Un bărbat și-a lăsat câinele în mașină singur, chiar în bătaia soarelui. S-a întâmplat acum două zile, pe bd. Mircea cel Bătrân din Capitală. O femeie a observat cățelușul și a reușit să-l salveze.
Din înregistrarea video, publicată pe rețelele de socializare, se aude cum câinele latră și se vede cum acesta încearcă să se ascundă de razele soarelui.
Potrivit femeii, animalul a stat închis în mașină mai mult de 30 de minute, în timp ce afară era vreme toridă: „Afară 33 de grade, el se sufoca deja de 30 de minute, mă aflu aici și nimeni nu se apropie”.
video: fb/Protectia animalelor Chisinau
După o oră, oamenii au reușit să elibereze câinele, timp în care a sosit și stăpânul.
Potrivit Codului Penal, cruzimea față de animale este sancționată și pedepsită. Tratarea cu cruzime sau torturarea animalelor care a cauzat mutilarea ori moartea acestora se pedepseşte cu amendă în mărime de la 500 la 750 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 180 de ore, sau cu închisoare de până la 1 an.
Aceleaşi fapte săvârşite: în public sau în prezenţa minorilor; de o persoană responsabilă de îngrijirea, protecţia şi bunăstarea animalelor, de dresarea sau de acordarea asistenţei medicale veterinare; din motive sadice se pedepsesc cu amendă în mărime de la 750 la 1350 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de la 1 la 3 ani.
Nu am reușit să aflăm dacă poliția s-a sesizat pe acest caz.
Anterior, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a emis o avertizare către toți proprietarii și îngrijitorii de animale să fie prudenți și să ia măsuri rezonabile de protecție a vietăților din proprietate, oferindu-le furajare și hidratare corespunzătoare.
Aceștia trebuie să verifice starea animalelor domestice la intervale regulate și să întreprindă măsurile necesare, pentru a evita riscurile inutile la care pot fi supuse.
În special, dacă temperaturile aerului depășesc +33°C, este necesară asigurarea cu apă potabilă a animalelor. ANSA mai notează că cele mai eficiente adăposturi contra perioadelor de căldură extremă sunt cele care protejează animalele de razele directe ale soarelui și permit vântului să le răcorească.
„Aceste criterii sunt extrem de importante atunci când se optează pentru tipul și locația adăpostului. În cazul în care nu se oferă suficient spațiu pentru animale, există riscul de sufocare prin aglomerare în adăpost. Este important ca fiecare animal să aibă suficient spațiu pentru a se întinde simultan, din moment ce acest lucru ajută la răcirea organismului”, se mai arată în comunicatul ANSA.
Totodată, Agenția menționează că, uneori, poate fi necesară separarea animalelor în grupuri mai mici, din moment ce tendința de grup poate determina ca animalele să se grupeze în jurul unei singure surse de apă sau furajare. În condiții de temperaturi ridicate, se recomandă creșterea spațiului alocat per cap de animal cu minimum 10%.