/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 808: Alertă la Harkov, atac în Rusia și precizările lui Zelenski. Kievul: Războiul intră în faza critică

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 664: Avertizare Moldovei, crime de război și atac la Moscova! SUA: Putin nu se va opri dacă va câştiga

19 decembrie 2023, ora 19:14

Federația Rusă vrea să ofere locuitorilor unui șir de state posibilitatea de a obține cetățenia rusă „în regim facilitat”. Alături de belaruși și kazahi, în lista celor „privilegiați” se regăsesc și moldovenii. Un decret în acest sens a fost semnat de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a reacționat în cadrul emisiunii „Новая неделя”  de la TV8 și i-a îndemnat pe moldoveni să nu recurgă la acest pas pentru că vor ajunge „carne de tun”. Mai mult, aliații Ucrainei încep să se gândească la o eventuală victorie a lui Vladimir Putin în războiul din Ucraina, un scenariu au refuzat să îl conceapă inițial, în contextul impasului în care se află ajutoarele promise de SUA și de Europa, relatează Bloomberg. Comisarul ONU pentru Drepturile omului, Volker Turk, a declarat marţi că a constatat un „eşec extins” al Rusiei în a lua măsuri adecvate pentru a nu lua la țintă civilii din Ucraina şi că sunt indicii care arată că forţele sale armate au comis crime de război. 

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Uniunea Europeană va bloca aderarea Ucrainei şi a Republicii Moldova la UE, adăugând că Ankara şi-a câştigat de mult timp dreptul de a adera la blocul comunitar, dar a fost lăsată să aştepte din motive politice. Ucraina a afirmat marţi că armata rusă este „în superioritate” în termeni de arme şi efective în jurul oraşului Kupiansk, în nord-estul ţării, estimând situaţia drept „complicată”. Între timp, armata rusă a continuat să atace Ucraina în ultimele 24 de ore cu bombardamente de artilerie și cu drone, potrivit Statului Major al Ucrainei. Presa independentă Mediazona şi BBC Rusia confirmă numele a peste 39.000 de soldaţi ruşi ucişi în războiul din Ucraina, notează Mediafax. Casa Albă a avertizat că SUA mai au suficiente fonduri doar pentru un singur pachet suplimentar de ajutoare pentru Ucraina în acest an, în contextul în care Congresul american blochează un nou pachet financiar acordat Kievului. Pe de altă parte, Marea Britanie și Franța vor susține Ucraina „atât timp cât va fi necesar”, a asigurat șeful diplomației britanice, David Cameron. Totodată, Valeri Zalujnîi, generalul aflat la comanda armatei ucrainene, a avut cele mai critice declaraţii publice de până acum la adresa preşedintelui Volodimir Zelenski. 

UPDATE Ucraina intră în noul an cu o penurie de muniție, bani și sprijin diplomatic. Și mai există încă o deficiență gravă, care constituie substratul acestor lipsuri cruciale. Nici Ucraina și nici susținătorii ei occidentali nu mai dețin o teorie convingătoare a victoriei. Și dacă nu vor fi capabili să formuleze una, declinul sprijinului occidental pentru Ucraina va continua, scrie The Financial Times, citată de Rador.

UPDATE Mai mulți soldați ucraineni au relatat pentru CNN că se confruntă pe front cu o nouă amenințare în condițiile în care armata rusă ar fi început în ultimele săptămâni să folosească tot mai des o armă chimică.

UPDATE Ministerul Apărării de la Kiev a raportat că Ucraina îşi crește producția de drone de tip kamikaze și, de asemenea, intenționează să producă pe teritoriul său muniție de 155 mm într-o cantitate care va putea acoperi diferența dintre nevoile armatei și ajutorul oferit de parteneri, conform Ukrainskaia Pravda, scrie Rador.

UPDATE Femeile sunt "imensa rezervă a Rusiei", a declarat luni preşedintele Vladimir Putin, a cărui ţară se confruntă cu o importantă penurie de forţă de muncă exacerbată de mobilizarea de pe frontul din Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Doi bărbați care au bătut un veteran cu dizabilități al „operațiunii militare speciale” din Ucraina, 40 de ani, după ce acesta i-a mustrat că au parcat într-o zonă neregulamentară, pe insula Vasilevski, relatează Jurnal de Skt. Petersburg. Incidentul a avut loc pe 18 decembrie, seara, când militarul și soția sa se plimbau. Veteranul, căruia i-a fost amputat brațul drept de la cot în urma rănilor suferite în invazia din Ucraina, le-a atras atenția celor doi pentru parcarea necorespunzătoare a Lexus-ului pe trotuar și le-a cerut să mute automobilul, scrie Libertatea.

UPDATE Uniunea Europeană va extinde cu încă 12 luni plafonarea preţurilor la gaze, ca o protecţie contra unor posibile şocuri ale preţurilor la energie, după ce miniştrii Energiei din UE au sprijinit planul, potrivit Adevărul.

UPDATE Statele Unite ale Americii vor aloca 150 de milioane de dolari Ucrainei, timp de cinci ani, pentru a susține demersurile Kievului în ceea ce priveşte transformarea digitală a ţării – a anunţat ambasadoaea SUA în Ucraina, Bridget Brink. Potrivit RBC, aceasta a făcut anunţul respectiv în cadrul Diia Summit, eveniment organizat, marţi, la Kiev, potrivit Rador.

UPDATE Rusia îşi modernizează arsenalul nuclear şi îşi menţine forţele strategice la cel mai înalt nivel de pregătire, în condiţiile în care Occidentul duce un "război hibrid" împotriva sa, a declarat marţi Vladimir Putin, care susţine, pe de altă parte, că este dispus să negocieze cu Occidentul pe tema Ucrainei, dar numai dacă se ţine cont de propriile interese ale Moscovei, relatează agenţiile Reuters şi TASS.

UPDATE O companie aeriană privată din Ucraina a evacuat marți pe ascuns un Boeing 777 până în România, de unde a zburat apoi în condiții normale până în Franța. Avionul ucrainean Boeing 777-300ER, deținut de compania Skyline Express Airline, a fost evacuat marți dimineață de la Kiev și a ajuns cu bine până în România, de unde a plecat apoi până la destinația sa finală, un aeroport din sudul Franței, potrivit BoardingPass.

UPDATE Primarul capitalei Rusiei, Serghei Sobianin, a anunțat, marți, că apărarea aeriană rusă a doborât o „dronă de atac” la periferia Moscovei. Oficialul rus nu a precizat dacă dispozitivul a venit de pe teritoriu rus sau ucrainean, dar a dat vina pe Ucraina pentru acest presupus atac.

UPDATE Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a anunţat marţi că ţara sa a exportat zece milioane de tone de produse către 24 de ţări, de la crearea, în luna august, a unui coridor prin Marea Neagră, în pofida ameninţărilor ruseşti de represalii asupra navelor care circulă în zonă, transmite Reuters.

UPDATE Kremlinul a afirmat, marţi, că Rusia va „ocoli” noile sancţiuni europene asupra comerţului profitabil cu diamante, pe care Uniunea Europeană îl consideră o sursă de finanţare a ofensivei ruse împotriva Ucrainei, informează AFP, potrivit Agerpres. 

UPDATE Președinte Rusiei, Vladimir Putin, a transmis, marți, că țara sa nu are de gând să înceapă un răboi împotriva Europei, dar a lansat noi acuzații către Occident.

UPDATE Sistemele de apărare antiaeriană au funcționat în mai multe regiuni din Rusia care au fost atacate cu drone. Au fost raportate astfel de atacuri în Kaluga, Moscova și Briansk, scrie Spotmedia.  Mai multe restricții au fost introduse pe aeroporturile Domodedovo, Vnukovo și Jukovski din Moscova, fără a fi anunțat motivul. Decolările sunt oprite și curse care trebuiau să aterizeze au fost redirecționate.

UPDATE Comisarul ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a denunţat marţi un „eşec extins” al Rusiei în a lua măsuri adecvate pentru a proteja civilii din Ucraina, fiind documentate încălcări flagrante ale legislaţiei internaţionale privind drepturile omului, dreptului umanitar internaţional şi crime de război. Aceste încălcări includ 142 de cazuri de execuţie sumară a civililor de când Rusia a invadat Ucraina, precum şi dispariţii forţate, tortură şi rele tratamente aplicate prizonierilor, inclusiv prin violenţă sexuală, potrivit Spotmedia.

UPDATE Volodimir Zelenski a anunţat că va ţine marţi, 19 decembrie, o amplă conferinţă de presă, inclusiv cu jurnalişti străini. Din motive de securitate, ora este deocamdată necunoscută.

UPDATE Autoritățile ruse au făcut percheziții la Editura Zaharov, care publică, printre altele, cărțile lui Boris Akunin, un scriitor care se opune războiului Rusiei în Ucraina. La începutul lunii, editura AST a anunțat că renunță la autor și marile lanțuri de librării au retras de la raft cărțile sale. Toate acestea după ce Akunin a fost victima comedianților pro-Kremlin Vovan și Lexus, care au sunat și înalți demnitari europeni dându-se drept altcineva și le-au pus întrebări despre războiul din Ucraina. În urma conversației, Akunin a fost inclus, luni, pe lista neagră a „teroriștilor și extremiștilor” și i-a fost deschis un dosar pentru defăimarea armatei ruse, scrie Spotmedia.

UPDATE „Nu credem că Putin ar fi mulţumit şi s-ar opri la Ucraina, dacă, în cele din urmă, ar reuși să o cucerească şi să o subjuge Rusiei”, a declarat aseară purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller. Acest lucru a fost raportat de agenţia Ukrinform. „Continuăm să fim îngrijorați în general de agresiunea Moscovei”, a spus Miller, adăugând că ţările europene i-au exprimat aceleaşi îngrijorări. Această situaţie a motivat Finlanda să se alăture NATO, iar Suedia încearcă să facă acest lucru, a adăugat oficialul american. Potrivit Ukrinform, Miller a subliniat modul în care Rusia îşi arată dorinţa şi entuziasmul de a-şi folosi forţele armate pentru a-şi cuceri vecinii prin forță. „Deci, evident, vrem să încercăm să o descurajăm”, a spus Miller, reiterând că administrația americană insistă asupra necesității de a sprijini în continuare Ucraina, potrivit Mediafax.

UPDATE Oleksandr Sîrskîi, comandantul forţelor armate terestre ucrainene, considerat cel mai temut general, a declarat marți că armata rusă este în superioritate în jurul orașului Kupiansk, în nord-estul ţării, estimând situaţia drept „complicată”, informează AFP.

UPDATE Vladimir Putin așteaptă rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite, sperând să negocieze încheierea războiului din Ucraina cu Donald Trump fără aportul vreunei țări europene, afirmă președintele Cehiei, generalul în retragere Petr Pavel, citat de Euractiv.

UPDATE Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că va vorbi în curând cu omologul său rus Vladimir Putin pentru a îndemna Moscova să relanseze iniţiativa privind cerealele din Marea Neagră, conform postului de televiziune Haberturk şi altor instituţii media, preluate de Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE Comisarul ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a declarat marţi că a constatat un "eşec extins" al Rusiei în a lua măsuri adecvate pentru a proteja civilii în Ucraina şi că sunt indicii care arată că forţele ruse au comis crime de război, informează Reuters.

UPDATE Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski i-a înmânat filantropului american Howard G. Buffett (unul din fiii miliardarului Warren Buffett) o placă cu numele său, care a fost dezvelită pe Aleea Eroilor din Kiev. În timpul ceremoniei de inaugurare, şeful statului a remarcat contribuţia semnificativă a antreprenorului american la ajutorarea Ucrainei și a declarat că numele lui Howard Buffett va fi acum alături de ale celor care au fost alături de Ucraina încă din primele zile ale invaziei pe scară largă a Rusiei. În total, există deja 27 de plăci pe Aleea celor curajoşi. În 2022, Fundaţia Howard G. Buffett a cheltuit aproape 150 de milioane de dolari pentru proiecte caritabile în Ucraina. În 2023, valoarea ajutorului va ajunge la aproximativ 360 de milioane de dolari, potrivit Spotmedia.

UPDATE După aproape doi ani de la începerea unui război soldat cu numeroase pierderi omeneşti, armata ucraineană face eforturi pentru a găsi noi recruţi să-i trimită pe front, să luptă împotriva forţelor ruse, aflate din nou în ofensivă. Entuziasmul patriotic de la începutul războiului a fost înlocuit de oboseală și tema pentru propria viață, spun ofițerii ucraineni, scrie Digi24.

UPDATE Hyundai a aprobat vânzarea fabricii sale din St. Petersburg către compania rusă Art-Finance. Tranzacția e în valoare de doar 7.000 de ruble (77,67 de dolari), pierderile asumate de sud-coreeni fiind de 219,19 milioane de dolari. În luna mai a acestui an, și Volkswagen și-a vândut activele din Rusia tot către Art-Finance, o companie înființată la începutul anului și deținută de Andrei Pavlovici. Fabrica Hyundai din St. Petersburg își încetase funcționarea în martie 2022, la câteva zile după invazia Ucrainei, potrivit Spotmedia.

