Război în Ucraina, ziua 587: Lovitură lui Putin, rublă slabă, buget belicos și acord cerealier. Zelenski a fost filmat pe front

/VIDEO/ Fenomenul șoferilor drogați la volan. Când vor fi conducătorii auto testați narcologic, în stradă

16 septembrie 2023, ora 23:00

În condițiile în care consumul de droguri atinge, de la an la an, recorduri noi, Ministerul Afacerilor Interne își propune să testeze șoferii nu doar la alcool dar și... la droguri. Recent, Guvernul a dat undă verde pentru folosirea Drugtestelor, dar mai este nevoie și de votul din Parlament pentru ca procedura să poată fi aplicată pe deplin. 

Când se va întâmpla acest lucru? „Foarte curând”, ne răspunde ministrul Afacerilor Interne. Elanul este mare, însă dotarea poliției la acest capitol este încă destul de modestă. Oamenii legii au doar 10 astfel de dispozitive, donate de ambasada Germaniei în 2016. 

În luna mai 2020, opinia publică a fost bulversată după ce un motociclist, oprit pentru încălcări în trafic, a agresat inspectorii de patrulare. Momentul fusese filmat chiar de motociclist, iar imaginile s-au viralizat. Comportamentul bărbatului, care s-a dovedit a fi un om de afaceri, a fost criticat de majoritatea. La o zi distanță, poliția a declarat că persoana era sub influența drogurilor în acest moment, chiar dacă el a negat, într-un interviu, că a consumat substanțe stupefiante. Cu toate acestea, niciuna din părți nu a prezentat vreo dovadă a faptelor afirmate. 

La sfârșitul lunii iulie, Guvernul a dat undă verde pentru testarea șoferilor în trafic la consumul de droguri. Procedura va fi asemeni celei pentru determinarea stării de ebrietate. 

În acest moment, Inspectoratul General al Poliției deține zece aparate de testare narcologică, Drugtest 5000, care au fost donate de către Ambasada Germaniei în anul 2016.

 „Cu părere de rău, ele din 2015 nu au fost utilizate și ne dăm bine seama că acele omologări care sunt necesare pentru utilizarea unui astfel de aparat cumva au expirat. Dar de curând am inițiat toate procedurile pentru a fi omologate și standardizate și puse în aplicare de rând cu celelalte mijloace tehnice omologate în domeniu. Altfel, orice constatare cu acest mijloc, el da, este funcțional, poate să arate, dar atâta timp cât nu există certificatul de omologare, rezultatul va duce la nulitate în instanța de judecată, ceea ce nu ne dorim”, ne-a spus șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.

Pentru ca aceste modificări legislative să intre vigoare, trebuie aprobate și de Parlament. 

„Noi sperăm că el va trece în curând și în Parlament și a trecut ședința Guvernului, anume la acest compartiment ce ține de combaterea consumului de droguri, în mod special la volan. Sperăm că în curând să reușim să implementăm acest mecanism, deoarece la ziua de astăzi este un proces mult mai anevoios. Atunci când avem suspiciuni de consum de droguri la volan, în mod obligatoriu trebuie să luăm persoana și să o conducem la laboratorul specializat pentru a-i fi prelevate probele respective și demonstrarea consumului de droguri”, a menționat Cernăuțeanu.

Ministrul de Interne spune că va exista mai întâi o acțiune pilot, prin care se va testa nivelul de pregătire a agenților pentru a folosi corespunzător dispozitivele de testare. 

„- Aveți undă verde să le folosiți? - Noi avem, așteptăm ca Legea să fie aprobată în Parlament, dar până atunci noi vom testa în regim pilot. - Asta ar fi cum? - O să le utilizăm așa cum utilizăm dragerele pentru alcool. - Adică se vor folosi cele care sunt acum în dotare, donate de Ambasada Germaniei? - Da. - Poate aveți în plan să mai procurați și altele. - Sigur că o să procurăm și o să capacităm pe deplin după numărul care va fi estimat de către Inspectoratul General al Poliției. - Dar tot vorbim vom, vom,vom, când se va întâmpla acest lucru, măcar niște estimări? - Foarte curând, până la sfârșitul anului, noi o să fim capacitați pe deplin” .

Aparatele donate de Ambasada Germaniei sunt de tip Drag test 5000, identice cu cele folosite pe larg de Poliția Română. Recent însă în țara vecină a fost înregistrat un caz cu multe semne de întrebare. Un șofer din România a fost testat cu dispozitivul respectiv la 7 droguri. Conștient că nu a consumat droguri și nici alcool, bărbatul a insistat să treacă și testele la sânge și urină. Toate au ieșit... negative. Respectiv, i-a fost înmânat carnetul de conducere înapoi. 

„Nu putem să constatăm noi că dau erori sau nu dau erori. Atâta timp cât un mijloc este omologat și standardizat, de la sine deja responsabilitatea cade pe instituția care a standardizat acel dispozitiv. În caz contrar, rezultă că instituția care și-a asumat omologarea și standardizarea, de fapt nu întrunește cerințele legale pentru acest proces. Eu, din câte cunosc, erori pot fi în orice domeniu de constatare tehnico-științific, dar asta nu înseamnă că mijloacele nu trebuie utilizate. Acolo unde sunt dubii sau unde cu certitudine persoana cunoaște că nu este vinovată și își revendică dreptul său și poate cere asta în continuare, exact ca în cazul stării de ebrietate, poate cere să îi fie prelevate probele de sânge pentru a demonstra că este nevinovat”, a spus Viorel Cernăuțeanu.

Pe de altă parte, Dispensarul Republican de Narcologie se arată sceptic față de folosirea acestor drugteste, direct în stradă. 

„Noi am refuzat aceste teste, de-atâta că eroarea e mare și asta a confirmat-o și experiența de lucru a României. Fiecare al patrulea test dă rezultat fals pozitiv, deci omul este făcut consumator de droguri fără să fie. Trei minute trebuie făcută acumularea materialului, pe urmă alte zece minute și cu explicații, cu una, cu alta, 20, 25 de minute s-au pierdut. Mai departe, e scris că testul poartă un caracter preliminar și obligatoriu trebuie reconfirmat prin examen medical”, a explicat șeful Secției examinare medicală pentru stabilirea stării de ebrietate și naturii ei, Gheorghe Roșior.

Prin modificarea legislației, poliția vrea să consolideze siguranța traficului rutier prin prevenirea și combaterea infracțiunilor comise sub influența substanțelor interzise, fiind planificate, circa 100 de milioane de lei pentru următorii trei ani. 

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

Război în Ucraina, ziua 587: Lovitură lui Putin,  rublă slabă, buget belicos și acord cerealier. Zelenski a fost filmat pe front
Război în Ucraina, ziua 587: Lovitură lui Putin, rublă slabă, buget belicos și acord cerealier. Zelenski a fost filmat pe front
/AUDIO/ Surse TV8: Un ex-șef adjunct SIS ar fi fost prins beat la volan. Propunerea pentru polițiști: „50 de grame și o masă”
/AUDIO/ Surse TV8: Un ex-șef adjunct SIS ar fi fost prins beat la volan. Propunerea pentru polițiști: „50 de grame și o masă”
/VIDEO/ Surpriză de neuitat într-un parc din Capitală! Un chitarist s-a trezit cu The Motans la microfon
/VIDEO/ Surpriză de neuitat într-un parc din Capitală! Un chitarist s-a trezit cu The Motans la microfon
/VIDEO/ Un nou show made in Moldova, în curând, la TV8! Cine sunt primii invitații ai emisiunii „Накипело”
/VIDEO/ Un nou show made in Moldova, în curând, la TV8! Cine sunt primii invitații ai emisiunii „Накипело”
/VIDEO/ Primele acțiuni ale fostului șef DNA dacă ar conduce PA din Moldova: Trebuie să se deparaziteze instituția de corupți
/VIDEO/ Primele acțiuni ale fostului șef DNA dacă ar conduce PA din Moldova: Trebuie să se deparaziteze instituția de corupți

/AUDIO/ Surse TV8: Un ex-șef adjunct SIS ar fi fost prins beat la volan. Propunerea pentru polițiști: „50 de grame și o masă”

03 octombrie 2023, ora 23:50

Un fost vicedirector al Serviciului de Informații și Securitate ar fi fost prins beat la volan de către polițiștii de patrulare, după ce a accidentat mai multe mașini pe o stradă din Capitală. Cazul a fost înregistrat la 9 septembrie, când angajații din organele securității statului au marcat cea de-a 32-a aniversare de la crearea SIS. Potrivit surselor TV8, ar fi vorba despre Alexandru Balan, care a deținut funcția de adjunct al Serviciului în perioada anilor 2016-2019. 

TV8 a intrat în posesia unei înregistrări în care o persoană cu o voce care pare a fi a lui Alexandru Balan, discută cu agenții de patrulare. În înregistrarea audio, șoferul recunoaște că a greșit și încearcă să corupă polițiștii.

„Azi e ziua cantorei, am hotărât să ne degajăm un pic, nu vrem să aiurim, să facem probleme. Băieți, am greșit, eu recunosc, nu că aș vrea ceva să demonstrez sau să fac. S-a întâmplat și recunosc și pentru asta zic un 50 de grame și o masă din partea mea. Băieți, acuș dacă merge prin poliție, prin probleme, prin situații, n-o să ajungem la nimic. Da, o să dureze, am să ies, dar nu se hotărăsc așa întrebările”,se aude în înregistrare.  

Poliția confirmă că la 9 septembrie a avut loc un accident rutier, dar nu divulgă numele șoferului care a provocat accidentul.

„Confirmăm că la această dată și pe această stradă a avut loc un accident rutier. Poliția este în proces de examinare a tuturor circumstanțelor. Ce ține de identitatea persoanei, legea cu privire la protecția datelor cu caracter personal nu permite divulgarea unor astfel de date”, a declarat pentru TV8, șefa Direcției comunicare a IGP, Diana Fetco.

Întrebată dacă șoferul a fost în stare de ebrietate, Fetco a precizat că urmează să se expună expertiza.

Am încercat să luăm legătura cu Alexandru Balan, pentru a ne oferi un comentariu în legătură cu accidentul în care ar fi fost implicat, dar acesta nu a răspuns la apelurile noastre.

/EXCLUSIV/ O actriță celebră de la Hollywood a vizitat Chișinăul: „Vreau să spun lumii despre sacrificiul moldovenilor”
/EXCLUSIV/ O actriță celebră de la Hollywood a vizitat Chișinăul: „Vreau să spun lumii despre sacrificiul moldovenilor”
/AUDIO/ Surse TV8: Un ex-șef adjunct SIS ar fi fost prins beat la volan. Propunerea pentru polițiști: „50 de grame și o masă”
/AUDIO/ Surse TV8: Un ex-șef adjunct SIS ar fi fost prins beat la volan. Propunerea pentru polițiști: „50 de grame și o masă”
/VIDEO/ EXCLUSIV! Noi imagini TV8 din momentul exploziei de la Anenii Noi! Geniștii au detonat componenta rachetei găsite în lac
/VIDEO/ EXCLUSIV! Noi imagini TV8 din momentul exploziei de la Anenii Noi! Geniștii au detonat componenta rachetei găsite în lac
/VIDEO/ Un nou show made in Moldova, în curând, la TV8! Cine sunt primii invitații ai emisiunii „Накипело”
/VIDEO/ Un nou show made in Moldova, în curând, la TV8! Cine sunt primii invitații ai emisiunii „Накипело”
Război în Ucraina, ziua 587: Lovitură lui Putin,  rublă slabă, buget belicos și acord cerealier. Zelenski a fost filmat pe front
Război în Ucraina, ziua 587: Lovitură lui Putin, rublă slabă, buget belicos și acord cerealier. Zelenski a fost filmat pe front
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram