Până la ora 18.00 și-au exercitat dreptul la vot peste 293 de mii de alegători sau circa 34 % din numărul cetățenilor cu drept de vot incluși în listele electorale.Comisia Electorală Centrală (CEC) prezintă date actualizate privind desfășurarea procesului de votare în cele 273 de localități.
„Procesul de votare se desfășoară calm, fără incidente majore”, a precizat președinta CEC, Angelica Caraman.
Localitatea cu cea mai ridicată prezență la vot este la Corjova, raionul Dondușeni unde, până la această oră, se atestă o rată de peste 63% la sută.
Totodată, președinta CEC a menționat că în satul Corjova s-ar fi admis la vot persoane care nu au domiciliul in localitate. „CEC va verifica informațiile primite”, a precizat Caraman.
Localitatea cu cea mai joasă prezență la vot este Todirești din raionul Ungheni, unde s-au prezentat la urne doar 17% dintre alegători.
În municipiul Chișinău și-au exercitat dreptul la vot, până la această oră, peste 31 % dintre alegători. Cei mai activi sunt votanții din or. Vadul lui Vodă, unde au votat peste 43 la sută. Cei mai pasivi, sunt votanții din suburbiile Codru și Bubuieci, unde au votat puțin peste 26 % dintre alegători. În mun. Bălți avem înregistrată o participare la votare de circa 23 % , iar în mun. Comrat din UTA Găgăuzia – circa 40 %.
În localitățile unde astăzi are loc votarea repetată, și de această dată se înregistrează o participare redusă a electoratului:
- În sat. Chioselia Rusă, UTA Găgăuzia – 0,33 %
- În sat. Cotovscoe, UTA Găgăuzia – 2,12 %
- În com. Salcia, rn. Taraclia – 5,26%
- Sat. Aluatu, rn. Taraclia –peste 10%
- Com. Nicolaevca, rn. Florești – sub 14 %
Din informațiile operative prezentate până la această oră de către Inspectoratul General al Poliției, au fost înregistrate 94 de cazuri de încălcări sau incidente. Dintre acestea:
- 18 cazuri țin de agitația electorală interzisă,
- 28 cazuri de transportare organizată a alegătorilor ( au fost întocmite 3 procese-verbale)
- 5 situații de bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor,
- 21 cazuri de fotografiere a buletinului de vot (pe 2 cazuri – procese-verbale)
- alte 22 incidente privind încălcări ale procesului electoral.
În toate cazurile de către agenții constatatori se desfășoară activități de colectare și administrare a probelor pentru constatarea faptelor sesizate.
Odată cu închiderea secțiilor de votare la ora 21.00, funcționarii electorali vor purcede la numărarea buletinelor de vot și la totalizarea rezultatelor.
Pe 19 noiembrie, în 273 de localități din țară are loc turul II al alegerilor locale generale. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, din cei 544 de candidați la funcția de primar, 488 sunt desemnați de partide politice (348 bărbați și 140 de femei), iar 56 sunt independenți (38 bărbați și 18 femei).
Secțiile de votare din toată țara și-au deschis ușile pentru alegători la 07:00. Acestea vor activa până la ora 21:00, iar persoanele care se află după ora 21:00 în incinta secției de votare, își pot exercita dreptul de vot.
În buletinul de vot vor fi înscriși câte 2 candidați, cei care au acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur al alegerilor. Excepție fac satul Cotova din raionul Drochia și comuna Todirești din raionul Ungheni, unde, în buletinul de vot, va fi înscris câte un singur candidat.
Din numărul total al candidaților, 158 sunt femei (29,05%) și 386 sunt bărbați (70,95%). Conform criteriului de vârstă, 77 de candidați (14,15%) au între 23 și 35 de ani, 186 de candidați (34,19%) au între 36 și 50 de ani, 275 de candidați (50,55%) au între 51 și 70 de ani și 6 candidați (1,10%) au peste 71 de ani.
Potrivit legislației electorale, în turul doi de scrutin, alegerile se declară valabile în fiecare circumscripție electorală, dacă la ele participă cel puțin 20 la sută din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din acea localitate. Lista celor 273 de localități unde au loc turul doi de scrutin o puteți vedea aici.