Război în Ucraina, ziua 577. Ceasul Apocalipsei și rachete ATACMS! General: "Iarna nu va încetini ofensiva. Marea reușită urmează"

Decidenți politici, parteneri de dezvoltare și actori din justiție, reuniți la Forumul RJCC: Cine sunt vorbitorii ediției

18 septembrie 2023, ora 16:18

Fostul șef al DNA vine la Chișinău! Daniel Moraru va avea o intervenție specială în cadrul Forumului Reformarea Justiției și Combaterea Corupției (RJCC).

Forumul Reformarea Justiției și Combaterea Corupției reprezintă un spațiu pentru discuții profesioniste între principalii actori din sistemul de justiție, decidenți politici, experți naționali și internaționali, dar și partenerii de dezvoltare pentru a identifica cele mai optime soluții de reformă.

Ediția din acest an va avea loc pe 19 și 20 septembrie și va fi deschisă de premierul Dorin Recean, Ambasadorul SUA, Kent D. Logsdon, Ambasadorul UE, Janis Mazeiks și președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ilie Chirtoacă.

În cadrul primei sesiuni, unde se va vorbi despre evaluarea externă a justiției și reforma Curții Supreme de Justiție, vor avea intervenții ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman, membra Comisiei Pre-vetting, Victoria Henley, președintele Comisiei Vetting, Scott Bales, dar și fostul vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii din România, Codruț Olaru.

Vorbitorul principal al primei zile de Forum va fi fostul procuror-șef al DNA, Daniel-Marius Morar, care va împărtăși din experiența și parcursul său impresionant în lupta împotriva corupției din România.

La acest subiect, președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, directorul CNA, Iulian Rusu și șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, alături de președintele Înaltei Curți Anticorupție din Ucraina, Vira Mykhailenko, expertul independent Claudiu Dumitrescu și fostul Procuror General adjunct al Ucraine, Vitaly Kasco, vor discuta despre cele mai eficiente sancțiuni împotriva corupției și aplicarea acestora în practică, precum și despre alte subiecte-cheie ce vizează combaterea corupției în Moldova.

O imagine care conține text, electronice, Chip de om, persoană

Descriere generată automat

Ziua a doua a Forumului va începe cu o sesiune ce vizează optimizarea hărții judecătorești, în cadrul căreia Sorin Popescu, directorul Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești, Vasile Șchiopu, membru al CSM și ex-președinte de instanță, alături de expertul danez Jesper Wittrup, experta Esther de Rooij din Olanda, deputata Larisa Voloh și directorul Programului Justiția din cadrul CRJM, Vladislav Gribincea vir discuta despre opțiunile de optimizare a hărții judecătorești, despre progresul din țara noastră, dar și specializarea judecătorilor.

Sesiunea va fi moderată de expertul internațional în dezvoltare internațională, Adrian Ionescu.

O imagine care conține text, electronice, Chip de om, captură de ecran

Descriere generată automat

Ediția din acest an a Forumului Reformarea Justiției și Combaterea Corupției vine și cu o sesiune dedicate justiției viitorului. În cadrul acestui panel de discuții vor fi abordate subiecte ce vizează digitalizarea administrării sistemului de justiție, interconexiunea platformelor existente și chiar utilizarea inteligenței artificiale în justiție.

Vorbitorul principal al celei de-a doua zile va fi expertul american Peter Kiefer, care va avea o intervenție legată de tendințele internaționale de modernizare și digitalizare a instanțelor de judecată.

Printre oficialii și experții care vor modela discuţiile pe aceste tematici se numără, membra CSM, Tatiana Ciaglic, șeful Agenției Resurse Informaționale Juridice, Dinu Vataman, directorul adjunct al Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești, viceministrul Justiției din Ucraina, Sergiy Orlov, secretarul Curții Supreme din Republica Slovacă, Rado Brezovar, șeful Înaltei Curți Anticorupție din Ucraina, Bohdan Kryklyvenko, lectorele Giulia Gentile și Linda B. Louis.

Evenimentul este organizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova, în colaborare cu Guvernul Republicii Moldova, datorită sprijinului financiar al Departamentului de Stat al SUA prin intermediul Biroului Internațional pentru Justiție Penală și Aplicarea Legii al Ambasadei SUA în Republica Moldova.

/PROMO/ Moldova gândește: Epopeea brățărilor electronice. De ce o singură companie a câștigat toate cele cinci licitații
/PROMO/ Moldova gândește: Epopeea brățărilor electronice. De ce o singură companie a câștigat toate cele cinci licitații
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Război în Ucraina, ziua 576: Atac în Crimeea, ajutor din Vest și promisiunea lui Zelenski! Iohannis: 3 condiții pentru victorie
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 576: Atac în Crimeea, ajutor din Vest și promisiunea lui Zelenski! Iohannis: 3 condiții pentru victorie
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
Autoritățile de la Chișinău au trimis în Israel o cerere suplimentară pentru extrădarea lui Șor
Autoritățile de la Chișinău au trimis în Israel o cerere suplimentară pentru extrădarea lui Șor

Astăzi are loc echinocțiul de toamnă - ziua e egală cu noaptea. Cum ne influențează și tradițiile din lume

23 septembrie 2023, ora 10:51

Pe 23 septembrie are loc echinocțiul de toamnă, când ziua este egală cu noaptea. Începând cu ziua de mâine noaptea va fi mai lungă decât ziua solară și zilnic perioada nocturnă va creste cu circa 4 minute până în 22 decembrie, când este solstițiul de iarnă. 

Echinocțiul de toamnă 2023 reprezintă începutul toamnei din punct de vedere astronomic. Echinocțiul de toamnă este un moment important din punct de vedere astronomic și poate avea o influență asupra celor mai sensibili dintre noi. Descoperă când este echinocțiul de toamnă 2023 și ce tradiții sunt legate de această zi, notează Libertatea.

Ce este echinocțiul de toamnă 

Echinocțiul de toamnă 2023 este, ca în fiecare an, un eveniment astronomic special. Echinocțiul este momentul în care ziua și noaptea au aceeași durată pe întreaga planetă. Asta înseamnă că, în această zi, timpul în care soarele este deasupra orizontului este aproximativ egal cu timpul în care soarele este sub orizont. Echinocțiul marchează trecerea de la sezonul cald la cel rece sau invers, în funcție de locația Pământului în jurul Soarelui. În timpul rotirii sale în jurul Soarelui, Pământul are o „axă”, care este ca o linie imaginară ce trece prin polii săi (polul nord și polul sud). 

Axa Pământului este înclinată într-o anumită direcție. În timpul echinocțiului de toamnă, axa Pământului este poziționată într-un fel special. Axa nu este nici înclinată către soare, nici departe de el – este orientată în mod orizontal. Aceasta înseamnă că razele de soare lovesc Pământul într-un mod care face ca lumina să fie distribuită în mod uniform pe toată suprafața Pământului. 

Acest lucru face ca ziua și noaptea să fie aproximativ de aceeași durată peste tot pe planetă. Așadar, echinocțiul de toamnă este momentul în care axa Pământului este orientată orizontal în raport cu Soarele, ceea ce duce la egalitatea între zi și noapte pe întreaga planetă. Acesta marchează trecerea către sezonul de toamnă și este un moment special în calendarul astronomic.

Când va fi echinocțiul de toamnă în următorii ani Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, echinocțiul de toamnă va avea loc la următoarele date: Echinocțiul de toamnă 2023 – 23septembrie 09:50 Echinocțiul de toamnă 2024 – 22septembrie 15:44 Echinocțiul de toamnă 2025 – 22septembrie 21:19 Echinocțiul de toamnă 2026 – 23septembrie 03:05 Echinocțiul de toamnă 2027 – 23septembrie 09:02 Echinocțiul de toamnă 2028 – 22septembrie 14:45

Cum ne influențează echinocțiul de toamnă 2023 

Odată cu venirea toamnei, poate apărea, în anumite cazuri, astenia de toamnă, care se manifestă prin stare de oboseală și lipsă de energie. Psihologii consideră că venirea toamnei este cea care contribuie la această stare, care ar putea ține până la câteva săptămâni. Medicii specialiști nu au identificat cauza exactă a asteniei de toamnă. Cu toate acestea, se presupune că ar avea legătură cu aportul scazut de lumină naturală. Echinocțiul de toamnă poate fi perceput ca un moment de resetare sau de tranziție în viața noastră. Pentru mulți oameni, toamna înseamnă revenirea la rutina după vacanțe de vară. 

Acest proces de ajustare la o nouă rutină poate avea un impact asupra stării emoționale și poate provoca stres sau anxietate. Echinocțiul de toamnă marchează tranziția de la sezonul cald la cel mai rece. Această schimbare în natură poate influența emoțiile noastre și poate provoca uneori sentimente de melancolie sau nostalgie pentru timpurile mai calde și zilele mai lungi de vară. Odată cu echinocţiul de toamnă 2023, energia universală a planetei se schimbă. Balanţa aduce cu ea un alt tip de energie, ideal pentru manifestare şi gândire sau pentru meditaţie. Este o energie de factură pozitivă. Zilele de toamnă care vor curge până la instalarea iernii astronomice reprezintă momentul oportun pentru a aduce echilibrul în toate aspectele vieții noastre. Toamna este un timp al destinderii, dar şi al deciziei şi al angajamentului.

Ce tradiții au loc în lume de echinocțiul de toamnă 

Echinocțiul de toamnă este un moment important în calendarul astronomic și este marcat în diferite moduri în întreaga lume. Iată câteva dintre tradițiile asociate cu acest eveniment: 

Ziua Recoltei: În multe culturi, echinocțiul de toamnă marchează momentul recoltării și adunării recoltei. Ziua Recoltei sau Ziua Recunoștinței este o sărbătoare în care oamenii își exprimă recunoștința pentru recolta bogată și se bucură de mâncăruri speciale pregătite din produsele recoltate. De exemplu, Ziua Recunoștinței în Statele Unite are loc în luna noiembrie și este caracterizată de mese copioase de familie și de reflectarea asupra lucrurilor pentru care oamenii sunt recunoscători. 

Anul Nou Evreiesc: Echinocțiul de toamnă este asociat cu multe sărbători religioase și spirituale. De exemplu, sărbătoarea evreiască de Rosh Hashanah, care marchează Anul Nou Evreiesc, are loc în jurul acestei perioade și este un timp de reflecție și rugăciune. De asemenea, Festivalul Chuseok în Coreea de Sud și Festivalul de Toamnă în China sunt sărbători importante care marchează echinocțiul de toamnă prin ceremonii tradiționale, dansuri și mâncăruri speciale. 

Festivaluri de echinocțiu: În Marea Britanie, E quinox festival este un eveniment anual care celebrează echinocțiul de toamnă. Festivalul adună oamenii pasionați de spiritualitate, arte, muzică și dans pentru a sărbători schimbarea sezonului. 

Día de los Muertos (Ziua Morților): În Mexic și în alte culturi latino-americane, Día de los Muertos este o sărbătoare care are loc pe 1-2 noiembrie și onorează memoria celor decedați. Oamenii creează altare speciale numite „ofrendas” pentru a comemora persoanele dragi și se angajează în activități festive, precum parade și evenimente artistice. 

Festivalul Pongal: În India, în special în statul Tamil Nadu, echinocțiul de toamnă este marcat prin Festivalul Pongal. Aceasta este o sărbătoare agricolă care celebrează recolta de orez și este asociată cu mâncăruri speciale și ceremonii de recunoștință.

Tragedie la Călărași: Un bărbat a ars de viu în propria casă. Pompierii au reușit să stingă flăcările abia peste două ore
Tragedie la Călărași: Un bărbat a ars de viu în propria casă. Pompierii au reușit să stingă flăcările abia peste două ore
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
/VIDEO/ Acuzații la adresa unei interprete din Rusia! Ar fi plagiat o melodie a Irinei Rimes. Vezi cât de similare sunt melodiile
/VIDEO/ Acuzații la adresa unei interprete din Rusia! Ar fi plagiat o melodie a Irinei Rimes. Vezi cât de similare sunt melodiile
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
/EXCLUSIV/ Va plăti Guvernul despăgubiri după anularea programului „cetățenie prin investiții”? Precizările Ministerului Economiei
/EXCLUSIV/ Va plăti Guvernul despăgubiri după anularea programului „cetățenie prin investiții”? Precizările Ministerului Economiei
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram