Război în Ucraina, ziua 577. Ceasul Apocalipsei și capcana pentru crabi! General: "Marea reușită a ofensivei urmează"

/VIDEO/ Primele declarațiile ale pilotului avionului care a ucis o fetiță de 5 ani, în Italia. Nu poate dormi: „Mă gândesc doar la micuță”

18 septembrie 2023, ora 14:53

Maiorul Oscar Del Dò are 35 de ani și viața lui s-a schimbat complet sâmbătă, într-un zbor de doar 20 de secunde la manșa unui avion care făcea parte dintr-o formație de acrobații. Aeronava s-a prăbușit în apropierea aeroportului Caselle din Torino, peste o mașină în care călătorea o familie cu doi copii și o fetiță de 5 ani a murit. Pilotul a supraviețuit și a vorbit despre accident, scrie Libertatea.

„Sunt profund întristat de ceea ce s-a întâmplat, mă gândesc doar la micuța Laura”, sunt cuvintele pe care le-a spus pilotul apropiaților. Maiorul Oscar Del Dò, Pony 4 care zboară pe stânga în formația Arrows a Frecce Tricolore s-a întâlnit duminică de dimineață cu generalul Luigi Del Bene, șeful comandamentului forțelor de luptă din Milano. Acesta a spus despre Del Dò că nu reușește să doarmă, e „în stare fizică bună, dar epuizat psihic din cauza morții fetiței”.

Ceea ce s-a întâmplat sâmbătă, la ora 16:20, la câteva secunde după decolare, urmează să fie stabilit de anchetatori. Del Dò ridicase roțile de pe Mb-339-ul său cu nu mai mult de 5 sau 10 secunde în urmă, când la o înălțime de aproximativ 100 de metri, a văzut câteva puncte negre, probabil, păsări, pe fuselaj. 

Cele nouă avioane care decolaseră cu el s-au răsfirat pentru a evita coliziunile și Del Dò, glaciar, a făcut o uşoară „tragere”, îndreptându-se spre o zonă nelocuită.

În acel moment, aterizarea era imposibilă: pentru a extrage trenul de aterizare, retras cu puțin timp înainte, ar fi fost nevoie, spun experții, de ceva timp care nu mai exista, deoarece avionul, între timp era deja în zbor dincolo de pistă. Trecuseră câteva secunde de la decolare și când maiorul a fost sigur că avionul va cădea în zona Caselle, a apăsat pe butonul scaunului de evacuare, chiar înainte de accident.

Dar de aici începe o altă poveste, un chin care îl va lega pentru totdeauna pe Oscar de micuța Laura Origliasso, care călătorea în Fordul Fiesta condus de tatăl ei Paolo, mașina lovită de epava în flăcări a avionului care a explodat la contactul cu solul. 

Site-ul Virgilio scrie că în primele sale declarații după tragedie, le-a spus anchetatorilor accidentului că nu se poate odihni. Apoi a povestit versiunea lui asupra dezastrului. 

„Am ținut cât am putut, apoi a trebuit să sar, altfel m-aș fi prăbușit cu avionul”. El susține că nu a văzut mașina familiei Origliasso: „Când am lovit pământul cu parașuta, am văzut un incendiu. Am alergat spre foc, dar un bărbat m-a oprit și mi-a spus: „Ai ucis o fetiță”. 

În dosarul pentru dezastru aerian și omor din culpă a fost deschisă o anchetă, care se va concentra inevitabil pe acțiunile pilotului aeronavei Frecce Tricolori implicate în tragedie.

Cu gândurile doar la fetiță, pilotul în vârstă de 35 de ani a părăsit spitalul San Giovanni Bosco, unde fusese internat sâmbătă seara. Acum „va finaliza actele pentru sprijinirea justiției, apoi va părăsi Torino”, a adăugat generalul Del Bene.

Aviatorul se va întoarce la Torreano di Martignacco, satul din provincia Udine, nu departe de baza Rivolto unde, în copilărie, a văzut Frecce zburând pentru prima dată. Soția lui îl va aștepta acasă, iar în garaj va găsi – este un pasionat de sport – kitesurfurile pe care le construiește singur. 

Pe profilul lui de pe rețelele sociale, sub fotografiile care îl arată purtând costumul Arrows, se înmulțesc fraze de genul acesta: „Ai ucis o fetiță, te vei chinui pentru totdeauna”. Sau: „Sper să te judece în mod corespunzător”. Dar, sunt și cuvinte și gânduri de încurajare. 

Maiorul Del Dò s-a alăturat Arrows în urmă cu patru ani, ca al treilea membru stânga la bordul Pony 7. Acesta a fost visul vieții sale, să zboare cu Frecce Tricolori. 

