/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 646: Ordinul lui Zelenski și oferta lui Orban! SUA: Rusia vrea să distrugă sistemul energetic ucrainean

/VIDEO/ Incluziunea digitală pentru seniori: În Republica Moldova a fost lansată Universitatea Vârstei a treia /P/

19 octombrie 2023, ora 13:24

Cu scopul de a promova conceptul de învățare pe tot parcursul vieții și de a încuraja persoanele în etate să îmbătrânească activ și sănătos, Fundația Moldcell, în colaborare cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Educației și Cercetării și Universitatea de Stat din Moldova, au lansat „Universitatea pentru Vârsta a Treia” (UV3). 

Programul pilot se desfășoară în perioada octombrie 2023 - aprilie 2024 și transformă experiența de îmbătrânire prin promovarea învățării pe tot parcursul vieții și alfabetizarea digitală în rândul cetățenilor vârstnici. Inițiativa este deosebit de oportună, având în vedere provocările continue cu care se confruntă seniorii în adaptarea la era digitală. Un studiu recent a constatat că 40% dintre seniorii moldoveni se luptă cu digitalizarea, ceea ce duce la izolare și singurătate. Acest lucru subliniază importanța UV3 ca mijloc de a aborda această problemă în mod proactiv.

Nigina Abaszada, Reprezentantă Rezidentă UNFPA în Republica Moldova, subliniază alinierea programului pilot la Programul Național pentru Îmbătrânirea Activă și Sanatoasă 2023-2027: „Universitatea pentru Vârsta a Treia este o parte integrală a Programului Național privind îmbătrânirea activă. Astfel, vrem să schimbăm conotația despre îmbătrânire, de la negativ la pozitiv, de la dependență la acțiune, de la beneficiari pasivi la agenți ai schimbării.”

În cadrul evenimentului de lansare a ”Universității pentru Vârsta a Treia”, Fundația Moldcell și-a demonstrat angajamentul de a reduce decalajul digital și a donat telefoane mobile conectate la internet celor 40 de studenți înscriși. Acest gest va facilita procesul de învățare și va permite vârstnicilor să se conecteze cu resursele educaționale și digitale esențiale și să elimine barierele în calea accesului la informații și comunicare.

“Una dintre direcțiile principale ale activității Fundației Moldcell este îmbătrânirea activă și digitalizarea vârstnicilor. Am demonstrat acest lucru prin mai multe proiecte și astăzi proiectul Universitatea pentru Vârsta a Treia este un proiect inedit pentru Republica Moldova”, a declarat Irina Strajescu, Directoare Executivă Fundația Moldcell.

UV3 este o dovadă clară a întăririi parteneriatului dintre Universitatea de Stat din Moldova și Fundația Moldcell, în conformitate cu Memorandumul de înțelegere (MoU) semnat în 2022. Acest parteneriat include și consilierea cadrelor didactice cu privire la instrumentele, tehnologiile, și metodele utilizate în procesul de predare-învățare. Această colaborare holistică nu numai că aduce beneficii cetățenilor în vârstă, dar contribuie și la îmbunătățirea peisajului educațional și a alfabetizării digitale în Moldova.

”Este un proiect foarte frumos, am crezut în viabilitatea acestuia. Știu că universitatea are un potențial enorm – la cele 40 de locuri care au fost oferite, la 180 de persoane care au optat și aceasta ne dă încredere”, a menționat Igor Șarov, Rectorul Universității de Stat din Moldova. 

Cei 40 de participanți, cu vârsta de 60 de ani și peste, vor avea ocazia să participe în următoarele șapte luni la cursuri de „Dezvoltarea abilităților digitale” și „Bunăstarea și comunicarea între generații” predate în limba română și rusă. 

Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, evidențiază importanța UV3 în combaterea izolării seniorilor, afirmând: „Prin intermediul acestui program vârstnicii vor socializa, vor crea noi relații de prietenie și asta este foarte important pentru că avem foarte mulți vârstnici care sunt izolați și singuri.”

Feedback-ul participanților la proiect a fost extrem de pozitiv, cu un accent comun pe educație, valoarea comunicării intergeneraționale, dorința de îmbunătățire a cunoștințelor și a abilităților digitale.

În spiritul promovării dialogului intergenerațional și a învățării pe tot parcursul vieții, Irina Strajescu a reiterat: „Atât prin programul ”Abilități digitale conectează generații”, cât și prin proiectul Universitatea pentru Vârsta a Treia, ajutăm Moldova să devină un loc de trai mai bun, pentru că încurajăm învățarea pe parcursul întregii vieți, digitalizarea vârstnicilor și dialog între generații.”

Fundația Moldcell împreună cu partenerii s-au angajat să facă din UV3 o experiență transformatoare pentru vârstnicii din Moldova, oferindu-le posibilitatea de a trăi o viață activă,  de a se implica și de a socializa prin intermediul resurselor digitale.

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției TV8. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.

/VIDEO/ Cine s-ar face vinovat că doi oameni au murit sub zăpadă? „Potrivit legislației, Serviciul 112 nu poartă nicio răspundere”
/VIDEO/ Cine s-ar face vinovat că doi oameni au murit sub zăpadă? „Potrivit legislației, Serviciul 112 nu poartă nicio răspundere”
/VIDEO/ Pasiunea secretă a lui Vitalie Dani: „Am creat programe ce se folosesc pe plan mondial”. Cu ce s-ar fi ocupat dacă nu era muzica
/VIDEO/ Pasiunea secretă a lui Vitalie Dani: „Am creat programe ce se folosesc pe plan mondial”. Cu ce s-ar fi ocupat dacă nu era muzica
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 645: Rusia avertizează Moldova, atac nocturn, general ucis și risc atomic! Zelenski a apărut lângă front
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 645: Rusia avertizează Moldova, atac nocturn, general ucis și risc atomic! Zelenski a apărut lângă front
Apelul mamei tinerei ucise pe bd. Decebal: „E strigător la cer! Câți trebuie să moară ca să fie schimbată legea?”
Apelul mamei tinerei ucise pe bd. Decebal: „E strigător la cer! Câți trebuie să moară ca să fie schimbată legea?”
/VIDEO/ Comercializa sare, dar nu alimentară: Momentul în care un bărbat este reținut de mascați pentru vânzarea drogurilor
/VIDEO/ Comercializa sare, dar nu alimentară: Momentul în care un bărbat este reținut de mascați pentru vânzarea drogurilor

Televiziune și Internet acasă de la Moldtelecom: Divertisment și conexiune maximă /P/

01 decembrie 2023, ora 09:00

În acest an, Moldtelecom a sărbătorit trei decenii de inovație a serviciilor de telecomunicații și digitale, oferite celei mai extinse comunități de abonați din țară. Indiferent dacă ai ales serviciile Moldtelecom de la început sau recent, compania rămân generoasă în ofertele sale.

Te îndemnăm să-ți conectezi serviciile de Internet fibră acasă și Televiziune digitală, iar Moldtelecom îți va răsplăti alegerea cu o reducere semnificativă de 30%, oferită pe toată durata contractuală. Astfel, economisești 1800 lei la factură. Este modul Moldtelecom de a sărbători împreună și de a aduce mai multă viteză și divertisment în viața ta.

Alege abonamentul Family 500 și ai acces la Internet acasă cu o viteză de până la 500 Mbps, cu o simetrie perfectă între upload și download. Iar dacă aspiri la mai mult, abonamentul Family 1000 oferă o viteză uluitoare de până la 1000 Mbps. În plus, beneficiezi de echipament Wi-Fi 6 gratuit -  tehnologie de ultimă generație, care garantează o acoperire perfectă în fiecare colț al casei tale.

Descoperă și televiziunea interactivă cu acces de până la 150 de canale TV, dintre care 94 sunt în format HD. Ai mai multe opțiuni pentru filme și emisiuni, gestionezi conținutul cu funcții precum: pauză, reluare, înregistrare și control parental. Mai mult, adaugi și subtitrări pentru o experiență personalizată!

Și pentru că știm cât de important e să fii mereu conectat, dacă ești abonat Internet acasă sau Internet acasă + Televiziune, beneficiezi de oferte speciale la Telefonie mobilă. Alege abonamentul Smart 55 și ai 200 de minute naționale, 10 GB, 50 SMS naționale, acces nelimitat la rețelele sociale și minute nelimitate în rețeaua mobilă și fixă Moldtelecom sau poți opta pentru orice abonament de telefonie mobilă și ai reducere 50 de lei lunar pentru toată perioada cât ești abonat la Internet fix. 

De sărbători permiteți să îți dorești și mai mult, conectează 3 servicii - Internet fibră acasă, Televiziune digitală și Telefonie mobilă, și beneficiezi de 3600 lei reducere pentru achiziționarea unui televizor sau smartphone.

Alege acum abonamentul care îmbină comunicarea și divertismentul pe săturate! Bucură-te de Internet acasă cu o viteză de până la 500 Mbps, Televiziune cu 150 de canale TV și 94 HD, precum și Telefonie mobilă pentru și mai multă comunicare cu cei dragi – toate de la 370 de lei lunar. Primești gratuit și cel mai performant echipament Wi-Fi 6.

În plus, ai telefonie fixă gratuită pe viață, cu minute nelimitate în rețeaua fixă și mobilă Moldtelecom, astfel încât să poți suna către orice destinație națională.

Iar pentru a-ți aduce și mai multă distracție, oriunde și oricând, alege una din opțiunile de cinematografe online PREMIER, Иви sau Megogo, fiecare la doar 59 de lei lunar, pe care le poți activa în aplicația MyMoldtelecom.

Rămâi mereu conectat și bucură-te de ofertele Moldtelecom! Sună acum la 1180 sau comandă online pe moldtelecom.md, iar compania ne ocupăm de livrarea tuturor serviciilor direct la ușa ta!

Împreună creăm viitorul. De 30 de ani. Moldtelecom.

 

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Ca într-un film american! Cum arată spitalul din Taraclia, după reparația de milioane, susținută partenerii de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ Ca într-un film american! Cum arată spitalul din Taraclia, după reparația de milioane, susținută partenerii de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ Parlicov, despre gazul de 10 lei promis de Guțul: „Multe promisiuni înainte de alegeri. Toate s-au stins undeva”
/VIDEO/ Parlicov, despre gazul de 10 lei promis de Guțul: „Multe promisiuni înainte de alegeri. Toate s-au stins undeva”
/VIDEO/ Zăpada a adus și bucurie! Moș Crăciun pe lac și imagini de poveste din Capitală, surprinse de TV8
/VIDEO/ Zăpada a adus și bucurie! Moș Crăciun pe lac și imagini de poveste din Capitală, surprinse de TV8
/VIDEO/ Detalii cutremurătoare despre tragedia din Căușeni: Bărbatul a fost găsit mort în zăpadă, cu lopata alături
/VIDEO/ Detalii cutremurătoare despre tragedia din Căușeni: Bărbatul a fost găsit mort în zăpadă, cu lopata alături
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram