Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 939: Alerta UE, dezastru militar și radiație misterioasă! AIE: Urmează „cel mai sever test de până acum”

investigații

/VIDEO/ Donatorii fictivi din liste! Cum au adunat bani pentru campania electorală partidele afiliate lui Șor și MAN-ul lui Ceban

17 decembrie 2023, ora 22:30

Alegerile locale din această toamnă au costat partidele politice peste 35 de milioane de lei. Lideri la capitolul cheltuieli au fost partidele cu cea mai mare reprezentativitate din Parlament - Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Socialiștilor. Banii au venit însă, în mare parte, din alocațiile de stat pentru rezultatele obținute la alegerile precedente. Pe de altă parte, partidele-lider la capitolul donații colectate de la cetățeni au fost  Partidul Șansa, Partidul Renașterii și Mișcarea Alternativă Națională, condusă de Ion Ceban. Pentru acestea, la alegerile locale, au făcut donații și pensionari, și paznici, și educatori, și o groază de studenți.  

Mișcarea Alternativă Națională condusă de edilul capitalei Ion Ceban a primit donații de la 400 de persoane pentru campania electorală de la ultimele alegeri locale. Contribuțiile, toate în numerar, s-au ridicat la 2,8 milioane de lei. Majoritatea donatorilor sunt angajați ai unor instituții aflate în subordinea Primăriei Chișinău.

Analiza listelor de donatori făcută de reporterii Cutia Neagră PLUS indică asupra faptului că în unele instituții angajații au donat bani MAN-ului în mod organizat - în aceeași zi, sume identice. În unele cazuri, donatorii de pe listă însă nu știau nimic despre donația făcută.

Subalternii unei consiliere MAN, cu donații generoase la partid

La școala primară-grădiniță „Antonin Ursu” din sectorul Buiucani al capitalei, aproape jumătate dintre cadrele didactice sunt susținători ai MAN-ului. Directorul instituției, 12 profesori și educatori și alți 3 angajați din personalul auxiliar au plătit cotizații de membru sau au făcut donații pentru partidul primarului.

    Lucia Pisarenco, director ȘPG „Antonin Ursu”

Școala este condusă de Lucia Pisarenco, ajunsă consilieră municipală pe lista MAN. Femeia a donat în campanie 3000 de lei partidului.

Pisarenco a fost urmată în gestul său de alți 7 angajați - directorii adjuncți și cinci profesoare. Toate donațiile au fost înregistrate în două zile -  pe 22 octombrie și 1 noiembrie. Unii dintre acești profesori s-au regăsit anterior și în lista plătitorilor de cotizații de partid, chiar dacă în dreptul donațiilor făcute în campanie scrie că nu sunt membri MAN.

În dimineața zilei de 7 decembrie, am mers la școala „Antonin Ursu” să dezlegăm misterul acestor donații. Am întâlnit-o pe hol pe directoarea adjunctă, Veronica Macarenco, care însă  a refuzat să vorbească despre donația de 3000 de lei făcută pentru MAN în campanie.

– Da, eu sunt în listă, dar până nu vine doamna director nu vorbim.

– Dar dvs din numele dvs ați donat bani. Dna directoare nu a luat din buzunarul dvs.

– Nu contează asta. Dna directoare când vine atunci vorbim.

Nici directoarea, care de asemenea a donat 3000 de lei pentru partidul lui Ion Ceban, nu a fost mai vorbăreață cu noi. Pentru toate întrebările, a avut un singur răspuns, direcționându-ne la serviciul de presă al partidului MAN.

Lucia Pisarenco:  - Alegerile au trecut. Am revenit la serviciu și orice gen de așa întrebare cu drag o puteți primi la serviciul de presă al partidului MAN.

Reporter TV8. – Ce are partidul MAN dacă dvs sunteți directorul unei instituții de învățământ municipale și angajații din subordinea dvs au făcut aceste donații?

Lucia Pisarenco:  – De aceea și zic. La serviciul de presă primiți răspuns la întrebări de așa gen.

Reporter TV: – Noi am aflat că în instituție s-a făcut o listă cu oameni și li s-a propus să doneze. Cine a vrut a donat. S-a făcut așa o listă?

Lucia Pisarenco: – Cu toată stima și respectul față de dvs, la serviciul de presă auziți răspuns la toate întrebările.

Existența listei ne-a fost confirmată chiar de una dintre adjunctele școlii, Claudia Mîrza. Reușisem să vorbim cu ea până la sosirea directoarei.

Reporter TV8: - Cui ați donat?

Claudia Mîrza:  - S-a făcut o listă și noi doritorii am donat.

Reporter TV8: - Dar câți bani ați donat?

Claudia Mîrza: - O mie.

Reporter TV8: - În listă dvs figurați cu 3000 de lei.

Claudia Mîrza: - Da, da, 3000 de lei.

Reporter TV8: - Dna directoare a făcut lista sau cine?

Claudia Mîrza: - Inclusiv dumneaei.

Reporter TV8: - Dvs ați dat banii cash?

Claudia Mîrza: – Da, cash a fost.

Reporter TV8: - Dar de ce ați decis să susțineți un concurent electoral?

Claudia Mîrza: - A fost o hotărâre comună.

Alți 8 angajați ai acestei instituții sunt membri ai MAN și au plătit cotizații partidului în ultimul an. Banii au fost virați în contul formațiunii în aceleași zile, la fel ca în cazul donațiilor. Două educatoare au plătit chiar de patru ori cotizații MAN-ului, iar doi bucătari au cotizat de 3 trei ori. De fiecare dată, sumele au fost mici, între 50 și 500 de lei.

Directoarea școlii s-a împotrivit discuției noastre cu angajații membri ai MAN.

Reporter TV8: - Am putea să vorbim cu angajații?

Lucia Pisarenco: - Ei toți sunt la serviciu.

Reporter TV8: – Noi așteptăm pauza.

Lucia Pisarenco: – Serviciul este până la orele 17.00, dar ei o să vă dea același răspuns.

Reporter TV8: – Nu vreți să ne chemați niciun angajat? Noi nu avem dreptul să mergem prin instituție să-i căutăm.

Lucia Pisarenco: – Eu vă repet și nu o să vă surprind cu nimic. Răspuns o să primiți la serviciul de presă MAN.

Directoarea unei grădinițe a uitat câți bani a dat partidului

O situație similară am găsit și la grădinița158 din capitală. Jumătate dintre cadrele didactice au susținut financiar MAN-ul. Directoarea și zece educatoare au donat în campania electorală între o mie și trei mii de lei. Alți 8 angajați, inclusiv asistenta medicală, conducătorul muzical, magazinierul, și-ar fi luat carnete de partid achitând cotizații. Plățile au fost făcute în aceleași zile.

       Natalia Alexei, director grădinița Nr.158                     sursa: Facebook.com

Directoarea grădiniței Natalia Alexei este și ea membră MAN, a plătit cotizații și a făcut și o donație de 3000 de lei în campanie. Întrebată câți bani totuși a virat în bugetul MAN-ului, aceasta cu greu și-a adus aminte.

Reporter TV8: - Cu cât ați susținut campania domnului primar? Cât ați donat?

Natalia Alexei: – Dacă îmi amintesc 2000 de lei, prin declarație, conform legii.

 Reporter TV8: – Și atât?

Natalia Alexei: – Da.

Reporter TV8:  – Dvs ați făcut mai multe donații partidului. Cel puțin în liste figurați cu mai multe donații.

Natalia Alexei: - Pot să fie ori 2000, ori 3000 de lei, nu mai mult. 

Reporter TV8: – O dată ați donat  3000 de lei. O dată în vară ați cotizat cu 250 de lei, iar o dată în septembrie ați cotizat cu 250 de lei.

Natalia Alexei:  – Ok! Și este o problemă în asta?

Reporter TV8: – Nu este o problemă, doar v-am întrebat cât ați donat și dvs spuneți că 2000 de lei.. Nu coincide nici suma, nici numărul de donații.

Natalia Alexei: – Pentru că sunt niște sume mici, neimportante și nu văd rostul să le memorizez pe toate.

La fel ca și prima directoare, administratoarea grădiniței s-a împotrivit discuției noastre cu angajații membri ai MAN. Numai una dintre educatoare a acceptat să ne vorbească, dar numai în prezența directoarei. Ulterior, educatoarea s-a răzgîndit și a cerut să-i blurăm imaginea și să nu-i publicăm numele. I-am respectat decizia.

Educatoare: - Atunci când sunt donații benevole și sunt din propria alegere, eu prefer să nu dau detalii.

Reporter TV8: - Dar câți bani ați donat?

Educatoare: – Asta este alegerea mea, pentru că a fost făcută o donație benevolă.

Reporter TV8: – Câți bani totuși ați donat, pentru că suma este publică pe site-ul CEC-ului, nu este un secret.

Educatoare: – Păi deschideți site-ul și vă uitați.

Reporter TV8: – Vrem să auzim și de la dvs.

Educatoare: – Asta este o informație doar pentru mine și nu o ofer nimănui absolut.

Reporter TV8: – Dar ați făcut mai multe donații sau doar una?

Educatoare: – Da, desigur și fac și acum.

Reporter TV8: – Mai multe?

Educatoare: – Da.

Potrivit listelor publicate de CEC, educatoarea a făcut o singură donație de 2 500 de lei MAN-ului.

Șefa grădiniței 158 neagă că și-ar fi mobilizat angajații să susțină MAN. 

Natalia Alexei: - Nu am mobilizat pe nimeni, dar cred că fiecare cine activează nu doar în grădinița mea, dar în Chișinău vede lucruri frumoase care s-au făcut în ultimii patru ani. Cred că fiecăruia îi aparține decizia pe cine să susțină, cum să susțină și când să susțină.

Reporter TV8: – Spuneți că nu a fost o listă comună la grădiniță, unde oamenii au fost întrebați dacă donează?

Natalia Alexei: – Exclus. Eu politică în orele de muncă nu fac.

Reporter TV8: – Dar angajații au făcut donațiile în aceleași zile. Ei au fost împreună? Nu-i posibil că au mers toți la sediul partidului în aceeași zi.

Natalia Alexei: – De ce credeți că nu poate fi în aceeași zi? Fiecare are ore de muncă diferite și fiecare face ce vrea în timpul liber. Eu nu pot să răspund despre ceilalți angajați din grădiniță.

Reporter TV8: - Mai mult de jumătate dintre educatori au donat pentru MAN. Știți?

Natalia Alexei: – Nu cunosc. Spuneți-mi vă rog, de unde să cunosc chestiuni personale ale fiecăruia.

Pe final de discuție, directoarea grădiniței ne-a reproșat că le-am trecut pragul doar pentru a documenta un subiect cu tentă negativă, nu și pentru a vorbi despre salariile mici ale angajaților.

Natalia Alexei: - De ce nu veniți să faceți un reportaj despre salariile angajaților?

Reporter TV8:  – Dacă vă permiteți să donați câte 3000 de lei înseamnă că salariile sunt bune.

Natalia Alexei:  – O campanie electorală este o dată în patru ani de zile.

Angajații unui liceu au donat câte 10 mii de lei

Cei mai generoși sponsori care au susținut financiar partidul primarului Ion Ceban  i-am găsit la Liceul Teoretic „Mihai Viteazu”. Directoarea liceului, adjuncta sa, secretara și doi profesori au donat în campania electorală câte 10 mii de lei. Alți șase angajați au plătit cotizații în sume mici la MAN, doar că unii nici nu știu despre asta. Am aflat când am vizitat instituția școlară.

                    Nelly Berezovschi, director LT „Mihai Viteazu”                          sursa: VIP Magazin

Liceul Teoretic „Mihai Viteazu” este condus de Nelly Berezovschi. Aceasta cochetează cu politicul de mai multă vreme. În 2021, chiar a candidat la alegerile parlamentare pe lista Partidului Democrat și spune că este și astăzi membră a formațiunii. Cu toate astea, Berezovschi a donat bani în campania electorală pentru MAN.

Nelly Berezovschi: - Pe mine mă privește pe cine am susținut. Am susținut nu numai pe domnul Ceban. Dar de ce nu mă întrebați cum am susținut PAS-ul, cum am susținut alte partide?

Reporter TV8: - Era următoarea întrebare.

Nelly Berezovschi: - Dar la ce să mă interogați? Așteptați atâta timp să treacă ședința ca să puneți niște întrebări care nu au valoare? Ce ține de obiectivele educaționale eu le asigur, dar ce fac eu în afara orelor de muncă, asta e treaba mea.

Reporter TV8: - Dvs sunteți membră a partidului MAN?

Nelly Berezovschi:  - Nu. Eu întotdeauna am fost membră a Partidului Democrat. Și am rămas în Partidul Social Democrat European.

Reporter TV8: - Dacă ați rămas membră PD, de ce ați ales să susțineți campania domnului Ceban?

Nelly Berezovschi: - Dar de ce numai campania domnului Ceban? Mai studiați și alte partide. Poate și acolo veți găsi familia mea.

Reporter TV8: - Am căutat și nu am văzut.

Nelly Berezovschi: - Căutați, căutați mai bine!

În aceeași tonalitate și fără tragere de inimă ne-au vorbit despre donațiile pentru MAN și alți angajați ai liceului. Directoarea adjunctă Valentina Demerji a refuzat să fie filmată, dar ne-a răspuns scurt că e decizia ei de a dona MAN-ului 10 mii de lei. În luna iulie, femeia ar fi plătit și o cotizație de 350 de lei. Dar în lista donatorilor, în dreptul Valentinei Demerji scrie că nu este membră de partid.

Unul dintre angajații serviciului de pază al liceului, care și-ar fi luat carnet de partid, cotizând la MAN cu 90 de lei, a refuzat să vorbească.

Viorel Sirițanu: - Nu mă întrebați că nu răspund.

Reporter TV8: - De ce?

Viorel Sirițanu:- Pentru că nu vreau.

Reporter TV8: -  Dar sunteți vizat? Sunteți donator al unui partid politic. Știți despre asta?

Viorel Sirițanu :  - Eu nu dau interviuri, scuzați. 

A cotizat la partid, dar nu știe despre asta

Șefa de gospodărie a liceului, care potrivit registrelor prezentate la CEC este membră a partidului MAN și a plătit de două ori cotizații în sumă de 530 de lei, ne-a spus că nu a dat niciodată bani pentru partide.

Olga Țaga: - Nu am donat eu niciun ban nimic. Cum să donez?

Reporter TV8: – Dar sunteți în listă că ați dat bani și nu numai o dată, dar de mai multe ori. Nu știți nimic?

Olga Țaga: – Eu nu pot să răspund până nu vorbesc cu doamna director.

Reporter TV8: - V-am întrebat dacă ați donat bani pentru partid. Dvs ziceți că nu.

Olga Țaga: – Da cum adică, noi avem o pensie și un lucru acolo și încă să donăm? Pentru ce să donăm? Doamne ferește.

Reporter TV8: – Dar cum ați ajuns în lista asta?Administrația v-a pus? Cineva a folosit datele dvs fără să cunoașteți?

Olga Țaga: – Nu cred. La noi doamna director e atât de serioasă.

Nelly Berezovschi neagă faptul că și-ar fi convins colegii să susțină MAN în alegeri, sau să devină membri de partid.

Nelly Berezovschi: - Aici propagandă nu s-a făcut și nu se va face, pentru că oamenii își cunosc obligațiunile de serviciu. Ce au făcut după masă, sâmbete sau duminici, îi privește.

Reporter TV8:  - Credeți că au mers împreună în aceeași zi la sediul partidului și au donat?

Nelly Berezovschi: - Nu știu doamnă, că nu am fost cu ei. Nu a fost nicio organizare pe intern, niciodată, nu numai în anul acesta.

Reporter TV8: - Cum explicați faptul că angajați din această listă susțin în mod deschis că nu au făcut donații, nu au cotizat și nu știu despre faptul că sunt membri de partid?

- Întrebați-i pe dânșii.

Angajații unei firme care a câștigat licitații municipale, printre donatorii MAN

În lista donatorilor pentru campania electorală a MAN-ului apar și angajați ai unor companii private. Ne-a părut curioasă prezența în listă a unui grup de angajați ai firmei „Instel-Prim”. Când am mers la sediul companiei din orașul Ialoveni - surpriză. Proprietarul firmei declară că nu știe nimic despre banii donați de angajații săi.  

Compania „Instel-Prim” a fost înregistrată în anul 2004. Fondator și administrator al firmei este Nicolae Oprea, un om de afaceri din satul Bardar. Anul trecut, „Instel-Prim” a câștigat două licitații bănoase organizate de instituții municipale. 
 

În august 2022, firma a câștigat un tender de peste 6 milioane de lei pentru instalarea iluminatului decorativ pe bulevardul Dacia. Peste câteva luni, compania a mai câștigat o licitație de 1,6 milioane de lei pentru montarea unui generator electric la spitalul municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”.

Pe 8 octombrie curent, într-o zi de duminică, 7 angajați ai SRL-ului „Instel-Prim” au decis să făcă donații partidului MAN. Potrivit actelor publicate de CEC, persoanele au donat diferite sume, de la 2500 de lei până la 10000 de lei.

Pentru a afla detalii, am căutat sediul firmei în orașul Ialoveni și l-am găsit acolo pe Nicolae Oprea, proprietarul „Instel-Prim”. Acesta însă s-a arătat surprins când i-am prezentat lista angajaților care au făcut donații pentru partidul primarului de Chișinău. Unul dintre donatori este chiar fiul său, care lucrează în calitate de inginer în firmă și a donat MAN-ului 10 mii de lei.

Nicolae Oprea: - Nu, nu a fost așa lucru.

Reporter TV8: – Nu ați donat bani pentru partid?

Nicolae Oprea: – Niciun leu.

Reporter TV8: - Dar cum se face că ați ajuns în listă?

Nicolae Oprea: - Dă să vedem. Poate cineva din numele meu a semnat?

Reporter TV8: – Iată, Oprea Gheorghe - 10 000 de lei, Zalucean Andrian – 8 800 lei, Boldurescu Nadejda. Sunt angajații dvs aceștia?

Nicolae Oprea: – Da. Oprea Gheorghe ste feciorul meu.

Reporter TV8: Nu cunoașteți nimic despre asta?

Nicolae Oprea: – Nu, absolut. Eu o să mă interesez și o să vă spun, dar deocamdată nu cunosc lucrul ăsta.

Reporter TV8: – Poate sunați pe cineva din angajați și întrebați?

Nicolae Oprea: – Iată, Sava Nicolae nici nu era în Moldova în perioada ceea. El era plecat în concediu. A fost la fecior în America. Poiată este angajat la noi de două luni de zile și nu cred să fi fost el. Chiar nu cunosc. Vă spun sincer. 

Proprietarul „Instel Prim” declară că nu există nicio legătură între licitațiile câștigate și susținerea financiară a campaniei electorale a primarului de Chișinău de către angajații SRL-ului.

Nicolae Oprea: „ Nici într-un caz! Eu niciodată nu am susținut partidul lui Ceban și nu știu de unde s-a luat lucrul ăsta”.

Nicolae Oprea ne-a cerut un numărul de telefon și a promis că va reveni cu precizări după ce află cine a înregistrat donațiile la MAN din numele angajaților companiei sale, dar nu ne-a mai sunat până la publicarea materialului.

Șefa unei cantine municipale, prinsă cu minciuna

În listele prezentate de MAN la CEC, se regăsesc și zeci de angajați ai unor întreprinderi municipale. Am mers la una dintre instituții să verificăm dacă oamenii cunosc că  au făcut donații pentru un partid politic. Am ales întreprinderea de alimentație publică  „Adolescența -RC” care se ocupă de pregătirea hranei pentru copiii din instituțiile de învățământ și a prânzurilor calde pentru persoanele social vulnerabile pe care le asigură primăria.

Pe 14 octombrie, chiar de hramul orașului Chișinău, mai mulți ingineri, bucătari și brutari angajați ai întreprinderii municipale ar fi donat câte 5000 de lei partidului MAN, iar șefa cantinei - chiar 10 mii de lei. Reporterul Cutiei Negre a reușit să afle că un bucătar din listă, în vârstă de 73 de ani, nu mai lucrează demult la întreprinderea de alimentație publică.

Am cerut explicații la sediul întreprinderii. La insistența noastră, administratoarea a acceptat să o cheme la discuții pe șefa cantinei, cea care a donat cei mai mulți bani.[1]  Cele două femei au revenit împreună după vreo 15 minute. Evident pregătită ce să ne spună în fața camerei, bucătăreasa s-a blocat când reporterul i-a adresat întrebări de precizare despre modul în care a făcut donația către partid.

Anastasia Cuzin: - Eu cu familia mea am hotărât să donăm 10 mii de lei pentru partidul MAN. Mult lucru a făcut în oraș, în Cricova și ne-am gândit să susținem partidul.

Reporter TV8: - Și unde ați fost să donați banii? Zece mii de lei cui i-ați dat, unde i-ați dus?

Anastasia Cuzin: - În partidul ăsta, la secretar.

Reporter TV8: - Unde, la sediul partidului?

Anastasia Cuzin: - Da.

Reporter TV8: - Dvs ați fost personal?

Anastasia Cuzin: - Da! Am fost eu.

Reporter TV8: - Dar unde e sediul partidului? Dacă ați fost și ați dus 10 mii de lei înseamnă că știți unde i-ați dus?

- Eiiiiiii, așa întrebări... ( n.r. Femeia a plecat imediat supărată)

A intervenit imediat administratoarea întreprinderii Ghimpu.

Ala Ghimpu: - Dvs puneți întrebări provocatoare. Dvs nu sunteți corecți. Ce-i cu întrebările astea?

Reporter TV8. - Sunt întrebări strict la subiect. Unde a dus 10 mii de lei?  Se vede că s-a speriat când am întrebat-o. Înseamnă că dvs i-ați spus ce să ne răspundă.

Ala Ghimpu: - Nu. Este decizia personală a oamenilor. Sunt angajații mei. Eu am 306 angajați.

Reporter TV8:  - Noi înțelegem că oamenii nu au donat, dar pur fictiv au fost introduși în listă.

Ala Ghimpu: - Eu nu cunosc situația.

Reporter TV8: - De ce atunci omul nu știe unde a dus 10 mii de lei? 

Ala Ghimpu: - Cunoaște omul, dar s-a sfiat.

Acuzații de finanțare ilicită a MAN-ului, verificate de CNA

În timpul campaniei electorale, candidatul la funcția de primar Vasile Costiuc a semnalat despre donatorii fictivi ai MAN de la întreprinderea municipală „Liftservice”. Acesta a filmat discuția cu un angajat care ar fi cotizat de trei ori la partid, dar omul nu știa nimic despre asta.

Vasile Costiuc: - Dvs figurați în listele lui Ion Ceban că ați dat bani.

Valeriu Picereanu: - Nu, eu nimic nu cunosc despre asta.

Vasile Costiuc. Nu ați dat bani? Dar ați semnat careva acte că sponsorizați partidul MAN? - Nu. Nu am dat nimic. Nu am așa bani. Nu pot să dau la nimeni nimic. Eu singur am nevoie de bani.

Vasile Costiuc a depus și o contestație la CEC în care a descris suspiciunile de finanțare ilegală a MAN-ului și a cerut instituției să verifice toate formularele completate de persoanele fizice care au făcut donații. CEC-ul a direcționat contestația către Inspectoratul General al Poliției. Iar de acolo, plângerea a ajuns la Centrul Anticorupție, care a inițiat un proces penal. Pe 30 noiembrie, Costiuc a fost chemat la audieri la CNA.

Eu sper că anchetatorii CNA își vor face munca cinstit și în baza legii vor căuta și vor audia sute de persoane ca să demonstreze că Ivan Ceban a legalizat, a spălat banii proveniți nu știu de unde, asta trebuie să ne spună SIS-ul, pentru a-și finanța ilegal partidul, pentru a corupe electoratul din Chișinău și pentru a ajunge primar general. Cel mai important este că nimeni nu a donat prin transfer. Toți banii au fost cash, ca la Șor, ca la Dodon, ca la Ivan Ceban. Ăștia trei sunt frați”, a declarat Costiuc într-un live transmis pe Facebook după ce a ieșit din sediul CNA.

Ion Ceban a refuzat să vorbească despre donațiile înregistrate de MAN

Președintele MAN, primarul Ion Ceban, a refuzat să ofere un interviu pentru Cutia Neagră PLUS la tema finanțării campaniei electorale a partidului pe care l-a fondat. Ne-a trimis un răspuns în scris în care ne-a acuzat de manipulare și a dat asigurări că MAN a desfășurat o campanie electorală corectă.

„Considerăm că TV8 a ales să verifice donațiile în favoarea partidului  MAN cu scopul de a descuraja implicarea activă a membrilor și susținătorilor noștri (…) Declarăm că Partidul Politic MAN a avut campania electorală corectă și transparentă, inclusiv pe domeniul financiar, fapt confirmat de rapoartele CEC și ale misiunilor de observație atât naționale, cât și cele internaționale” susține Ceban.

Am mers și la sediul partidului în speranța de a obține totuși răspunsuri la întrebările ce vizează donațiile suspecte din listele MAN. Nici aici nu au vrut să ofere explicații. 

Donațiile concentrate făcute pentru MAN de către angajații instituțiilor subordonate Primăriei Chișinău, creează suspiciuni de utilizare a resurselor administrative. Dar o astfel de  încălcare poate fi sancționată doar de către organele de drept, precizează vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale.

                          Pavel Postică, vicepreședinte CEC                        sursa: anticoruptie.md

Pavel Postică: „Am atras atenția tuturor concurenților electorali să se abțină de la utilizarea resurselor administrative. Dar în cazul în care se confirmă că aceste situații sunt orchestrate și donațiile sunt fictive, atunci noi pe cazul donațiilor fictive am putea să ne pronunțăm. În cazul în care donațiile totuși au avut loc, dar au fost determinate de alte situații cum sunt utilizarea resurselor administrative, atunci aici este de competența organelor de drept. În cazul depășirii plafonului, ei poartă și răspundere contravențională individuală, adică persoana care a făcut donația riscă să fie sancționată. Dar evident și partidul politic poate fi sancționat și aplicate măsurile, începând de la avertisment, până la privarea de alocații de la bugetul de stat”.

Împrumut de 50000 lei de la stat. MAN va rambursa creditul parțial

În afară de donațiile primite de la 400 de persoane fizice, Mișcarea Alternativa Națională a încasat o singură donație în alegeri de la o persoană juridică. Pe 27 octombrie, SRL-ul Hold Estate Imobil a virat partidului 50 de mii de lei. Această companie a fost înregistrată în februarie anul curent și activează în domeniul imobiliar.

Alte 50 de mii de lei,  MAN-ul i-a obținut de la Ministerul Finanțelor sub formă de împrumut. Partidul lui Ion Ceban și formațiunea fostului premier Ion Chicu au fost singurii concurenți electorali care au profitat de prevederea legală ce permite contractarea unor credite fără dobândă de la stat pentru susținerea campaniei electorale.

Potrivit regulamentului, concurenții electorali întorc statului doar o parte din banii acordați prin credit, dacă înregistrează rezultate bune la alegeri.  Potrivit informației oferite de Ministerul Finanțelor la solicitarea Cutiei Negre, MAN-ul urmează să întoarcă în bugetul de stat doar 4680 de lei din cele 50 de mii de lei pe care le-a împrumutat. 

Pensionari și studenți, donatorii Partidului Renaștere

Dacă Partidul MAN și-a adunat banii pentru campania electorală de angajații unor instituții municipale, atunci Partidul Renaștere și-a strâns banii de campanie din pensii și burse studențești. O treime din sponsorii indicați de Renaștere la CEC sunt pensionari sau studenți, care au donat 400 de mii de lei din cele 2,2 milioane strânse din donații de la persoane fizice.

În satul Onițcani din raionul Criuleni, pensionarii și angajații din subordinea primăriei au făcut coadă la donații pentru Renaștere. Asta în condițiile în care partidul nici nu a avut aici candidat pentru funcția de primar. 

Fiodor Straistar, unul dintre pensionarii donatori ai Partidului Renaștere, a fost surprins să audă că figurează ca donator al acestui partid, mai ales că ar fi simpatizant PAS.

Reporter TV8: - Dvs ați făcut vreo donație la vreun partid politic în această campanie electorală?

Fiodor Străistar: - Nu!

Reporter TV8: - Nu ați dat niciun ban, la niciun partid politic? Dar noi vă avem pe listă și vrem să ne asigurăm că sunteți dumneavoastră. Sunteți născut în 1952?

Fiodor Străistar: - Da. Corect!

Reporter TV8: - Ați donat 2500 de lei. Cum credeți că ați ajuns pe listă? Aici sunt datele dumneavoastre personale.

Fiodor Străistar: - Nu știu, nu pot să vă spun. Nu am dat la nimeni niciodată datele. Reporter TV8: - Dar sunteți susținător al Partidului Renaștere? Dumneavoastră pentru Renaștere ați donat.

Fiodor Străistean: - Nu! Eu sunt la Partidul PAS

Reporter Tv8:  - Dar ați donat pentru Renaștere, pentru Șor.

Fiodor Străistean: - Doamne ferește!

Un alt pensionar donator al Renaștere de la Onițcani este Gheorghe Tirgola. Deși inițial a spus că nu ține minte, și-a amintit într-un final că și-a donat o pensie, din respect pentru Partidul Renaștere.

Reporter TV8: - Dumneavoastră ați făcut vreo donație către partide?

Gheorghe Tirgola: - Nu mai țin mine.

Reporter TV8: - Asta a fost o lună în urmă.

Gheorghe Tirgola: Mătincă am făcut. Eu acum stimez un partid din Republica Moldova și cred că la dânsul am donat.

Reporter TV8: - Dar cât ați donat?

Gheorghe Tirgola: - O pensie.

Reporter TV8: - Asta cât este? Eu nu știu ce pensie aveți dumneavoastră.

Gheorghe Tirgola: - Vreo trei mii și ceva de lei.

 Reporter TV8: - Și vă permiteți să donați la partide din pensie?

GheorgheTirgola: - Dap` cum. Dacă luați camera, vă spun.

Medicul din Onițcani, care a uitat că a donat bani partidului, a ajuns consilier local

Unii dintre donatorii cu care am reușit să discutăm s-au încurcat în declarații. Spre exemplu, medicul de familie din localitate nu știa ce sumă a donat, chiar dacă acesta a ajuns consilier local pe lista Renaștere.  

Reporter TV8: - Dumneavoastră ați făcut vreo donație pentru vreun partid în această campanie electorală?

- Nu! Sigur că nu! De unde ați luat-o?

Reporter TV8: - Noi avem numele dumneavoastră pe listă și voiam să ne asigurăm că ați donat.

- Aaaa! Aveți în vedere la Renaștere? Da!

Reporter TV8: - Puteți să ne spuneți cât ați donat?

- 5000 lei

Reporter TV8: - Nu e adevărat. Nu ați donat 5000.

- Nu țin minte.

Reporter TV8: - Ați donat 3500.

- Aaaa! Da, da, 3500. Era vorba despre 5000, dar am zis că nu am. E un partid nou și am vrut și eu să văd. Mă gândesc dacă partidul ăsta este Renaștere, poate ceva s-a schimba, de ce nu?

Și Andrei Bordian, angajat al Casei de Cultură din Onițcani, s-a încurcat în declarații. 

 Reporter TV8: - Aveți salarii atât de mari la Casa de cultură, încât vă permiteți să donați?

Andrei Bordian: - Dar ce, nu știți ce salarii avem?

Reporter TV8: - Nu!

Andrei Bordian: - Când donezi 1000-2000 de lei asta îi catastrofă?

Reporter TV8: - Nu e catastrofă, dar sunt bani importanți. Dumneavoastră ați donat mai mult.

Andrei Bordian: - Dar de unde știți dumneavoastră cât am donat?

Reporter TV8: - Iată, domnul Bordian, ați donat 4000 de lei. Măcar știți pentru ce partid ați donat?

Andrei Bordian: - Aceștia 4000 de lei sunt catastrofă?

Reporter TV8: - Dumneavoastră ați donat sau nu?

Andrei Bordian: - Încă ați găsit și foaia.

O altă angajată a Casei de cultură din Onițcani, Nina Ciubuc, s-a arătat deranjată de întrebările reporterului Cutia Neagră Plus și a refuzat categoric să vorbească.

Reporter TV8: - Dumneavoastră ați făcut vreo donație pentru vreun partid politic în aceste alegeri?

Nina Ciubuc: - Da

Reporter TV8: - Pentru ce partid?

Nina Ciubuc: - Nu vreau să vorbesc. Dumneavoastră sunteți de la Procuratură?

Tot la Onițcani pentru Renaștere a donat și femeia de serviciu de la primărie. Aceasta de asemenea  a fost deranjată de întrebările noastre și s-a ascuns în unul dintre cabinetele primăriei.

Donatori fictivi la Comrat

Pe listele de sponsori ai partidului Renaștere am găsit și mai mulți locuitori ai orașului Comrat.  Printre aceștia sunt și angajați ai instituțiilor de stat. Spre exemplu, Ivan Ichizli, șeful de gospodărie la un gimnaziu din Comrat, nu cunoaște că a donat bani pentru Partidul Renaștere.

Reporter TV8: - Ați făcut vreo donație pentru vreun partid?

Ivan Ichizli: - Nu!

Reporter TV8: Dumneavoastră sunteți din 1985? Iată, dumneavoastră ați donat 4000 de lei.

Ivan Ichizli:  - Eu am fost pe lista partidului la consilieri, dar nu am făcut donație.

Reporter TV8: Dar cine ar fi putut să vă includă pe această listă?

Ivan Ichizli: - Nu știu.  

Una dintre persoanele cu care am discutat la Comrat și care ne-a rugat să nu-i divulgăm identitatea ne-a spus cum ajung de fapt aceste persoane pe listele de finanțatori ai partidelor. 

„Omul nu face donație, dar altcineva. Aici avem o astfel de situație. Eu știu, că cineva doar a folosit numele ei. Dar ea nu vrea să declare asta”.

Firma care a donat la PP Renaștere aproape tot profitul pentru un an

Pe lângă cele aproape 400 de persoane, pentru Partidul Renaștere au mai făcut donații și două companii. 

SRL Autogrup-Com cu adresa juridică în satul Cimișeni, raionul Criuleni a donat Partidului Renaștere aproape întregul profit pe care l-a avut în 2022. Din cele 134 de mii de lei pe care i-a câștigat anul trecut, „Autogrup-Com” a donat pentru Renaștere 100 de mii de lei.

Și compania VLADION TEHNO  cu sediul în capitală a donat 100 de mii de lei pentru Renaștere, care înseamnă jumătate din profitul firmei acumulat pentru anul 2022.

L-am apelat repetat pe Vasile Bolea, unul din liderii Renaștere, pentru a-i acorda mai multe întrebări în legătură cu sponsorii partidului, dar acesta nu ne-a răspuns la telefon și nici la mesaje. Am sunat și la numărul indicat pe site-ul partidului, dar acest număr este nefuncțional.

Angajații companiilor afiliate lui Șor, principalii donatori ai PP „Șansă”

 Partidul Șansă, o altă formațiune afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, a strâns din donații peste șase milioane de lei. O treime dintre donatori sunt angajați ai companiilor afiliate lui Ilan Șor: magazine sociale, Duty Free, Avia Invest, Aeroport Headling, Aerofood. Curios este că toți angajații acestor companii au donat aproape concomitent, iar donațiile sunt toate în valoare de 3000 de lei. Spre exemplu, pe 24 noiembrie, 38 de angajați ai companiei Aeroport Headling, care se ocupă cu deservirea la sol a navelor aeriene pe Aeroportul Internațional Chișinău, au donat câte 3000 de lei.

Am mers la Băcioi și Sângera pentru a discuta cu mai mulți angajați ai acestei companii, care au donat pentru Partidul Șansă, dar nu i-am găsit acasă. Am reușit totuși să vorbim la telefon cu o angajată a companiei Aeroport Headling.

Reporter TV8: - Ați donat?

Donatoare: - Da !

Reporter TV8: - Dar ce sumă ați donat?

Donatoare: - 3000 de lei!

Reporter TV8: - Dar cui ați donat? Cum are loc acest proces?

Donatoare: - Îmi pare că pe Armeană (n.r. strada) am fost, acolo, la contabilitate. Reporter TV8: - Dumneavoastră sunteți membru de partid? Noi am observat că toată lumea de la Aeroport Headling a donat câte 3000 de lei. Este asta întâmplător?

Donatoare: - Cred că e întâmplător. Eu nu mai vreau să discut pe această temă. Pentru mine asta este o temă închisă .

Într-o discuție confidențială, un angajat dintr-o firmă afiliată lui Șor ne-a spus că cei care lucrează la aeroport sunt incluși pe listele de donatori frecvent, fără însă ca aceștia să doneze. Ei acceptă, deoarece altfel ar risca să-și piardă locul de muncă.

L-am sunat pe liderul partidului Șansă, Alexei Lungu, pentru a-i solicita o replică. Acesta ne-a rugat însă să revenim peste două ore. Ulterior, Lungu nu a mai răspuns la telefon.

Tractoristul cu donație de 9000 lei pentru partidul  colegului de clasă

Tot pe lista de donatori ai Partidului Șansă i-am găsit pe Mihail Navin și Dumitru Muntenița din satul Vișniovca, raionul Cantemir. Cei doi lucrează tractoriști la o gospodărie țărănească din localitate și au donat pentru Partidul Șansă câte 9000 de lei.  

Mihail Navin:Da susținem partidul acesta, pentru că este colegul meu de clasă, am învățat împreună, îl știu tare bine. Eu mai tare mi-am dorit să ajungă primar și nu m-a interesat cu ce partid este el. Dar, dacă a fost vorba că este Partidul Șor, atunci Partidul Șor, „какая разница” (n.r. ce importanță are)? Dacă e colegul meu de clasă. Am învățat împreună, l-am ajutat cu niște bani. M-a rugat. Poftim! Nici o problemă”.

Televiziunile afiliate lui Șor au susținut financiar PP „Șansă”

Printre donatorii din campanie ai Partidului Șansă am regăsit și două companii deținătoare ale licențelor posturilor de televiziune ORIZONT TV, Accent TV și Primul în Moldova. Toate trei posturi au acum licențele suspendate printr-o decizie a Comisiei Situații Excepționale. În total, ele au donat peste 34 de mii de lei.

Compania „Archidoc Group”, fondată de Cristina și Roman Gușan, a donat 24 de mii de lei. Compania soților Gușan este fondatoarea postului de televiziune Orizont Tv, căruia Comisia pentru Situații Excepționale i-a reatras licența în octombrie 2023.

Alte 9600 de lei au fost donate către Șansă de compania „Media Contact” din Hîncești administrată de Arina Corșicova. Corșicova a fost candidatul susținut de Șor la Bălți, dar a fost eliminată din campania electorală înainte de turul II. În septembrie 2022 „Media Contact” a ajuns proprietara canalelor Accent TV și Primul în Moldova. În ultimii patru ani, firma din Hîncești a declarat pierderi de peste un milion de lei.

Jurnalista postului public de televiziune din Comrat fuge de întrebări

Și o jurnalistă a postului de televiziune public GRT TV din Găgăuzia a donat pentru Șansă 10 mii de lei. Am mers la Comrat pentru a o întreba despre legătura sa cu partidul, aceasta însă a luat-o la fugă atunci când ne-a văzut.  

Irina Caraman a fost implicată în ultimul an în mai multe scandaluri publice. În februarie 2023 în cadrul emisiunii moderată de Irina Caraman au fost lansate mai multe atacuri la persoană și denigrări în adresa jurnalistului Mihail Sirkeli.[5]  Atunci, ONG-urile de media au cerut sancționarea jurnalistei. Recent, Caraman a închis microfonul unui radioascultător care a criticat activitatea bașcanei Găgăuziei. 

Cu două zile înainte de primul tur al alegerilor locale generale, Comisia pentru Situații Excepționale a decis să excludă toți candidații Partidului Șansă din cursa electorală. Decizia a fost luată după prezentarea raportului SIS despre finanțarea ilegală a partidului din Federația Rusă și riscuri pentru securitatea națională a Republicii Moldova.

Ulterior, Comisia Electorală Centrală a decis să verifice minuțios rapoartele prezentate de Șansă. Iar partidul a refuzat să prezinte actele suplimentare solicitate de CEC.

Pavel Postică, vicepreședinte CEC: „În privința partidului Șansa, având suficiente suspiciuni în ceea ce privește finanțarea acestui concurent electoral, CEC a inițiat un control și în cazul acestui partid politic vor fi verificate absolut toate donațiile, absolut toate persoanele care au făcut aceste donații. Din perspectiva provenienței surselor, au posibilitate financiară să facă aceste donații, nu au posibilitate. Vom încerca să contrapunem aceste informații cu informațiile pe care le vom primi de la organele de drept. Acum este devreme să ne pronunțăm pentru că suntem în plin proces de control care urmează să fie finalizat, dacă nu greșesc eu pe la mijlocul lunii ianuarie”.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Prizonierii MGRES”. O investigație transfrontalieră realizată de jurnaliști din Moldova și Ucraina
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Preoți sancționați verbal pentru mesajele pro-război. Continuă „discursul agresiv”, vor fi altfel pedepsiți
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Grav accident la Telenești: Sunt doi morți și un rănit. Cum s-a întâmplat dubla tragedie
/VIDEO/ Grav accident la Telenești: Sunt doi morți și un rănit. Cum s-a întâmplat dubla tragedie
/VIDEO/ Grosu, despre epopeea licitațiilor de la aeroport. „Suspiciunile că „cineva își bagă iar coada” sunt justificate”
/VIDEO/ Grosu, despre epopeea licitațiilor de la aeroport. „Suspiciunile că „cineva își bagă iar coada” sunt justificate”
Ministerul Mediului a început inspectarea barajelor. Ce riscă proprietarii și arendașii care nu  respectă normele
Ministerul Mediului a început inspectarea barajelor. Ce riscă proprietarii și arendașii care nu respectă normele
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 939: Alerta UE, dezastru militar și radiație misterioasă! AIE: Urmează „cel mai sever test de până acum”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 939: Alerta UE, dezastru militar și radiație misterioasă! AIE: Urmează „cel mai sever test de până acum”

social

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”

15 septembrie 2024, ora 19:46

Parcul de distracții Găgăuzyialand, promis de Ilan Șor, a fost deschis în lipsa unei autorizații de funcționare. Darea în exploatare a obiectivului este amânată din cauza unor nereguli admise la construcție. Chiar dacă Șor și-a asumat investiția în Găgăuzyialand, cel care a sponsorizat construcția este un membru al partidului PACE condus de fugarul Gheorghe Cavcaliuc. În investigația de astăzi vă spunem cine este donatorul, cum își argumentează investiția și vă arătăm neregulile înregistrate de autorități la construcția Găgăuziyaland.  

Cu două zile înainte de startul perioadei electorale pentru alegerile prezidențiale, pe 18 august, echipa fugarului Ilan Șor a inaugurat cu mare fast parcul de distracții Gagauziyaland.

Istoricii susțin că acum 2000 de ani toate drumurile duceau la Roma. Astăzi, toate drumurile duc spre Congaz. Lucru, de care cred că azi s-au convins toți”, adeclarat la inaugurare Mihail Esir, primarul satului Congaz.

Evenimentul de lansare a parcului a fost un bun prilej pentru politicienii afiliați lui Ilan Șor de a blama din nou guvernarea și a promova falsuri despre Uniunea Europeană.

Marina Tauber, deputată: „Maia Sandu, PAS și Uniunea Europeană construiesc cafenele LGBT și organizează marșuri . Echipa lui Ilan Șor și a Blocului „Pobeda” deschide parcuri pentru toate familiile.

Dmitri Constantinov, președinte Adunarea Populară Găgăuză: „Conducerea noastră nu a putut arăta nimic din ce au făcut pentru oamenii simpli timp de 4 ani. De aceea, ei au mers pe o altă cale: să încurce la alții să nu reușească absolut nimic, pentru că în față avem alegerile.     

Comisia de recepție a lucrărilor nu s-a întrunit

Lansarea Gagauziyaland a avut loc în mare grabă, chiar dacă lucrările încă nu sunt finisate, iar Comisia de recepție finală nu s-a întrunit. Peste patru zile de la inaugurare, am vizitat parcul de distracții și am observat mai mulți muncitori care lucrau în interior în timp ce copiii se distrau. Doi dintre lucrători țineau un copac ce risca să fie smuls de vânt din pământ. Iar un alt muncitor, chiar lângă trotuar, repara aparent o boxa cu echipamente electrice.  

În jurul orei 11:30, când am intrat pe teritoriu, parcul de distracții avea puțini vizitatori. Toate toboganele gonflabile, pe care în ziua inaugurării s-au distrat copiii, erau dezumflate. Unul dintre carusele era cel mai solicitat de copii. Anume despre el portalul Nokta a scris că nu este fixat bine de pământ, a fost instalat pe câteva grinzi din lemn și ar prezenta riscuri pentru securitatea copiilor.  

Sursa: Nokta.md

Recepția finală a lucrărilor de construcție în parc nu a avut loc oficial. Reprezentantul Inspectoratului pentru Protecția Mediului, care trebuia obligatoriu să facă parte din comisie, nu a fost delegat.

ION BULMAGA, șef Inspectoratul pentru Protecția Mediului: „A fost efectuat un control prin care s-a adeverit că construcția acestui obiectiv a început fără careva acte permisive. Ulterior a fost emisă o hotărâre de sistare a lucrărilor până la coordonarea documentației de proiect cu organele de mediu, cu obținerea ulterioară a tuturor avizelor. Inițiatorul acestor lucrări a atacat hotărârea de sistare a inspectoratului în judecată, iar în prezent cauza este pe rol la Judecătoria Comrat. Către Inspectoratul de Mediu a venit o solicitare prin care s-a cerut delegarea unui reprezentant în comisia pentru recepționarea lucrărilor cu emiterea avizului. Concomitent, de către Agenția de Mediu li s-a eliberat și un Acord de Mediu prin care li s-au dat o serie de prescripții care până în prezent nu au fost respectate. Autorizarea sau recepția finală a acestui obiectiv va fi posibilă numai după întrunirea și respectarea tuturor cerințelor care au fost expuse atât în actele de inspectare a IPM Comrat, cât și în cadrul Acordului de Mediu eliberat de către colegii de la Agenția de Mediu.

La 14 august, Consiliul local Congaz i-a delegat să facă parte din Comisia pentru recepția lucrărilor pe primar, adjunctul său și un specialist în construcții din cadrul Primăriei. Până la moment, construcția nu a fost recepționată de către aceștia, ne-a confirmat primarul din Congaz.

Pregătirea terenului

Istoria parcului de distracții a început în toamna anului trecut. Cererea pentru alocarea terenului a venit din partea asociației obștești „Oguz Land” și a fost aprobată la viteză de aleșii locali din Congaz. Asta chiar dacă Primăria repartizase anterior pământul localnicilor pentru a-și construi acolo case. Oamenii au fost deposedați de loturi cu promisiunea că vor primi terenuri în altă locație. Peste câteva săptămâni, lucrările de construcție a parcului au fost lansate în prezența bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul.

La momentul organizării evenimentului fastuos de lansare a lucrărilor de construcție a parcului de distracții, Primăria Congaz încă nu delimitase cadastral terenul viitorului parc și nu exista o decizie oficială privind alocarea lotului.

Terenul pentru construcția Gagauziyaland - 3,6 hectare, a fost alocat de Primăria Congaz după această festivitate solemnă. Decizia a fost aprobată de Consiliu pe 3 noiembrie 2023.

Asociație Obștească cu administrator de fațadă

În februarie 2024, Primăria a încheiat un contract de sponsorizare cu asociația „Oguz Land”, care urma să finanțeze lucrările. Organizația a fost înregistrată în satul Chioselia Rusă din UTA Găgăuzia.

Casa din Chioselia Rusă unde își are adresa AO Oguz Land

La adresa juridică indicată în acte, am găsit o casă abandonată care-i aparține unui oarecare Dmitri Cîssa. Vecinii ne-au declarat că imobilul a fost vândut de mai multe ori și nu-l cunosc pe actualul proprietar. Anterior, portalul Nokta a scris că de facto casa ar fi proprietatea lui Ilia Uzun, adjunctul bașcanei Evghenia Guțul. Uzun a ajuns deputat în Adunarea Populară Găgăuză din circumscripția Chioselia Rusă.

Fondatorul și administratorul asociației Oguz Land este Dmitri Costov - un om de afaceri care nu are nicio tangență cu Găgăuzia, dar face parte din anturajul lui Ilan Șor. Soția sa, Maria Costov, apare în fotografii alături de deputata Marina Tauber și fosta purtătoarea de cuvânt a lui Șor, Alina Șargu. Maria Costov a participat și la deschiderea parcului de distracții din Orhei, în anul 2018.  