Pilotul, care provine din Grupa 132 a Aripii 51 a Istranei, a devenit apoi al doilea membru stânga al formației și, potrivit unor surse, a acumulat peste 2.000 de ore de zbor. Coordonatorul secției de aeronautică a institutului Udine Malignani l-a descris drept „un tip deștept, serios, pregătit, precis și foarte meticulos”. 

Potrivit profesorului, Mauro Fasano, „Oscar a încercat în toate modurile să mențină avionul în formă, reușind să efectueze manevra de ejectare chiar înainte de impact. A făcut ceea ce trebuia făcut și în cel mai bun mod.”

În accidentul în care s-a stins Laura, fetița de 5 ani, a fost rănită întreaga ei familie. Tatăl, Paolo Origliasso, a fost externat de la spitalul CTO din Torino și a ajuns imediat la Regina Margherita, unde este internat fiul său de 12 ani, Andreea, cu arsuri pe 30% din suprafața corpului și în stare critică. Mama, Veronica, e și ea grav rănită, dar viața nu-i mai e pusă în pericol și va fi externată în curând. 

Au fost dezvăluite și posibilele cauze care au dus la prăbușirea aeronavei Aermacchi MB-339. Ar fi două piste urmate de anchetatori: o defecțiune mecanică sau așa-numita „lovitură de păsări”, o coliziune cu un stol de păsări. 

Există o înregistrare, la șase secunde de la decolare, în care se aude pilotul dând alarma șefului echipei: „Problemă la motor, lovitură de pasăre”.

Tragedie în Italia: Un avion militar s-a prăbușit în timpul unui spectacol aviatic. O fetiță de cinci ani a murit
/PROMO/ Moldova gândește: Epopeea brățărilor electronice. De ce o singură companie a câștigat toate cele cinci licitații
/PROMO/ Moldova gândește: Epopeea brățărilor electronice. De ce o singură companie a câștigat toate cele cinci licitații
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Război în Ucraina, ziua 576: Atac în Crimeea, ajutor din Vest și promisiunea lui Zelenski! Iohannis: 3 condiții pentru victorie
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 576: Atac în Crimeea, ajutor din Vest și promisiunea lui Zelenski! Iohannis: 3 condiții pentru victorie
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
Doi șefi pe un singur scaun la INP: Unul e proaspăt-numit, altul a fost repus recent în funcție. Ce spune Ministerul Justiției
/VIDEO/ Doi șefi pe un singur scaun la INP: Unul e proaspăt-numit, altul a fost repus recent în funcție. Ce spune Ministerul Justiției

Război în Ucraina, ziua 577. Ceasul Apocalipsei și capcana pentru crabi! General: "Marea reușită a ofensivei urmează"

23 septembrie 2023, ora 17:06

Iarna nu va încetini contraofensiva ucraineană, iar cea mai mare reușită a Kievului urmează să vină, a declarat pentru CNN generalul care conduce lupta țării de-a lungul liniei sudice a frontului. De asemenea, generalul a spus că el crede că marea realizare a Ucrainei - cea mai mare din această contraofensivă - mai are de așteptat. „Cred că se va întâmpla după Tokmak”, a spus Tarnavski despre această străpungere. „În acest moment, ei se bazează pe adâncimea liniei lor defensive de acolo”, notează HotNews.

Totodată, forțele ucrainene au reușit o străpungere a liniilor defensive ruse în apropiere de localitatea Verbove, a declarat generalul aflat la comanda contraofensivei din sud, relatează CNN. Statul Major al Ucrainei a publicat bilanțul soldaţilor ruşi ucişi în războiul din UcrainaÎntre 24 februarie 2022 şi 23 septembrie 2023, Forţele Armate ale Ucrainei au eliminat aproximativ 275.460 de militari ruşi, dintre care 510 soldaţi în ziua precedentă, informează news.ro.

UPDATE Atacul asupra cartierului general al Flotei Mării Negre a Federației Ruse din Sevastopol a fost o operațiune specială numită „Capcană pentru crabi”, au informat Forțele pentru Operațiuni Speciale ale Ucrainei (SSO) La momentul atacului, în clădire avea loc o întâlnire a conducerii Flotei Marinei Ruse de la Marea Neagră. În atacul asupra sediului Flotei Ruse de la Marea Neagră din Sevastopol au murit cel puțin 9 persoane și 16 au fost rănite, printre acestea se numără și generali ruși, susține șeful Direcției de Informații Militare, generalul Kirilo Budanov, scrie Ziare.com.

UPDATE Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a declarat în cadrul unei ședințe privind dezvoltarea zootehniei, că „se gândește cum să reziste” la atacurile cu drone, în condițiile în care Federația Rusă și teritoriile ocupate de Moscova au devenit „ținta” aparatelor de zbor fără pilot, relatează agenția belarusă de presă Belta. „Vedeți cum este bombardată Rusia astăzi? Vedeți, dronele zboară înainte și înapoi. O problemă foarte dificilă pentru noi. Acești wagneriți stau la mine acum și spun tuturor cum merge acest război. Mă gândesc: cum să rezist la asta? Este o variantă așa și așa. Si costă sute de milioane de ruble”, a declarat Aleksandr Lukașenko. Președintele Belarusului a precizat că se gândește și la dezvoltarea sectorului agricol sau zootehnic, dar și la „cum să lupte cu aceste drone”, notează Libertatea.

UPDATE Evenimentele care au loc în Crimeea, ocupată temporar de Rusia, indică indirect cursul ulterioar al contraofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei, susține șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării, Kirilo Budanov, într-un interviu pentru The WarZone, notează Ziare.com.

UPDATE Eforturile Rusiei de a certa Ucraina cu partenerii săi din Europa Centrală, inclusiv Polonia, au eșuat, comunică RBK-Ucraina cu referire la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Analiștii spun că loviturile rusești asupra infrastructurii portuare și a infrastructurii cerealiere ucrainene fac parte dintr-o campanie menită să înrăutățească relațiile Ucrainei cu vecinii săi occidentali, inclusiv cu Polonia. Totuși, aceste eforturi nu au succes, deoarece la 22 septembrie, președintele polonez Andrzej Duda a explicat declarația preliminară a Premierului Mateusz Morawiecki potrivit căreia țara lor nu va mai furniza arme Ucrainei. După cum s-a dovedit, a fost vorba doar despre noile arme pe care Polonia le achiziționează pentru apărarea sa. În rest, ei vor rămâne la acordurile preliminare privind livrările de arme. „Revenirea Poloniei la angajamentele asumate față de Ucraina indică faptul potrivit căruia campania rusă nu este atât de reușită așa cum, probabil, își dorește Moscova să fie”, notează ISW, potrivit Libertatea Cuvântului.

UPDATE România blochează, din câte se pare, participarea Austriei la reuniuni ale NATO, transmite sâmbătă agenţia APA. Doi ofiţeri ai armatei austriece aşteaptă de săptămâni acreditarea pe lângă Alianţă. Accesul lor ar fi întârziat de România, care ar fi solicitat un timp de gândire. Conform publicaţiilor austriece ‘Salzburger Nachrichten’ şi ‘Oberösterreichischen Nachrichten’ de sâmbătă, citate de APA, este dat ca sigur că este vorba despre o replică la veto-ul guvernului federal de la Viena faţă de aderarea României la spaţiul Schengen, notează Cotidianul.

UPDATE Rusia a impus o interdicţie pe termen nedeterminat pentru exporturile de motorină şi benzină în majoritatea ţărilor, o măsură care riscă să perturbe aprovizionarea cu combustibil înainte de iarnă şi ameninţă să agraveze penuria globală, relatează CNBC, citat de news.ro. Într-un decret guvernamental semnat de prim-ministrul Mihail Mishustin, Kremlinul a declarat că va introduce restricţii ”provizorii” pentru exporturile de motorină, pentru a stabiliza preţurile combustibililor pe piaţa internă.

UPDATE Conform televiziunii NBC News, care citează patru oficiali guvernamentali şi unul parlamentar din SUA, preşedintele american Joe Biden i-a promis omologului său ucrainean Volodimir Zelenski rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS, transmite Reuters.

UPDATE Ceasul Apocalipsei semnalează un risc mai mare de sfârșit al omenirii decât acum 70 de ani. Analiștii cred că extinderile riscă să declanșeze o cursă de modernizare a infrastructurii de testare a armelor nucleare într-un moment de neîncredere profundă între SUA și cele două guverne autoritare, deși nu există iminența unui conflict armat real. Potrivit profesorului Jeffrey Lewis, consecințele acestui fapt sunt că „cheltuim sume uriașe de bani, deși nu devenim mai siguri". Declarațiile  lui Lewis au fost făcute după ce un important grup de supraveghere nucleară, Bulletin of the Atomic Scientists, a reglat la începutul acestui an ceasul său emblematic Doomsday Clock (Ceasul Judecății de Apoi sau Ceasul Apocalipsei, care măsoară cât de aproape este lumea de autodistrugere), la 90 de secunde până la miezul nopții, cea mai precară setare a ceasului de la înființarea sa în 1947. Evaluarea s-a făcut în contextul războiul din Ucraina și a posibilității ridicate ca acest conflict să scape de sub controlul. Practic, Ceasul Apocalipsei semnalează acum un risc mai mare cu privire la sfârșitul omenirii decât în 1953, când atât Statele Unite, cât și Uniunea Sovietică au efectuat teste la suprafață cu arme nucleare, potrivit CNN, citat de Adevărul.

