Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1060: Atac mortal la Kiev și spioni pe Telegram. Condiția Germaniei pentru a trimite soldați în Ucraina

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 664: Avertizare Moldovei, crime de război și atac la Moscova! SUA: Putin nu se va opri dacă va câştiga

19 decembrie 2023, ora 19:14

Federația Rusă vrea să ofere locuitorilor unui șir de state posibilitatea de a obține cetățenia rusă „în regim facilitat”. Alături de belaruși și kazahi, în lista celor „privilegiați” se regăsesc și moldovenii. Un decret în acest sens a fost semnat de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a reacționat în cadrul emisiunii „Новая неделя”  de la TV8 și i-a îndemnat pe moldoveni să nu recurgă la acest pas pentru că vor ajunge „carne de tun”. Mai mult, aliații Ucrainei încep să se gândească la o eventuală victorie a lui Vladimir Putin în războiul din Ucraina, un scenariu au refuzat să îl conceapă inițial, în contextul impasului în care se află ajutoarele promise de SUA și de Europa, relatează Bloomberg. Comisarul ONU pentru Drepturile omului, Volker Turk, a declarat marţi că a constatat un „eşec extins” al Rusiei în a lua măsuri adecvate pentru a nu lua la țintă civilii din Ucraina şi că sunt indicii care arată că forţele sale armate au comis crime de război. 

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Uniunea Europeană va bloca aderarea Ucrainei şi a Republicii Moldova la UE, adăugând că Ankara şi-a câştigat de mult timp dreptul de a adera la blocul comunitar, dar a fost lăsată să aştepte din motive politice. Ucraina a afirmat marţi că armata rusă este „în superioritate” în termeni de arme şi efective în jurul oraşului Kupiansk, în nord-estul ţării, estimând situaţia drept „complicată”. Între timp, armata rusă a continuat să atace Ucraina în ultimele 24 de ore cu bombardamente de artilerie și cu drone, potrivit Statului Major al Ucrainei. Presa independentă Mediazona şi BBC Rusia confirmă numele a peste 39.000 de soldaţi ruşi ucişi în războiul din Ucraina, notează Mediafax. Casa Albă a avertizat că SUA mai au suficiente fonduri doar pentru un singur pachet suplimentar de ajutoare pentru Ucraina în acest an, în contextul în care Congresul american blochează un nou pachet financiar acordat Kievului. Pe de altă parte, Marea Britanie și Franța vor susține Ucraina „atât timp cât va fi necesar”, a asigurat șeful diplomației britanice, David Cameron. Totodată, Valeri Zalujnîi, generalul aflat la comanda armatei ucrainene, a avut cele mai critice declaraţii publice de până acum la adresa preşedintelui Volodimir Zelenski. 

UPDATE Ucraina intră în noul an cu o penurie de muniție, bani și sprijin diplomatic. Și mai există încă o deficiență gravă, care constituie substratul acestor lipsuri cruciale. Nici Ucraina și nici susținătorii ei occidentali nu mai dețin o teorie convingătoare a victoriei. Și dacă nu vor fi capabili să formuleze una, declinul sprijinului occidental pentru Ucraina va continua, scrie The Financial Times, citată de Rador.

UPDATE Mai mulți soldați ucraineni au relatat pentru CNN că se confruntă pe front cu o nouă amenințare în condițiile în care armata rusă ar fi început în ultimele săptămâni să folosească tot mai des o armă chimică.

UPDATE Ministerul Apărării de la Kiev a raportat că Ucraina îşi crește producția de drone de tip kamikaze și, de asemenea, intenționează să producă pe teritoriul său muniție de 155 mm într-o cantitate care va putea acoperi diferența dintre nevoile armatei și ajutorul oferit de parteneri, conform Ukrainskaia Pravda, scrie Rador.

UPDATE Femeile sunt "imensa rezervă a Rusiei", a declarat luni preşedintele Vladimir Putin, a cărui ţară se confruntă cu o importantă penurie de forţă de muncă exacerbată de mobilizarea de pe frontul din Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Doi bărbați care au bătut un veteran cu dizabilități al „operațiunii militare speciale” din Ucraina, 40 de ani, după ce acesta i-a mustrat că au parcat într-o zonă neregulamentară, pe insula Vasilevski, relatează Jurnal de Skt. Petersburg. Incidentul a avut loc pe 18 decembrie, seara, când militarul și soția sa se plimbau. Veteranul, căruia i-a fost amputat brațul drept de la cot în urma rănilor suferite în invazia din Ucraina, le-a atras atenția celor doi pentru parcarea necorespunzătoare a Lexus-ului pe trotuar și le-a cerut să mute automobilul, scrie Libertatea.

UPDATE Uniunea Europeană va extinde cu încă 12 luni plafonarea preţurilor la gaze, ca o protecţie contra unor posibile şocuri ale preţurilor la energie, după ce miniştrii Energiei din UE au sprijinit planul, potrivit Adevărul.

UPDATE Statele Unite ale Americii vor aloca 150 de milioane de dolari Ucrainei, timp de cinci ani, pentru a susține demersurile Kievului în ceea ce priveşte transformarea digitală a ţării – a anunţat ambasadoaea SUA în Ucraina, Bridget Brink. Potrivit RBC, aceasta a făcut anunţul respectiv în cadrul Diia Summit, eveniment organizat, marţi, la Kiev, potrivit Rador.

UPDATE Rusia îşi modernizează arsenalul nuclear şi îşi menţine forţele strategice la cel mai înalt nivel de pregătire, în condiţiile în care Occidentul duce un "război hibrid" împotriva sa, a declarat marţi Vladimir Putin, care susţine, pe de altă parte, că este dispus să negocieze cu Occidentul pe tema Ucrainei, dar numai dacă se ţine cont de propriile interese ale Moscovei, relatează agenţiile Reuters şi TASS.

UPDATE O companie aeriană privată din Ucraina a evacuat marți pe ascuns un Boeing 777 până în România, de unde a zburat apoi în condiții normale până în Franța. Avionul ucrainean Boeing 777-300ER, deținut de compania Skyline Express Airline, a fost evacuat marți dimineață de la Kiev și a ajuns cu bine până în România, de unde a plecat apoi până la destinația sa finală, un aeroport din sudul Franței, potrivit BoardingPass.

UPDATE Primarul capitalei Rusiei, Serghei Sobianin, a anunțat, marți, că apărarea aeriană rusă a doborât o „dronă de atac” la periferia Moscovei. Oficialul rus nu a precizat dacă dispozitivul a venit de pe teritoriu rus sau ucrainean, dar a dat vina pe Ucraina pentru acest presupus atac.

UPDATE Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a anunţat marţi că ţara sa a exportat zece milioane de tone de produse către 24 de ţări, de la crearea, în luna august, a unui coridor prin Marea Neagră, în pofida ameninţărilor ruseşti de represalii asupra navelor care circulă în zonă, transmite Reuters.

UPDATE Kremlinul a afirmat, marţi, că Rusia va „ocoli” noile sancţiuni europene asupra comerţului profitabil cu diamante, pe care Uniunea Europeană îl consideră o sursă de finanţare a ofensivei ruse împotriva Ucrainei, informează AFP, potrivit Agerpres. 

UPDATE Președinte Rusiei, Vladimir Putin, a transmis, marți, că țara sa nu are de gând să înceapă un răboi împotriva Europei, dar a lansat noi acuzații către Occident.

UPDATE Sistemele de apărare antiaeriană au funcționat în mai multe regiuni din Rusia care au fost atacate cu drone. Au fost raportate astfel de atacuri în Kaluga, Moscova și Briansk, scrie Spotmedia.  Mai multe restricții au fost introduse pe aeroporturile Domodedovo, Vnukovo și Jukovski din Moscova, fără a fi anunțat motivul. Decolările sunt oprite și curse care trebuiau să aterizeze au fost redirecționate.

UPDATE Comisarul ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a denunţat marţi un „eşec extins” al Rusiei în a lua măsuri adecvate pentru a proteja civilii din Ucraina, fiind documentate încălcări flagrante ale legislaţiei internaţionale privind drepturile omului, dreptului umanitar internaţional şi crime de război. Aceste încălcări includ 142 de cazuri de execuţie sumară a civililor de când Rusia a invadat Ucraina, precum şi dispariţii forţate, tortură şi rele tratamente aplicate prizonierilor, inclusiv prin violenţă sexuală, potrivit Spotmedia.

UPDATE Volodimir Zelenski a anunţat că va ţine marţi, 19 decembrie, o amplă conferinţă de presă, inclusiv cu jurnalişti străini. Din motive de securitate, ora este deocamdată necunoscută.

UPDATE Autoritățile ruse au făcut percheziții la Editura Zaharov, care publică, printre altele, cărțile lui Boris Akunin, un scriitor care se opune războiului Rusiei în Ucraina. La începutul lunii, editura AST a anunțat că renunță la autor și marile lanțuri de librării au retras de la raft cărțile sale. Toate acestea după ce Akunin a fost victima comedianților pro-Kremlin Vovan și Lexus, care au sunat și înalți demnitari europeni dându-se drept altcineva și le-au pus întrebări despre războiul din Ucraina. În urma conversației, Akunin a fost inclus, luni, pe lista neagră a „teroriștilor și extremiștilor” și i-a fost deschis un dosar pentru defăimarea armatei ruse, scrie Spotmedia.

UPDATE „Nu credem că Putin ar fi mulţumit şi s-ar opri la Ucraina, dacă, în cele din urmă, ar reuși să o cucerească şi să o subjuge Rusiei”, a declarat aseară purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller. Acest lucru a fost raportat de agenţia Ukrinform. „Continuăm să fim îngrijorați în general de agresiunea Moscovei”, a spus Miller, adăugând că ţările europene i-au exprimat aceleaşi îngrijorări. Această situaţie a motivat Finlanda să se alăture NATO, iar Suedia încearcă să facă acest lucru, a adăugat oficialul american. Potrivit Ukrinform, Miller a subliniat modul în care Rusia îşi arată dorinţa şi entuziasmul de a-şi folosi forţele armate pentru a-şi cuceri vecinii prin forță. „Deci, evident, vrem să încercăm să o descurajăm”, a spus Miller, reiterând că administrația americană insistă asupra necesității de a sprijini în continuare Ucraina, potrivit Mediafax.

UPDATE Oleksandr Sîrskîi, comandantul forţelor armate terestre ucrainene, considerat cel mai temut general, a declarat marți că armata rusă este în superioritate în jurul orașului Kupiansk, în nord-estul ţării, estimând situaţia drept „complicată”, informează AFP.

UPDATE Vladimir Putin așteaptă rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite, sperând să negocieze încheierea războiului din Ucraina cu Donald Trump fără aportul vreunei țări europene, afirmă președintele Cehiei, generalul în retragere Petr Pavel, citat de Euractiv.

UPDATE Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că va vorbi în curând cu omologul său rus Vladimir Putin pentru a îndemna Moscova să relanseze iniţiativa privind cerealele din Marea Neagră, conform postului de televiziune Haberturk şi altor instituţii media, preluate de Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE Comisarul ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a declarat marţi că a constatat un "eşec extins" al Rusiei în a lua măsuri adecvate pentru a proteja civilii în Ucraina şi că sunt indicii care arată că forţele ruse au comis crime de război, informează Reuters.

UPDATE Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski i-a înmânat filantropului american Howard G. Buffett (unul din fiii miliardarului Warren Buffett) o placă cu numele său, care a fost dezvelită pe Aleea Eroilor din Kiev. În timpul ceremoniei de inaugurare, şeful statului a remarcat contribuţia semnificativă a antreprenorului american la ajutorarea Ucrainei și a declarat că numele lui Howard Buffett va fi acum alături de ale celor care au fost alături de Ucraina încă din primele zile ale invaziei pe scară largă a Rusiei. În total, există deja 27 de plăci pe Aleea celor curajoşi. În 2022, Fundaţia Howard G. Buffett a cheltuit aproape 150 de milioane de dolari pentru proiecte caritabile în Ucraina. În 2023, valoarea ajutorului va ajunge la aproximativ 360 de milioane de dolari, potrivit Spotmedia.

UPDATE După aproape doi ani de la începerea unui război soldat cu numeroase pierderi omeneşti, armata ucraineană face eforturi pentru a găsi noi recruţi să-i trimită pe front, să luptă împotriva forţelor ruse, aflate din nou în ofensivă. Entuziasmul patriotic de la începutul războiului a fost înlocuit de oboseală și tema pentru propria viață, spun ofițerii ucraineni, scrie Digi24.

UPDATE Hyundai a aprobat vânzarea fabricii sale din St. Petersburg către compania rusă Art-Finance. Tranzacția e în valoare de doar 7.000 de ruble (77,67 de dolari), pierderile asumate de sud-coreeni fiind de 219,19 milioane de dolari. În luna mai a acestui an, și Volkswagen și-a vândut activele din Rusia tot către Art-Finance, o companie înființată la începutul anului și deținută de Andrei Pavlovici. Fabrica Hyundai din St. Petersburg își încetase funcționarea în martie 2022, la câteva zile după invazia Ucrainei, potrivit Spotmedia.

UPDATE Ca parte a noului pachet de sancțiuni, al 12-lea, Uniunea Europeană a introdus restricții împotriva a 61 de persoane și 86 de organizații și companii. Pe lista difuzată UE se află și Ana Țivileva, 51 de ani, verișoara președintelui rus Vladimir Putin, informează portalul Realitatea Siberiei și agenția de stat TASS. Anna Țivileva conduce fondul de stat „Apărătorii Patriei”, care oferă sprijin veteranilor operațiunilor de luptă din Ucraina și rudele celor uciși în acest război.

UPDATE ​Rusia l-a convocat marţi pe ambasadorul Finlandei pentru a-şi exprima opoziţia faţă de un nou acord de apărare care acordă Statelor Unite acces larg în vecinătatea frontierei comune, acuzând că acesta „amenință securitatea Federației Ruse”, relatează Reuters și Agerpres.

UPDATE Finlanda a semnat luni un acord pentru consolidarea cooperării militare cu Statele Unite, la o zi după ce fusese amenințată de Vladimir Putin, potrivit Adevărul. Noul acord este „un semn puternic al angajamentului Statelor Unite pentru apărarea Finlandei şi a întregii Europe de Nord”, a dat asigurări ministrul Apărării Antti Hakkanen. „Nu ne aşteptăm ca Statele Unite să se ocupe de apărarea Finlandei. Dar acest acord ne îmbunătăţeşte semnificativ capacitatea de a acţiona împreună în toate situaţiile”, a precizat ministrul finlandez în cursul semnării acordului la Washington alături de şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken.

UPDATE Scrisoarea „Ligii pentru protecția intereselor veteranilor din războaiele locale și conflictele militare”, o fundație caritabilă afiliată Wagner, către administrația orașului Skt. Petersburg cere, între altele, ca o stradă să fie botezată în memoria lui Evgheni Prigojin, fostul șef al mercenarilor Wagner, „o personalitate remarcabilă, care s-a născut și a trăit în oraș”, relatează portalul Bloknot.

UPDATE Trupele ruse avansează în direcțiile Kupiansk, Liman și Bahmut pentru a captura noi așezări în regiunile Donețk și Harkov, a declarat comandantul Forțelor Terestre ale Forțelor Armate Ucrainene, Oleksandr Syrskyi, citat de Ukrainskaia Pravda.

UPDATE Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina acum peste 21 de luni nu arată semne că se îndreaptă spre sfârșit, iar deznodământul rămâne imprevizibil. Însă acum liderul de la Kremlin primește o grea lovitură, după ce Rusia a pierdut un punct strategic important: baza navală principală din Crimeea, Sevastopol.Moscova a fost nevoită să-și retragă navele sale de război din portul Sevastopol ca urmare a atacurilor cu rachete și drone ale Ucrainei, au anunțat experți militari, potrivit Standard.Loviturile cu drone și rachete ale Ucrainei au „schimbat modelele operaționale navale rusești”, potrivit Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), determinând flota lui Putin de la Marea Neagră „să mute unele nave de la baza sa principală din Sevastopolul ocupat” la Novorossiysk, potrivit Ziare.com.

UPDATE Trupele ucrainene din linia întâi se confruntă cu o penurie de obuze de artilerie şi au redus unele operațiuni militare din cauza lipsei de asistenţă din străinătate, a declarat un responsabil militar ucrainean pentru agenţia de presă Reuters.

UPDATE Impasul în care se află ajutoarele promise de SUA și de Europa îi face pe aliații Ucrainei să se gândească la ceva ce au refuzat să își imagineze încă din primele zile ale invaziei Rusiei: că Vladimir Putin ar putea câștiga, notează agenția Bloomberg. Efectele vor fi resimțite în întreaga lume, au spus sursele citate, partenerii și aliații SUA punând la îndoială cât de fiabile vor fi promisiunile de apărare ale Washingtonului. Impactul unui astfel de eșec strategic ar fi mult mai profund decât cel cauzat de spectacolul retragerii ratate a SUA din Afganistan în 2021, au spus aceștia. Și asta lăsând la o parte perspectiva ca Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale de anul viitor și să își realizeze promisiunile publice de a se retrage din alianțele majore, inclusiv din NATO, și de a face o înțelegere cu Putin în privința Ucrainei, potrivit G4media.

UPDATE „Dacă vrei să trăiești, sapă.” Cuvintele, rostite adesea de trupele ucrainene, sunt sfaturi universale pentru războiul de tranșee în general, dar mai ales pentru cele două armate în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. La douăzeci și unu de luni de război la scară largă, tacticile din Primului Război Mondial, cu avantajul high-tech adus de drone și alte inovații, continuă să domine conflictul, scrie The Kyiv Independent.

UPDATE Forţele aeriene ruse au utilizat o rachetă supersonică Kinjal împotriva Ucrainei pentru prima dată din luna august încoace, a anunţat marţi Ministerul britanic al Apărării confirmând informaţii difuzate recent în presa ucraineană.

UPDATE Kira Iarmiș, o consilieră a lui Navalnîi, a declarat că echipa sa a trimis solicitări la aproape 200 de centre de detenție preventivă din Rusia, în căutarea mai multor informații despre activistul dispărut, dar nu a reușit să afle ceva despre acesta, scrie The Guardian.

UPDATE Femeile sunt „imensa rezervă a Rusiei”, a declarat preşedintele Vladimir Putin. Potrivit AFP, Federația Rusă s-ar confrunta cu o importantă penurie de forţă de muncă exacerbată de mobilizarea de pe frontul din Ucraina, notează Gândul.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit Uniunii Europene în discursul său adresat naţiunii aseară pentru aprobarea pachetului de 12 sancţiuni împotriva Rusiei, care include, printre alte măsuri, interdicţia de a cumpăra diamante ruseşti care nu sunt destinate scopurilor industriale, scrie Mediafax.

UPDATE Igor Salikov, un fost ofiţer din grupul Wagner, va da o declaraţie în faţa Curţii Penale Internaţionale de la Haga cu privire la „atrocitățile comise împotriva civililor în Ucraina”, ceea ce constituie o premieră majoră. Bărbatul în vârstă de 60 de ani, care se află deja în Olanda, a explicat într-un interviu la televiziune că a lucrat ca militar timp de 25 de ani. A început în armata oficială rusă, înainte de a se alătura grupului Wagner. În special, el a activat în Ucraina de la anexarea Crimeii, în 2014. „I-am sprijinit pe aşa-numiţii separatişti de acolo şi am fost martor la o campanie de propagandă bine gândită”, a declarat el. „Am asistat la atrocităţi comise împotriva civililor”, a mărturisit Igor Salikov. „Şi ştiu de unde vin ordinele. Aceste atrocităţi includ, de exemplu, răpirea copiilor şi ducerea lor în Belarus. Alte crime au vizat prizonierii de război”. Potrivit fostului ofiţer, aceştia au fost maltrataţi şi executaţi. De atunci, el „şi-a pierdut încrederea în cauza rusă”, potrivit Spotmedia.

UPDATE Subsecretarul american pentru afaceri europene şi eurasiatice, James O'Brien, va călători astăzi la Varşovia, Polonia, unde se va întâlni cu înalţi oficiali ai noului guvern polonez, pentru a consolida „relaţiile bilaterale puternice şi pentru a discuta sprijinul nostru continuu pentru Ucraina”. El va călători apoi la Bruxelles, Belgia, unde se va întâlni cu oficiali europeni şi va discuta despre deciziile recente privind extinderea UE, scrie Mediafax.

UPDATE Marea Britanie și Franța vor continua să fie "susținători fermi" ai Ucrainei atâta timp cât va fi nevoie, a declarat ministrul britanic de externe, David Cameron, după o întâlnire cu omologul său francez la Paris, relatează The Guardian. Cameron a îndemnat Occidentul să aibă răbdare în ceea ce privește ritmul progreselor militare ale Ucrainei, potrivit Libertatea.

UPDATE Casa Albă a avertizat luni că Statele Unite au suficiente fonduri doar pentru un singur pachet suplimentar de ajutoare pentru Ucraina în acest an, în contextul în care Congresul american blochează un nou pachet financiar acordat Kievului. Pe de altă parte, Marea Britanie și Franța vor continua să fie "susținători fermi" ai Ucrainei atâta timp cât va fi nevoie, a declarat ministrul britanic de externe, David Cameron, după o întâlnire cu omologul său francez la Paris, potrivit Agerpres.

UPDATE Cel mai important general ucrainean a emis luni cele mai puternice critici de până acum la adresa unei decizii anterioare a președintelui Volodimir Zelenski, prin care au fost concediați șefii birourilor regionale de recrutare militară, relatează agenția de presă Interfax Ucraina, potrivit Reuters, scrie Libertatea.

UPDATE O instanță din Helsinki a dispus arestarea preventivă a lui Yaștirin Petrovsky, un mercenar rus neo-nazist care a luptat împotriva trupelor ucrainene, acesta fiind acuzat de crime de război. Potrivit The Kyiv Independent, Petrovsky este un co-lider al Rusich, o unitate paramilitară neo-nazistă rusă, prezentă pe frontal din Ucraina. El este acuzat de Ucraina, iar acum este pus sub acuzare în Finlanda, că a comis crime de război în timpul invaziei rusești din Donbas, care a început în 2014.

UPDATE Comisia Europeană va acorda 65 de milioane de euro țărilor din Europa de Est care au adăpostit refugiați ucraineni. Fondurile vor fi preluate din Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare (AMIF). Guvernele Bulgariei, Republicii Cehe, Poloniei și României le vor putea folosi, în special, pentru a reinstala refugiații din locuințe comune în locuințe individuale. Banii vor merge și către beneficii, formare lingvistică și profesională, acces la servicii sociale și îngrijire medicală.

UPDATE Rusia a distrus aproape toate clădirile din orașul ucrainean Avdiivka, în estul Ucrainei, ca parte a unui atac major în care infrastructura civilă a fost pusă la pământ în mod deliberat.

UPDATE Uniunea Europeană va organiza un summit extraordinar pentru a se pune de acord asupra revizuirii bugetului său multianual, inclusiv asupra fondurilor pentru Ucraina, abia de la 1 februarie, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

UPDATE Două ședințe de judecată pentru opozantul Aleksei Navalnîi, care urmau să aibă loc luni, au fost amânate până în ianuarie, au arătat dosarele instanței. O expertă ONU în domeniul drepturilor omului trage luni un semnal de alarmă cu privire la ”dispariţia forţată” a opozantului rus.

UPDATE Nu este nimic în neregulă în faptul că decizia Consiliului European privind deschiderea negocierilor de aderare la UE pentru Republica Moldova a fost luată „la pachet” cu Ucraina. Cea mai importantă este finalitatea. Opinia a fost exprimată de premierul Dorin Recean în cadrul  emisiunii „Новая неделя” cu Anatolie Golea, de la TV8.

UPDATE UE a adoptat al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat Comisia Europeană. Acest pachet se concentrează pe interzicerea importurilor de diamante și combaterea eludării sancțiunilor, a spus aceasta. UE a introdus restricții personale împotriva a 61 de persoane și a 86 de organizații. Printre persoanele sancționate se numără fiul șefului adjunct al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev Ilya, soția guvernatorului Kuzbass și nepoata lui Vladimir Putin din regiunea Kemerovo, Anna Tsivileva, președintele Dumei orașului Moscova Alexei Șapoșnikov, șeful Rosfinmonitoring Iuri Cikancin, director al Uralvagonzavod Alexander Potapov, șeful Bașkiria Radii Khabirov, precum și 14 membri ai Comisiei Electorale Centrale a Rusiei.

UPDATE Statele Unite plănuiesc un nou pachet de ajutor pentru Ucraina luna aceasta, după care Congresul va trebui să acționeze pentru a oferi asistență suplimentară, a anunțat Casa Albă luni, relatează Reuters. Casa Albă a confirmat că următorul pachet de asistență militară pentru Ucraina va fi ultimul, cel puțin până când Congresul SUA va aproba un nou program de ajutor, pe care republicanii îl blochează de la începutul toamnei.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 663: Scenariu negru, problemă pe front și surpriza din birou! ISW reamintește minciuna lui Putin din 2022
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 662: Ploaie de drone. Zeci de contracte pentru producție de armament în Ucraina
/VIDEO/ Mihaela Tabură, cea mai emoționată prezentatoare TV8. Cum s-a descurcat artista și cine a pășit pragul primei emisiuni din 2025
/VIDEO/ Mihaela Tabură, cea mai emoționată prezentatoare TV8. Cum s-a descurcat artista și cine a pășit pragul primei emisiuni din 2025
/VIDEO/ Bătut în plină stradă de un grup de persoane. Mărturiile unui tânăr homosexual și reacția poliției
/VIDEO/ Bătut în plină stradă de un grup de persoane. Mărturiile unui tânăr homosexual și reacția poliției
/VIDEO/ Amendă de 200 milioane de lei pentru întreprinderi de producere a uleiului. Companiile spun că vor contesta în instanță
/VIDEO/ Amendă de 200 milioane de lei pentru întreprinderi de producere a uleiului. Companiile spun că vor contesta în instanță
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1060: Atac mortal la Kiev și spioni pe Telegram. Condiția Germaniei pentru a trimite soldați în Ucraina
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1060: Atac mortal la Kiev și spioni pe Telegram. Condiția Germaniei pentru a trimite soldați în Ucraina

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1060: Atac mortal la Kiev și spioni pe Telegram. Condiția Germaniei pentru a trimite soldați în Ucraina

18 ianuarie 2025, ora 23:09

O explozie a avut loc sâmbătă dimineață în districtul Shevchenkivskyi al capitalei Kiev. Autoritățile din Ucraina au transmis că o persoană a fost ucisă în atacul rusesc. Vineri, un atac cu drone ucrainene a provocat vineri un incendiu la un sit industrial din Liudinovo, oraș din vestul Rusiei. Noaptea trecută, Rusia a intensificat atacurile asupra Ucrainei și a lansat două rachete balistice Iskander-M și un total de 50 de drone, conform Forțelor Aeriene ale Ucrainei. Apărarea aeriană ucraineană a reușit să distrugă 33 dintre drone în 11 regiuni ale țării și a avut o mobilizare eficientă în fața valului de atacuri.

Tabloul acțiunilor militare din Ucraina nu s-a schimbat fundamental în noul an. Armata rusă continuă să dețină inițiativa și atacă aproape de-a lungul întregii linii a frontului. Avansul său lent, dar constant, creează aparența succesului, iar rapoartele privind capturarea unei alte zone populate sosesc în mod regulat. Trupele ucrainene se retrag în regiunea Donețk, dar frontul nu se prăbușește, controlul este menținut, armata este aprovizionată, iar orașele mari nu sunt în pericol de a fi capturate, scrie BBC.

UPDATE Trei dintr-o lovitură! Un atac cu rachete Storm Shadow, lansat de Forțele Armate ale Ucrainei la sfârșitul anului 2024, a lovit orașul Lgov din regiunea Kursk, provocând pierderi grele în rândul armatei ruse și afectând populația civilă. Cel puțin trei ofițeri de rang înalt și-au pierdut viața, iar alte zeci de persoane au fost rănite, scrie meduza.io, citat de Libertatea.

UPDATE Mulţi ucraineni privesc cu scepticism promisiunile preşedintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, de a încheia rapid un acord de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina, care durează de aproape trei ani, relatează Reuters.

UPDATE Dronele ucrainene au atacat un depozit de petrol din regiunea rusă Tula în cursul nopții, a declarat pentru Kyiv Independent o sursă din cadrul serviciilor de informații militare ucrainene (GUR). Potrivit sursei citate de publicația ucraineană, dronele, operate de GUR, au lovit depozitul de petrol de cel puțin 10 ori în acest atac, scrie HotNews.

UPDATE Războiul din Ucraina s-a extins la nivel european pe plan informațional și hibrid. Rușii se folosesc de canalele de Telegram pentru a recruta și instrui sabotori și spioni pe tot teritoriul Europei, notează Meduza care citează o investigație Novaya Gazeta Europe. În ultimele șase luni, mai multe canale Telegram pro-război le-au cerut locuitorilor de limbă rusă din Europa să spioneze site-urile militare ale NATO și să raporteze informațiile printr-un bot special. Recruții sunt instruiți să fotografieze bazele militare și să cumpere hărți locale, ghiduri și carduri SIM pentru a le trimite în Rusia, relatează Meduza și Novaia Gazeta.

UPDATE General-maiorul Christian Freuding, şef al grupului operativ militar al Germaniei privind asistenţa pentru Ucraina, a avertizat că Rusia acumulează forţe care depăşesc cerinţele conflictului actual în Ucraina, potrivit dpa.  "Observăm că forţele armate ruse nu numai că sunt capabile să compenseze singure pierderile enorme de personal şi de materiale, precum şi cu sprijinul partenerilor lor, ci şi se reînarmează cu succes", a declarat el pentru ediţia de duminică a ziarului Die Welt. Nu este cert dacă Rusia va lansa un atac împotriva statelor NATO în următorii ani, "dar Moscova creează în mod clar condiţiile pentru aceasta", a avertizat el.

UPDATE Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a pus în libertate sâmbătă 23 de deținuți politici, au relatat media de stat, aceasta fiind ultima grațiere masivă înaintea scrutinului prezidențial din 26 ianuarie din Belarus, transmite France Presse.

UPDATE Omul de afaceri Vadim Novynskyi, fost deputat, a fost acuzat, în contumacie, de înaltă trădare și incitare la ură religioasă de către ofițerii ucraineni din domeniul aplicării legii, a anunțat sâmbătă Biroul Statal de Investigații (SBI) din Ucraina, potrivit The Kyiv Independent. SBI nu a menționat numele suspectului, însă descrierea acestuia și mesajul video transmis de procurorii Biroului arată clar că este vorba despre Novynskyi, scrie HotNews. 

UPDATE Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, s-a declarat sâmbătă deschis ideii trimiterii de soldaţi germani în Ucraina dacă o zonă demilitarizată ar fi instituită pentru a garanta respectarea unei ipotetice încetări a focului cu Rusia, relatează AFP, preluată de Agerpres.

UPDATE Premierul polonez Donald Tusk a declarat că şi-ar dori un „Breturn” în locul Brexit, după ce a discutat vineri despre cooperarea dintre Regatul Unit şi UE în cadrul întrevederii cu prim-ministrul britanic Keir Starmer în timpul vizitei acestuia la Varşovia, potrivit dpa, transmite Agerpres.

UPDATE Capturarea a doi militari nord-coreeni săptămâna trecută a fost un moment extraordinar în războiul sângeros al Rusiei împotriva Ucrainei. Kremlinul a luat măsuri complexe pentru a ascunde prezența a 12.000 de soldați de elită trimiși în toamnă de Phenian în Rusia. În taberele din Extremul Orient, aceștia au primit echipament rusesc: uniforme, puști și documente militare false, notează The Observer.

UPDATE O clădire nerezidențială din districtul Shevchenkivskyi al capitalei Kiev a luat foc în urma unei explozii, potrivit Ukrinform. Șeful administrației militare municipale, Tymur Tkachenko, a declarat că o persoană a fost ucisă în atac. De asemenea, în cartierul Shevchenkivskyi, geamurile unui bloc de apartamente au fost sparte și a fost văzut fum ieșind din acesta. Stația de metrou Lukianivska a fost și ea afectată de explozie. În prezent, aceasta este închisă pentru pasageri. Trenurile continuă fără a opri în stație, potrivit unui anunț făcut de primarul Kievului pe Telegram.

UPDATE Un atac cu drone ucrainene a provocat vineri un incendiu la un sit industrial din Liudinovo, oraș din vestul Rusiei aflat la 170 de kilometri de frontieră, au anunțat autoritățile, citate de AFP. „În urma unui atac cu drone la Liudinovo, a izbucnit un incendiu în vecinătatea unei întreprinderi industriale”, a afirmat guvernatorul regiunii ruse Kaluga, Vladislav Șapșa, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare Telegram, potrivit Agerpres. Înregistrări video neverificate publicate pe rețelele de socializare ruse arată un incendiu masiv la ceea ce se presupune a fi un depozit de petrol din zonă.

UPDATE Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a declarat că nu există niciun motiv pentru a renunța la sancțiunile împotriva Rusiei. În același timp, Ungaria întârzie prelungirea sancțiunilor în așteptarea instalării lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA și a unei opinii din partea acestuia cu privire la ce trebuie făcut mai departe.

UPDATE Președintele Vladimir Putin și omologul său Iranian, Masoud Pezeshkian, au semnat, la Kremlin, un acord de partneriat strategic ce întărește în special „cooperarea militară”. Alianța Rusia – Iran se dorește a fi o contrapondere la orice „dictat” din partea Occidentului, relatează AFP. Supuse unor grele sancțiuni internaționale care le afectează economiile, Rusia și Iranul au înregistrat o apropiere accelerată în ultimii ani. Totuși, cele două țări au înregistrat, în decembrie, un eșec comun și o pierdere a influenței în Siria, odată cu fuga din țară a aliatului lor, președintele Bashar al-Assad.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1059: Atac lângă Moldova, RO-Alert și moarte la Krivoi Rog! G7 acuză Rusia, iar Orban îl apără pe Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1058: Alertă pentru Moldova, triplă lovitură Rusiei și 4 pericole! Zelenski: Sunt șanse pentru pace
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Bătut în plină stradă de un grup de persoane. Mărturiile unui tânăr homosexual și reacția poliției
/VIDEO/ Bătut în plină stradă de un grup de persoane. Mărturiile unui tânăr homosexual și reacția poliției
Președinta a dat-o în judecată pe cetățeana care i-a denigrat bunicul într-o postare pe Facebook. Când are loc prima ședință
Președinta a dat-o în judecată pe cetățeana care i-a denigrat bunicul într-o postare pe Facebook. Când are loc prima ședință
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski
/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.