Maria și Dmitri Costov (sursa: Facebook /Maria Costova)

În schimb, la lansarea lucrărilor de construcție și la inaugurarea Gagauziyaland, Dmitri Costov nu a participat. Primarul de Congaz ne-a sugerat că responsabil de proiect este Mihail Vlah, consilierul bașcanei Evghenia Guțul. Tot el a coordonat și protestele desfășurate anterior pe șantier.

Pe 6 iunie 2024, când lucrările de construcție la GagauziyaLand erau încă în toi,  am mers la Mihail Vlah să-l întrebăm cine finanțează această construcție.

Mihail Vlah:  - Oguzland se va construi!

Reporter TV8: - Din ce bani și câți bani?

Mihail Vlah: - Din banii donatorilor, din banii celor care vor să facă lucruri bune în țara noastră.

Reporter TV8: - Dar unde putem vedea lista acestor donatori?

Mihail Vlah: - Asta voi trebuie să căutați, nu eu ar trebui să vă spun. Totul este public. În țara noastră nimic nu mai este ascuns. Astăzi, chiar și muștele, dacă vor să facă ceva nu mai pot. Pentru că la noi puterea a fost uzurpată mai rău decât în timpul lui Plahotniuc.

Nici primarul satului Congaz nu știa de unde sunt banii pentru proiect.

Mihal Esir: - Există proiect de investiții.

Reporter TV8: - De unde sunt banii?

Mihail Esir: - Chiar nu știu. Pe ei nu scrie de unde sunt. Când cineva vă dăruiește ceva, dumneavoastră întrebați de unde sunt acești bani? Când ne vor transfera banii vom vedea câți sunt.

Reporter TV8: - Dumneavoastră nu sunteți curios de unde sunt banii?

Mihail Esir:  Nu! Este la fel ca și cum aș opri un om pe stradă și l-aș întreba din ce bani și-a luat mașină.  

Sponsorul din partidul fugarului Gheorghe Cavcaliuc

Cel care își asumă deschis construcția parcului de distracții este fugarul Ilan Șor. În octombrie 2023, Șor a promis că parcul va fi inaugurat de Ziua Internațională a Copilului.

Nici de această dată, Ilan Șor nu figurează nicăieri ca finanțator al parcului. În acte, unul dintre sponsorii proiectului este Valentin Gaidarji, deputat în Adunarea Populară Găgăuză. 

sursa: Facebook/ Partidul Acasă Construim Europa 

Gaidarji este un om de afaceri din Carbalia, raionul Vulcănești, iar din 2012 este deputat în legislativul de la Comrat. La ultimele alegeri, Gaidarji a ajuns deputat din partea Partidului PACE, fondat de Gheorghe Cavcaliuc. Ultimul de asemenea este fugar, la Londra. PACE a participat alături de echipa lui Șor la protestele antiguvernamentale din toamna anului 2022.

Valentin Gaidarji a candidat și la alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021, tot pe lista PACE, iar anterior a fost membru al PLDM.

Valentin Gaidarji: - Noi am lucrat direct cu Oguzland. Noi nu-l cunoaștem pe Ilan Șor. Noi știm că inițiativa a fost din partea domnului Ilan Șor.

Reporter TV8: - Pentru dvs nu contează că vă legați cu Ilan Șor, care este sub sancțiuni?

Valentin Gaidarji: - Pentru mine nu contează că omul este sub sancțiuni. Este comanda, este ideea, noi lucrăm.

Valentin Gaidarji este fondatorul companiei „Zegor Grup”, ce are ca gen principal de activitate importul și vânzarea articolelor sanitare. Anume această firmă a semnat un contract de sponsorizare cu asociația „Oguz Land” și și-a asumat să amenajeze Gagauziyaland.

Valentin Gaidarji: „Noi suntem o companie care de 15 ani se ocupă cu activitatea comercială. Când a venit propunerea de la o organizație obștească de a participa în proiectul „Oguzland”, noi am acceptat. De ce nu? Se poate de câștigat bani, iar acest lucru este normal. Noi suntem o organizație comercială care vrem să investim în Moldova profitul nostru.  

Clauzele din contractul de sponsorizare nu le-a divulgat, pe motiv de secret comercial. Deși serviciile din parc sunt gratuite, Gaidarji ne asigură că firma sa își va scoate investiția rapid.

Valentin Gaidarji: - În contractul dintre noi și Oguzland există o clauză de confidențialitate. Să vă spun toate detaliile din acest contract ar fi o încălcare a acestui contract. Business planul nostru arată că timp de 4 ani banii noștri vor fi recuperați. Orice investiție are o perioadă de timp care aduce profit.

Reporter TV8: - Pe teriotriul Gaguziyaland în afară de buticurile care vând cafea și înghețată nu mai este nici o altă activitate comercială. Dumneavoastră credeți că pe vânzarea de cafea și înghețată veți recupera investiția?

Gaidarji: -  Eu înghețată și cafea nu vând.

Gaidarji nu a precizat cum își va recupera banii din activitatea Găgăuziyaland, în condițiile în care firma sa importă articole sanitare, care evident nu pot fi comercializate într-un parc de distracții.  

Zegor Grup a fost gata să suporte cheltuielile de construcție a parcului, chiar dacă a încheiat anul 2023 cu pierderi de 1,35 de milioane de lei.

Valentin Gaidarji: „Dumnevoastră luați profitul pe ultimii 4 ani. Profit este, compania lucrează, impozite plătește. Dacă luăm profitul pe ultimii 10 ani, o să vedeți că profit este. De ce noi, dacă avem profit, nu avem dreptul să investim?

Tot anul trecut, Gaidarji a încasat de la firmă dividente de peste jumătate de milion de lei, potrivit declarației sale de venit depuse la ANI din funcția de deputat în Adunarea Populară de la Comrat.

Firma „de casă” a lui Șor, subcontractată de „Zegor Grup”  

Antreprenor general al construcției Gagauziyaland este însă o altă companie - SRL Mislat, care a fost contractată de Zegor Grup. Anterior, firma a realizat mai multe proiecte în municipiul Orhei, administrat de echipa lui Ilan Șor. Spre exemplu, în 2017, a construit un azil pentru câini. În 2018,  Mislat a câștigat un tender pentru reparația grădiniței nr.2 din oraș. În 2020 a pavat trotuare pe mai multe străzi. Iar în 2023, Mislat a sponsorizat construcția unui scuar în satul Biești, condus de un primar al Partidului Șor.

La Congaz, Mislat a subcontractat mai mulți agenți economici pentru realizarea diferitor tipuri de lucrări în parcul de distracții și a închiriat utilaj tehnic de la diferite firme și persoane fizice.

Surse de încredere au dezvăluit pentru „Cutia Neagră” că firma deputatului Gaidarji „Zegor Grup” a transferat anul trecut, în avans, 2,2 milioane de lei pe conturile companiei Mislat. Iar în anul curent i-a transferat pentru lucrări încă 4 milioane de lei.

Valentin Gaidarji: „Toți banii pe care noi i-am transferat companiei Mislat sunt indicați în declarațiile noastre de venit, inclusiv profitul pentru ultimii 4 ani. Totul este indicat. În principiu sunt banii din buzunarul nostru, pe conturile companiei noastre.

Construcție fără avizare

Construcția parcului a început cu grave abateri de la lege. Pe 1 februarie 2024, Primăria Congaz a eliberat un certificat de urbanism pentru proiectarea parcului, fără avizele necesare de la Administrația de Stat a Drumurilor și de la furnizorul de energie electrică. Apoi a emis autorizația de construcție, fără a obține un alt act obligatoriu pentru asemenea proiecte – evaluarea impactului asupra mediului.

Fiind sesizat că la Congaz se desfășoară lucrări de construcție fără avizele necesare, Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică a efectuat un control inopinat pe șantier.  Neregulile depistate puneau în pericol viața muncitorilor și a viitorilor vizitatori.

„Terenurile de joacă, patinoarul pentru copii, parcarea pentru automobile și alte obiecte аu fost amplasate în zona de protecție а liniei electrice de 1О kW. Depozitarea materialelor de construcție și baracile pentru muncitori аu fost de asemenea amplasate în zona de protecție. În legătură сu amenințările directe asupra vieții persoanelor care efectuează construcția și а viitorilor vizitatori ai parcului, Inspectoratul a solicitat prin intermediul Cancelariei de Stat, revocarea actelor emise сu încălcarea prevederilor legale”, a precizat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică, la solicitarea Cutiei Negre.

Oficiul teritorial Comrat al Cancelariei de Stat а retras pe 14 mai certificatul de urbanism și autorizația de construcție emise de Primăria Congaz. Companiei Mislat i s-a interzis să continue lucrările până la obținerea tuturor avizelor necesare. Aceasta, însă, nu s-a conformat și a continuat să construiască.

La începutul lunii iunie,  când am fost prima dată pe șantier, lucrările erau în toi. Am încercat să vorbim cu mai mulți lucrători, dar ne-au spus că li s-a interzis să vorbească cu presa. A refuzat să ne răspundă la întrebări și bărbatul care s-a prezentat ca fiind responsabil de șantier. Acesta ne-a îndemnat să plecăm, dacă nu vrem probleme.

Băieți, pe teritoriu nu intrați. Nu e de dorit să intrați în conflict acum. Asta e cel mai bine. Ca să nu fie vreun accident, mai bine duceți-vă !

Mai multe nereguli ce țin de domeniul securității și sănătății în muncă au fost depistate anterior și de Inspectoratul de Stat al Muncii. Instituția ne-a informat că a identificat 13 persoane care activau pe șantier în lipsa contractelor de muncă.

Supărați că instituțiile statului au efectuat inspecții pe șantier, politicienii de la Comrat au organizat mai multe proteste, acuzând guvernarea de la Chișinău că blochează intenționat proiectul.

De presiuni și controale fiscale s-au plâns și firmele implicate în construcția parcului.

Valentin Gaidarji, director „Zegor Grup”: „Pe 14 septembrie se împlinesc 3 luni de când nu putem devama marfa. Asta este 100% din motive politice, deoarece imediat cum firma noastră a început să participe în acest proiect, s-au început controale de la FISC, la Vamă. Au început să ne verifice tot ce se putea de verificat. Noi considerăm că acesta este 100% o comandă politică, pentru a nu permite proiectului Oguzland să lucreze în regim normal.  

Firma din aeroport, afiliată lui Șor vinde produse alimentare în parc

Nu este clar în baza căror acte permisive se desfășoară și activitatea comercială de pe teritoriul parcului de distracții. Anterior au existat două tentative de a obține permisiunea Consiliului local Congaz pentru instalarea gheretelor în parc, dar au eșuat. Ședința consiliului din 6 iunie, la care urma să fie discutat subiectul și la care a mers și reporterul Cutiei Negre, nu s-a desfășurat din lipsă de cvorum.

După această dată, pe site-ul actelocale.md nu este publicată vreo decizie a consiliului care să permită vânzarea produselor în Gagauziyaland. Pe de altă parte, primarul Congazului ne asigură că o astfel de decizie a fost aprobată.

În interiorul parcului de distracții au fost instalate câteva gherete care vând înghețată, cafea și alte produse alimentare. Agentul economic care vinde este „Aerofood”. Compania este afiliată lui Ilan Șor și gestionează spațiile comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău. Firma este inclusă pe lista de sancțiuni aprobată de Serviciul de Informații și Securitate.

Încălcarea Acordului de Mediu! Fără fântână și stație de epurare?

Chiar la intrarea în parc, un havuz impresionant, proiectat în câteva trepte bucură vizitatorii. Potrivit proiectului, parcul trebuia să fie aprovizionat cu apă dintr-o sondă arteziană proprie. Nu este clar dacă aceasta a fost construită și nici dacă parcul de distracții a fost conectat la apeductul central. Până în luna august, Agenția de Mediu nu a eliberat o autorizație pentru folosirea specială a apei.  

Potrivit Acordului de Mediu eliberat de autorități Primăriei Congaz, Gagauziyaland urma să aibă și propria stație de epurare, iar apele uzate epurate să fie devărsate în râulețul Valea Ciocracului. Parcul a fost construit chiar în zona de protecție a râulețului, scrie în Acordul de Mediu.

Pe teritoriul parcului de distracții nu am văzut o stație de epurare. Dar și râul indicat în document există doar pe foaie. În ultimii ani, acesta a secat complet. Imaginile din satelit, fixate acum zece ani, arată însă că râul trecea chiar pe lângă actuala parcare a Găgăuziyaland.

Dosar penal în judecată și litigii cu autoritățile

În prezent, Primăria Congaz se judecă cu Inspectoratul pentru Protecția Mediului și  Inspectoratul pentru Supraveghere Tehnică care au emis prescripții de încetare a lucrărilor de construcție a parcului de distracții. Un alt litigiu îl are cu Oficiul Comrat al Cancelariei de Stat care a retras actele permisive pentru construcție.

Totodată, SRL Mislat, administratorul companiei Veaceslav Mihailov și directorul de șantier Boris Cazacu sunt judecați penal pentru executarea necalitativă a construcțiilor în parcul de distracții. Dosarul se află pe rol la Judecătoria Comrat.

Directorul Mislat a refuzat să vorbească cu reporterul Cutiei Negre. A declarat că nu oferă interviuri.

La o săptămână după ce Gagauziyaland și-a deschis porțile neautorizat, s-a produs și primul accident. O fetiță de 10 ani s-a ales cu o fractură dublă la picior, în timp ce se juca pe o trambulină. Copila a fost transportată de urgență la Spitalul din Comrat, dar medicii de acolo au decis să o transfere la Chișinău. Poliția a pornit un proces penal pentru vătămarea sănătății din imprudență.

Deși oficial, nicio Comisie nu a recepționat lucrările din parcul de distracții, administrația Gaguziyaland a declarat că are toate actele în regulă. Iar trambulina pe care s-a accidentat fetița corespunde rigorilor de securitate. Administrația a promis să acopere toate cheltuielile pentru tratamentul fetiței.

Ce se întâmplă cu „NordLand”-ul promis de Șor la Bălți?

Cu toate abaterile de la lege, Gagauziyaland a fost totuși inaugurat. În schimb, la Bălți, unde echipa lui Ilan Șor a promis un alt parc de distracții „NordLand” totul a rămas la nivel de PR politic.

Pe 2 iunie, deputații Marina Tauber și Alexandru Nesterovschi au pus piatra de temelie a viitorului parc pe un teren aflat în proprietate municipală. Asta în timp ce la Primăria Bălți nu a fost depusă nici măcar o cerere privind construcția „NordLand”, ne-a spus primarul municipiului Bălți.

Alexandr Petcov: - În primul rând, noi la Primăria municipiului Bălți nu avem comunicare cu Partidul Șor. În al doilea rând, noi nu avem nicio solicitare referitor la careva reconstrucții, solicitare în scris, proiecte și așa mai departe. Dacă nu o să putem face cu nimeni, o să vedem ce putem face cu forțele proprii.

Reporter TV8: - Dar în cazul în care ar parvenit o astfel de solicitare, ați fi gata să o examinați?

Alexandr Petcov: - Cei care vin la Primărie cu solicitări de construcție, reconstrucție, amenajări și așa mai departe, trebuie să vină cu întreprinderi care au sursele financiare transparente, conform legislației. În cazul în care totul este ok, noi vom lucra cu ei.

Reporter TV8:  - Dar dvs cum vedeți faptul că ei au organizat totuși în iunie un eveniment public, au dezvelit o piatră pe un teren municipal la care nu au nicio atribuție?

Petcov: - Lumea pune pietre, pune cruci și asta pe nimeni nu deranjează. Pe mine mă deranjează când este acaparată vreo proprietate municipală. În momentul în care nu este niciun fel de acaparare… Poliția văd că nu s-a sesizat.

Astăzi, piatra dezvelită cu mare fast în parcul central al municipiului Bălți este înconjurată de buruieni și sprijinită de un lighean din plastic umplut cu pietre.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Dosare răsunătoare! Cum scapă de închisoare judecătorii condamnați pentru corupție
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Grosu, despre epopeea licitațiilor de la aeroport. „Suspiciunile că „cineva își bagă iar coada” sunt justificate”
/VIDEO/ Grosu, despre epopeea licitațiilor de la aeroport. „Suspiciunile că „cineva își bagă iar coada” sunt justificate”
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.