UPDATE Cel puțin o persoană a fost ucisă și alte 15 au fost rănite, între care un copil, vineri, într-un atac al forțelor ruse care a vizat orașul Kremenciuk, centrul Ucrainei, a anunțat guvernatorul regional pe Telegram, relatează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE ONU a denunţat reprimarea sistematică a societăţii civile din Belarus, unde mii de persoane sunt în închisoare pentru acuzaţii inventate, existând, de asemenea, informaţii despre tortură şi decese în arest, transmite AFP, citat de Agerpres.

UPDATE Armata elveţiană şi-a vândut în perioada scursă de la jumătatea anilor '90 circa 1.800 din cele aproximativ 8.000 de buncăre construite de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi până la încheierea Războiului Rece, dar a decis acum să înceteze această practică în urma războiului din Ucraina, notează Adevărul.

UPDATE Doi din cei cinci britanici eliberați anul trecut au povestit provocările prin care trec pentru a-și reconstrui viața după ce au fost torturați în timpul captivității de către „sălbaticii” ruși ca fiind mai rău decât cel al militanților ISIS, scrie The Times.

UPDATE Grupul de trupe ruse „Nipru” de pe direcția Herson a distrus arme și echipamente militare străine furnizate Forțelor Armate ale Ucrainei folosind obuziere Msta-B, potrivit Ministerului rus al Apărării, scrie TASS.

UPDATE Spionii ruşi folosesc hackeri pentru a viza sistemele informatice ale agenţiilor de aplicare a legii din Ucraina, folosite ca mijloace de a identifica şi obţine dovezi legate de presupusele crime de război ale ruşilor din timpul invaziei, notează Mediafax.

UPDATE Patru explozii au avut loc în orașul ucrainean Nipru, momentan nu se știu detalii referitoare la pagube sau posibile victime, dar a fost activată alerta de apărare aeriană, scrie TASS, citată de Adevărul.

UPDATE Președintele României, Klaus Iohannis, a calificat drept o problemă doborârea dronelor rusești pe teritoriul țării sale în timpul atacurilor armatei ruse asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre. El a făcut această declarație la Forumul de la Universitatea Columbia din New York, relatează Agerpres.

UPDATE Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat 63 de sancţiuni împotriva persoanelor fizice şi juridice ruse în timpul vizitei preşedintelui ucrainean Volodymyr Zelensky în Canada, a informat publicaţia de ştiri European Pravda, potrivit Mediafax.

UPDATE Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, i-a transmis vineri preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să nu-i mai „insulte” pe polonezi, menţinând o retorică dură la adresa Kievului după ce preşedintele polonez a încercat să dezamorseze o dispută privind importurile de cereale, relatează Reuters.

UPDATE Premierul român, Marcel Ciolacu, va efectua o vizită de lucru la Kiev pentru a finaliza negocierile privind importurile de cereale ucrainene. Declarația șefului guvernului român este citată de Digi24 și preluată de RBK-Ucraina.  „Voi face o deplasare cu mai mulți miniștri la Kiev. Acolo, cred că vom finaliza toate negocierile privind exporturile către România”, a anunțat Ciolacu.

Război în Ucraina, ziua 576: Atac în Crimeea, ajutor din Vest și promisiunea lui Zelenski! Iohannis: 3 condiții pentru victorie
Război în Ucraina, ziua 575: Stare de urgență prelungită în Moldova, atacuri masive și problemă reală! ONU: "Lumea se destramă"
Tragedie la Călărași: Un bărbat a ars de viu în propria casă. Pompierii au reușit să stingă flăcările abia peste două ore
Tragedie la Călărași: Un bărbat a ars de viu în propria casă. Pompierii au reușit să stingă flăcările abia peste două ore
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
/EXCLUSIV/ Va plăti Guvernul despăgubiri după anularea programului „cetățenie prin investiții”? Precizările Ministerului Economiei
/EXCLUSIV/ Va plăti Guvernul despăgubiri după anularea programului „cetățenie prin investiții”? Precizările Ministerului Economiei
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”

/VIDEO/ Imagini noi cu accidentul mortal de la Anenii Noi. Surse: Șoferul din Renault ar fi suferit un stop cardiac
/VIDEO/ Imagini noi cu accidentul mortal de la Anenii Noi. Surse: Șoferul din Renault ar fi suferit un stop cardiac
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram