Regatul Unit a adoptat luni o nouă legislație care permite extinderea sancţiunilor împotriva Rusiei, până când aceasta din urmă va plăti Ucrainei reparaţii de război, relatează agenţiile Reuters şi EFE și Agerpres.
În contextul desfăşurării unei conferinţe pentru reconstrucţia Ucrainei în perioada 21-22 iunie, guvernul condus de Rishi Sunak schimbă regulile asupra sancţiunilor impuse Rusiei pentru agresiunea contra Ucrainei, cu obiectivul de a finanţa reconstrucţia acesteia din urmă, notează într-un comunicat executivul de la Londra.
Ministrul de externe britanic James Cleverly a declarat că, în baza noilor măsuri, cetăţenii ruşi sancţionaţi vor trebui să-şi dezvăluie către Fiscul britanic activele pe care le deţin în Regatul Unit, la fel şi cetăţenii britanici sau companiile britanice ce se află pe lista cu sancţiuni, în caz contrar riscă amenzi sau chiar confiscarea bunurilor.
De asemenea, celor cărora le-au fost îngheţate activele prin sancţiunile impuse Rusiei li se oferă posibilitatea să le „doneze” Ucrainei, în cadrul unui proces deplin voluntar; nimeni nu va fi forţat să facă astfel de „donaţii” Kievului, dar cei care nu le fac vor avea oricum activele îngheţate mai departe, aşadar în orice caz nu le vor mai putea utiliza, dar totuşi nu le vor fi confiscate dacă sunt declarate Fiscului.
„Nevoile pentru reconstrucţie ale Ucrainei sunt, şi vor fi, imense”, prin urmare „Regatul Unit este pregătit să folosească sancţiunile pentru a asigura că Rusia va plăti reparații ţării pe care a atacat-o atât de mişeleşte”, spune James Cleverly.
De când Rusia a declanşat în februarie 2022 războiul contra Ucrainei, Regatul Unit a îngheţat active ruseşti în valoare de circa 18 miliarde de lire sterline. Statele occidentale în ansamblu au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un „furt”.