/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 646: Ordinul lui Zelenski și atac cu drone! SUA: Rusia va încerca să distrugă sistemul energetic ucrainean

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 633: Noapte de foc, pene de curent și lovitura Ungariei! Londra: Rusia suferă pierderi grele la Avdiivka

18 noiembrie 2023, ora 22:07

Noapte de coșmar în țara vecină! Rusia a efectuat un atac major cu drone asupra Ucrainei în cursul nopţii, lovind facilităţi de infrastructură şi provocând întreruperi de energie electrică în peste 400 de oraşe şi sate din sudul, sud-estul şi nordul ţării, au declarat sâmbătă oficiali ucraineni, citaţi de Reuters. Între timp, Europa şi SUA nu contenesc în ajutorul oferit Ucrainei, mai ales că iarna bate la uşă pe front.

Pe de altă parte, trupele ucrainene au desfăşurat o serie de operaţiuni de succes pe malul estic al râului Nipru, a anunţat armata, citată de The Guardian. Peste 3.500 de soldaţi ucraineni care au fost capturaţi de trupele ruse sunt în prezent prizonieri de război, a anunţat vineri Ministerul ucrainean al Reintegrării, citat de agenţia DPA, citată de Agerpres. Totodată, Rusia suferă "pierderi grele", dar niciuna dintre părţi nu face progrese, afirmă o analiză a ministerul britanic al Apărării.

UPDATE Forțele ruse pregătesc al treilea val al ofensivei Avdiivka în regiunea Donețk, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului Tavria al armatei ucrainene, Oleksandr Shtupun, la televiziunea națională pe 18 noiembrie.

UPDATE Teroristul rus Igor Strelkov-Ghirkin, fost „ministru al apărării” al așa-numitei Republici Donețk „DNR” s-a autodesemnat candidat la președinția Federației Ruse, la alegerile din 2024, relatează publicația rusă SOTA.

UPDATE Ungaria a reușit să întrerupă discuția despre un nou pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, pe care UE se pregătea să-l adopte în viitorul apropiat.Jurnalistul Radio Liberty, Rikard Jozwiak, cunoscut pentru sursele său, a scris despre acest subiect pe X (Twitter). 

UPDATE Viktor Orban a reiterat din nou opoziţia guvernului său faţă de începerea discuţiilor cu Ucraina privind aderarea acesteia la Uniunea Europeană „Corectarea promisiunii greşite (n.r.- a Bruxellesului) de a începe discuţiile (n.r.- de aderare a Ucrainei la UE) va fi, de asemenea, sarcina noastră, deoarece Ucraina este la ani lumină de UE acum„, a spus Orban, adăugând că va lupta împotriva încercărilor UE de a stabili migranţi în Ungaria, potrivit Reuters, citat de AlephNews.

UPDATE Singurul spărgător de gheață ucrainean și, totodată, nava amiral a flotei științifice a Ucrainei, Noosphere, a pornit din Cape Town (Africa de Sud) către țărmurile Antarcticii, anunță Ministerul Educației și Științei de la Kiev, potrivit Ziare.com.

UPDATE Ministerul rus al Justiţiei a depus o moţiune la Curtea Supremă a Rusiei pentru a cataloga drept extremistă ceea ce a numit „mişcarea publică internaţională LGBT” şi pentru a interzice funcţionarea acesteia pe teritoriul Rusiei, scrie agenţia TASS, citată de France 24.

UPDATE Rusia a ridicat restricţiile aplicate exporturilor de benzină, a anunţat vineri Ministerul Energiei, după ce luna trecută a renunţat la majoritatea restricţiilor pentru exporturile de motorină, spunând că a existat un excedent de aprovizionare, în timp ce preţurile cu ridicata au scăzut, transmite Reuters. Acesta a spus că ar putea reimpune interdicţii de export, dacă va fi necesar, adăugând că stocurile de benzină au crescut la aproximativ 2 milioane de tone, potrivit Money.

UPDATE În actualizarea sa zilnică privind războiul din Ucraina, Ministerul britanic al Apărării notează că forțele rusești suferă „pierderi deosebit de grele” în luptele din jurul Avdiivka, care este una dintre cele trei zone în care se duc lupte terestre grele, relatează The Guardian, citată de G4media. Celelalte două zone sunt Kupiansk și Luhansk. Cu toate acestea, în ciuda luptelor grele, Ministerul Apărării  de la Londra a declarat că niciuna dintre părți nu face progrese semnificative.

UPDATE Rusia a efectuat un atac major cu drone asupra Ucrainei în cursul nopţii, lovind facilităţi de infrastructură şi provocând întreruperi de energie electrică în peste 400 de oraşe şi sate din sudul, sud-estul şi nordul ţării, au declarat sâmbătă oficiali ucraineni, citaţi de Reuters, citat de ZF.

UPDATE Rusia va crea un festival de muzică similar Eurovision şi îl va numi Intervision, după chipul şi asemănarea unui concurs care exista în vremea Uniunii Sovietice, au informat vineri autorităţile locale, citate de EFE.

UPDATE Președintele consiliului de administrație al concernului „Ukrenergo”, Volodimir Kudriţki, a declarat că Ucraina are nevoie de 15 miliarde de dolari pentru o modernizare la scară largă a sistemului energetic ucrainean. Potrivit acestuia, în următorii ani, Ucraina va trebui să implementeze o serie de măsuri pentru a crește capacitatea și flexibilitatea sistemului său energetic, potrivit Rador.

UPDATE Bombardierele strategice rusești Tu-160 White Swan și Tu-22M3 Backfire au survolat Marea Neagră, Barents, Mării Norvegiei, într-un caz rar de apropiere militară prin survoluri cu avioane militare ofensive. Zborul White Swan a fost cea mai lungă ieșire, cu o durată de 13 ore, și a declanșat o interceptare de către avioanele norvegiene F-35, scrie eurasiasntimes, scrie Newsweek.

UPDATE Consorţiul Kalaşnikov, unul dintre principalii producători de arme din lume, şi-a crescut producţia de armament cu 30% pentru a satisface nevoile armatei ruse în Ucraina, transmite EFE, citată de Agerpres.

UPDATE Statele Unite sunt la un pas de un război mondial pe care l-ar putea pierde. Există conflicte grave care necesită atenția SUA în două dintre cele mai importante trei regiuni ale lumii din punct de vedere strategic, scrie A. Wess Mitchell, fost asistent al secretarului de stat pentru Europa și Eurasia, într-o analiză publicată de revista „Foreign Policy”, potrivit Adevărul.

UPDATE Războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina acum mai mult de 630 de zile a redesenat legăturile strategice dintre țări, în întreaga lume. Acum, cancelarul Germaniei Olaf Scholz blochează un stat aliat din NATO să pună mâna pe o armă avansată. Berlinul nu-i va accepta cererea lui Recep Erdogan de a cumpăra avioane de ultimă generație Eurofighter Typhoon, scrie Ziare.com.

UPDATE Publicația independentă „The Moscow Times” a anunțat, vineri, că Ministerul Justiției din Rusia a adăugat-o în registrul său de „agenți străini”, alături de mai multe organizații și persoane.

UPDATE “Pușcașii marini ucraineni, în cooperare cu alte unități ale forțelor de apărare, au reușit să stabilească mai multe capete de pod în stânga Niprului”, se arată în declarație, iar președintele Zelenski a publicat chiar și imagini ale acțiunii. Armata Ucraineană a mai anunțat că rușii au pierdut aproape 3.500 de soldați, dintre care 1.200 au fost uciși, precum și zeci de echipamente militare, în luptele de pe râul Nipru, lângă Herson. Rusia a recunoscut pentru prima dată prezența Armatei Ucrainene în stânga Niprului, Vladimir Saldo, guvernatorul de ocupație, numit de Moscova, al provinciei Herson, a scris pe Telegram că forțele ucrainene ocupă o zonă din jurul localității Krinki, la circa 40 de km NE de orașul Herson, notează Biziday.

UPDATE Preşedintele Parlamentului Estoniei, Lauri Hussar, s-a întâlnit astăzi la Helsinki cu omologul său finlandez, Jussi Halla-aho, cu preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, şi cu prim-ministrul ţării scandinave, Petteri Orpo. În timpul discuţiilor cu înalţi oficiali ai Finlandei, Hussar a subliniat importanţa schimbului de informaţii şi a cooperării bilaterale pentru a proteja infrastructura subacvatică critică din Marea Baltică şi a rezista utilizării migranţilor de către Rusia ca armă hibridă, scrie Mediafax.

UPDATE Secretarul de presă al dictatorului rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a vorbit despre viața ”grea” a fiicei sale Elisabeta în Occident. Într-un interviu acordat canalului MGIMO 360, purtătorul de cuvânt de la Kremlin a spus rușilor că Lisa, în timp ce studia în Franța, trăia în condiții spartane, scrie Ziare.com. Peskov a evitat să spună că fiica lui locuia într-o zonă de elită a Parisului, într-un apartament de 180 de metri pătrați în valoare de 1,8 milioane de euro. Poze cu Elizabeta în ținute și accesorii de zeci de mii de euro se găsesc pe internet.În plus, în același interviu, Peskov a recunoscut că folosește un iPhone american. El a numit acest telefon o invenție minunată și a spus că nu l-a abandonat pentru că Rusia nu poate face ceva asemănător.

UPDATE Ministerul Apărării al Lituaniei a trimis un nou pachet de ajutor forţelor armate ucrainene. Noul pachet, conceput pentru a sprijini Ucraina în perioada de iarnă, constă în generatoare electrice cu capacitatea de a funcţiona până la -30°C, paturi de tabără şi raţii de alimente liofilizate. Tot astăzi, Estonia a donat Ucrainei patru autobuze destinate oraşelor Harkov şi Jytomir. „Ucrainenii au dat dovadă de rezistenţă şi curaj în a rezista agresiunii ruse, iar ajutorul nostru umanitar are ca scop să-i sprijine chiar şi acum”, a declarat ministrul de externe la Tallinn, Margus Tsahkna, notează Mediafax.

UPDATE „De pe 18 noiembrie, la ora 20:00, până pe 18 noiembrie, la ora 04:00, invadatorii ruși au atacat Ucraina din nord și sud-est (regiunea Kursk a Federației Ruse, Primorsko-Akhtarsk) cu drone de tip Shahed”, se arată în mesajul armatei ucrainene. Potrivit militarilor, din cele 38 de drone lansate de ruşi, 29 au fost doborâte de armata ucraineană, notează Rador. O instalație energetică a fost lovită în regiunea Odesa, în sudul țării, iar incendiul care a rezultat a fost stins rapid, potrivit serviciilor de urgență ucrainene, notează HotNews.

UPDATE Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 620 de soldați, 7 tancuri, 9 alte blindate de luptă, 14 tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, 1 sistem antiaerian, 4 echipamente speciale și 14 diferite vehicule, notează HotNews.

UPDATE Un fost ofițer al CIA, Daniel Hoffman dezvăluie lucruri neștiute din spatele ușilor închise legate de șocul Occidentului legat de invazia provocată de Vladimir Putin în Ucraina. El subliniază faptul că Statele Unite și NATO s-au trezit după somnul lor de după Războiul Rece și sunt pregătite să-l învingă pe liderul de la Kremlin, notează Ziare.com.

UPDATE „În ultima săptămână, cele mai intense lupte terestre au avut loc în trei zone: pe axa Kupiansk (regiunea Lugansk), în jurul orașului Avdiivka (regiunea Donețk) și pe malul stâng al fluviului Nipru, în regiunea Herson, unde forțele ucrainene au stabilit un cap de pod. Niciuna dintre părți nu a realizat progrese substanțiale în niciuna dintre aceste zone. Rusia continuă să sufere pierderi deosebit de mari în jurul Avdiivka. Relatările martorilor oculari sugerează că dronele de mici dimensiuni și artileria (în special muniția cu dispersie) continuă să joace un rol major în perturbarea atacurilor ambelor părți. Pe măsură ce vremea rece de iarnă se instalează în estul Ucrainei, există puține perspective imediate de schimbări majore pe linia frontului”, se arată în evaluarea ministerului britanic al Apărării, notează HotNews.

UPDATE Forțele armate ale Ucrainei au continuat operațiunile terestre și au reușit să elibereze zece kilometri pătrați în apropiere de Krynyk, pe malul stâng al Niprului, în regiunea Herson, spun analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) într-un raport zilnic pentru data de 17 noiembrie, scrie Ziare.com.

UPDATE Ministerul rus de Interne l-a plasat pe Serghei Aleksașenko, fost viceguvernator al Băncii Rusiei și ministru adjunct de finanțe, pe lista persoanelor căutate, au anunțat sâmbătă agențiile de știri rusești de stat TASS și RIA. Aleksașenko, care a criticat războiul Rusiei în Ucraina, trăiește în exil în Statele Unite după ce a intrat în conflict cu guvernul președintelui Vladimir Putin și fusese deja desemnat „agent străin", scrie HotNews.

UPDATE Apărarea aeriană ucraineană a interceptat aproximativ 12 drone Shahed la periferia Kievului pe 18 noiembrie, a anunțat administrația militară a capitalei Kiev. Totodată, rușii au bombardat șapte localități din regunea Sumî, fără să fie raportate victime sau pagube materiale. Autoritățile ucrainene acuză armata rusă că a renunțat la orice schimb de prizonieri de război începând din vara acestui an, ultimul schimb având loc tocmai în august, notează Libertatea.

UPDATE Eurodeputatul Eugen Tomac a precizat într-o intervenție pentru B1 TV că Austria trebuie anchetată de Comisia Europeană. Modul în care Austria eludează sancțiunile economice împotriva Federației Ruse constituie infracțiune,  atrage atenția Tomac. Acesta a precizat că Austria în loc să își diminueze cooperarea economică cu Federația Rusă, aceasta și-a dublat schimbul comercial, scrie Cotidianul.

UPDATE Rusia a încetat să mai facă schimb de prizonieri de război cu Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al Centrului ucrainean de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război într-un interviu acordat la 17 noiembrie, scrie The Kyiv Independent. „Din vară, Rusia a înghețat schimburile”, a declarat Petro Yatsenko, șeful serviciilor de presă ale Centrului de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război, notează Libertatea.

UPDATE Singurul portavion al Rusiei, „Amiral Kuznețov”, este în reparații de ani întregi. Marina Rusiei și predecesorul său sovietic nu au reușit să-și mențină portavioanele operaționale. Dar Moscova are probleme și cu cealaltă componentă vitală a aviației navale: avioanel, relatează Business Insider, citat de Digi24.

UPDATE Rusia îşi menţine deschisă „fereastra" spre Europa în pofida „vremurilor dificile", a declarat vineri preşedintele Vladimir Putin, informează dpa, potrivit Agerpres. Liderul de la Kremlin a subliniat că Moscova are o „perioadă dificilă” cu elitele europene. Preşedintele Vladimir Putin a declarat la un forum cultural din Sankt Petersburg că Rusia nu va exclude Europa, potrivit agenţiei de ştiri de stat TASS.

UPDATE Ministerul rus al Justiţiei a anunţat vineri că a cerut interdicţia pentru „extremism” a „mişcării sociale internaţionale LGBTQ+” şi a precizat că este programată o audiere în acest sens începând cu 30 noiembrie, la Curtea Supremă a Rusiei, informează AFP, preluată de Agerpres.

UPDATE Ucraina şi Statele Unite vor organiza o conferinţă privind industria militară în luna decembrie, a anunţat, vineri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Kievul îşi intensifică eforturile de a-şi produce propriile arme, pe fondul îngrijorărilor legate de faptul că livrările din Occident ar putea fi în scădere. De asemenea, speră că asocierile în participaţie cu producătorii internaţionali de armament pot ajuta la revigorarea industriei sale naţionale, transmite news.ro.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 632: Șansa Moldovei, atac prin ceață, copii deportați și iad de foc! Zelenski: „Iarna va fi grea”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 631: Alerta lui Zelenski pentru Moldova, fals cu bijuterii și general mort! O țară închide vămi cu Rusia
/VIDEO/ Cine s-ar face vinovat că doi oameni au murit sub zăpadă? „Potrivit legislației, Serviciul 112 nu poartă nicio răspundere”
/VIDEO/ Cine s-ar face vinovat că doi oameni au murit sub zăpadă? „Potrivit legislației, Serviciul 112 nu poartă nicio răspundere”
/VIDEO/ Pasiunea secretă a lui Vitalie Dani: „Am creat programe ce se folosesc pe plan mondial”. Cu ce s-ar fi ocupat dacă nu era muzica
/VIDEO/ Pasiunea secretă a lui Vitalie Dani: „Am creat programe ce se folosesc pe plan mondial”. Cu ce s-ar fi ocupat dacă nu era muzica
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 645: Rusia avertizează Moldova, atac nocturn, general ucis și risc atomic! Zelenski a apărut lângă front
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 645: Rusia avertizează Moldova, atac nocturn, general ucis și risc atomic! Zelenski a apărut lângă front
Apelul mamei tinerei ucise pe bd. Decebal: „E strigător la cer! Câți trebuie să moară ca să fie schimbată legea?”
Apelul mamei tinerei ucise pe bd. Decebal: „E strigător la cer! Câți trebuie să moară ca să fie schimbată legea?”
/VIDEO/ Comercializa sare, dar nu alimentară: Momentul în care un bărbat este reținut de mascați pentru vânzarea drogurilor
/VIDEO/ Comercializa sare, dar nu alimentară: Momentul în care un bărbat este reținut de mascați pentru vânzarea drogurilor

/LIVE/ Paradă spectaculoasă și echipamente militare de ultimă generație: Ziua Națională a României, marcată cu fast

01 decembrie 2023, ora 11:14

Ziua Națională a României, marcată la 1 decembrie, este sărbătorită cu mare fast în dreapta Prutului. Cei 105 ani de la Marea Unire vor fi marcați cu o paradă militară, la care vor participa peste 2.400 de militari și specialiști ai MApN, MAI, SRI și SPP, dar și soldați străini vor defila la București, împreună cu peste 150 de mijloace tehnice, în timp ce câteva zeci de aeronave vor survola orașul. În premieră la această paradă vom vedea tancurile franceze Leclerc din Grupul de Luptă NATO condus de Franța în România, noile elicoptere Black Hawk ale SMURD, dar și alte blindate de luptă, sisteme de rachete și mai multe tipuri de avioane F-16.

Totodată, în zona Arcului de Triumf sunt amplasate standuri expoziționale cu tehnică militară. Acestea vor putea fi vizitate după încheierea ceremoniei oficiale. Parada militară va începe la ora 11:00, scrie HotNews.

Armata română va participa la Parada Militară de Ziua Națională în 2022 cu o serie de echipamente noi și tehnică militară recent achiziționată în ultimii ani și intrate de curând în operarea forțelor armate române.

Sistemele de rachete HIMARS, sistemul antiaerian Patriot, noile vehicule blindate de luptă JLTV ale Forțelor Speciale, transportoarele blindate Piranha 5 în toate configurațiile sale, dar și cel mai recent avion C-130H Hercules care a fost primit din Statele Unite.

Totodată, la parada din acest an vor participa și numeroși soldați străini din țările NATO care au trimis contingente la grupul de luptă al alianței din țara noastră.

Franța va participa cu celebrele tancuri de luptă Leclerc, iar Belgia, Portugalia și Polonia vor prezenta fiecare ce transportoare blindate de luptă au în dotare.

O premieră va fi și survolul zonei cu noile elicoptere Black Hawk ale departamentului pentru situații de urgență ce au fost recepționate de curând.

Totodată, pe deasupra Arcului de Triumf vor zbura avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române, avioane F-16 din Turcia, dar și avioanele F-16 trimise de Olanda la centrul de pregătire al piloților de la baza aeriană Fetești. În plus, vor zbura și avioane de luptă Eurofighter Typhoon pe care Germania le-a trimis în România pentru misiunile de Poliție Aeriană Întărită.

TV8.md reamintește că pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia a fost convocată Adunarea Națională a Românilor, care a culminat cu Hotărârea de unire necondiționată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce la data de 27 martie 1918 s-a decis unirea Basarabiei, iar pe 28 noiembrie 1918, organul reprezentativ al Bucovinei a votat și el unirea cu țara.

Pe 1 decembrie 1918, se decide astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crișanei și Maramureșului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naționalități și religii.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Ca într-un film american! Cum arată spitalul din Taraclia, după reparația de milioane, susținută partenerii de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ Ca într-un film american! Cum arată spitalul din Taraclia, după reparația de milioane, susținută partenerii de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ Parlicov, despre gazul de 10 lei promis de Guțul: „Multe promisiuni înainte de alegeri. Toate s-au stins undeva”
/VIDEO/ Parlicov, despre gazul de 10 lei promis de Guțul: „Multe promisiuni înainte de alegeri. Toate s-au stins undeva”
/VIDEO/ Zăpada a adus și bucurie! Moș Crăciun pe lac și imagini de poveste din Capitală, surprinse de TV8
/VIDEO/ Zăpada a adus și bucurie! Moș Crăciun pe lac și imagini de poveste din Capitală, surprinse de TV8
/VIDEO/ Detalii cutremurătoare despre tragedia din Căușeni: Bărbatul a fost găsit mort în zăpadă, cu lopata alături
/VIDEO/ Detalii cutremurătoare despre tragedia din Căușeni: Bărbatul a fost găsit mort în zăpadă, cu lopata alături
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram