rusiei au stimulat o inflație ridicată pentru milioane de alegători ruși înainte de alegerile din 2024.

Familia nu a dorit să discute despre politică, Ucraina sau cine este de vină pentru creșterea prețurilor, astfel încât nu este imediat clar ce impact pe termen lung vor avea condițiile mai dure asupra votului în Rusia.

Se așteaptă ca Putin să candideze la alegerile de anul viitor, o mișcare care l-ar menține la putere cel puțin până în 2030.

Economia rusă

Occidentul a impus ceea ce a numit cele mai dure sancțiuni impuse vreodată Rusiei în încercarea de a-i submina economia și de a-l forța pe Putin să schimbe cursul în privința Ucrainei, dar acesta a refuzat și a provocat Occidentul pentru că nu a reușit să alimenteze o criză economică.

Rusia, cel mai mare exportator de resurse naturale din lume, a continuat să își vândă petrolul pe piețele mondiale, iar guvernul a crescut cheltuielile militare până la un record post-sovietic, în timp ce producția de arme a crescut vertiginos - ca și salariile pentru soldații contractați dispuși să lupte.

Fondul Monetar Internațional prevede o creștere economică a Rusiei de 2,2% în acest an - mai rapidă decât cea a Statelor Unite sau a zonei euro - deși Fondul și-a redus prognoza de creștere pentru 2024 la 1,1%.

Când Putin a venit la putere în 1999, produsul intern brut nominal al Rusiei era de doar 210 miliarde de dolari, după un deceniu de haos și contracție, dar până în 2013 a devenit o economie de 2.300 de miliarde de dolari. Anul trecut, PIB-ul nominal a fost de 2.200 de miliarde de dolari.

Inflația globală a fost de 11,9% anul trecut în Rusia, iar pentru acest an se estimează o inflație de 7,0-7,5%, în timp ce cel puțin 15,7 milioane de persoane trăiesc sub pragul sărăciei, de 14.375 de ruble (157 de dolari) pe lună, potrivit statisticilor oficiale.

Igor Lipits, un economist rus, a declarat că datele oficiale rusești privind nivelurile de sărăcie sunt slabe - ca și imaginea de ansamblu a economiei rusești - în ciuda anunțurilor deseori roz menite să mulțumească conducerea de la Kremlin.

„Situația reală este proastă”, a declarat Lipits, adăugând că a văzut cel puțin stagnare și o deteriorare serioasă a sănătății economice după alegerile prezidențiale din martie. „O mare parte din populația rusă are salarii foarte mici”.

El a spus că aproximativ 20 de milioane de oameni ar putea fi în sărăcie sau la limita sărăciei în Rusia, că mulți sunt îndatorați pe fondul unor rate ale dobânzii de 15% ale Băncii Centrale și că unii economiști cred că rubla ar putea scădea după alegeri.

La o piață de alimente din fosta capitală imperială Sankt Petersburg, Lyudmila a spus că ea și prietenii ei au încercat să reducă din cheltuieli și să caute reduceri. Ea a refuzat să își dea al doilea nume.

„Ce opțiune avem? Bineînțeles că nu vom muri și nu vom plânge - vom încerca să supraviețuim cumva”.

Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/VIDEO/ 175 de ani de la nașterea „Luceafărului poeziei românești”. Topul melodiilor compuse de basarabeni pe versurile lui Eminescu
/VIDEO/ 175 de ani de la nașterea „Luceafărului poeziei românești”. Topul melodiilor compuse de basarabeni pe versurile lui Eminescu
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Cărți la ușă: Povestea unei bibliotecare din Soroca, care aduce bucurie bătrânilor în pauza de masă
/VIDEO/ Cărți la ușă: Povestea unei bibliotecare din Soroca, care aduce bucurie bătrânilor în pauza de masă
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ Krasnoselski a mers în Rusia. Sandu: Chișinăul nu e impediment în soluționarea crizei energetice
/VIDEO/ Krasnoselski a mers în Rusia. Sandu: Chișinăul nu e impediment în soluționarea crizei energetice

externe

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 467: Torturi în închisori și un pas până la pace. A încercat Iranul să îl omoare pe Trump?

15 ianuarie 2025, ora 11:52

Misiunea ONU pentru Libia şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la imagini surprinse în centrul de detenţie Gernada din estul Libiei şi care au apărut în mediul online. În același timp, Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că pentru punerea în practică a acordului de încetare a focului în Fâșia Gaza mai trebuie doar acceptul din partea grupării islamiste palestiniene Hamas.

Totodată, președintele Masoud Pezeshkian, a declarat că Iranul „nu a complotat niciodată” pentru asasinarea lui Donald Trump în timpul campaniei electorale americane de anul trecut.

UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat marți că pentru punerea în practică a acordului de încetare a focului în Fâșia Gaza mai trebuie doar acceptul din partea grupării islamiste palestiniene Hamas, relatează EFE, citat de Agerpres.

UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken a dezvăluit marți cea mai detaliată versiune de până acum a planurilor mult așteptate pentru Fâșia Gaza după încheierea războiului, subliniind că urmează „decizii grele” pentru a nu lăsa un vid de putere în enclava decimată de conflict, informează CNN, citat de Digi24. Blinken a prezentat „elementele de bază” într-un discurs la Consiliul Atlantic, cu câteva zile înainte ca mandatul său ca diplomat american de vârf să se încheie. Deși a spus că planurile vor fi predate echipei Trump, nu există nicio dovadă că noua administrație intenționează să le dea curs.

UPDATE Nawaf Salam, noul prim-ministru libanez, a demisionat din funcția de președinte al Curții Internaționale de Justiție (CIJ), cu efect imediat, a anunțat marți cel mai important tribunal al ONU, relatează AFP, citat de Agerpres.

UPDATE Iranul „nu a complotat niciodată” pentru asasinarea lui Donald Trump în timpul campaniei electorale americane de anul trecut și nu o va face niciodată în viitor, a declarat președintele Masoud Pezeshkian pentru Lester Holt de la NBC News într-un interviu exclusiv la Teheran, transmite Digi24. Întrebat despre presupusul complot împotriva lui Trump descris de autoritățile americane, Pezeshkian a spus: „Acesta este încă unul dintre acele planuri pe care Israelul și alte țări le concep pentru a promova iranofobia. ... Iranul nu a încercat niciodată și nici nu intenționează să asasineze pe nimeni. Cel puțin din câte știu eu”. Holt l-a întrebat apoi pe Pezeshkian: „Spuneți că nu a existat niciodată un complot iranian pentru a-l ucide pe Donald Trump?” „Niciunul”, a răspuns Pezeshkian. Întrebat dacă Iranul este dispus să promită că nu va exista niciun atentat la viața lui Trump, Pezeshkian a declarat: „Nu am încercat niciodată acest plan și nu o vom face niciodată”. Interviul este primul acordat de Pezeshkian presei străine de la alegerile prezidențiale din SUA.

UPDATE O încetare a focului în Fâșia Gaza ar trebui să implice „procesul către o soluție cu două state'', unul israelian și unul palestinian, a afirmat marți ministrul de externe francez Jean-Noël Barrot, transmite AFP, citat de Agerpres. „Sperăm că se va putea ajunge la acest acord'', a declarat șeful diplomației franceze într-un interviu pentru grupul media Brut, în contextul în care negocierile au ajuns ''în stadiul final'', potrivit Qatarului, mediator alături de SUA și Egipt.

UPDATE Misiunea ONU pentru Libia şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la imagini surprinse în centrul de detenţie Gernada din estul Libiei şi care au apărut în mediul online. Imaginile arată „tortură brutală şi rele tratamente” aplicate deţinuţilor, transmite Reuters, citat de News.ro. Reuters nu a fost în măsură să verifice în mod independent nici locaţia, nici data filmărilor, însă detaliile arhitecturale observate în videoclipuri, inclusiv tipul de gresie de pe podea, pictura de pe pereţi şi gratiile celulelor sunt în concordanţă cu imaginile din fişiere ale închisorii din rapoartele de coroborare. „În timp ce UNSMIL continuă să verifice circumstanţele filmărilor difuzate, condamnă cu fermitate aceste acte care constituie încălcări grave ale legislaţiei internaţionale privind drepturile omului”, a transmis Misiunea Naţiunilor Unite de susţinere în Libia.

video: xdoamuslism

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 466: Tratat între Iran și Rusia și șansa păcii. Biden: Acordul este pe punctul de a fi încheiat
/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 465: Discuții la Geneva și atacuri în Liban. Armata iraniană a fost dotată cu 1.000 de drone
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.