Cetățenii moldoveni nu au acces la informații atunci când se aprobă tarife noi la serviciile de apă și canalizare, când, în mod normal, acestea ar trebui discutate în prealabil, iar primăriile să organizeze consultări. Mai mult, consiliile locale aleg să paseze responsabilitățile ANRE-ului, așa cum, de cele mai multe ori, deciziile de majorare a tarifelor sunt nepopulare. Potrivit mai multor reprezentanți ai societății civile, lucrurile s-ar putea îmbunătăți odată cu legea accesului la informație și guvernare proactivă, care intră în vigoare din ianuarie.
La 12 decembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat tarife mai mari la apă și canalizare pentru locuitorii municipiului Edineț. Astfel, aceștia s-au pomenit că trebuie să plătească pentru un metru cub de apă 32 de lei și 31 de bani, cu peste 60 la sută mai mult. Vestea i-a nemulțumit pe oameni, deși primarul de Edineț spune că le-a prezentat motivele care au stat la baza deciziei.
Legislația stabilește următoarea procedură pentru modificarea tarifelor la apă și canalizare: operatorul face un calcul și prezintă solicitarea pentru avizare la ANRE. Ulterior, în termen de 60 de zile, ANRE transmite Consiliilor locale avizul privind cuantumul tarifelor. Consiliul local este obligat, ca în termen de două luni, să aprobe tarifele, iar dacă asta nu se întâmplă, operatorul se poate adresa repetat la ANRE, care, la rândul său, urmează să aprobe tariful final timp de 15 zile. Practica arată că, de multe ori, Consiliile locale evită să aprobe tarifele, pentru a nu-și asuma aceste decizii nepopulare de majorare a prețurilor. Astfel, se pasează responsabilitatea către ANRE. Exact asta s-a întâmplat recent la Edineț, când consilierii au decis să nu-și asume acest pas, deoarece i-ar compromite din punct de vedere politic.
Experții susțin că problema este una gravă, iar oamenilor nu li se explică de ce sunt necesare majorările de tarife.
„Bugetele locale nu au posibilitatea respectivă, sunt austere, dacă ar fi veritabile atunci ar putea fi niște compensații pentru o anumită categorie de populație, acest lucru nu se întâmplă de aceea autoritatea locală șovăiește sau încearcă să amâne pe cât e posibil aprobarea tarifului.Consiliul trebuie să explice populației că el este limitat în decizia respectivă, reieșind din criteriile stabilite de lege și metodologia dată, adică nu poate stabili un tarif derizoriu”.
Experții susțin că situația s-ar putea schimba din ianuarie, când va intra în vigoare o nouă lege a accesului la informație, care include transparența proactivă. Aceasta va obliga autoritățile să publice din start toate informațiile de interes public pe paginile web, panouri informative și în cadrul ședințelor publice. Va fi simplificată și procedura prin care se depun cererile de informații, cum ar fi excluderea semnăturii electronice și unele taxe.
Am solicitat de la ANRE să ne spună cât de des Consiliile locale întârzie să aprobe tarifele la apă și canalizare, punând această sarcină pe umerii instituției, dar ni s-a promis un răspuns mai târziu.
Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Îmbunătățirea transparenței și a responsabilității în furnizarea de servicii publice la nivel local”, implementat de Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, cu sprijinul Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă (OGP), prin Programul UE pentru Integritate pentru Parteneriatul Estic, finanțat de Uniunea Europeană (UE). Opiniile exprimate în acest articol aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale OGP sau ale UE.