Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1061: Condiția Chișinăului, intenția lui Trump și 1.000 de atacuri! Zelenski cere sisteme Patriot

/FOTO/ Un alt ciclist, lovit de mașină, în timp ce se antrena pentru un campionat: Starea victimei

missing
18 aprilie 2023, ora 18:58

O femeie de 37 de ani, ce se deplasa pe o bicicletă, a fost lovită lateral de un automobil marca Opel. Totul s-a întâmplat pe 17 aprilie, în jurul orei 14:40, în localitatea Costești din raionul Ialoveni.

Potrivit Poliției, șoferul de 21 de ani nu ar fi ținut cont de prevederile Regulamentului Circulației Rutiere.

În urma impactului, nicio persoană nu a avut nevoie de îngrijiri medicale. 

S-a dovedit că atât șoferul, cât și femeia de la ghidonul bicicletei nu erau sub influența alcoolului.

Cazul este înregistrat și documentat pentru stabilirea tuturor circumstanțele producerii accidentului.

Potrivit unor informații apărute pe rețelele de socializare, femeia lovită ar fi ciclista Nadea Anghel, care se antrena pentru a participa la etapa a treia din cadrul Dniestr Cup 2023.

foto: fb/Dumitru Guzun

TV8.md reamintește că un accident, cu implicarea a doi cicliști, s-a produs pe 21 februarie, în apropiere de comuna Stăuceni. Cei doi, unul campion și altul vicecampion, au fost transportați la spital. Unul din ei, Valerian, a murit trei zile mai târziu. Cel de-al doilea sportiv a ieșit de la Reanimare și a fost transferat într-o secție obișnuită. Mama băiatului a povestit că psihologii lucrează cu fiul ei.

Șoferul care i-a spulberat pe șosea pe bicicliștii minori a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, în Penitenciarul nr. 13, iar ulterior, mandatul a fost prelungit. Totodată, judecătorii au dispus ca șoferului să îi fie suspendat dreptul de a conduce mijloace de transport până la o sentință definitivă. 

Procurorul de caz a solicitat prelungirea măsurii preventive, pentru că ar exista riscuri de influențare a urmăririi penale, acuzatorul, însă nu a spus clar despre ce este vorba. Un alt argument al procurorului este că bărbatul de 48 de ani ar fi comis în trecut și alte încălcări. El a urcat la volan, chiar dacă avea permisul de conducere suspendat. 

Astfel, pe lângă dosarul principal, în care șoferul este cercetat pentru omorârea unui copil și accidentarea celui de-al doilea, a fost pornită o anchetă pentru a stabili cum a fost posibil ca bărbatul să circule cu permisul suspendat și chiar să comită un șir de încălcări. 

În ziua în care a fost arestat, bărbatul a declarat pentru TV8 că regretă cele întâmplate și că nu se va mai urca niciodată la volan.

Dacă va fi găsit vinovat, șoferul riscă de la 3 la 7 ani de închisoare. Procurorul Gheorghe Bivol a precizat că șoferul își recunoaște vina, dar nu dă declarații.

/VIDEO/ În căutarea speranței după o tragedie: Părinții lui Valerian povestesc despre cum încearcă să meargă mai departe
Mărturiile emoționante ale tatălui lui Valerian, spulberat de o mașină: Ce spune despre șofer și când și-a văzut ultima dată fiul

Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/VIDEO/ A greșit sau nu Chișinăul, lăsându-l pe Krasnoselski să plece la Moscova? Serebrian: „Unii parteneri au apreciat”
/VIDEO/ A greșit sau nu Chișinăul, lăsându-l pe Krasnoselski să plece la Moscova? Serebrian: „Unii parteneri au apreciat”
/VIDEO/ Secretul banilor: Fenomenul domino care a lovit Moldova la început de an, explicat de ministrul Dumitru Alaiba
/VIDEO/ Secretul banilor: Fenomenul domino care a lovit Moldova la început de an, explicat de ministrul Dumitru Alaiba
A murit fotojurnalistul Nicolae Pojoga: „Datorită lui, avem imagini ale istoriei noastre... nu te vom uita, maestre”
A murit fotojurnalistul Nicolae Pojoga: „Datorită lui, avem imagini ale istoriei noastre... nu te vom uita, maestre”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
Începe adevărata cursă Eurovision 2025: Cine sunt participanții care s-au calificat în finala națională
Începe adevărata cursă Eurovision 2025: Cine sunt participanții care s-au calificat în finala națională

/VIDEO/ „Atacurile Tiraspolului la adresa Chișinăului au atins cote fără precedent”: Serebrian explică scopul Moscovei în timpul crizei

missing
19 ianuarie 2025, ora 22:45

Tiraspolul are o retorică tot mai agresivă față de Chișinău după revenirea lui Vadim Krasnoselski de la Moscova, a constatat vicepremierul pentru Reintegrare. Oleg Serebrian consideră că prin declanșarea crizei energetice, Moscova ar fi avut drept obiectiv inclusiv adâncirea diviziunilor între cele două maluri ale Nistrului și răcirea dialogului dintre Tiraspol și autoritățile constituționale. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cutia Neagră PLUS”.

Vicepremierul pentru Reintegrare a subliniat că escaladarea tensiunilor a fost evidentă încă din luna decembrie, când a devenit clar că tranzitul prin Ucraina va fi imposibil, iar reacțiile nervoase din partea Tiraspolului au crescut.

„Acum vedem, după această vizită la Moscova, că atacurile la adresa Chișinăului s-au întețit. Au atins cote cumva fără precedent, pentru că devin atacuri la persoană foarte des. Este ceea ce observăm în ultimul timp, iar atacurile la persoană de fapt duc într-o singură direcție - la imposibilitatea ca acești oameni să se mai vadă, să-și spună anumite lucruri și să se să restabilească un dialog. E o creștere, o sporire a neîncrederii între Chișinău și Tiraspol”, a declarat Oleg Serebrian.

Vicepremierul a subliniat că Moscova ar profita de criza energetică pentru a demonstra regiunii transnistrene că, fără acordul Rusiei, apropierea de Chișinău este imposibilă:

„Mă gândesc dacă nu cumva anume acesta este scopul sau unul din scopurile pe care l-a urmărit Moscova. De cele mai dese ori, pe malul drept, comentatorii politici pe bună dreptate au spus că această criză energetică are drept scop destabilizarea situației politice din țară înainte de alegerile din 2025 alegerile parlamentare. Mă întreb dacă printre scopurile urmărite de Moscova, țintite de Gazprom, în aceste zile nu este și producerea unei breșe sau adâncirea breșei existente dintre Chișinău și Tiraspol. 

Au fost prea multe lucruri în ultima vreme care arătau posibilitatea unei apropieri a regiunii transnistrene de Chișinău, înțelegeri la care Moscova nu mai participa. Depărtarea, războiul din Ucraina, faptul că nu mai există o comunicare directă dintre Moscova și Tiraspol de niciun fel, lipsa rotației militarilor și așa mai departe, întărea probabil la Moscova temerea că regiunea transnistreană devine din ce în ce mai independentă față de ei, nu înseamnă că mai dependentă de Chișinău neapărat, dar mai independentă față de deciziile lor. (...) Nu este un secret că Moscova n-a privit cu ochi buni înțelegerile care au existat în aceste luni, în acești ani, între Chișinău și Moscova, mai cu seamă în domeniul energetic”.

Serebrian crede că rezultatul alegerilor din 2025 și faptul că 30% dintre transnistreni au votat pentru integrarea europeană a fost un semn al schimbărilor în regiune, care îngrijorează Moscova:

„Cred că un factor care a influențat destul de mult optica Moscovei, dar poate undeva și optica unora de la Tiraspol, au fost alegerile din toamna anului 2025, cât n-ar fi de surprinzător. Faptul că 30% din cei din regiunea transnistreană au votat pentru parcursul european, mai mult nu decât în UTA Găgăuzia și alte raioane (...) a trezit anumite întrebări și anume cum se face că populația acestei regiuni, ruptă, izolată informațional de restul Republicii Moldova, o regiune în care funcționează un aparat propagandistic foarte bine controlat, și totuși atâta lume a votat în favoarea ideii europene. Deci asta înseamnă că sunt niște mutații, niște schimbări care trebuie curmate. 

Deci cred că și acest lucru a jucat un anumit rol în încercarea de a schimba un pic optica populației. A existat temerea că poate că lumea începe să creadă că deja nu mai este necesară Federația Rusă, că este mai necesară o cooperare cu Chișinăul, Kievul, cu Bruxelles-ul, cifrele pe care le dădeam în permanență despre procentul exporturilor, importurilor către Uniunea Europeană, asta, de asemenea, e un element”.

Precizăm că de la începutul crizei energetice din stânga Nistrului, autoritățile de la Chișinău au venit cu soluții concrete pentru a asigura continuitatea aprovizionării cu energie. Unele propuneri au fost refuzate, iar altele au rămas fără răspuns. Iar recent, Tiraspolul a zis nu și întâlnirii în format 1+1 la Chișinău. Reuniunea era dedicată crizei energetice și acordării ajutoarelor umanitare în stânga Nistrului. Chișinăul a subliniat faptul că delegația de la Tiraspol nu era supusă niciunui risc în cazul unei deplasări în capitala Moldovei. Iar în caz de necesitate, reuniunea putea avea loc online.

/VIDEO/ A greșit sau nu Chișinăul, lăsându-l pe Krasnoselski să plece la Moscova? Serebrian: „Unii parteneri au apreciat”

Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Secretul banilor: Fenomenul domino care a lovit Moldova la început de an, explicat de ministrul Dumitru Alaiba
/VIDEO/ Secretul banilor: Fenomenul domino care a lovit Moldova la început de an, explicat de ministrul Dumitru Alaiba
Președinta a dat-o în judecată pe cetățeana care i-a denigrat bunicul într-o postare pe Facebook. Când are loc prima ședință
Președinta a dat-o în judecată pe cetățeana care i-a denigrat bunicul într-o postare pe Facebook. Când are loc prima ședință
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski
/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.