Producătorii de miere din țară sunt nemulțumiți. Ei spun că, anul acesta, au producție din plin, dar prețul angro e aproape de nimic la miere. Mai exact, 25 de lei kilogramul, adică de aproape două ori mai jos decât anul trecut. Problema cea mai mare rămâne piața de desfacere. Oamenii spun că unica șansă să-și vândă deliciile dulci sunt târgurile și expozițiile eco.
„Mierea a ajuns să fie 25 de lei kilogramul, să o primească angro. Eu așa preț nu am văzut, e o durere foarte mare pentru apicultori, din acest motiv suntem aici. Mulțumim organizatorilor, vrem ca mierea noastră să meargă direct la consumatori, nu vrem la a doua la a treia mână, dacă așa sunt prețurile”.
Mila Tarlev provine dintr-o familie de apicultori, la a treia generație. Femeia spune că toată viața a trăit printre albini, însă, anul acesta prețul a căzut foarte mult. Producătoarea și-a adus la târg cele mai alese tipuri de miere, în speranța că deliciile ei aromate vor cuceri cumpărătorii, iar ea își va putea recupera investițiile și munca.
„O să o dăm la oameni degeaba, dar nici cu așa preț nu suntem de acord să o vindem, pentru că e o muncă foarte grea, după cum ați văzut, anul acesta a fost o căldură de 38 de grade, când toți stau la umbră, aceștia care cumpără angro, iar apicultorii lucrează sub soare, la 38 de grade, așa că e bătaie de joc să vândă cu 25 de lei kilogramul, nu s-a mai fost așa ceva, nu știu”.
Cale lungă a făcut și acest bărbat, care a venit la târg tocmai din Nordul țării, din orașul Rîșcani, pentru a-și vinde mierea. Cu o experiență bogată în apicultură, dar și cu 140 de familii de albini, care anul acesta i-au adus miere din belșug, bărbatul este convins că fiecare tip de miere își are consumatorul său.
„Cineva iubește mierea de salcâm, cineva iubește mierea cu gust mai pronunțat, atunci o alege pe cea de tei sau de salcie”.
Pentru a convinge că mierea lui e sută la sută naturală, bărbatul vinde și fagure de miere integral, cum a fost scos din stup. Bărbatul spune că prețurile de anul acesta sunt mult mai mici, comparativ cu anii trecuți.
„- Este un preț mai mic, față de anul trecut? - Da, cu mult, anul trecut mierea de salcâm o primeau cu 100 de lei, aceea de floarea-soarelui o primeau cu 50 de lei. Anul acesta, un kilogram de zahăr este mai scump, decât un kilogram de miere”.
Chiar dacă prețurile sunt mai accesibile, față de alți ani, cumpărătorii nu se prea înghesuiau la tarabe. La târg, un borcan mic de miere costă de la 100 la 150 de lei. Totul depinde de tipul acesteia.
Printre puținii vizitatori am întâlnit-o pe această femeie, care ne-a spus că locuiește în Italia, iar miere preferă să o procure de acasă, fiind convinsă la aici sunt cele mai bune produse.
Unii au venit și cu produse de igienă din miere. Acest bărbat spune că face săpun din flori și miere, detergent, sută la sută natural. Prețul acestora începe de la 30 de lei și ajunge până la 85 de lei.
„Asta e un săpun, care poate fi utilizat și ca șampon solid, conține foarte multe uleiuri, ulei de recină, ulei de broccoli, ulei de migdale, dar mai conține și propolis, care dezinfectează în cazul unor probleme cu scalpul, mai cu seamă la bărbați”.
Târgul apicultorilor va dura până duminică. Anual, țara noastră produce peste 6 mii de tone de miere, dintre care exportă în jur de 3500 de tone. În cea mai mare parte, mierea se vinde angro, neambalată și ajunge în țările UE.