UPDATE Ca parte a noului pachet de sancțiuni, al 12-lea, Uniunea Europeană a introdus restricții împotriva a 61 de persoane și 86 de organizații și companii. Pe lista difuzată UE se află și Ana Țivileva, 51 de ani, verișoara președintelui rus Vladimir Putin, informează portalul Realitatea Siberiei și agenția de stat TASS. Anna Țivileva conduce fondul de stat „Apărătorii Patriei”, care oferă sprijin veteranilor operațiunilor de luptă din Ucraina și rudele celor uciși în acest război.

UPDATE ​Rusia l-a convocat marţi pe ambasadorul Finlandei pentru a-şi exprima opoziţia faţă de un nou acord de apărare care acordă Statelor Unite acces larg în vecinătatea frontierei comune, acuzând că acesta „amenință securitatea Federației Ruse”, relatează Reuters și Agerpres.

UPDATE Finlanda a semnat luni un acord pentru consolidarea cooperării militare cu Statele Unite, la o zi după ce fusese amenințată de Vladimir Putin, potrivit Adevărul. Noul acord este „un semn puternic al angajamentului Statelor Unite pentru apărarea Finlandei şi a întregii Europe de Nord”, a dat asigurări ministrul Apărării Antti Hakkanen. „Nu ne aşteptăm ca Statele Unite să se ocupe de apărarea Finlandei. Dar acest acord ne îmbunătăţeşte semnificativ capacitatea de a acţiona împreună în toate situaţiile”, a precizat ministrul finlandez în cursul semnării acordului la Washington alături de şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken.

UPDATE Scrisoarea „Ligii pentru protecția intereselor veteranilor din războaiele locale și conflictele militare”, o fundație caritabilă afiliată Wagner, către administrația orașului Skt. Petersburg cere, între altele, ca o stradă să fie botezată în memoria lui Evgheni Prigojin, fostul șef al mercenarilor Wagner, „o personalitate remarcabilă, care s-a născut și a trăit în oraș”, relatează portalul Bloknot.

UPDATE Trupele ruse avansează în direcțiile Kupiansk, Liman și Bahmut pentru a captura noi așezări în regiunile Donețk și Harkov, a declarat comandantul Forțelor Terestre ale Forțelor Armate Ucrainene, Oleksandr Syrskyi, citat de Ukrainskaia Pravda.

UPDATE Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina acum peste 21 de luni nu arată semne că se îndreaptă spre sfârșit, iar deznodământul rămâne imprevizibil. Însă acum liderul de la Kremlin primește o grea lovitură, după ce Rusia a pierdut un punct strategic important: baza navală principală din Crimeea, Sevastopol.Moscova a fost nevoită să-și retragă navele sale de război din portul Sevastopol ca urmare a atacurilor cu rachete și drone ale Ucrainei, au anunțat experți militari, potrivit Standard.Loviturile cu drone și rachete ale Ucrainei au „schimbat modelele operaționale navale rusești”, potrivit Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), determinând flota lui Putin de la Marea Neagră „să mute unele nave de la baza sa principală din Sevastopolul ocupat” la Novorossiysk, potrivit Ziare.com.

UPDATE Trupele ucrainene din linia întâi se confruntă cu o penurie de obuze de artilerie şi au redus unele operațiuni militare din cauza lipsei de asistenţă din străinătate, a declarat un responsabil militar ucrainean pentru agenţia de presă Reuters.

UPDATE Impasul în care se află ajutoarele promise de SUA și de Europa îi face pe aliații Ucrainei să se gândească la ceva ce au refuzat să își imagineze încă din primele zile ale invaziei Rusiei: că Vladimir Putin ar putea câștiga, notează agenția Bloomberg. Efectele vor fi resimțite în întreaga lume, au spus sursele citate, partenerii și aliații SUA punând la îndoială cât de fiabile vor fi promisiunile de apărare ale Washingtonului. Impactul unui astfel de eșec strategic ar fi mult mai profund decât cel cauzat de spectacolul retragerii ratate a SUA din Afganistan în 2021, au spus aceștia. Și asta lăsând la o parte perspectiva ca Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale de anul viitor și să își realizeze promisiunile publice de a se retrage din alianțele majore, inclusiv din NATO, și de a face o înțelegere cu Putin în privința Ucrainei, potrivit G4media.

UPDATE „Dacă vrei să trăiești, sapă.” Cuvintele, rostite adesea de trupele ucrainene, sunt sfaturi universale pentru războiul de tranșee în general, dar mai ales pentru cele două armate în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. La douăzeci și unu de luni de război la scară largă, tacticile din Primului Război Mondial, cu avantajul high-tech adus de drone și alte inovații, continuă să domine conflictul, scrie The Kyiv Independent.

UPDATE Forţele aeriene ruse au utilizat o rachetă supersonică Kinjal împotriva Ucrainei pentru prima dată din luna august încoace, a anunţat marţi Ministerul britanic al Apărării confirmând informaţii difuzate recent în presa ucraineană.

UPDATE Kira Iarmiș, o consilieră a lui Navalnîi, a declarat că echipa sa a trimis solicitări la aproape 200 de centre de detenție preventivă din Rusia, în căutarea mai multor informații despre activistul dispărut, dar nu a reușit să afle ceva despre acesta, scrie The Guardian.

UPDATE Femeile sunt „imensa rezervă a Rusiei”, a declarat preşedintele Vladimir Putin. Potrivit AFP, Federația Rusă s-ar confrunta cu o importantă penurie de forţă de muncă exacerbată de mobilizarea de pe frontul din Ucraina, notează Gândul.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit Uniunii Europene în discursul său adresat naţiunii aseară pentru aprobarea pachetului de 12 sancţiuni împotriva Rusiei, care include, printre alte măsuri, interdicţia de a cumpăra diamante ruseşti care nu sunt destinate scopurilor industriale, scrie Mediafax.

UPDATE Igor Salikov, un fost ofiţer din grupul Wagner, va da o declaraţie în faţa Curţii Penale Internaţionale de la Haga cu privire la „atrocitățile comise împotriva civililor în Ucraina”, ceea ce constituie o premieră majoră. Bărbatul în vârstă de 60 de ani, care se află deja în Olanda, a explicat într-un interviu la televiziune că a lucrat ca militar timp de 25 de ani. A început în armata oficială rusă, înainte de a se alătura grupului Wagner. În special, el a activat în Ucraina de la anexarea Crimeii, în 2014. „I-am sprijinit pe aşa-numiţii separatişti de acolo şi am fost martor la o campanie de propagandă bine gândită”, a declarat el. „Am asistat la atrocităţi comise împotriva civililor”, a mărturisit Igor Salikov. „Şi ştiu de unde vin ordinele. Aceste atrocităţi includ, de exemplu, răpirea copiilor şi ducerea lor în Belarus. Alte crime au vizat prizonierii de război”. Potrivit fostului ofiţer, aceştia au fost maltrataţi şi executaţi. De atunci, el „şi-a pierdut încrederea în cauza rusă”, potrivit Spotmedia.

UPDATE Subsecretarul american pentru afaceri europene şi eurasiatice, James O'Brien, va călători astăzi la Varşovia, Polonia, unde se va întâlni cu înalţi oficiali ai noului guvern polonez, pentru a consolida „relaţiile bilaterale puternice şi pentru a discuta sprijinul nostru continuu pentru Ucraina”. El va călători apoi la Bruxelles, Belgia, unde se va întâlni cu oficiali europeni şi va discuta despre deciziile recente privind extinderea UE, scrie Mediafax.

UPDATE Marea Britanie și Franța vor continua să fie "susținători fermi" ai Ucrainei atâta timp cât va fi nevoie, a declarat ministrul britanic de externe, David Cameron, după o întâlnire cu omologul său francez la Paris, relatează The Guardian. Cameron a îndemnat Occidentul să aibă răbdare în ceea ce privește ritmul progreselor militare ale Ucrainei, potrivit Libertatea.

UPDATE Casa Albă a avertizat luni că Statele Unite au suficiente fonduri doar pentru un singur pachet suplimentar de ajutoare pentru Ucraina în acest an, în contextul în care Congresul american blochează un nou pachet financiar acordat Kievului. Pe de altă parte, Marea Britanie și Franța vor continua să fie "susținători fermi" ai Ucrainei atâta timp cât va fi nevoie, a declarat ministrul britanic de externe, David Cameron, după o întâlnire cu omologul său francez la Paris, potrivit Agerpres.

UPDATE Cel mai important general ucrainean a emis luni cele mai puternice critici de până acum la adresa unei decizii anterioare a președintelui Volodimir Zelenski, prin care au fost concediați șefii birourilor regionale de recrutare militară, relatează agenția de presă Interfax Ucraina, potrivit Reuters, scrie Libertatea.

UPDATE O instanță din Helsinki a dispus arestarea preventivă a lui Yaștirin Petrovsky, un mercenar rus neo-nazist care a luptat împotriva trupelor ucrainene, acesta fiind acuzat de crime de război. Potrivit The Kyiv Independent, Petrovsky este un co-lider al Rusich, o unitate paramilitară neo-nazistă rusă, prezentă pe frontal din Ucraina. El este acuzat de Ucraina, iar acum este pus sub acuzare în Finlanda, că a comis crime de război în timpul invaziei rusești din Donbas, care a început în 2014.

UPDATE Comisia Europeană va acorda 65 de milioane de euro țărilor din Europa de Est care au adăpostit refugiați ucraineni. Fondurile vor fi preluate din Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare (AMIF). Guvernele Bulgariei, Republicii Cehe, Poloniei și României le vor putea folosi, în special, pentru a reinstala refugiații din locuințe comune în locuințe individuale. Banii vor merge și către beneficii, formare lingvistică și profesională, acces la servicii sociale și îngrijire medicală.

UPDATE Rusia a distrus aproape toate clădirile din orașul ucrainean Avdiivka, în estul Ucrainei, ca parte a unui atac major în care infrastructura civilă a fost pusă la pământ în mod deliberat.

UPDATE Uniunea Europeană va organiza un summit extraordinar pentru a se pune de acord asupra revizuirii bugetului său multianual, inclusiv asupra fondurilor pentru Ucraina, abia de la 1 februarie, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

UPDATE Două ședințe de judecată pentru opozantul Aleksei Navalnîi, care urmau să aibă loc luni, au fost amânate până în ianuarie, au arătat dosarele instanței. O expertă ONU în domeniul drepturilor omului trage luni un semnal de alarmă cu privire la ”dispariţia forţată” a opozantului rus.

UPDATE Nu este nimic în neregulă în faptul că decizia Consiliului European privind deschiderea negocierilor de aderare la UE pentru Republica Moldova a fost luată „la pachet” cu Ucraina. Cea mai importantă este finalitatea. Opinia a fost exprimată de premierul Dorin Recean în cadrul  emisiunii „Новая неделя” cu Anatolie Golea, de la TV8.

UPDATE UE a adoptat al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat Comisia Europeană. Acest pachet se concentrează pe interzicerea importurilor de diamante și combaterea eludării sancțiunilor, a spus aceasta. UE a introdus restricții personale împotriva a 61 de persoane și a 86 de organizații. Printre persoanele sancționate se numără fiul șefului adjunct al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev Ilya, soția guvernatorului Kuzbass și nepoata lui Vladimir Putin din regiunea Kemerovo, Anna Tsivileva, președintele Dumei orașului Moscova Alexei Șapoșnikov, șeful Rosfinmonitoring Iuri Cikancin, director al Uralvagonzavod Alexander Potapov, șeful Bașkiria Radii Khabirov, precum și 14 membri ai Comisiei Electorale Centrale a Rusiei.

UPDATE Statele Unite plănuiesc un nou pachet de ajutor pentru Ucraina luna aceasta, după care Congresul va trebui să acționeze pentru a oferi asistență suplimentară, a anunțat Casa Albă luni, relatează Reuters. Casa Albă a confirmat că următorul pachet de asistență militară pentru Ucraina va fi ultimul, cel puțin până când Congresul SUA va aproba un nou program de ajutor, pe care republicanii îl blochează de la începutul toamnei.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 663: Scenariu negru, problemă pe front și surpriza din birou! ISW reamintește minciuna lui Putin din 2022
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 662: Ploaie de drone. Zeci de contracte pentru producție de armament în Ucraina
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 807: Atac în Rusia și lupte grele la Harkov! ISW avertizează Moldova, iar Finlanda anunță soluția de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 807: Atac în Rusia și lupte grele la Harkov! ISW avertizează Moldova, iar Finlanda anunță soluția de pace
/PROMO/ Case vechi, bijuterii istorice. Istorii unice - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Case vechi, bijuterii istorice. Istorii unice - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/FOTO/ Visurile devin realitate! O moldoveancă și-a transformat pasiunea pentru flori într-o afacere rezistentă la schimbările climatice
/FOTO/ Visurile devin realitate! O moldoveancă și-a transformat pasiunea pentru flori într-o afacere rezistentă la schimbările climatice
/VIDEO/ Forfotă mare în cimitire: Oamenii au făcut ordine la morminte, înainte de Blajini
/VIDEO/ Forfotă mare în cimitire: Oamenii au făcut ordine la morminte, înainte de Blajini
Kent Logsdon și-a încheiat misiunea de ambasador al SUA la Chișinău. Popșoi: „Sunt convins că veți păstra amintiri frumoase”
Kent Logsdon și-a încheiat misiunea de ambasador al SUA la Chișinău. Popșoi: „Sunt convins că veți păstra amintiri frumoase”

Aurora boreală văzută în Moldova, produsă de o furtună solară de o intensitate rară: „Este un eveniment foarte rar”

missing
11 mai 2024, ora 11:19

Aurora boreală văzută pe bolta cerească în noaptea de 10 spre 11 mai în Republica Moldova, nu este altceva decât rezultatul unei furtuni solare de o intensitate rară. Această furtună se îndreaptă spre Pământ şi poate provoca întreruperi ale reţelelor electrice şi sateliţilor, dar şi aurore boreale impresionante, au avertizat autorităţile americane, transmite AFP și Digi24.

„Suntem aproape siguri că o serie de ejecţii de masă coronală, care sunt explozii de particule energetice şi câmpuri magnetice care radiază de la soare, se îndreaptă spre Pământ”, a explicat într-o conferinţă de presă Shawn Dahl, de la Centrul de Prognoză Meteorologică Spaţială din SUA (SWPC), scrie Agerpres. 

A fost emisă o notificare de avertizare privind o furtună geomagnetică de nivel 4, pe o scară de 5, prima de acest fel din 2005. Stabilirea momentului exact de începere a evenimentului este dificilă, dar este de aşteptat ca fenomenul să persiste tot weekend-ul. 

„Ar putea exista un impact asupra infrastructurii", a avertizat Shawn Dahl, precizând că este vorba despre un eveniment "foarte rar”. „Am anunţat toţi operatorii cu care lucrăm, cum ar fi operatorii de sateliţi, de comunicaţii şi, bineînţeles, reţeaua de electricitate din America de Nord”, a adăugat el. 

Soarele este în prezent aproape de activitatea sa maximă, conform unui ciclu care se repetă la fiecare 11 ani. Aceste ejecţii de masă coronală, dintre care cel puţin şapte se îndreaptă în prezent către Pământ, provin dintr-o pată solară de aproximativ 16 ori diametrul Pământului. Aceste ejecţii se mişcă cu câteva sute de kilometri pe secundă. El a recomandat locuitorilor să se echipeze cu baterii sau cu generatoare, ca în cazul oricăror alte avertismente de furtună. 

Efectele pot apărea numai pe liniile de înaltă tensiune, nu la persoane fizice, plus că există sisteme comparabile cu întrerupătoarele de circuit, de exemplu. Semnalele GPS ar putea fi, de asemenea, afectate, a spus el. În ceea ce priveşte traficul aerian, Agenţia de Aviaţie Civilă a Statelor Unite (FAA) a anunţat că „nu se aşteaptă la consecinţe semnificative”. Evenimentul ar trebui, totuşi, să genereze aurore boreale, inclusiv în regiunile în care acestea nu sunt obişnuite. Oficialii SWPC nu au vrut să se pronunţe asupra suprafeţei zonei potenţial afectate, dar le-au recomandat locuitorilor să iasă şi să facă fotografii. 

„Dacă sunteţi undeva unde este întuneric, fără nori şi cu puţină poluare luminoasă, s-ar putea să vedeţi nişte aurore boreale destul de impresionante”, a explicat Rob Steenburgh.

Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.

/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/PROMO/ Case vechi, bijuterii istorice. Istorii unice - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Case vechi, bijuterii istorice. Istorii unice - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Viral pe YouTube: Interviul lui Dudi cu Sandu, inundat de comentarii în care refugiații ucraineni mulțumesc moldovenilor
/VIDEO/ Viral pe YouTube: Interviul lui Dudi cu Sandu, inundat de comentarii în care refugiații ucraineni mulțumesc moldovenilor
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram