Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 972: Scenariul negru, atac mortal, pilot ucis și supărarea Kievului. SUA: Rusia nu a reușit în Moldova

externe

Război în Ucraina, ziua 560: Atac mortal, vizită-surpriză și bucăți de dronă în România! SUA văd "progrese foarte încurajatoare"

06 septembrie 2023, ora 22:30

Rusia critică din nou apropierea Republicii Moldova de Occident în contextul în care Maia Sandu a vorbit despre tentative de destabilizare a țării prin influențarea alegerilor. Totodată, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a sosit miercuri în capitala ucraineană într-o vizită oficială. Între timp, Moscova a atacat din nou portul Ismail, de la granița cu R. Moldova și România, fiind bombardat și Kievul, rachetele fiind distruse de apărarea antiaeriană. Potrivit primelor informaţii, un om a murit, iar infrastructura portului a fost grav afectată. Pe de altă parte, militarii Moscovei susțin că au doborât o dronă ucraineană la Briansk și recunosc oficial că s-au retras din satul Robotne. Totodată, cel puțin 16 persoane au fost ucise într-un atac cu rachete asupra orașului ucrainean Konstantinovka, situat în regiunea Doneţk.  

În zona Frontului de Sud, de-a lungul axei Tokmak-Melitopol, trupele ucrainene au reușit să depășească șanțurile antitanc care formează linia defensivă a Rusiei, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului. Pe de altă parte, Rusia „aruncă” o mulțime de forțe de rezervă în direcția lui Bahmut pe măsură ce forțele existente sunt neutralizate, a declarat Dmytro Kukharchuk, comandantului batalionului 2 de asalt al brigăzii 3 de asalt a Forțelor armate ucrainene, scrie Unian. Între timp, Vladimir Putin pierde un aliat important: Armenia face pentru prima dată exerciții militare cu SUA, care avertizează Rusia să nu reia bombardamentul centralelor electrice.

UPDATE SUA văd progrese "foarte încurajatoare" în contraofensiva pe care Ucraina o desfăşoară împotriva Rusiei pentru eliberarea teritoriilor sale, a declarat, miercuri, secretarul de stat american Antony Blinken, în vizită la Kiev.

UPDATE Crește bilanțul victimelor după atacul Rusiei în estul Ucrainei. 17 oameni, inclusiv copil, au fost uciși, în această după amiază, în centrul orașului Konstantinovka. A fost un atac cu rachete rusești, care a mai rănit 32 de persoane. 

UPDATE România a informat aliaţii NATO despre faptul că a găsit pe teritoriul său resturi de la o posibilă dronă în cadrul reuniunii de miercuri a Consiliului Nord-Atlantic, iar aliaţii şi-au exprimat o puternică solidaritate cu România, transmite purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White.

UPDATE Ministrul de Interne Igor Klimenko a declarat că, pe lângă cei 16 morţi, cel puţin 28 de persoane au fost rănite în atac şi a precizat că acesta a avut loc pe piaţa centrală a oraşului Konstantinovka.

UPDATE Armata ucraineană își continuă contraofensiva în zona așezării Rabotîne de pe frontul din Zaporojie, depășind așa-zișii „dinți de dragon” în trei locuri deodată, anunță ediția germană Bild, comentând spargerea fortificațiilor rusești pe Frontul de Sud.

UPDATE Parlamentul ucrainean a aprobat miercuri numirea lui Rustem Umerov în funcţia de ministru al apărării, iar în primele sale declaraţii în această nouă calitate, oficialul a promis să recâştige controlul asupra "fiecărui centimetru" de pământ ucrainean luat de Rusia şi să îi aducă acasă pe toţi cei aflaţi în captivitate, relatează CNN.

UPDATE „Atacul asupra pieței din Konstantinovka este un atentat terorist premeditat al Rusiei. Înțelegem ce fac ei. E la fel ca anterior: Când sunt unii pași pozitivi în ofensiva forțelor de apărare ucrainene”, a menționat liderul ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE „Mulțumesc pentru atenția acordată Ucrainei. Dragi prieteni, în legătură cu acele fragmente găsite în România, ele au avut ca urmare a atacurilor asupra infrastructurii noastre. Am avut și victime. Sunt consecințe ale atacurile asupra Izmail-ului, Reni și alte orașe-port. Gândiți-vă ce s-ar fi întâmplat dacă Putin ar fi reușit să pună piciorul cum trebuie în Ucraina. Asta plănuia. În trecut ne-am aflat într-o stare de captivitate”, a spus Volodimir Zelenski.

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a declarat, referindu-se la bucățile de drone care au fost găsit pe teritoriul României, că a solicitat „o investigație de urgență și profesionistă”. Șeful statului a adăugat că „dacă se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă”, notează Digi24.

UPDATE Germania intenţionează să crească semnificativ achiziţiile de muniţie în 2024, a declarat miercuri ministrul apărării Boris Pistorius. Anunţul apare în timp ce Germania şi alte ţări occidentale se străduiesc să-şi refacă stocurile de muniţie, epuizate de donaţiile pentru Ucraina.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a pledat, în intervenția sa de la Summitul Inițiativei celor Trei Mări, pentru oprirea oricăror sancțiuni față de exporturile ucrainene, menționând că țara sa are nevoie de resurse financiare pentru a continua războiul dus de Rusia contra statului său, notează Adevărul.

UPDATE Dmitri Patrușev, ministrul rus al agriculturii, a avertizat miercuri că penuria de combustibil amenință să perturbe recoltarea cerealelor toamna aceasta și a făcut apel la suspendarea exporturilor de produse petroliere, relatează agenția rusă Interfax, citată de Reuters.

UPDATE Cel puțin 16 persoane, inclusiv un copil, au fost ucise într-un atac cu rachete asupra orașului ucrainean Kostantinovka. De asemenea, cel puțin 20 de persoane au fost rănite. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că cei uciși sunt „oameni nevinovați” și a avertizat că numărul morților ar putea crește, transmite BBC.

UPDATE Bucăţi dintr-o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul României. Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat informaţia pentru Antena 3 CNN. Potrivit primelor informaţii, mai multe bucăţi dintr-o dronă folosită de Rusia pentru atacurile asupra unor ţinte din Ucraina au fost găsite în România, ceea ce înseamnă că drona s-a prăbuşit pe teritoriul României. Descoperirea a fost făcută în judeţul Tulcea, în zona localităţii Plauru, la graniţa cu Ucraina, după atacurile de noaptea trecută asupra porturilor de la Dunăre ale Ucrainei. Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, se află la fața locului, potrivit informațiilor G4Media.

UPDATE Parlamentul ucrainean a aprobat miercuri numirea de către președintele Volodimir Zelenski a lui Rustem Umerov, un tătar din Crimeea, ca nou ministru al Apărării de la Kiev, după demisia lui Oleksii Reznikov, transmite AFP.

UPDATE Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a sosit miercuri la Kiev pentru întâlniri cu „oficiali ucraineni cheie”, inclusiv cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cu ministrul de externe Dmytro Kuleba, anunţă CNN. "Vrem să vedem, să auzim, cum intenționează să avanseze în următoarele săptămâni", a declarat oficialul, adăugând că SUA consideră că țara a făcut "unele progrese impresionante în special în sud, dar și în est în ultimele zile și săptămâni".

UPDATE Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a sosit miercuri în Ucraina pentru o vizită surpriză, în cursul căreia urmează să fie anunțată o nouă asistență de un miliard de dolari pentru a ajuta țara în fața invaziei rusești, transmite agenția AFP.

UPDATE Kremlinul, întrebat miercuri despre vizita secretarului de stat american Antony Blinken la Kiev, a declarat că este clar că Washingtonul intenţionează să continue să finanţeze efortul de război al Ucrainei "până la ultimul ucrainean", relatează Reuters.

UPDATE Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a fost filmat în această dimineață la Kiev, în timp ce mângâia pe celebrul câine-genist Patron care avea un ham în culorile steagului ucrainean. Imaginile, relansate pe rețelele sociale, confirmă știrea lansată cu puțin timp înainte de agențiile ucrainene despre o vizită surpriză a secretarului de stat al SUA. Ultima vizită a lui Blinken în Ucraina a fost în septembrie 2022.

UPDATE România susţine ferm solicitarea Republicii Moldova de a se asocia formatului de cooperare din cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, afirmă premierul român Marcel Ciolacu, după întrevederea cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

UPDATE Eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan anunţă că a depus un amendament care solicită realocarea către Rep. Moldova a celor aproximativ 600 de milioane de euro ce vor deveni disponibili în bugetul UE după ce va fi creată Facilitatea pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde de euro, notează Mediafax.

UPDATE Deschiderea pieţei europene pentru produsele ucrainene „a fost un gest unilateral de bunăvoinţă din partea Uniunii, nu o obligaţie legală bilaterală”, a declarat miercuri un eurodeputat membru al partidului polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), Jacek Saryusz-Wolski, care a acuzat Kievul de rea credinţă şi că foloseşte războiul drept scuză pentru a exercita presiuni asupra UE în chestiunea exportului cerealelor ucrainene, relatează agenţia EFE.

UPDATE Statele Unite urmează să testeze în zorii zilei de miercuri o rachetă balistică intercontinentală de la o bază din California pentru a demonstra "pregătirea" forţelor nucleare ale ţării, transmite EFE, potrivit Agerpres.

UPDATE Localnici din comuna Chilia Veche din România spun că au auzit, în noaptea de marți spre miercuri, mai multe explozii în localitatea ucraineană Chilia Nouă, aflată peste Dunăre, relatează publicația Info Sud-est. În videoclipuri publicate în mediul online și preluate de presa locală se văd și se aud explozii urmate de incendii pe malul celălalt al fluviului. „A fost ca la revelion azi noapte aici, așa pocneau”, a declarat un localnic pentru Info Sud-Est.

UPDATE Grănicerii ucraineni au împiedicat mai mult de 20.000 de bărbaţi încorporabili să plece din ţară de la declanşarea invaziei ruse în urmă cu peste 18 luni, transmite dpa, conform Agerpres.

UPDATE Forțele ucrainene au ucis aproape 50 de soldați de elită ai Rusiei în Donețk într-o singură zi, împiedicând redistribuirea acestora într-o zonă cheie a liniei frontului, a declarat un thinktank american, citat de Sky News.

UPDATE Moldova datorează companiei ruse Gazprom 8,6 milioane de dolari pentru livrările de gaze, adică doar o fracțiune din cele 709 milioane de dolari pretinse de grupul rusesc de petrol și gaze, au spus oficialii moldoveni, citând rezultatele unui audit internațional. 

UPDATE Valentin Nalivaîcenko, un fost director al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), afirmă că misiunile recente de asasinat desfășurate de serviciile ucrainene au fost destul de riscante și, în unele cazuri, au periclitat agenți și resurse valoroase pentru ținte fără o valoare notabilă, relatează Business Insider.

UPDATE Pilotul rus Maxim Kuzminov, care a aterizat cu un elicopter Mi-8 la una dintre bazele aeriene ucrainene, va primi o recompensă de 500.000 de dolari, transmite Ukrayinska Pravda, preluată de Meduza, citându-l pe Andrei Iusov, reprezentant al Direcției Principale de Informații a Ministerului Ucrainean al Apărării.

UPDATE Polonia a comandat "câteva sute" de rachete de atac navale în cadrul unei tranzacții în valoare de 8 miliarde de zloți (2 miliarde de dolari americani), potrivit agenției de achiziții de armament a țării pentru a descuraja intențiile de război ale lui Putin, notează NewsWeek.

UPDATE Situația de pe frontul de est rămâne dificilă, deoarece forțele ruse caută să câștige inițiativa și „se răzbune” pe trupele ucrainene, a declarat generalul Oleksandr Syrskyi pe 6 septembrie, după cum a raportat Centrul de Presă Militară, potrivit Știripesurse.

UPDATE Autorităţile ucrainene precizează că peste două duzini de drone ruseşti au fost folosite în atacurile din regiunea Odesa şi că majoritatea acestora ar fi fost doborâte. De asemenea, Ucraina scoate la înaintare tehnologia dronelor pe câmpul de luptă.

UPDATE Vladimir Putin a declarat într-un interviu că puterile occidentale l-au instalat ca președinte al Ucrainei pe Volodimir Zelenski, care este de origine evreiască, pentru a masca glorificarea nazismului. Acesta a calificat drept "dezgustător" faptul că liderul de la Kiev acoperă proslăvirea nazismului în această țară, potrivit unei înregistrări difuzate de agenţia oficială de presă TASS.

UPDATE Șeful administrației de ocupație a părții din regiunea Zaporijia ocupată de Rusia, Evhen Balițki, a anunțat retragerea trupelor rusești din satul Rabotino, a cărui eliberare a fost anunțată oficial de Ministerul Apărării al Ucrainei la 28 august, scrie BBC.

UPDATE Analiștii de la GeoConfirmed, care se ocupă de geolocalizarea imaginilor care au legătură cu războiul din Ucraina, spun că o dronă rusească a căzut luni pe teritoriul României, confirmând informațiile Ucrainei, în timp ce oficialii români neagă vehement, scrie HotNews.

UPDATE România nu a recunoscut că drone rusești au căzut pe teritoriul său în timpul atacului lansat de Rusia asupra Ucrainei în noaptea de 3 spre 4 septembrie - scrie RBC, adăugând că, printr-o astfel de reacţie şi având deja un precedent, Bucureştiul a dat dovadă de slăbiciune, notează Rador. Într-un comentariu pentru RBC, Oleksandr Kovalenko, observator politico-militar în grupul ucrainean. "Rezistența Informațională", a remarcat că "din partea României erau așteptate cuvinte mai dure, dar aceasta a arătat o poziție fără coloană vertebrală". "Asta nu înseamnă că (românii, n.r.) ar fi trebuit să declare război sau să invoce Articolul 5 din Tratatul de NATO, ci înseamnă că România trebuie să declare ferm că este inacceptabil ca spațiul său aerian să fie folosit pentru lovituri împotriva Ucrainei" - a subliniat Kovalenko.

UPDATE Armenia și Statele Unite vor desfășura exerciții militare comune în Armenia începând de săptămâna viitoare, a anunțat miercuri Ministerul armean al Apărării, citat de Reuters.

UPDATE Rusia a lansat miercuri dimineață un atac cu rachete asupra Kievului, sistemele de apărare antiaeriană ale țării doborând toate proiectilele înainte ca acestea să ajungă la ținte, a declarat administrația militară a capitalei prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram, transmite Reuters. Martorii citați de Reuters au auzit mai multe explozii care au sunat ca și cum sistemele de apărare aeriană ar fi fost desfășurate în jurul orei locale 05:50 a.m., când au fost emise alerte de raid aerian pentru întreaga Ucraină, înainte de a fi anulate aproximativ o oră mai târziu. Potrivit lui Popko, Rusia a folosit mai multe tipuri de rachete, potrivit HotNews.

UPDATE Negocierile dintre Rusia şi Coreea de Nord în legătură cu furnizarea de arme avansează în mod activ, a declarat marţi un oficial american, care l-a avertizat pe liderul Kim Jong Un că ţara sa va plăti un preţ dacă va livra Moscovei arme pentru a le folosi în Ucraina, relatează Reuters. În acelaşi timp, potrivit CNN, Casa Albă consideră că dacă Moscova s-a adresat Phenianului pentru a face rost de arme, asta arată că sancţiunile funcţionează şi au lovit sectorul militar rus, anunță news.ro.

UPDATE După începerea invaziei ordonate de Vladimir Putin în Ucraina acum mai mult de 550 de zile, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, pentru a diminua puterea mașinii de război. Acum, Statele Unite și aliații săi din Europa avertizează un stat prieten, Emiratele Arabe Unite, să oprească exporturile de produse spre Rusia, folosite în război, altfel țara este în pericol să fie supusă unor sancțiuni, notează Ziare.com.

UPDATE Ben Hodges, fost comandant al forțelor americane din Europa, spune că prognoza pe care a făcut-o privind eliberarea Crimeii de către armata ucraineană până în august 2023 a fost greșită, notează Adevărul.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin nu s-a așteptat niciodată că războiul declanșat de el în Ucraina, va trece de 18 luni, iar armata sa să nu-și îndeplinescă obiectivele inițiale. Acum, înainte ca iarna să bată la ușă pe front, Statele Unite avertizează Moscova să nu mai repete scenariul privind atacarea infrastructurii critice din Ucraina, pentru că va veni o lovitură de baros pentru Rusia: deblocarea furnizării rachetelor cu rază lungă de acțiune către Kiev, scrie Ziare.com.

UPDATE Grupul  Wagner va fi recunoscut oficial ca organizaţie teroristă în Marea Britanie, un proiect de lege fiind pregătit pentru a fi prezentat miercuri în parlament, notează Mediafax.

UPDATE Sărbătoarea din spaţiul militar rusesc cu privire la distrugerea unui tanc britanic Challenger 2 arată un nivel de "disperare" în momentul în care se confruntă cu tehnologia occidentală avansată, a declarat un fost consilier special al armatei americane. Mark Voyger a declarat pentru Sky News că, deşi pierderea tancului de luptă este oarecum substanţială, cel mai important lucru este că echipajul a supravieţuit, scrie Mediafax. Aceasta demonstrează "superioritatea sistemelor occidentale", a spus el. El a spus că propagandiştii ruşi au răspândit zvonuri potrivit cărora forţele ţării au distrus mult mai multe tancuri furnizate de Occident decât au făcut-o în realitate.

UPDATE România și Ucraina nu ajung la un numitor comun în ceea ce privește căderea unor drone rusești pe teritoriul românesc. Ucraina insistă că acestea ar fi căzut și explodat în România, iar autoritățile române neagă. Specialiștii atrag atenția că este necesar un consens și precizează că un accident de acest fel nu poate declanșa activarea articolului 5 din tratatul NATO, notează Adevărul.

UPDATE O nouă cercetare publicată de Centrul pentru Strategie Economică din Ucraina (CES) a arătat că numărul refugiaţilor ucraineni care trăiesc în străinătate din cauza războiului a crescut cu aproximativ 500.000 de persoane în prima jumătate a anului 2023. La sfârşitul lunii iunie a acestui an, între 5,6 milioane şi 6,7 milioane de ucraineni trăiau în străinătate ca refugiaţi, scrie Mediafax. 

UPDATE Roderich Kiesewetter, parlamentar și ofițer de carieră german consideră că discuțiile dintre Vladimir Putin și King Jong Un cu privire la armament este confirmarea că asistăm la o alianță nesfântă, anormală între autocrații și state care susțin terorismul, formată din Rusia, China, Coreea de Nord și Iran. De asemenea, Kiesewetter spune că avem confirmarea că Rusia rămâne fără armament, cel puțin în anumite privințe, în special muniții. Declarația a fost făcută pe contul acestuia de X, notează Adevărul.

UPDATE Unitățile avansate ale grupului Vostok nu au permis grupului de recunoaștere al Forțelor Armate ale Ucrainei să traverseze râul Mokri Yali la sud de Urozhay. Informația fost comunicată de șeful centrului de presă al grupului Oleg Cehov, pentru agenția TASS, scrie Adevărul.

UPDATE Un grup de experți ucraineni în arme fabrică tunuri de artilerie în mărime naturală, sisteme radar, lansatoare de rachete și alte arme din plastic, lemn și spumă pentru a distrage atenția rușilor și a proteja echipamentul real și soldații care le deservesc, scrie The Guardian.

UPDATE Kremlinul a respins marţi acuzaţia prim-ministrului armean conform căreia Rusia a eşuat să apere Armenia în conflictul acesteia cu Azerbaidjanul vecin şi că s-ar retrage din întreg Caucazul de Sud, informează Reuters şi AFP.

UPDATE Moscova a anunţat că ieri seară târziu, o dronă ucraineană a fost doborâtă de apărarea aeriană deasupra regiunii de vest a Rusiei Briansk. „În jurul orei 23:40, încercarea regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu o dronă ​​împotriva instalaţiilor de pe teritoriul Federaţiei Ruse a fost zădărnicită”, explică Ministerul Apărării de la Moscova, citat de agenţia Tass. „Vehiculul fără pilot a fost distrus pe teritoriul regiunii Briansk de către unităţile active de apărare aeriană”, se mai arată în comunicat, notează Mediafax.

UPDATE Forțele Aeriene ale Ucrainei au detectat lansarea mai multor grupuri de drone de atac din regiunea Peninsulei Crimeea (ocupată) și Primorsko-Akhtarsk (Federația Rusă) pe direcția mai multor regiuni ale Ucrainei.Publicația „Vesti” a raportat mai multe explozii în regiunea Odesa din Ucraina, apărarea antiaeriană nu ar fi fost activată și nu există informații cu privire la victime, scrie TASS.

UPDATE Exporturile Ucrainei de produse agricole au crescut cu 16% în august, comparativ cu luna precedentă, în pofida dificultăţilor logistice şi a atacurilor Rusiei asupra principalelor rute de export ucrainene, a anunţat marţi Asociaţia de afaceri agricole UCAB, transmite Reuters. Ucraina a exportat în august 2,3 milioane tone de cereale, 755.400 tone oleaginoase, 548.900 tone uleiuri vegetale şi 367.300 tone diverse preparate culinare, notează Money.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski i-a informat pe ucraineni în discursul său de marţi seara că a revenit în Kiev după ce a fost două zile la rând pe linia frontului, în Donbas şi regiunea Zaporojie, unde a stat de vorbă cu militarii şi comandanţii din teren, cărora le-a promis că toate solicitările lor le vor fi transmise partenerilor internaţionali, iar în paralel Ucraina va începe producţia proprie de armament, potrivit News.ro.

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 559: Dronă lângă casa lui Putin și vizita lui Zelenski pe front! „Generalul Armaghedon” a reapărut
Război în Ucraina, ziua 558: Atac nou lângă Moldova, gluma Putin-Prigojin și demisie la Kiev! Oficial: Cât costă o zi de război
Ora de iarnă 2024: Când se schimbă ora în Moldova. Sfaturi eficiente pentru a preveni efectele negative
Ora de iarnă 2024: Când se schimbă ora în Moldova. Sfaturi eficiente pentru a preveni efectele negative
/VIDEO/ În plasa minciunilor? Despre impactul falsurilor asupra rezultatelor referendumului - de la 19:55, la „Alo, TV8”
/VIDEO/ În plasa minciunilor? Despre impactul falsurilor asupra rezultatelor referendumului - de la 19:55, la „Alo, TV8”
Reacția Casei Albe după alegerile din Moldova: Rusia „a lucrat energic” pentru subminarea votului
Reacția Casei Albe după alegerile din Moldova: Rusia „a lucrat energic” pentru subminarea votului
Declarație TV8: Vom ignora dezbaterile electorale moderate de Gheorghe Gonța
Declarație TV8: Vom ignora dezbaterile electorale moderate de Gheorghe Gonța
/VIDEO/ Alegeri prezidențiale 2024: Condițiile în care ar putea avea loc dezbaterea Maia Sandu vs. Alexandr Stoianoglo
/VIDEO/ Alegeri prezidențiale 2024: Condițiile în care ar putea avea loc dezbaterea Maia Sandu vs. Alexandr Stoianoglo

A doua oară într-o lună! Putin a scos la rampă rachetele nucleare. Exercițiile, în apropiere de locul unde are loc summitul BRICS

missing
22 octombrie 2024, ora 22:45

Rusia scoate la rampă rachetele nucleare, pentru a doua oară într-o lună. Oficial, pentru că are exerciții progamate. Faptul că Moscova dă publicității aceste imagini exact în ziua în care Putin e gazda summitului BRICS, nu e deloc lipsit de importanță, scrie Digi24

Asta, pentru că manevrele cu rachete Yars, capabile să lovească la 12 mii de kilometri, au loc în la câteva zeci de kilometri distanță de Kazan. Adică exact orașul în care Putin se află acum alături de liderii Chinei, Iranului, Indiei și Turciei.  

În primele zile ale lunii, Rusia și-a amplasat lansatoarele nucleare mobile „pe rutele de patrulare de luptă”, potrivit agenției de știri TASS, preluată de publicația Newsweek. Militarii ruși au verificat echipamentele „pentru sarcini de lungă durată pe teren”, a mai precizat atunci sursa citată. 

Ministerul rus al Apărării a anunțat că unitățile mobile de lansare ale rachetelor sunt deplasate pe teren pentru a executa misiuni de patrulare și pregătire în eventualitatea unui conflict, și face parte din strategia de descurajare nucleară a Rusiei. 

„De asemenea, militarii vor rezolva probleme legate de contracararea sabotajului și a grupurilor de recunoaștere”, a adăugat agenția.

Yars RS-24 (denumire NATO SS-29) este o rachetă nucleară strategică cu o rază de acțiune de până la 12.000 de kilometri și o precizie de 250 de metri, potrivit publicației specializate în domeniul militar și al apărării, Army Recognition. Aceasta poate fi montată pe camioane purtătoare, sau amplasată în silozuri. Primul regiment Yars RS-24, format din trei batalioane, a fost desfășurat în 2011, în timp ce două batalioane ale celui de-al doilea regiment au fost puse în serviciul de luptă în decembrie anul trecut.

Care sunt prognozele referendumului de duminică? Este sau nu umbrit acesta de alegerile prezidențiale? Care este miza, dar și scenariile ce ar putea avea loc după vot – analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Nicu Popescu, președintele Asociației Cetățeni pentru Europa /Iulian Groza, președinte IPRE.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. În ultimele săptămâni am devenit martori ai unei implicări agresive a unor preoți și episcopi în campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Cel mai vizibil dintre toți este Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. Desigur, nu este pentru prima dată când Episcopul Marchel sau alte fețe bisericești promovează discurs politic în slujbele religioase, inclusiv discurs de ură. Nici nu e premieră că susțin anumiți politicieni în alegeri.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
De unde vin milioanele pentru destabilizări și cine își va asuma consecințele? De ce unor politicieni le este frică de integrarea în Uniunea Europeană? /Vom mai avea surprize până la alegeri? Cine ar putea fi exclus din cursa prezidențială? Cine sunt candidații care au ajuns în vizorul poliției și procurorilor?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia. Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.

/INFOGRAFIC/ Referendum 2024: Răsturnare de situație! Cum au votat moldovenii, potrivit rezultatelor finale
/INFOGRAFIC/ Referendum 2024: Răsturnare de situație! Cum au votat moldovenii, potrivit rezultatelor finale
/VIDEO/ În plasa minciunilor? Despre impactul falsurilor asupra rezultatelor referendumului - de la 19:55, la „Alo, TV8”
/VIDEO/ În plasa minciunilor? Despre impactul falsurilor asupra rezultatelor referendumului - de la 19:55, la „Alo, TV8”
/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale 2024: Primele rezultate! Sandu și Stoianoglo se vor confrunta în turul II
/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale 2024: Primele rezultate! Sandu și Stoianoglo se vor confrunta în turul II
Declarație TV8: Vom ignora dezbaterile electorale moderate de Gheorghe Gonța
Declarație TV8: Vom ignora dezbaterile electorale moderate de Gheorghe Gonța
/ULTIMA ORĂ/ Primele declarații ale Maiei Sandu după prezidențiale și referendum: „Dimensiunea fraudei este fără precedent”
/ULTIMA ORĂ/ Primele declarații ale Maiei Sandu după prezidențiale și referendum: „Dimensiunea fraudei este fără precedent”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.